ACB Liga - 29. forduló: Baszk rangadó vár Hangáékra

Újabb hétvége, amely újabb fantasztikus összecsapásokat hoz Európa első számú bajnokságában. A Liga Endesa 29. fordulójában ezúttal is számos érdekfeszítő mérkőzést láthatnak az európai kosárlabda szerelmesei, közülük hazai szemszögből rögtön ma este a baszk rangadón, ahol Hanga Ádám csapata a Bilbaót fogadja. A két óriásklub közül most a Barcelonára várhat kellemesebb feladat: a katalánok a Fuenlabradát látják vendégül, míg a tegnap este az Euroliga négyes döntőjébe kvalifikáló Real Madrid a tabella második helyezettjével néz farkasszemet. Nézzük meg, mit érdemes tudnunk az újabb fordulóról! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Cajasol – Tuenti Movil Estudiantes
2014. április 26. – 18:00

Hazai szemszögből tekintve létfontosságú a győzelem, hiszen a Cajasol versenyben van a rájátszás utolsó pozícióiért. Ám az Estudiantes is nagyon jól teljesít mostanában; az élcsapatok (Real Madrid, Valencia) ellen is remekül helyt állt, csupán a hosszabb kispad döntött magasabban jegyzett ellenfelei javára. Nagy csata várható a palánk alatt: a sevillaiak második helyen állnak a támadólepattanók megszerzéséért folytatott harcban (12,2), míg a madridiak negyedikek a védő pattanók területén (22,7). Bár Joan Sastre továbbra sincs bevethető állapotban, Aito Garcia Reneses ma már újra számíthat Marcus Landry szolgálataira. Vendég oldalon is visszatér a csapat egyik legjobbja, Dejan Ivanov – ez a tény tovább növeli a parázs csatára való kilátást. Remek match-upok várhatóak a festékben: sevillai oldalról a Porzingis-Hernangómez duó néz farkasszemet a Slokar-Banic párossal, akár e szegmensen el is dőlhet a találkozó kimenetele. A teher a hazaiak vállát nyomja majd, de a remek taktikus, Aito Garcia Reneses segítségével révbe érhetnek Tomas Satoranskyék.

Unicaja Malaga – Rio Natura Monbus
2014. április 26. – 19:00

„Nem mi vagyunk a meccs esélyesei, de mindent megfogunk tenni a meglepetésért.” – nyilatkozta Moncho Fernández, a mérkőzés előtti hivatalos sajtótájékoztatón. Bár már többször megmutatta „oroszlánkörmeit” az obradoiroi kiscsapat, tény hogy ezen az összecsapáson, magát az Euroligában is reprezentáló Malagának áll a zászló. Fran Vázquez plusz motivációt meríthet 450. ACB-s mérkőzéséből, a magasember megbízható játékára ezúttal is szüksége lesz az Unicajának, főleg ha Mario Delasszal kerül szembe. Az andalúzoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a Corbacho-Guillen-Delas trióra, de mélyebb rotációs lehetőségeikkel nem okozhat ez gondot Nik Caner-Medley-éknek. Akár egy szorosabb összecsapás is kinézőben van, de a hajrában mindenképp felül kell kerekednie Joan Plaza hadának a Rio Natura Monbuson.

Laboral Kutxa – Bilbao Basket - FELVÉTELRŐL 0:15-TŐL A SPORTKLUBON
2014. április 26. – 20:30

Baszk rangadóval zárul a szombati játéknap, Hangáék a szebb napokat is megélt Bilbaót fogadják. Ám Sergio Scariolo felhívta tanítványai figyelmét arra, hogy hiába ellenfelük gyengélkedése, veteránjaik játéktudása, büszkesége és nyerni akarása komoly problémát is okozhat a vitoriai játékosoknak. Külön figyelmet kaphat az irányítók párharca, döntő befolyással bírhat mennyire hagyja Thomas Heurtel „élni” Raul Lopezt. Lamont Hamilton egykori csapata ellen száll harcba, ahol Alex Hervelle még mindig nem kapott zöld jelzést a játékra. A festékben igazi csemege lehet a Tibor Pleiss-Damir Markota külön párharc, de Hamiltonra is nagy feladat vár German Gabriel játékból való kikapcsolásával. A mérkőzés egyértelműen legnagyobb match-upja azonban Andres Nocioni és Alex Mumbrú egymásnak feszülése lehet, amelyben Hanga Ádám is besegíthet az argentínnak. Periméteren felveheti a versenyt a vendég alakulat a Laboral Kutxával, de gyors kosárlabdával, lerohanásokkal operálhatnak Hangáék.

Gipuzkoa Basket – CAI Zaragoza
2014. április 27. – 12:00

Az előző fordulóban mindkét gárda vesztesen hagyhatta el a parkettet, de Henk Norel riportjából az szűrhető le, hogy az aragóniai egylet túllépett otthon elszenvedett vereségén. A játékoskeretet tekintve előnyt élvez a vendég együttes, viszont a hazai légkör tudata a baszkoknak adhat pluszt. A festékben mutatkozó dominanciáját ki kell használnia a Zaragozának, ha nyertesen szeretné elhagyni a pályát. Szintén döntő faktor lehet az irányítók külön párharca, Raul Neto néz farkasszemet Jonathan Tabuval. A liga top pontkirályai között lévő Jason Robinson megállítása okozhat némi fejtörést Damjan Rudezéknek, ám a spanyol szakértők többsége vendég győzelemre voksolt.

UCAM Murcia CB – La Bruixa D’or
2014. április 27. – 12:30

Mindkét csapat kieshet még, a katalánok azonban közelebb állnak ehhez: a Murcia két győzelemmel többet birtokol náluk és egy újabb hazai didadallal a Manresa még inkább leszakadhat közvetlen riválisától. Pedig az esélyeket elnézve erre jó esély van, igazi meglepetés lenne, ha Hanga Ádám ex-klubja idegenben fektetné két vállra a Murciát. A csapatként jobban funkcionáló hazaiak már a találkozó első félidejében eldönthetik a mérkőzés kimenetelét, a Ljubicsics-Eriksson-Giannopulosz fémjelezte katalán kiscsapatnak csak momentumai lehetnek. 

FC Barcelona – Baloncesto Fuenlabrada
2014. április 27. – 12:30

A katalánok egy hetes pihenővel készülhettek a találkozóra, hiszen Juan Carlos Navarróék könnyed 3-0-val léptek át az Euroliga F4-jáért vívott harcban a Galatasaray együttesén. Bár kellemetlen stílusú kosárlabdát képvisel a Fuenlabrada, a meccs egyértelmű esélyese a Barcelona. Azonban periméteren megizzadhatnak a katalánok; a legjobb tripladobó egylet (39,7%) érkezik a Palau Blaugranába. A 350. tétmérkőzésén pályára lépő Marcelinho Huertas irányította gránátvörös-kék had a kétpontosok értékesítésében áll kiemelkedő helyen, így amennyiben a festékbeli játékot rá tudja erőltetni ellenfelére, akár a vártnál simábban is révbe érhet. Ugyan nem dőlhetnek hátra, az Andy Panko-James Feldeine-Carlos Cabezas trió már számos csapat életét megkeserítette, de a védekezéséről is híres Király Kupa döntősök minden poszton erődemonstrációt tarthatnak.

Real Madrid – Valencia Basket Club - FELVÉTELRŐL 0:55-TŐL A SPORTKLUBON
2014. április 27. – 12:40

A forduló rangadóján a tabella első és második helyezettje feszül egymásnak, ahol a frissebb Valencia akár meglepetést is okozhat. Rudy Fernándezéknek öt meccs kellett az Euroliga négyes döntőjébe való jutáshoz – amely péntek este sikerült is nekik - , bár az is igaz, hogy a legnehezebb ellenféllel, a kiírás elmúlt két évének bajnokával, az Olimpiakosszal kellett felvenniük a versenyt. Nagy esély nyílhat a vendégek előtt a meglepetésre, bár mindent egybevéve még így is a Királyi Gárda tekinthető az esélyesebbnek. Külön pikantériát adhat a magas színvonalú, látványos derbinek ígérkező összecsapásnak Nikola Mirotic és Justin Doellman külön csatározása. A minden statisztikai mutatóban vezető „blancók” dolgát nagyon megnehezítheti a Valencia, amennyiben Doellman mellé legalább Romain Sato és Bojan Dubljevics is feltud nőni. Izgalmas csatára van kilátás, két fantasztikus formában lévő csapat találkozik egymással. 

FIATC Joventut – Herbalife Gran Canaria
2014. április 27. – 19:15

A vasárnapi játéknap első esti mérkőzése sem tekinthető izgalommentesnek, a Joventutnak (is) égető szüksége van a sikerre, amennyiben nem szeretne idejekorán lemondani a play-offról. Nem lesz egyszerű dolga a katalánoknak a kanári-szigeteki együttes ellen, bár Xavi Rey hiánya megzavarhatja a vendégeket. Nagyon sok múlik majd a Badalona triplamutatóján: amennyiben hozni tudja formáját a gárda, úgy lépéselőnybe kerülhet. De biztosra vehető, hogy a Brad Newley-Eulis Báez-Ben Hansbrough fémjelezte Gran Canaria nem fogja olcsón adni a győzelmet, akár egylabdás derbi is kialakulhat. 

CB Valladolid – Iberostar Tenerife
2014. április 28. – 20:40

Hiába nehezítette meg az előző fordulóban a Tenerife Hangáék dolgát, az egyik legnagyobb visszaesőnek számít a második számú kanári-szigeteki együttes. Önbizalmát növelhetné Alejandro Martinez legénysége, amennyiben idegenben sikerülne egy győzelmet elhoznia – még ha ez a ligautolsó ellen is történne. A vendég gárda a defenzív kosárlabdát preferálja, így amennyiben alacsony pontszámon tudná tartani ellenfelét, célba érhet. Ám az előző fordulóban majdnem sikerült megtréfálnia Danilo Andjuszicséknak a Rio Natura Monbust: ha sikerülne megismételniük azt a performanszot, elég lehetne a negyedik diadal megszerzéséért folytatott csatában. Nem egy lefutott találkozó ez sem, a szoros hajrát a higgadtság döntheti el. 

Az első és az utolsó összecsapás kivételével az összes mérkőzés az alábbi linken megtekinthető!

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus