ACB Liga - 1.forduló: Ma rajtol a 2014/2015-ös spanyol bajnokság!

Ma este megkezdődik a 2014/2015-ös spanyol bajnokság, amely ezúttal is rendkívül izgalmas és színvonalas idénynek néz elébe! Rengeteg új játékos érkezett Európa legerősebb ligájába, ahol a csapatok talán most még közelebb vannak egymáshoz, bárki elkaphatja az élmenőket, nagyon sok múlhat egy-egy találkozón. A Sportklub a mostani szezont is figyelemmel követi, nézzük meg mit várhatunk a Liga Endesa első fordulójától! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Baloncesto Sevilla – Iberostar Tenerife
2014. október 4. – 18:00

A Sevilla is azon csapatok közé tartozik, amely jókora vérfrissítésen esett át, számos új játékos debütál a ma este folyamán! Míg aktuális ellenfelének „gerince” egyben maradt, így mindenképp érdekes derbire van kilátás, ahol akár egy kiélezett végjáték esetén az összeszokottság döntő tényező lehet. A tavalyi szezonhoz hasonlóan az andalúzok ezúttal is versenyképes csapatot raktak össze, az ex-barcás Jacob Pullen robbanékonysága kitűnő opció lehet támadásban, kiegészülve Derrick Byars-szal és a tapasztalt Berni Rodriguezzel. Sevillában ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok beépítésére, a Nikola Radicsevics-Kristaps Porzingis-Willy Hernángómez trió üde színfoltja lehet az egyletnek, bár emiatt talán némiképp sebezhetőbb lesz a festékben Diego Gallardo legénysége. A kanári-szigeteki együttes ezzel ellentétben korban és összeszokottságban is előrébb jár, ráadásul a Ricardo Uriz-Saul Blanco-Javier Beirán tengelyhez visszatért egykori nyerőemberük, a montenegrói Blagota Sekulic. A mérkőzés legnagyobb match-upja Jacob Pullen és Rodrigo San Miguel között alakulhat ki, a játékszervezésük sok mindent befolyásolhat. Amennyiben a festékben rá tudja erőltetni akaratát riválisára a Tenerife, úgy győzelmi reményekkel hagyhatja el Sevillát, de nem lesz egyszerű dolga Alejandro Martinez gárdájának. 

Rio Natura Monbus – La Bruixa D’or
2014. október 4. – 19:00

Mindkét csapatban komoly személyi változások történtek, ám a Manresának talán most jobban sikerültek az igazolások, mint az obradoiroi kiscsapatnak. Hanga Ádám egykori gárdájához 20 év után tért vissza Pedro Martinez, mint vezetőedző illetve az egykori katalán kedvenc, Ben Dewar is. A tavalyi idényt a Manresánál töltő Harisz Giannopulosz ezúttal a Monbus színeiben lép parkettre a triplagyáros Alberto Corbacho oldalán. A katalánok legnagyobb szerzeménye egyértelműen az egykori barcelonai csapatkapitány Roger Grimau, de Carlos Bívia érkezése is plusz motivációt jelenthet. A Rio Natura Monbus vezetősége merészet gondolt és több játékosát is a másodosztályból igazolta - néhány hét elteltével talán már kiderül mennyire volt ez jó választás. Mindkét gárda életét sérülések nehezítik: hazai oldalról nem léphet pályára Rafa Luz, míg túloldalon két irányító, Guiseppe Poeta és Alex Hernández is problémával küszködik, tehát a katalánokra egészen kemény összecsapás vár. A győztes fél megnevezését illetően nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni, a keretek mélysége alapján akár egylabdás meccs is kialakulhat.

FC Barcelona – Laboral Kutxa
2014. október 4. – 20:45

A múlt heti „főpróba” a katalánok szája íze szerint alakult, hiszen a Szuperkupa elődöntőjében Marcelinho Huertasék megsemmisítették a baszk együttest (95-66). A Laboral Kutxánál csak a világbajnokságon is brillírozó Thomas Heurtel hozta a kötelezőt, így esélye sem volt Marco Crespi legénységének megszorítania a Katalán Kupát a héten sorozatban hatodszor elhódító gránátvörös-kékeket. A francia karmesterre ezúttal is égető szüksége lesz a baszkoknak illetve a pontosabb periméter játékra, hiszen a palánk alatt Lamont Hamilton és Tornike Shengelia sincs bevethető állapotban, ott minden bizonnyal óriási dominanciát mutat majd az Ante Tomic-Tibor Pleiss duó a Kim Tillie-Colton Iverson páros ellen. A Szuperkupa alatt nagyon keveset mutatott magából Orlando Johnson, akinek muszáj felnőnie Fernando San Emeterio mellé, hogy megállítsák a Juan Carlos Navarro-Alex Abrines-Brad Oleson triumvirátust. A katalán óriásnál is akad egy biztos hiányzó, aki éppenséggel a múlt heti baszkok elleni rangadón parádézott: sajnálatos módon Tomas Satoransky-nál enyhe szívritmus zavart állapítottak meg az orvosok, így egyenlőre megfigyelés alatt tartják a hátvédet. Mindent egybevéve óriási meglepetés lenne a vendég siker, a jóval mélyebb kerettel rendelkező katalánok bizonyosan otthon tartják a győzelmet.

Bilbao Basket – Montakit Fuenlabrada
2014. október 5. – 12:15

Az első forduló második játéknapja is egy roppant izgalmasnak ígérkező derbivel kezdődik: a csőd szakadékáról visszatáncoló Bilbao az új főszponzorral rendelkező fővárosi egyletet látja vendégül. Nehéz nyáron és így felkészülésen van túl a baszk alakulat, hiszen sokáig úgy tűnt nem menekül meg az anyagi csődtől és kénytelen lesz kivonulni a Liga Endesa pontvadászatából. Szerencsére azonban egy svájci internetes biztonsági cég (WISeKey) megmentette a komoly hagyományokkal bíró Bilbaót, így a tavalyi idényből sok játékost sikerült maradásra bírni, sőt tovább is erősödőtt: a triplavonalon túlról „életveszélyes” Danilo Andjuszics és Quino Colom csatlakozott a klubhoz. De a Fuenlabrada is elmondhatja magáról ugyanezt: Lóránt Péter ex-csapattársa, Jimmy Baron is kiválóan tüzel a 6,75-ös vonal mögül. A gárdához érkezett még Emmanuil Papamakariosz, aki Andy Pankóval játszott korábban együtt, így a csapat MVP-je még hatékonyabb munkát végezhet a festékben. A vendégeknél mindenki egészséges, ám a baszkoknál nem ölthet magára mezt Ethan Wragge illetve kétséges Raul Lopez és Latavious Williams játéka is. 

UCAM Murcia – Valencia Basket Club
2014. október 5. – 12:30

„Nagyon lelkesek vagyunk, de a pályán is bizonyítanunk kell, nem elég csak önmagában az ambíció.” - nyilatkozta Velimir Peraszovics, a Valencia vezetőedzője. A tavalyi bronzérmes úgy tűnik idén is kiváló kerettel rendelkezik; Justin Doellman távozása ellenére ugyanolyan versenyképes maradt, ezt bizonyította a Real Madrid elleni Szuperkupa elődöntő is. Az idei idényben a szakértők a Murciát egy amolyan „fekete lónak” tartják a mezőnyben, amely a Raul Neto-Scott Bamforth-Carlos Cabezas-Victor Arteaga négyessel sok fejtörést generálhat a riválisoknak. Ám Pau Ribaséknak még idegenben sem okozhat gondot legyőzniük őket, a Sam Van Rossom-Kresimir Loncar páros remek összhangban vezeti társait. Minden poszton magasabban jegyzett játékosok pattogtatnak a Valenciában, csak egy extra napot kifogó Murcia győzheti le őket.

Real Madrid – Herbalife Gran Canaria - FELVÉTELRŐL 19:00 ÓRÁTÓL A SPORTKLUBON
2014. október 5. – 12:40

Azzal, hogy Sergio Llullék a Szuperkupa döntőben átrobogtak a Barcelonán ismét megmutatták, hogy idén is minden versenysorozatban a főesélyesek közt kell emlegetnünk őket. A Herbalife Gran Canariánál történt a legkevesebb igazolás, három játékos (Kyle Kuric, DaJuan Summers,Oriol Paulí) kivételével mindenki szerepelt a tavalyi legjobb helyezést elérő gárdában, így idén is számítani lehet a kanári-szigeteki együttesre a rájátszásban. Balszerencséjükre éppen a Királyi Gárda ellen kezdhetik meg a bajnoki rajtot, amelyen csak a tisztes helytállás lehet a cél. A „blancók” hazai pályán egészen biztosan nem botlanak meg, a hátvéd poszton lévő Sergio Rodriguez-Sergio Llull-Rudy Fernández triót pedig szinte lehetetlen kikapcsolni a játékból. Az esélyesség terhe nélkül léphet parkettre a kanári-szigeteki együttes - a madridi közönség pedig mindenképp jól járhat, hiszen ha nincs is egy súlycsoportban a két fél, mindkettőjük játékát látványos akciók tarkítják. 

Unicaja Malaga – Morabanc Andorra
2014. október 5. – 18:00

Andorrában egy álom teljesült: 18 évet kellett várni arra, hogy a csapat ismét az elsőosztályban szerepeljen, de 1996 után ez most sikerült! Két ex-barcás névre figyelhetünk fel soraikban: Victor Sada és Jordi Trias is az újoncot erősítik, akiknek komoly szerepük volt abban, hogy a Joventut gárdáján átlépve ők játszhassanak az idei Katalán Kupa döntőben, ám ott kénytelenek voltak fejet hajtani a bajnokcsapat ellen, de mindenképp hozzá kell tenni, hogy tisztességesen helyt álltak (93-104). Az elmúlt héten talán sokként érte a malagai drukkereket, hogy Zoran Dragic elhagyta a klubot, hogy csatlakozzon az NBA-s Phoenix Suns együtteséhez. Joan Plaza valóban egyik legjobbját veszítette el, ám a malagai gárda így is élvonalbeli kerettel rendelkezik. Erőcsatár poszton sokat várnak a két új szerzeménytől, Thomas Willtől és Green Calebtől. Az Unicajának nem okozhat gondot az Andorra legyűrése, a Barcában együtt pallérozódó Fran Vázquez Jordi Trias páros egymásnak feszülése sem ígér túl nagy izgalmakat, a blokkirály okozhat kellemetlen perceket Triasnak. 

CAI Zaragoza – FIATC Joventut 
2014. október 5. – 18:30

Két középcsapat néz farkasszemet egymással az első forduló utolsó előtti találkozóján, amelyen a Zaragozára hárul nagyobb teher a győzelmi kényszer miatt. Az előző szezonban az utolsó rájátszásbeli helyezést elcsípő hazaiak elvesztették legjobb játékosukat Damjan Rudezt, de Jason Robinson megfelelő utódja és vezére lehet a gárdának. A katalánok győzelmi esélyeit növelheti, hogy kevesebb mozgás történt a klubnál, mint vendéglátójuknál. Visszatért az egykori közönségkedvenc Demond Mallett, aki 2006-ban tagja volt a Király Kupa győztes csapatnak Rudy Fernández és Ricky Rubio oldalán...A Joan Sastre-Pedro Llompart fémjelezte Zaragozának komoly figyelmet kell szentelnie a periméteren való védekezésre, ugyanis a vendég alakulat a legjobb hárompontos dobó egyletek között foglal helyet. Nagy csata várható, ahol a Joventut mélyebb csapategysége győzelmet érhet. 

Tuenti Movil Estudiantes – Gipuzkoa Basket
2014. október 5. – 19:00

Hasonló erősségű felek csatározásával ér véget a 2014/2015-ös spanyol bajnokság első köre, amelyen a fővárosi kiscsapat kimondott centerjátékos nélkül fogadja Jaume Ponsarnau legénységét. Ám valószínűleg az Estudiantes így sem lesz hátrányban a festékben, ugyanis Nacho Martin és Stefan Bircsevics is jól boldogul a palánk alatt. Két eltérő stílusú gárda csap össze: míg a hazaiak a gyors kosárlabdát preferálják, addig a san sebastianiak megfontolt, az utolsó másodpercekig megtervezett akciók hívei. Akár egy szoros ütközet is kialakulhat, amelyet az a csapat fog megnyerni, amelyik jobban rá tudja erőltetni akaratát a másikra és kevesebb hibát vét kulcspillanatokban.
 

Az utolsó mérkőzés kivételével minden találkozó az alábbi linken élőképpel követhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus