ACB Liga - 3. forduló: Tud-e meglepetést okozni a Herbalife Gran Canaria?

A spanyol bajnokság harmadik fordulója is rengeteg érdekfeszítő találkozót ígér, amelyben elsősorban a középcsapatok összecsapásai jelenthetik a kör sava-borsát, de az FC Barcelona - Herbalife Gran Canaria rangadó sem tűnik izgalommentesnek. A Valencia a Zaragoza otthonában gyűjtheti be második győzelmét, míg a Real Madrid a FIATC Joventut gárdáját fogadja. Nézzük meg, mit érdemes tudnunk a Liga Endesa újabb fordulójáról! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Morabanc Andorra – Laboral Kutxa
2014. október 18. – 21:00

„A Morabanc Andorra csapatát olyan tapasztalt és harcos játékosok alkotják mint Victor Sada vagy Kaloyan Ivanov. Az elsődleges cél, hogy megtörjük lelkesedésüket.” – nyilatkozta Marco Crespi, a Laboral Kutxa vezetőedzője. Valóban megfigyelhető, hogy az újonc gárda eddig remekült helytállt - az Unicaja és a Bilbao ellen is komoly ellenállást fejtett ki, így nem lesz ez a mostani sem egy hátradőlös találkozó a baszk egylet számára. Ugyanakkor a Thomas Heurtel vezette Laboral Kutxa jó eséllyel száll harcba az első győzelemért, amennyiben a palánk alatti játékot rá tudja erőltetni a hazaiakra. Bár Kaloyan Ivanov okozhat némi fejtörést, de a Colton Iverson-DJ White-Kim Tillie triónak illik megoldani védelmét és a festékben meglévő előnyt kihasználni. Érdekes match-up lehet a Victor Sada-Thomas Huertel összecsapásból, és bár a nagyobb rutin az ex-barcás oldalán van, a francia gyorsaságával könnyen megverheti az egy-egyes szituációkban. Amennyiben periméterről is belelendül a Fernando San Emeterio-David Bertans duó, úgy nem okozhat meglepetést a mindösszesen csak 150. tétmérkőzését játszó Andorra. A papírforma vendég sikert ígér, amely hosszabb és mélyebb kispadjával kötelező diadal előtt áll. 

CAI Zaragoza – Valencia Basket Club
2014. október 19. – 12:15

„A Valencia minden területen nagy nyomást képes kifejteni, így ki kell védenünk intenzív és a nagyon hatékony, meccseket eldöntő pick and roll játékát.” – elmélkedett a meccset megelőző sajtótájékoztatón Lorente Joaquin Ruiz, a galíciaiak mestere. A tavalyi bronzérmes felemás idénykezdeten van túl: hatalmas meglepetésre az első fordulóban rögtön vereséget szenvedett a Murciától, ám múlt héten javította botlását. Velimir Peraszovics legénysége (is) a festékben nyerheti meg elsősorban a meccset, hiszen a Kresimir Loncar-Luke Harangody páros eddig remek összhangban végzi feladatát. A Zaragoza számára az sem jelent jó hírt, hogy Sam Van Rossom és Pablo Aguilar is eddig önbizalommal telve pattogtat: míg az irányító – a perceihez viszonyítva – a legtöbb gólpasszal rendelkezik, addig az erőcsatár a hárompontosok értékesítésében, a labdaszerzésekben és a lepattanók megszerzésében jeleskedik. Ahhoz, hogy a Zaragoza partiban legyen, muszáj hogy korábbi nyerőembereik – Joan Sastre, Henk Norel – valamint az újonnan érkező Jason Robinson jobb teljesítményt nyújtsanak. A vendégeknél Bojan Dubljevics továbbra is lábadozik, míg a hazaiaknál mindenki egészséges. A Zaragozának nagyon észnél kell lennie a támadások pontosságát illetően, ugyanis a Valencia minden hibát keményen büntethet lerohanásokból. A derbi esélyese a vendég alakulat. 

Rio Natura Monbus – Gipuzkoa Basket
2014. október 19. – 12:15

Amennyiben az első fordulóban mutatott formáját hozni tudja az obradoiroi középcsapat akkor könnyedén behúzhatja a találkozót. Habár a san sebastiani egylet győzelmi esélyei sem reménytelenek: ehhez azonban a palánk alatt ki kell használnia magasságbeli fölényét, valamint Maxi Kleber játékból való kikapcsolását. A mérkőzés leglátványosabb párharca egyértelműen bedobó poszton várható: döntő faktor lehet, hogy Alberto Corbacho vagy Dani Diez tudja majd jobban érvényesíteni akaratát. Periméteren magas színvonalú csatára lehet számítani. Hazai pályán esélyes a Rio Natura Monbus, amely minden bizonnyal most is hatalmas támogatást kap a mellrákszűrés fontossága miatt rózsaszínbe öltöző közönségétől. 

Baloncesto Sevilla – Montakit Fuenlabrada
2014. október 19. – 12:30

Külön pikantériát ad a meccsnek, hogy mindkét együttes az első sikerért lép parkettre. A megfiatalódott Sevilla a gyors kosárlabdát preferálja, míg a fővárosi egylet a hosszú támadások híve – kulcsfontosságú lesz, melyik fél tudja ráerőltetni akaratát riválisára. A robbanékonyságáról megismert Jacob Pullen könnyen bonthatja meg a vendég védelmet, az irányító éppen ezért főszereplője lehet a találkozónak. A hazai együttes hátvéd tengelyét remek játékosok alkotják, a 6,75-ös vonal mögül Alex Urtasun, Berni Rodriguez és Derrick Byars is életveszélyes lehet, míg túloldalon Jimmy Baron jelent fenyegetést periméterről. Sarkalatos pontja lesz a találkozónak a palánk alatti párharc és a lepattanócsata alakulása: hazai oldalról fiatal, ám de roppant tehetséges duó – Willy Hernángómez és Kristaps Porzingis – néz farkasszemet a tavalyi alapszakasz MVP, Andy Panko – Jeleel Akindele párossal. A Fuenlabrada eddig nem sokat mutatott potenciáljából, így a Sevilla tűnik esélyesebbnek, több poszton is mélyebb rotációval élhet. 

Tuenti Movil Estudiantes – Iberostar Tenerife
2014. október 19. – 13:00

A forduló egyik legizgalmasabb meccse várható a fővárosi kiscsapat és a kanári-szigeteki együttes egymásnak feszüléséből. Mindkét gárda megerősödőtt a tavalyi szezonhoz képest. Eltérő játékstílussal rendelkező felek csapnak össze: a hazaiak a gyors, lerohanásokból operáló kosárlabdát részesítik előnyben, míg a vendégek rengeteget vállalnak a triplavonalon túlról. A Tuenti Movil Estudiantes együttese kimondott centerjátékos nélkül áll minden egyes mérkőzésen parkettre, amely most igazi hátrányt jelenthet a 150. ACB tétmérkőzésen pályára lépő Blagota Sekulic fémjelezte Iberostar ellen, aki mellett Luke Sikma is kiváló formában pattogtat. Különösen nehéz feladat vár tehát a Nacho Martin-Stefan Bircsevics kettősre. Igazi dobópárbaj alakulhat ki a körtében: James Nunnally és Javi Salgado sok hibát harcolhatnak ki, amennyiben kellő agresszívitással támadják a gyűrűt. A periméter védekezésre is kiemelkedő figyelmet kell fordítani a vendéglátó alakulatnak; nehéz egyértelmű esélyest megnevezni. Kis érdekesség: a kanárik vezetőedzője, Alejandro Martinez úgy csatlakozik a mellrák elleni küzdelemhez, hogy a harmadik fordulóban szerzett összes pontért egy eurót adományoz. 

FC Barcelona – Herbalife Gran Canaria
2014. október 19. – 18:00

Kőkemény mérkőzés vár a gránátvörös-kékekre: Xavi Pascual legénysége a héten harmadik tétmérkőzését vívja, ráadásul iszonyúan megizzadt csütörtök esti első Euroliga derbijén, míg az első számú kanári-szigeteki együttes könnyed, önbizalomnövelő sikert aratott az Európa Kupában. Érdekfeszítő match-upok során dörzsölhetjük tenyereinket: az egyik leglátványosabb párharc a két játékmester között várható – Marcelinho Huertas és Tomás Bellas is pazar akciók vezetésével ajándékozhatják meg a nézőket. Egy poszttal feljebb triplagyárosok hada sorakozik: Juan Carlos Navarro mellett Brad Oleson vagy a válogatottban is helyet kapó Alex Abrines vívhat kiegyenlített párharcot a Kyle Kuric-Brad Newley-Txemi Urtasun trióval. A liga talán legerősebb erőcsatár triumvirátusára (Justin Doellman, Bostjan Nachbar, Maciej Lampe) méltó ellenfelek várnak Eulis Báez és Ian O’Leary személyében. A palánk alatt és a lepattanózásban dominálhat leginkább a Barca az Ante Tomic-Tibor Pleiss „ikertorony” révén. Aito Garcia Reneses – a katalán óriás korábbi sikeredzője – teljes kerettel vághat neki a találkozónak, míg a bajnokcsapat továbbra is kénytelen nélkülözni Tomas Satoransky-t és a hosszú hónapokra kidőlő Marcus Erikssont. Bár a Herbalife Gran Canaria együttesét is kiváló játékosok alkotják, hazai pályán mindenképp a mélyebb kispaddal rendelkező gránátvörös-kékek az esélyesebbek. 

Unicaja Malaga – La Bruixa D’or
2014. október 19. – 18:00

Nincs egyszerű helyzetben a Manresa: Mike Hall nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a klub nem kívánt tovább élni szolgálataival. Helyére két játékost szerződtettek a héten: Hasan Rizvic és Zeljko Sakic holnap este debütálnak, ám rögtön a „mélyvízben” találhatják magukat az Euroligás Unicajával szemben. Tovább rontja a katalán kiscsapat – amúgysem sok – győzelmi sanszát, hogy még mindig nincs bevethető állapotban Alex Hernández, Guiseppe Poeta és AJ Oglivy sem. Utóbbi kiesésével jócskán meggyengült a vendégek festékbeli játéka, így nem lenne meglepő ha Fran Vázquezra és Vlagyimir Golubovicsra rengeteg akciót játszanának ki a hazaiak. Nincs egy súlycsoportban a két gárda, amennyiben a távoli dobások is jól ülnének a Malagától, úgy nagy vereségbe szaladhat bele Hanga Ádám ex-csapata. 

Bilbao Basket – UCAM Murcia
2014. október 19. – 19:00

Veretlen csapatok csatájával folytatódik a vasárnap esti játéknap és az erőviszonyokat tekintve szoros rangadóra van kilátás. A Murciát bőven fűtheti a bizonyítási vágy, ugyanis még soha nem tudott győzni Bilbaóban, bár holnap jó eséllyel megtörheti rossz szériáját - nyilván ehhez a 350. tétmeccsét vívó Alex Hervelle vezette baszkoknak is lesz némi hozzáfűznivalójuk. A liga két legfiatalabb vezetőedzőjének (Sito Alonso és Diego Ocampo, mindketten 38 évesek) presztízsemelő különcsatározása is élményszámba mehet, ahogy irányító poszton Raul Lopez és Raul Neto párharca. Álex Mumbrúra is érdemes lesz odafigyelni, akinek két hárompontos hiányzik ahhoz, hogy a baszk klub első helyére ugorjon ebben a műfajban. Kemény adok-kapok várható a festékben, amely döntő tényező lehet: érdekes összecsapás kerekedhet a Latavious Williams-Germán Gábriel-Marko Todorovic kontra Augusto Lima-José Angel Antelo küzdelemből. Nehéz esélyest megnevezni, csak egyet javasolhatunk: dőljünk hátra és élvezzük a showt!

Real Madrid – FIATC Joventut
2014. október 19. – 19:00

Nyolc és fél éve (!) képtelen legyőzni a Joventut a Királyi Gárdát és a holnapi utolsó derbin sem Sergi Vidalék a favoritok, annak ellenére hogy a Real Madrid is adós még az igazán jó játékkal. Felipe Reyes óriási mérföldkőhöz érkezett: 600. elsőosztályos mérkőzését vívja! Az eddigi összecsapásokon a „blancók” magasembereiknek (Jannisz Buruszisz, Gustavo Ayón) köszönhetően értek révbe, megsínylették Rudy Fernández hiányát és Sergio Rodriguez – a tavalyi szezonhoz képest mindenképp – halványabb performanszát. A madridi fanatikusoknak jó hír, hogy a válogatott ász Rudy Fernández visszatért kéthetes kényszerpihenője után. A katalánok bár periméteren felvehetik a harcot Pablo Laso legénységével, de túl vérmes reményeik nem lehetnek a jóval mélyebb és hosszabb kispaddal rendelkező tavalyi ezüstérmes ellen. 

A negyedik, hetedik valamint nyolcadik összecsapás kivételével valamennyi mérkőzés az alábbi linken élőképpel megtekinthető!
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus