ACB Liga - 5. forduló: Hanga csapata holnap a Valladolid ellen bizonyíthat

Az ötödik fordulóhoz érkeztünk Spanyolországban is, ahol ismételten nem mindennapi mérkőzések várnak az európai kosárlabda szerelmeseire. Hanga Ádám együttese újra idegenben lép pályára, ezúttal a CB Valladolid ellen próbálnak győzedelmeskedni Andres Nocioniék. A kör talán leginkább várt összecsapása a múlt héten történelmi sikereket elért felek csatája lesz: a Valencia Basket - CAI Zaragoza. Az élmenők közül a Real Madridra könnyű találkozó vár, míg a Barcelona otthon kaphatja el a CB Canarias alakulatát. Nézzük meg, mit érdemes tudnunk az alapszakasz 5. fordulójának ütközeteiről!

Cajasol (1-3) – Baloncesto Fuenlabrada (1-3)
2013. november 9. – 19:00

Nagy skalpot gyűjtött a Cajasol az előző fordulóban: első győzelmét a Laboral Kutxa ellen szerezte meg. Önbizalommal telve várhatják Scott Bamforthék a találkozót, habár a Fuenlabrada a legjobb tripladobó gárdának számít jelenleg a spanyol bajnokságban (47,3%), de a legszerényebb kétpontos hatékonysági mutatót is ők birtokolják (41,3%). Mindkét együttes teljes kerettel állhat ki, Joan Sastre is felépült, ott lehet a sevillai egylet kispadján. Érdekes összecsapásnak ígérkezik az alapszakasz 5. fordulójának nyitómérkőzése, sok múlhat hazai részről Scott Bamforth és a múlt héten kiváló formában pattogtató, 18 éves ifjonc, Kristaps Porzingis aktuális formáján, míg túloldalon az Andy Panko-Carlos Cabezas-Ivan Paunic triótól lehet várni a vezérszerepet. A Cajasol tekinthető az ütközet esélyesének.

Gipuzkoa Basket (1-3) – Bilbao Basket (0-4)
2013. november 9. – 19:15

Míg a Bilbao nemzetközi porondon tündököl (4 győzelem az Európa Kupában), addig a spanyol bajnokságban szenved, talán ezen a hétvégén ezt a sorozatot is megtudják majd törni Raul Lopezék. Mindenképpen az eddig legsebezhetőbb együtteshez érkeznek - de ehhez természetesen a san sebastani gárdának is lesz néhány szava. Nincsenek sérültek, mindkét edző számíthat összes játékosára. Kiemelkedő hangsúlyt kap Jason Robinson (a bajnokság jelenlegi harmadik legtöbb pontot szerző játékosa: 18,3 ponttal), vendég oldalról Alex Mumbrú (negyedik számú gólkirály 16,8 egységgel) formája, vélhetően rendkívül izgalmas derbinek lehetnek szemtanúi a nézők. Nehéz lenne megjósolni a győztes kilétét, talán a vendég gárda letudja győzni elsősorban önmagát, majd a hazai együttest is.

FIATC Joventut Badalona (1-3) – Rio Natura Monbus (1-3)
2013. november 9. – 20:00

A szombati nap utolsó derbije sem ígérkezik unalmasnak, két 1-3-as mérleggel álló csapat néz farkasszemet. A Rio Natura Monbus alakulatánál mindenki bevethető, a hazaiaknál viszont úgy tűnik Pavel Pumprla nem léphet pályára. A vendég gárda még soha nem nyert Badalonában, úgyhogy a Mike Muscala-Mario Delas vezette egyletnek fő feladata, hogy kikapcsolja a mérkőzésből a Guillem Vives-Tariq Kirksay-John Shurna hármasfogatot, akkor reménykedhetnek, hogy megszakíthatják rossz szereplésüket a katalán városban. A monbusiak fizikai erőfölényben vannak, a badalonaiak gyors kosárlabdával, lerohanásokkal operálhatnak. A szakértők véleménye szerint hazai győzelemmel fog véget érni az összecsapás. 

FC Barcelona Regal (4-0) – CB Canarias (3-1)
2013. november 10. – 12:15

Nem vár egyszerű mérkőzés a gránátvörös-kékekre, akik legutóbbi Euroliga mérkőzésükön már nagyjából megmutatták, mire képesek nyomás alatt is. Mindkét félnél akadnak sérültek; Xavi Pascual továbbra sem számíthat Erazem Lorbek és Brad Oleson szolgálataira, a túloldalon habár zöld jelzést kapott Levi Rost és Juan Pedro Gutierrez, nem léphet parkettre Fociosz Lampropulosz és Jaime Heras sem. A Barca ellenfelénél pattogtat az a Blagota Sekulic, aki nemcsak október MVP-je volt, hanem vezeti a Liga Endesa gólkirály vadászatát is. Sőt a lepattanó csatában is az élen jár (6,8), mögötte a hazaiak horvát centere, Ante Tomic áll (5,8). Kettejük csatája mindenképp igazi csemege lehet, meghatározó pontja a találkozónak. A katalánoknak jócskán van mit kozmetikázniuk az eladott labdák területén és a triplákon is, eddig mindösszesen 26%-kal találtak be a hárompontos vonalon túlról. Mindent összevetve a Juan Carlos Navarro fémjelezte katalánok a derbi esélyesei, akiknél a hosszabb, minőségibb kispad is fontos szerepet kaphat. 
 
CB Valladolid (1-3) – Laboral Kutxa (1-3)
2013. november 10. – 12:15

Hanga Ádám visszatérése egyre közelebb, ám sajnos ezen a mérkőzésen még biztosan nem láthatjuk legmagasabban jegyzett magyar kosarasunkat. A Laboral Kutxa nincs könnyű helyzetben, továbbra is ezer sebből vérzik. Honfitársunkon kívül még biztosan nem lesz bevethető Fabien Causeur és Lamont Hamilton, sőt Thomas Heurtel részvételét sem lehet biztosra venni. A hazaiak háza tájékán is történt változás: Jason Rowe a baszk gárda ellen fog debütálni. A sérültek ellenére is jóval minőségibb játékoskerettel büszkélkedhetnek a vendégek, Andres Nocioni-Fernando San Emeterio-Milko Bjelica játékán sok múlhat, a fogadóirodák 89%-a szerint a Laboral Kutxa megszerezheti második győzelmét az ötödik fordulóban.  

Real Madrid (4-0) – La Bruixa D’or Manresa (2-2)
2013. november 10. – 12:30

Remekül kezdte a szezont a katalán kiscsapat, azóta azonban két nagyarányú vereségbe is belefutott és csodaszámba menne, ha ebben a fordulóban is megúszná a kiütést. Ez a Real Madrid eddig megállíthatatlannak tűnik nemcsak a spanyol bajnokság küzdelmeiben, hanem az Euroligában is, ahol a héten évezredes(!) csúcsot döntött meg: eddigi összecsapásain átlagban 20 pont felett nyert! A vendégeknél nem könnyíti meg helyzetet, hogy Salva Arco bokája kificamodott és az eddig nyerőemberüknek számító Darryl Monroe-nak is "csak" végső szakaszában tart a felépülése. Külön érdekesség lehet a palánk alatti csata: Iannisz Buruszisz és Giannopulosz, egykori csapattársak (Olimpiakosz 2008/2009) küzdenek meg egymással. A Manresa csak a becsületéért küzdhet, minden poszton bombaerős a regnáló bajnok, amely újabb látványos showt adhat szurkolóinak.

Valencia Basket (3-1) – CAI Zaragoza (3-1)
2013. november 10. – 18:00

A kör egyik leginkább várt ütközete lesz a múlt héten történelmi győzelmeket begyűjtő Valencia és Zaragoza között. Az orvosi jelentések alapján Perasovic mester továbbra sem számíthat Pau Ribasra és Bojan Dubljevic-re, a túloldalón Henk Norel nem utazott el Valenciába. Mindenképp érdekes összecsapásra van kilátás, ugyanis a bajnokság átlagban két legalacsonyabb pontot kapó gárdája (kevesebb, mint 70 pont) küzd meg egymással. Ám így is a Valencia a rangadó toronymagas esélyese, főleg ha a vendégek nem tudnak kitalálni semmit a Justin Doellman-Romain Sato páros látványos megmozdulásaira. 

Unicaja Malaga (3-1) – UCAM Murcia (2-2)
2013. november 10. – 18:00

Nincs szerencséje a Murcia együttesének, múlt heti diadalával súlyos árat fizetett: Berni Rodriguez 6-8 hétig biztosan nem lehet csapata segítségére. Augusto Lima számára különleges lehet a vasárnapi találkozó: mint ellenfél tér vissza Malagába, míg Rodrigo San Miguel 250. meccsét fogja játszani Európa legnívósabb bajnokságában. Mindenképp a hazai együttesnek áll a zászló, habár Joan Plaza mester még nem számíthat Txemi Urtasunra és Nik Caner-Medleyre, de visszatérhet Ryan Toolson. Zoran Dragicék kötelező győzelem előtt állnak a vezéralakját elvesztő Murcia ellen. 

Asefa Estudiantes (1-3) – Herbalife Gran Canaria (4-0)
2013. november 10. – 19:00

4 diadallal érkezik a Herbalife Gran Canaria Madridba és minden sansz megvan arra, hogy holnap megszerzi az ötödiket is, hiába nincs bevethető állapotban Ben Hansbrough. Az Estudiantasnak is akadnak hiányzói (Lucas Nogueira, Andres Miso), a bevethető játékosoknak azonban csínján kell bánniuk a személyi hibákkal, ugyanis a kanárik értékesítik a legjobb százalékkal a büntetőket. Hazai oldalon Marko Banic mérföldkőhöz érkezik: 250. találkozóján lép parkettre vasárnap este. Guille Rubioval esetleg megnehezíthetik a Brad Newley-Tomás Bellas-Xavi Rey fémjelezte kanári-szigeteki gárda dolgát, a sikerre azonban a vendég csapatnak van nagyobb kilátása.

Az utolsó két mérkőzés kivételével mindegyik derbit láthatják a kedves olvasók az alábbi linken! 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus