ACB Liga - 33. forduló: Hangáék Zaragozában biztosíthatják be rájátszásbeli pozíciójukat!

Utolsó előtti alapszakaszbeli fordulójához érkezett a spanyol pontvadászat, ahol azonban még mindig négy csapat küzd a két fennmaradó rájátszásbeli pozícióért. A Laboral Kutxa az egyik ilyen egylet, amely vasárnap a Zaragoza otthonában lép pályára, hogy biztosítsa helyét a legjobbak között. A hazai Sportklub jóvoltából azonban élőben követhetjük honfitársunk csapatának rangadóját! A két sztárklub (Real Madrid, FC Barcelona) találkozói ugyan elmaradnak Euroligás összecsapásaik miatt, de számos derbi kecsegtet izgalmas és színvonalas játékkal! Nézzük meg, mit várhatunk a Liga Endesa 33. körétől! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Cajasol – FIATC Joventut
2014. május 17. – 20:00

Az alapszakasz utolsó előtti köre nem is kezdődhetne izgalmasabban, mint két még  a rájátszásba igyekvő gárda egymásnak feszülésével! A képlet egyszerű: amennyiben a Joventut veszít, biztosan nem kerül be a legjobb nyolcba, míg a Cajasolnak egy vereség ellenére is lehet esélye. Aito Garcia Reneses legénységének otthonában azonban borzasztóan nehéz nyerni, így joggal lehet bízni a hazaiak győzelmében. A badalonai egyletet azonban vétek lenne véglegesen leírni, de a nyomás mindenképp rajta lesz. A közel azonos minőséget képviselő játékoskeretet felvonultató egyletek közötti különbséget a festékbeli játék döntheti el: ott komolyabb erőt képvisel a Porzingis-Hernangómez fémjelezte Cajasol. A katalán gárda csak extra periméter játékával tarthatná életben rájátszási reményeit, amellyel már jó pár csapatnak okozott kellemetlen perceket. A kérdés csupán annyi: megtudják-e ismételni ezt a legnagyobb teher alatt is!?!

Baloncesto Fuenlabrada – CB Valladolid
2014.május 17. -20:30


Mindkét fél tét nélkül készülhetett a találkozóra: a madridi csapat a vártnál rosszabbul teljesítve, de kvalifikálta magát a következő szezon első osztályába, míg a ligautolsó csupán három győzelemmel biztosan kiesett már Európa legerősebb bajnokságából. A két legrosszabbul lepattanozó gárda néz farkasszemet egymással: meglepő módon talán, de a Fuenlabrada az utolsó ebben a mutatóban (30,22), még a Valladolid is jobb statisztikával bír (30,34). Ám a hazai együttes magáénak tudhatja a Liga Endesa egyik legjobb ponttermelőjét Andy Panko személyében, aki átlagosan 17,6 egységgel terheli ellenfelei gyűrűit. A vezérszerepet betöltő négyes posztos játékost a James Feldeine-Carlos Cabezas duó egészítheti ki, amellyel szinte száz százalékosnak tekinthető a hazai győzelem a két Omari húzta Valladolid ellen, még akkor is, ha Roman Montenez nem léphet pályára bokaficam miatt.

Rio Natura Monbus – UCAM Murcia CB
2014. május 17. – 21:00


Mindkét csapat életét sérülések keserítik meg; így az egyébként sok meglepetést okozni tudó középcsapatok összecsapásának színvonalából sokat lehúzhat a kisebb rotálási lehetőség. Az obradoiroi gárdánál egészen biztosan nem léphet parkettre Sanz és Junyent, míg túloldalon Lima és Antelo mellett Rodriguez és Romdhane játéka is kérdéses. A vendégeknél az ex-válogatott Rodriguez hiánya érzékenyen érintheti a Murcia támadó játékát, így még nagyobb teher hárulhat az utolsó három mérkőzésen 12 pontot, 4,6 lepattanót átlagoló Victor Arteagára, aki a meccs egyik legnagyobb match-upját vívhatja Mario Delas-szal. A találkozó leglátványosabb adok-kapokját azonban az Alberto Corbacho-Thomas Kelati páros adhatja; mindkét bedobó képes megnehezíteni a másik csapat életét a 6,75-ös vonal mögül. Színvonalas, a sérülések ellenére izgalmas, nagyon szoros derbire van kilátás, ahol a Monbus a hazai pálya előnyével némiképp esélyesebbnek tekinthető.

CAI Zaragoza – Laboral KutxaSPORTKLUB ÉLŐ
2014. május 18. – 12:15

A forduló rangadóján ismét szurkolhatunk Hanga Ádámért és csapatáért, amelyet a kosárlabda kedvelők élőben követhetnek a Sportklub jóvoltából. A Laboral Kutxa egy győzelem esetén biztosítaná helyét a rájátszásban, sőt akár a hatodik pozíció megszerzése is látótávolságba kerülhetne! Új debütálót köszönthet a Liga Endesa Alex Renfroe személyében, aki a baszk alakulatot erősíti a továbbiakban. Kőkemény küzdelem várható: az andalúzok otthonukban extra motivációval pattogtatnak, míg a vendégek szemei előtt csak a playoff lebeghet. A Zaragoza együttesét azonban komoly érvágás érte: Henk Norel kiesett az aktív rotációból bokasérülése miatt. Így a palánk alatt a Laboral Kutxa könnyed erődemonstrációt tarthat, amennyiben a Tibor Pleiss-Lamont Hamilton duó élni tud lehetőségeivel. Az összecsapás legnagyobb match-upját irányító poszton tekinthetjük meg: Jonathan Tabu valamint Thomas Heurtel játékszervezése kulcsfontossággal bírhat. De nem kisebb látványossággal kecsegtet Damjan Rudez kísérlete  arra, hogy kivonja a játékból az argentin klasszist, Andres Nocionit. Honfitársunkra is kiemelkedő feladat várhat, amennyiben Pere Tomás őrzésével bízza meg vezetőedzője. Sergio Scariolo legénysége jelenleg a negyedik legjobban támadó gárda a pontvadászatban, így a Zaragoza kellemetlen stílusával szemben egy pontgazdag találkozó nagyot lendíthetne a vendég siker kiharcolásában. (Azt is meg kell említeni, hogy egy vereség esetén sem kell valószínűleg lemondania Hangáéknak a rájátszásról, hiszen amennyiben a Gipuzkoa Basket veszít, biztos helyük van a legjobb nyolcban. Az említett egyletnek pedig nagyobbfajta csodát kellene bemutatnia, hiszen a Real Madrid otthonában lépnek parkettre Jason Robinsonék. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy a Laboral Kutxa saját erejéből szeretné biztosítani helyét a legjobbak között.)

Herbalife Gran Canaria – Unicaja Malaga
2014. május 18. – 13:00


Akár a vasárnapi játéknap második találkozója is lehetett volna a kör rangadója, amely valószínűleg csak azért nem lett az, mert a két fél már biztosan szereplője a rájátszásnak! A tabella negyedik helyezettje utazott a Kanári-szigetekre a győzelem és – két Barcelona vereség esetén – a harmadik pozíció reményének megszerzéséért. Két nagyon jól lepattanozó társaság vív komoly csatát egymással: a Gran Canaria a védő pattanók listáját vezeti, míg az Unicaja a támadóét. Emellett a két legtöbb blokkot kiosztó játékos is farkas szemet néz egymással: Fran Vázquez (1,66) és Walter Tavares (1,57) személyében nemcsak támadó oldalon számíthatunk látványos megoldásokra, hanem védekezésben is igazi csemegék várhatnak ránk. A hazaik egyik legjobbjának, Thomas Bellásnak játéka kérdéses, míg vendég oldalon Ryan Toolson újra hadra fogható. Döntő faktornak bizonyulhat Zoran Dragic és Nik Caner-Medley őrzése a Ben Hansbrough-Martin Nacho párosnak. Érdekes, fordulatos ám mindenképp magas színvonalú összecsapásnak ígérkezik ez a találkozó is, ahol egyértelmű esélyest megnevezni szinte lehetetlen.

Iberostar Tenerife – Bilbao Basket
2014. május 18. – 13:30


Az idény legnagyobb visszaesőjének számító Iberostar Tenerife ellen méltóságteljesen búcsúzhat a számos nehézséggel megküzdő Bilbao. A baszkok valószínűleg visszakaphatják már Raul Lopezt: az irányítóra nagy szüksége lenne a German Gabriel-Alex Mumbrú pontgyáros duónak, főleg miután Roger Grimau könyök problémái miatt nem utazhatott el a Kanári-szigetekre. A Tenerife a védekezésre fordít nagyobb hangsúlyt, amelyet a Bilbao gyors kosárlabdával, lerohanásokkal küszöbölhet ki. Az utóbbi fordulókban Luke Sikma egyértelműen a tenerifeiek vezérévé lépett elő, de mellé fel kell nőnie a 250. tétmérkőzésén pályára lépő Saul Blancónak illetve Levi Rostnak, amennyiben nem szeretnének szurkolóik előtt megégni.

Valencia Basket Club – La Bruixa D’or
2014. május 18. – 18:00


A vasárnapi játéknap utolsó mérkőzése tűnik a leginkább izgalommentesnek: a Valencia könnyed, közönségszórakoztató játékkal őrölheti fel a már biztos kieső Manresa csapatát. Sorozatban 13. sikerére készül Peraszovics mester legénysége és amennyiben a Real Madrid elbukna, akár még az első helyre is megérkezhet! Érdekességképpen mindkét csapatból akad egy-egy játékos, aki a legjobbnak tekinthető az alábbi statisztikai mutatókban: Bojan Dubljevics a legjobb tripladobó a ligában (49,37%), míg Oliver Arteaga a duplákat értekesíti magabiztos csuklóval (65,77%). Ám a katalán kiscsapat számára ez tekinthető minden pozítivumnak: minden poszton óriási dominanciával él az Európa Kupa győztes egylet, amely már akár az első félidőben eldöntheti az érdemi kérdéseket.

A két óriás klub (Real Madrid, FC Barcelona) mérkőzései később kerülnek megrendezésre Euroliga F4 összecsapásaik miatt! 

A Cajasol-FIATC Joventut, a CAI Zaragoza-Laboral Kutxa, a Herbalife Gran Canaria-Unicaja Malaga valamint a Valencia Basket Club-La Bruixa D'or derbik az alábbi linken élőképpel követhetőek!

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

A fordulót felvezető félperces videó, amelyben a két kiadó helyért még négy csapat küzd:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus