ACB Liga - 4. ford.: Ki nyeri a baszk rangadót?

Rendhagyó módon egyetlen játéknap alatt rendezik meg a Liga Endesa negyedik fordulójának mérkőzéseit, amelyeken egy perces néma gyászszünettel emlékeznek a hétfőn betegségben elhunyt 53 éves zaragozai edzőre, José Luis Abosra. 

Gipuzkoa Basket – FC Barcelona
2014. október 26. – 12:15

Az elmúlt három forduló alatt a Barcelona termelte a legtöbb pontot, míg a baszkok a legtöbbet kapták – így nem várhatja jó előjellel Jaume Ponsarnau legénysége a találkozót. Mindkét oldalon feltűnik egy-egy kiváló performansz: míg Dani Diez (egyenlőre) vezeti a Liga Endesa legértékesebb játékosa listát, addig a túloldalon Alex Abrines pazar perimétermutatójára lehet büszke; az ifjonc az elmúlt három találkozón tizenkétszer próbálkozott a 6,75-ös vonalon túlról, amelyből tíz (83%) a gyűrűben landolt! A gránátvörös-kékeknél ebben a fordulóban léphet először parkettre a szívritmuszavar miatt eddig csak a kispad végéről szurkoló Tomas Satoransky, aki Marcelinho Huertas mellett ragadhatja kezébe a karmesteri pálcát. A bajnokcsapat minden poszton mélyebb rotációval él, a palánk alatt különösen dominálhat az Ante Tomic-Tibor Pleiss ikertorony. Hazai oldalról nincs bevethető állapotban Ioann Iarochevitch, míg a vendégeknél nagy valószínűséggel Juan Carlos Navarro hagyja ki a találkozót – de nélküle is simán hoznia kell a meccset a katalán óriásnak. 

Vajon ma is főszerep hárul Alex Abrinesre?

Montakit Fuenlabrada – CAI Zaragoza
2014. október 26. – 12:15

Az andalúzok előtt nagyon nehéz mérkőzés áll és nemcsak az ellenfél személye miatt... A hétfőn 53 évesen elhunyt edző, José Luis Abos sokáig küzdőtt a Zaragoza sikereiért, személyében egy kiváló szakembert vesztett el a klub és a spanyol bajnokság is. Az érzelmektől túlfűtőtt rangadó sarkalatos pontja a festékben való előny kiharcolása lehet: a hazaiak részéről Andy Panko és Jeleel Akindele száll harcba a Stefan Jelovac-Henk Norel párossal. A vendégek egyik legjobbjukat is kénytelenek nélkülözni: Marcus Landry még a hét közepén szenvedett bokasérülést az Európa Kupa összecsapáson. Érdekes match-up alakulhat ki bedobó poszton Jimmy Baron és Jason Robinson között, amennyiben az amerikai képes a formajavulásra. Hasonló játékoserőt képvisel mindkét gárda, szoros, akár egylabdás derbi is kilátásba helyezhető. 

FIATC Joventut – Rio Natura Monbus
2014. október 26. – 12:30

Érdekes ütközet alakulhat a katalánok és az obradoiroi kiscsapat egymásnak feszüléséből. Amennyibene a Joventut győzedelmeskedne, úgy 700. elsőosztályos sikerének örülhetne, amelyben most már Nacho Llovet is segítségére lehet klubjának. Mindkét alakulat veszélyes periméterről, nagy dobópárbaj alakulhat ki; amennyiben Alberto Corbacho ismét betalál úgy egymást követő 50. (!) mérkőzésén jegyezhetnek fel a neve mellé legalább egy triplát. Látványos match-up várható egyes poszton: Demond Mallet néz farkasszemet Rafa Luzzal, akik a játékszervezés mellett a pontgyártásban is aktív szereplőkké válhatnak. Fajsúlyosabb erőt képvisel a festékben a Joventut (Sitapha Savené-Goran Suton), amellyel a vendégek egyik legjobbjának, Maxi Klebernek is nehéz lesz felvennie a versenyt. Amennyiben gyengébb napot fognának ki a katalánok a triplázás területén, úgy a belső játékukkal javíthatnak. Hazai pályán esélyesebb a Joventut, de nem vár rá könnyű feladat a harcos riválisa személyében. 

UCAM Murcia – Baloncesto Sevilla
2014. október 26. – 12:30

Pikáns összecsapással folytatódik a Liga Endesa negyedik fordulója: a bajnokság meglepetéscsapata találkozik az eddig még nyeretlen Sevillával, ám az eredmény ellenére bőven van potenciál a vendég együttesben. Igazi csemege várható irányító poszton, amennyiben Raul Neto és Carlos Cabezas feltudják venni a ritmust a robbanékony Jacob Pullennel, úgy megakadályozhatják hogy a játékmester betörésekből legyen eredményes. Berni Rodriguez tapasztalata sokat segíthet a fiatal klubnak, ám azonos poszton Scott Woodot és Scott Bamforth-ot kellene kikapcsolnia a játékból. A találkozó leginkább várt csatározása szintén a festékben alakulhat ki: a brillirozó Augusto Lima-José Angel Antelo páros a tehetséges, ám még konstans teljesítményre nem képes Willy Hernangómez-Kristaps Porzingis duóval akaszkodik össze – amennyiben a fiatalok lelkesedésükkel megzavarnák az erőcsatárokat, úgy lehet keresnivalója a Sevillának. 

Herbalife Gran Canaria – Unicaja Malaga
2014. október 26. – 13:00

Borzasztóan nehéz szezonkezdete van a kanári-szigeteki együttesnek, amely már túl van a Real Madrid és az FC Barcelona idegenbeli túráján, ám most sem dőlhet hátra a szintén Euroligás Unicaja fogadásával. Nagyon nehéz lesz megállítania a kanáriknak a malagai offenzívát: Joan Plaza hada a második legtöbb pontot dobó együttes (84 átlagban) a sorozatban, míg – nehéz sorsolásuknak köszönhetően is – a hazaiak az utolsók (63,3). Ennek ellenére sem lehet egyértelmű esélyesként megnevezni a Malagát. Látványos, közönségszórakoztató derbinek ígérkezik, amelyen az edzők különcsatája is meghatározó jelentősséggel bírhat. Minden poszton óriási küzdelmek várhatóak: kérdés lesz mennyire tudják a vendégek megállítani Thomas Bellást, akinek csupán négy gólpassz hiányzik ahhoz, hogy megdöntse a korábbi Herbalife Gran Canaria játékos Marcus Norris rekordját. Igazi dobópárbaj alakulhat ki klasszikus hátvéd poszton is: Kyle Kuric és Ryan Toolson is kiválóan céloz periméterről. A hazai magasembereknek (Walter Tavares, Eulis Báez, Levon Kendall) komoly figyelmet kell szentelniük a vendégek nyerőpárosára, Fran Vázquezre és Thomas Willre. Nehéz jóslatokba bocsátkozni, mindkét félre nagy erőpróba vár. 

Valencia Basket Club – Tuenti Movil Estudiantes
2014. október 26. – 18:00

„Csak akkor lehet esélyünk a Valencia ellen, ha száz százalékos formában pattogtatunk. A hazaiak Európa elitjéhez tartoznak, kiváló játékosok alkotják és Velimir Peraszovics is kitűnő munkát végez.” – nyilatkozta Txus Vidorreta, a Tuenti Movil Estudiantes vezetőedzője. Vlagyimir Lucsics és Bojan Dubljevics nélkül is a tavalyi bronzérmes alakulat a derbi esélyese, amely közönsége előtt szerezheti meg az újabb sikert. A vendégek amerikai párosa – James Nunnally és Diamon Simpson – okozhat kellemetlen perceket, amennyiben kihasználja tempóbeli különbségét és kellő agresszivitással támadja a gyűrűt; úgy sok faultot kiharcolhat a valenciai magasembereken, amely komoly érvágásnak számítana a hazaiak számára. Ugyanis a fővárosi kiscsapat legsebezhetőbb pontja a festékbeli játék, míg a Valencia szekerét éppen a Kresimir Loncar-Luke Harangody erőcsatár kettős húzza. A mélyebb cseresorral rendelkező Valenciának kötelező a győzelem, hatalmas meglepetést jelentene a vendég diadal. 

La Bruixa D’or Manresa – Morabanc Andorra
2014. október 26. – 19:00

Hatalmas gát szakadhatott fel az Andorrában azzal, hogy múlt héten beért fáradozása gyümölcse és legyőzte az Euroligás Laboral Kutxát – ez minden bizonnyal dobott is Jordi Triasék önbizalmán. Míg a katalánok továbbra is ezer sebből véreznek: továbbra sincs bevethető állapotban Alex Hernández, Guiseppe Poeta, AJ Ogilvy és Jamar Samuels. Így a vezetőség újabb játékost igazolt: Davin White az Andorra ellen fog debütálni. Túloldalról Victor Sada játéka is kérdéses, az irányító hiánya azért nagy érvágás lenne. Hanga Ádám ex-csapatát ezúttal is a Roger Grimau-Marc Garcia-Charles Biviá trió húzhatja, míg a vendégeknél a Betinho Gomes-Kaloyan Ivanov-Thomas Schreiner hármasfogat generálhat jókora fejtörést. Hiába a hazai pálya előnye, az újonc gárda meggyőzőbb formát mutatott az elmúlt fordulókban, így komoly eséllyel szállhat harcba a győzelemért a katalán kisvárosban is. 

Iberostar Tenerife – Real Madrid
2014. október 26. – 19:00

Minden meccsét megnyerte eddig a Real Madrid, amelyet Tenerifén vívott – szám szerint nyolcat – és a két gárda játékoskeretét tekintve most is a Királyi Gárdának áll(na) a zászló, ám ehhez mindenképp formajavulásra van szüksége. A magabiztos Szuperkupa győzelem óta halványabban teljesítenek Felipe Reyesék, akik múlt héten is csupán az utolsó pillanatban biztosították sikerüket a Joventut ellen illetve a hétközi Euroliga fordulóban is hasonlóan jártak az orosz Kubany otthonában. Eddig Rudy Fernández és Sergio Rodriguez is várat a megbízható, konstans performanszra, rájuk pedig égető szüksége lenne a mai napon a „blancóknak”. A festékben ugyanis az elmúlt körök legjobb centerpárosa, Blagota Sekulic és Luke Sikma igyekszik meglepetést okozni és felvenni a versenyt Gustavo Ayónnal és Jannisz Buruszisszal. Amennyiben Rodrigo San Miguel ki tudná kapcsolni a játékból Sergio Llull-t és elhinné a kanári-szigeteki együttes hogy van keresnivalója, úgy óriási bravúrt hajthatna véghez. 

Laboral Kutxa – Bilbao Basket
2014. október 26. – 20:45

Baszk rangadóval zárul a játéknap, amelyen az a szégyen is megtörténhet a Laboral Kutxával, hogy négy kör elteltével is nyeretlenül fog állni a tabellán! Az újjászületett Bilbao eddig veretlenül robog, soha ilyen jó idénykezdete nem volt még a klubnak. Sito Alonso remek munkát végez, játékosairól süt a magabiztosság, koncentrált egységként működnek, mindenki tudja mikor és mennyit kell hozzátennie a sikerhez. Ezzel ellentétben Marco Crespi tanítványai vergődnek, legutóbb az újonc Andorra ellen kapituláltak. Bár a Thomas Heurtel-Fernando San Emeterio duó hozza az elvártakat, sokkal több kellene a magasemberektől – Colton Iverson, Kim Tillie – nemcsak támadó, hanem védőoldalon is a lepattanózásban. Tovább nehezíti a hazaiak életét, hogy DJ White hiánya mellett Lamont Hamilton visszatérése is kétséges, festékben mindenképp előnyt élvez a vendég alakulat. Amennyiben a Danilo Andjuszics-Quino Colom páros periméterről is begyújtja rakétáit – Alex Mumbrú sérülése ellenére is – nagy lehetőség áll a Bilbao előtt, hogy kozmetikázza a vitoriaiak elleni pocsék mérlegét (az utóbbi 12 találkozóból 1 győzelem). 

A harmadik (FIATC Joventut-CAI Zaragoza) valamint a hetedik (La Bruixa D'or Manresa-Morabanc Andorra) mérkőzés kivételen az összes találkozó az alábbi linken élőképpel megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus