ACB Liga - 28. forduló: Hangáék Tenerifére látogatnak!

Rendhagyó fordulóra kerül sor a Liga Endesában hétvégén, ugyanis a megszokott kilenc összecsapás helyett csak hetet rendeznek meg Európa legerősebb bajnokságában: a két óriásklub elhalasztja találkozóját Euroligás negyeddöntős mérkőzései miatt. Hanga Ádámék vasárnap negyed 1-kor Tenerifén lépnek parkettre, ahol nagyon fontos lenne győzedelmeskedniük a rájátszás biztosításáért. Hiába nem láthatjuk a Real Madridot illetve a Barcelonát, így is izgalmas derbikre van kilátás. Nézzük meg mit érdemes tudnunk a 28. körről! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Baloncesto Fuenlabrada – Gipuzkoa Basket
2014. április 19. – 19:15


Rögtön egy izgalmas derbivel kezdődik a Liga Endesa 28. köre, ahol két középcsapat vívhat meg egymással. A Fuenlabradát játékoskerete alapján az alulteljesítő gárdák közé lehet sorolni, de egy otthoni győzelem sokat lendíthetne Andy Pankóék önbizalmán. A vendégek az előző két fordulóban ugyan diadalmaskodtak, ám idegenbeli mérlegükön van mit kozmetikázniuk. A bajnokság két vezető pontszerzője (Andy Panko – Jason Robinson) találkozik a mérkőzésen: nagy kérdés a David Doblas-Charles Ramsdell duó milyen szinten tudja felvenni Andy Pankóval a versenyt, illetve igazi csemegének tekinthető James Feldeine külön párharca Jason Robinsonnal. A festékben erős dominanciát mutat(hat) a hazai fél (Panko-Arnold-Vargas), emiatt tekinthető az összecsapás esélyesének.

CAI Zaragoza – Unicaja Malaga
2014. április 20. – 12:15


Talán a forduló legmegjósolhatatlanabb ütközetét vívhatja a Zaragoza és a Malaga a vasárnapi játéknap első találkozóján. Az Unicajának lenne miért visszavágnia: az elmúlt 5 meccsen mindannyiszor a zaragozaiak értek révbe, közte az emlékezetes februári Király Kupa negyeddöntőben. Mindkét fél jó formában várhatja a találkozót – Joan Plaza legénysége az előző két fordulóban győzedelmeskedni tudott, míg a Zaragoza nagy skalpot gyűjtött a Barcelona „leigázásával”. De a hazaiak nagy bajban lehetnek, ha nem figyelnek palánk alatti játékukra, ugyanis az Euroligás csapat vezető pozícióban áll a támadó lepattanókért folytatott harcban (meccsenként átlagban 13-at kaparint meg). Nagy match-up párosításokat láthatunk majd: a legnagyobb a palánk alatt várható Fran Vázquez és Henk Norel között, de a Jayson Granger-Pedro Llompart páros is tartogathat számos meglepetést, ahogy a Damjan Rudez-Nik Caner-Medley duó is. Egyértelmű esélyest megnevezni nagyon nehéz lenne, akár egy hosszabbításos rangadó is kinéz.

Iberostar Tenerife – Laboral Kutxa
2014. április 20. – 12:15


A szezon legnagyobb visszaesőjéhez látogatnak Hanga Ádámék, de ezzel együtt sem lehet leírni a kanári-szigeteki együttest. Két, teljesen eltérő stílusú kosárlabdát képviselő csapat néz farkasszemet egymással: míg a hazaiak előnyben részesítik a defenzív játék elemeit, addig a baszkokra jellemzőek a sok pontos mérkőzések, a harmadik legtöbb pontot dobó csapat a Laboral Kutxa. Hangáék jó passzban várhatják az összecsapást: az előző fordulóban tükörsima sikert értek el a Manresa ellen és az Euroligától is szépen búcsúztak a Barcelona kiütésével. Tovább növeli a vendégek esélyeit, hogy a tenerifeiek legjobbja, Saul Blanco nem léphet parkettre, bár túloldalon David Jelinek és Leo Mainoldi szereplése is kétséges, ám mégis mélyebb rotációval élhet Sergio Scariolo. Az alapszakasz végéhez közeledve minden mérkőzés nagy téttel bír; Hangáékon kívül még három csapat is odaérhet a 7-8. helyekre, így nagy szükség van az idegenben szerzett diadalokra is.

La Bruixa D’or – Cajasol
2014. április 20. – 12:30


Életbevágóan fontos lenne a katalán kiscsapatnak a győzelem, ha nem szeretné, hogy a tavalyi évhez hasonlóan most is meglegyintse a kiesés szele. Nem lesz könnyű dolguk a sevillaiak ellen, ahol már nagy valószínűséggel parkettre léphet Scott Bamforth és a fiatal Kristaps Porzingis is. Aito Garcia Reneses legénysége nagy menetelésben van a rájátszást érő utolsó helyekért, így a Manresa csak végig koncentrálva, több extra performansz előhúzásával lehet partiban esélyesebb ellenfele ellen. Minden poszton erősebb játékoskerettel bír a Cajasol, a meccs esélyese a vendég alakulat.

Tuenti Moviel Estudiantes – Valencia Basket Club
2014. április 20. – 18:00


A forduló rangadójaként lett beharangozva a derbi, de – nemcsak tabellán elfoglalt helyezésük alapján – igazi meglepetésként szolgálna, ha a hazai csapat felülkerekedne a - klub életében - történelmi szezont futó Valencia felett. Bár Velimir Peraszovics óva intette minden játékosát a könnyelműségtől, amelyhez valóban hozzátartozik, hogy a madridiak teljesítménye felfelé ível, jóval keményebb ellenfélként lehet rájuk tekinteni, mint a szezon bármely más időszakában. Jó hír a hazai szimpatizánsoknak, hogy Andrés Miso zöld jelzést kapott orvosaitól, de Txus Vidorreta továbbra sem számíthat Dejan Ivanov szolgálataira. A mérkőzés leglátványosabb szegmense a négyes poszton lévő játékosok összecsapása lehet: Marko Banicnak legjobbját kell nyújtania, hogy megtudja állítani a vendégek legjobbját, Justin Doellmant. Egy ideig tarthatja a lépést az Estudiantes, ám a hajrában a tapasztalat és a hosszabb kispad mindenképp a Valencia felé billenti a mérleg nyelvét.

Rio Natura Monbus – CB Valladolid
2014. április 20. – 20:00


A ligautolsó legyőzésével javíthat renoméján a többre taksált obradoiroi csapat. Mindkét fél élen jár a szabálytalanságok elkövetésével, amely egy szoros mérkőzés esetén döntő befolyással bírhat a legvégén. Nem kérdés, Alberto Corbachóék számára csak a siker elfogadható, de ehhez minden bizonnyal lesz némi hozzászólnivalója a Dimitrisz Haritopulosz-Danilo Andjuszics-Omari Johnson fémjelezte Valladolidnak. A Monbusnak periméterjátékát kell erőltetnie, a legnagyobb differencia ott tapasztalható a felek között. Bár matematikailag még van esélye elkerülni a kiesést a Valladolidnak, ehhez azonban meccseket kéne nyernie – a nyomás tehát inkább rajtuk van.

Bilbao Basket – UCAM Murcia CB
2014. április 21. – 20:30


Zsinórban harmadik győzelmét szerezhetné meg a Murcia, ha Baszkföldön is diadalmaskodna: ám ezzel nyeretlenségi sorozatát is megtörné, még soha nem nyert Bilbaóban. Az előző fordulóban hatalmas pofonba szaladtak bele Raul Lopezék, akik most otthon javíthatnak. A játékoskeretet tekintve a Bilbao az esélyesebb, ám a jó formában lévő Murcián csak egységes csapatjátékkal és több kiemelkedő egyéni teljesítménnyel léphetne át. A hazaiak 350. Liga Endesában eltöltött találkozóján csak a győzelem lehet a cél, ám abban biztosak lehetünk, hogy nem fogja könnyen adni magát a vendég gárda. 

A Herbalife Gran Canaria - FC Barcelona valamint a Real Madrid - FIATC Joventut mérkőzéseket 2014. május 1-jére halasztották, mivel a két óriásklub éppen Euroligás negyeddöntőit vívja.

Az összes mérkőzés az alábbi linken megtekinthető!

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus