ACB Liga - 30. forduló: FC Barcelona - Laboral Kutxa a Sportklubon!

Ma este kezdetét veszi a spanyol pontvadászat 30. fordulója, amelynek két rangadóját is képernyőre tűzi a Sportklub: magyar érdekeltség miatt még izgalmasabbnak tűnhet az FC Barcelona-Laboral Kutxa összecsapás, míg a Real Madrid az utóbbi hetekben kissé visszafogottabb performanszot előhúzó Zaragozát fogadja. Több csapat sorsa is eldőlhet már ebben a körben, nézzük is meg mit érdemes tudni róla! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Unicaja Malaga – La Bruixa D’or
2014. május 3. – 19:00

Utolsó esélye a katalán kiscsapatnak a bentmaradásra; egy újabb vereség esetén már a matematikai esély sem lesz meg a továbbjutásra. Sajnos rossz hír a Manresa számára, hogy éppen az Unicaja otthonában kellene az óriási bravúrt bemutatnia. Az andalúzok ráadásul sorozatban hatodik győzelmükre készülnek, amely a legnagyobb nyerő széria lenne számukra az idei szezonban. Hanga Ádám ex-csapatát azonban még az ág is húzza: nagy valószínűséggel sem Salva Arco, sem Rasmus Larsen nem tud majd pályára lépni. A játék minden elemében dominálhat a Malaga, a játékoskeretek összetételét tekintve is nagy fölényt tudhat magáénak a hazai fél. Egyértelműen a forduló legnagyobb meglepetése lenne a vendég siker, ám erre dőreség lenne fogadni Nik Caner-Medleyék ellen. Minden bizonnyal ma csatlakozik a Manresa a CB Valladolidhoz a kiesők táborában.

Cajasol – Iberostar Tenerife
2014. május 3. – 19:30

A Cajasol továbbra is a rájátszás utolsó helyeiért küzd, így ma este mindenképp két vállra kellene fektetnie a második számú kanári-szigeteki együttest. Az átlagéletkort tekintve nagy kérdés lesz ebben a párharcban, hogy az ifjú sevillaiak (22 év) illetve a már idősödő tenerifeiek (29 év) érnek révbe. Ha idegenben győznének a kanárik és a Manresa elbukna, úgy Saul Blancóéknak továbbra is biztos helyük lenne az élvonalban. Négyes poszton lehet a találkozó leglátványosabb pontja: az ifjú Porzingis néz farkasszemet az előző hét MVP-jével, Luke Sikmával. Hazai pályán esélyesebb a Satoransky-Landry-Radicsevics fémjelezte Cajasol, tekintve hogy a vendégek továbbra sem számíthatnak a Fociusz Lampropulosz-Juan P. Gutierrez duóra.

Valencia Basket Club – Bilbao Basket
2014. május 3. – 20:15

Óriási önbizalommal fogadhatja a Valencia a baszk alakulatot: Justin Doellmanék az előző fordulóban az addig veretlen Real Madridot verték meg, ráadásul idegenben (!) valamint hétközi nagyon fontos Európa-Kupa találkozójukat is behúzták. Külön motivációt jelenthet Velimir Peraszovics legénységének az újabb győzelem, hiszen akkor már biztos másodikként kezdheti meg a rájátszást a Valencia (illetve akkor is, ha a Barcelona elbukik). A Bilbaóra ugyanaz az állítás igaz, mint a Tenerifére: a Manresa vereségével biztos folytathatná a következő szezonban is első osztályos küzdelmeit. A baszkok számára öröm, hogy Alex Hervelle végre visszatér öt hét kihagyás után, akire egyből nagy feladat hárulhat: április hónap legértékesebb játékosát, Justin Doellmant kellene kivonnia a játékból. Nagy match-up párosítások várhatóak: irányító poszton külön csemege lesz az Oliver Lafayette-Raul Lopez duó, de a Vladimir Lucsics-Romain Sato kettős sem tűnik izgalommentesnek. Az aktuális forma azonban magabiztos hazai sikert ígér.

Gipuzkoa Basket – CB Valladolid
2014. május 4. – 12:15

„Az alapszakasz utolsó 5 mérkőzését nehéz lesz abban a tudatban lejátszani, hogy már biztos kiesők vagyunk, de muszáj ezen a tényen felül kerekednünk és pozítiv szájízzel zárni ezt a nagyon kemény szezont.” – nyilatkozta Ricard Casas, a Valladolid vezetőedzője. A Gipuzkoa még versenyben van a playoffért, így kötelező számára a ligautolsó kiütése, ha nem szeretné hogy már csak matematikai esélye legyen a továbbjutásra. Bár Raul Netót továbbra is nélkülözni kényszerülnek a baszkok, a Jason Robinson-David Doblas-Charles Ramsdell vezette Gipuzkoa nem hibázhat közönsége előtt.

Real Madrid – CAI Zaragoza – SPORTKLUB ÉLŐ
2014. május 4. – 12:15

„Nagyon sokat nevettem az elmúlt napokban, amikor több szakportál azt írta, hogy kisebb válságban van a Real Madrid.” – kommentálta az elmúlt héten első vereségét elszenvedő Királyi Gárdáról a Zaragoza mestere, José Luis Abos. Valóban butaság ilyet állítani: Európa legerősebb bajnokságában eddig soha nem látott egyeduralmat hajtott végre a Real Madrid azzal, hogy 28 (!!!) fordulón keresztül őrizte makulátlan mérlegét. Azon viszont már kevesebbet mosolyoghat a vezetőedző, hogy csapata zsinórban három meccset is bukott és az esélyeket tekintve holnap sem győztesként hagyhatja el a parkettet.. Nem okozhat gondot Rudy Fernándezéknek a Zaragoza felőrlése: festékben és periméteren is jóval mélyebb rotációs lehetőségekkel bír a fővárosi alakulat; akár egy komolyabb pofonba is beleszaladhatnak a galíciaiak.

FIATC Joventut – UCAM Murcia CB
2014. május 4. – 13:00

Nicola Marcelo, a Murcia vezetőedzője elégedetlen tanítványaival, akiktől azt reméli, hogy az utolsó öt mérkőzésre összeszedik magukat és méltó ellenfelei lesznek mindenki számára. A Murcia számára Katalónia nem a sikerek helyszíne: Badalonában még soha nem nyert, de a Manresa is pozítiv mérleget tudhat magáénak. A vendégeknél akad egy nagy hiányzó Augusto Lima személyében, amely tovább nehezítheti dolgukat. Periméteren fölényt élvezhet a Joventut, amelyet gyorsindításokkal operálhatnak a Murcia játékosai. A katalánok nem vehetik félvállról a találkozót: a Thomas Kelati-Nemanja Radovics fémjelezte vendégek már nem egy csapatnak okoztak kellemetlen perceket.

Herbalife Gran Canaria – Baloncesto Fuenlabrada
2014. május 4. – 13:00

Nem sikerült jól a csarnokavató a kanári-szigeteki együttesnek: a több mint 11 ezer nézőt befogadó arénában múlt héten vereséget szenvedtek Brad Newleyék a Barcelona ellen. A Fuenlabrada személyében azonban ideális partnert kaptak arra a kanárik, hogy megszerezzék első győzelmüket az új komplexumban. Bár nem lebecsülendő a sokszor kellemetlen stílust előhúzó madridi csapat, ahol Andy Panko őrzése kulcsfontossággal bír. A Gran Canaria rájátszásbeli szereplése már holnap biztossá válhat, amennyibe a Gipuzkoa Basket és a FIATC Joventut is elveszíti mérkőzéseit. Hiába van már csak 5 találkozó az alapszakaszból, a hazaiak tovább erősítették palánk alatti játékukat a 216 cm-es Jeleel Akindele-vel. Amennyiben Andy Panko mellé feltud nőni James Feldeine és Carlos Cabezas - esetleg Ivan Paunics is -, úgy ismételten nagyon kemény ütközet vár Tomás Bellásékra, főleg hogy továbbra sem számíthatnak a rutinos Xavi Rey szolgálataira.

Tuenti Movil Estudiantes – Rio Natura Monbus
2014. május 4. – 18:30

Kiscsapatok nagy csatája – így lehetne aposztrofálni a madridi és az obradoiroi gárda találkozóját. Az egyik legizgalmasabb csatát vívhatják a felek közel azonos minőségű játékoskeretüknek köszönhetően – természtesen amennyiben egyikük sem fog ki kirívóan jó illetve rossz napot. Plusz motivációt adhat Xavi Rabasedának illetve Jaime Fernandeznek mérföldkőhöz való érkezésük: előbbi 150., utóbbi 100. ACB-s mérkőzésén lép pályára. Míg a Rio Natura Monbus hullámzó formát mutat, addig az Estudiantes kiegyensúlyozottabb, ám kérdéses, hogy amennyiben Uros Slokar nem tudja vállalni a játékot, előtud-e lépni valaki, aki helyettesíti a magasember jó teljesítményét. Mindkét gárda rendelkezik egy-egy triplagyárossal, akikre komolyan oda kell figyelniük: hazai oldalon Kyle Kuric nyújthat „életveszélyes” produkciót, míg túloldalon Alberto Corbacho keze sülhet. Feszült hangulatú, szoros derbire van kilátás, ahol talán a hazaiak némiképp esélyesebbek.

FC Barcelona – Laboral Kutxa – SPORTKLUB ÉLŐ
2014. május 4. – 19:00

A forduló slágermeccsét a Sportklub is élőben tűzi műsorára, amelyben nagy örömünkre Hanga Ádám is könnyen válhat főszereplővé. Legutóbbi találkozójukról nem lehet kellemes élménye a katalánoknak: az Euroliga Top 16-os szakaszában a Laboral Kutxa honfitársunk remek játékával megspékelve fektette otthonában (!) két vállra a gránátvörös-kék óriást. A harmadik (Laboral Kutxa) és a negyedik (Barca) legtöbb pontot dobó alakulat feszül egymásnak, ám az némiképp a Barcelona mellett szólhat, hogy birtokolja a legjobban védekező gárda trónját – bár erre éppen Hangáék cáfoltak rá a fentebb említett mérkőzésen, amikor 97 pontot rámoltak be a Palau Blaugranában. Úgy tűnik ezen a mérkőzésen visszatérhet Juan Carlos Navarro, ám túloldalon Fabien Causeur nem kapott zöld jelzést orvosaitól. Fantasztikus match-upok sora vár ránk: irányító poszton a Marcelinho Huertas-Thomas Huertel játékszervezésén sok múlhat, Hanga Ádám pedig Andres Nocioninak segíthet „féken tartani” Kosztasz Papanikolaut vagy esetleg Bostjan „Boki” Nachbart. De a festékbeli párharcoknál is izgatottan dörzsölhetjük tenyereinket két párosnál is: a Joey Dorsey-Lamont Hamilton valamint a gigászok harcánál, Ante Tomic kontra Tibor Pleissnél. A Barcában éghet a visszavágás vágya, pontgazdag, minden labdáért nagy harcot vívó, szoros rangadóra van kilátás. 

A Tuenti Movil Estudiantes-Rio Natura Monbus összecsapás kivételével az összes mérkőzés megtekinhető az alábbi linken!

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus