ACB Liga - 5. forduló: Real Madrid-Valencia rangadóval!

Európa legnívósabb bajnokságának ötödik fordulója is igazán remek összecsapásokat tartogat; a legnagyobb slágermeccsnek a Real Madrid - Valencia rangadó ígérkezik. Nézzük meg, mit érdemes tudnunk a Liga Endesa újabb köréről! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Morabanc Andorra – Herbalife Gran Canaria
2014. november 1. – 21:00

„Az Andorra már megmutatta, hogy képes nagyon magas színvonalon játszani, úgyhogy egyáltalán nem számítunk könnyű mérkőzésre.” – nyilatkozta Eulis Báez, a Herbalife Gran Canaria erőcsatára. Az újonc gárdára nagyon megterhelő derbi vár és amennyiben Victor Sada sem tudja vállalni a játékot, úgy még inkább csökken győzelmi esélye. Thomas Schreiner így több játékpercet kaphat, amelyben nagyon fontos lenne kikapcsolnia a vendég klub minden idők legtöbb gólpasszát kiosztó Thomas Bellást. Hátvéd és bedobó poszton jóval mélyebb kispaddal (Brad Newley, Txemi Urtasun, Kyle Kuric) él Aito Garcia Reneses, periméterről komoly fejtörést okozhat a kanári-szigeteki együttes. A festékben sem lehetnek vérmes reményei az Andorrának, bár a Georgios Bogris-Jordi Trias-Kaloyan Ivanov trió némiképp megnehezítheti az Eulis Báez-Walter Tavares duó dolgát. A vendégek kötelező győzelem előtt állnak és megkezdhetik a felzárkózást az élvonalhoz.

Bilbao Basket – Baloncesto Sevilla
2014. november 1. – 21:00

Négy forduló után talán senki sem számított arra, hogy a Sevilla az utolsó helyen fog tanyázni, míg a nyáron a csőd széléről visszatáncoló Bilbao a legjobbak között. Most már győzelmi kényszer nyomja Audie Norris tanítványainak vállát, amely még inkább a hazaiak sikerét ígéri. Egyébként érdekes összecsapások várhatóak az egyes posztokon: baszk oldalról a rutinos, sokat megélt Raul Lopez szervezi a játékot, míg túloldalon a tavaly még Barcelonában pallérozódó, robbanékony Jacob Pullen. Utóbbi tempóbeli különbségével előnyt kovácsolhat magának, betörésekkel igyekezhet szétbomlasztani a hazaiak védelmét. A Bilbao is a top hárompontos dobó csapatok között foglal helyett – Danilo Andjuszics, Quino Colom, Alex Mumbrú révén -, míg a Sevilla gyorsindításokkal operálhat. Szintén kulcskérdés lesz a festékbeli csata kimenetele: a tapasztalt és összeszokott German Gabrielle-Axel Hervelle párost ezúttal még Marko Todorovic és Latavious Williams is segíti, míg túloldalon jobbára csak a fiatal Kristaps Porzingis és Willy Hernangómez jelenthet komolyabb ellenállást. A hazai pálya, a lélektani előny miatt Sito Alonso legénysége az esélyes – hiába rendelkezik a Sevilla is potenciállal, jelenleg nincs összhang a játékosok között és a vállukon lévő teher sem feléjük billenti a mérleg nyelvét.

CAI Zaragoza – UCAM Murcia
2014. november 2. – 12:15

Szintén óriási meglepetést szolgáltat eddig a Murcia – ám esetében pozítiv csalódásról beszélhetünk; nem véletlenül jellemezték a szakértők igazán találó módon „feketeló” néven az együttest. Joaquin Ruiz Lorente, a Zaragoza vezetőedzője a bajnokság egyik legjobb csapatának nevezte és ennek tükrében igazán kemény összecsapásra számít. Azonban nemcsak a közönség támogatása miatt lehet esélye az andalúzoknak otthon tartaniuk a győzelmet, hanem a vendégek életét nehezítő sérülések miatt is. A hátvéd Scott Bamforth egészen biztosan nem léphet parkettre, de a palánk alatt komoly erőt képviselő Nemanja Radovics-Augusto Lima játéka is kérdéses. Amennyiben az utóbbi erőcsatár páros valóban kénytelen lesz kihagyni a találkozót, úgy a Stevan Jelovacs-Marcus Landry-Henk Norel triónak kötelező megnyernie a lepattanócsatát és kihasználnia a festékben lévő dominanciát. Az andalúzoknak azonban nagy figyelmet kell szentelniük a vendégek hátvédpárosára: Raul Neto és Carlos Cabezas ugyanis főszereplői a Murcia eddigi menetelésének. Mindenképp kiegyenlített csatára lehet számítani, s bár igazi csapategységet mutatott eddig a Murcia, a sérültek kiválása azért felboríthatja ezt az egyensúlyt. 

Unicaja Malaga – Gipuzkoa Basket
2014. november 2. – 12:15

Az andalúzok könnyed erődemonstrációt tarthatnak a baszkok ellen, akiknél a gárda legjobbja, Dani Diez sérülés miatt kénytelen kihagyni a meccset. Az eddig nyeretlen vendég alakulat a veretlen Unicaja otthonában látogat, amely az utóbbi 13 év legjobb szezonkezdetén van túl. Kevés önbizalommal léphet pályára a Gipuzkoa Basket: nincs olyan poszt, ahol akárcsak megszoríthatná az Euroligás gárdát. A Malaga nemcsak periméterről életveszélyes, de palánk alatti játéka is félelmetes a Fran Vázquez-Vlagyimir Golubovics duóval, amelyet Will Thomas értékes mezőnymunkával egészíthet ki. Igazi örömjátékkal szórakoztathatja a nagyérdeműt Joan Plaza hada, amely látványos pick and roll akciókkal illetve a blokkirály, Fran Vázquez általi hatalmas tömésekkel keserítheti a vendégek életét. A forduló legegyértelműbb mérkőzése ez, ahol valóban elképzelhetetlen a vendég siker még egy gyengébb napot kifogó Unicaja ellen is.

FC Barcelona – FIATC Joventut
2014. november 2. – 12:30

Katalán rangadóval folytatódik a vasárnapi játéknap, amelyen a bajnokcsapat a régió második számú klubját látja vendégül. A Barca az utóbbi kilenc találkozót megnyerte és ezúttal is a gránátvörös-kékek számítanak az esélyesnek. Bár úgy tűnik továbbra sincs bevethető állapotban a csapatkapitány Juan Carlos Navarro, de így is gond nélkül hoznia kell a mérkőzést Xavi Pascual legénységének. A találkozó legérdékesebb match-upja irányító poszton alakulhat ki: mindkét karmester (Marcelinho Huertas – Demond Malett) a látványos kosárlabda hívei, biztosak lehetünk benne hogy törekedni fognak a szebbnél szebb akciók kivitelezésére. A Barcelonának a legfontosabb feladata a periméteren való védekezés, ugyanis a Joventut kiváló tripladobó gárdának bizonyul – ott mindenképp felveheti a versenyt a „nagytestvérrel”. A gránátvörös-kékek erőcsatáraira (Justin Doellman, Maciej Lampe, Bostjan Nachbar) érdemes lenne sok támadást kijátszani: ezen a poszton a liga legjobbjai pattogtatnak, akiknek nemcsak a közeli dobások fekszenek. De borzasztóan nehéz feladat vár a vendég centerpárosra is: Sitapha Savané és Nacho Llovetnek csak momentumai lehetnek az „ikertorony” Ante Tomic-Tibor Pleiss páros mellett. Nagy küzdő és szimpatikus együttes a Joventut, amely egy percre sem fogja feladni a rangadót, de a Palau Blaugranában nem sok sansza lehet. (Eddigi mérlegük: 60-21 a Barca javára).

Real Madrid – Valencia Basket Club
2014.november 2. – 12:40

A Valencia volt az utolsó olyan csapat, amelynek sikerült megtréfálnia a Királyi Gárdát hazai pályán az elmúlt alapszakaszban. Idén egyenlőre mindkét csapat várat még az igazán extra játékra, habár a Real Madrid úgy tűnik egyre inkább kezdi megtalálni a tavalyihoz hasonló formáját. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy újra a „blancók” vezetik a dobott pontok listáját (85,2), de a Valencia sincs sokkal lemaradva (83,2) – így kosárgazdag rangadóra van kilátás. A Real Madridnak szüksége van egy jó performanszot nyújtó Sergio Rodriguezre, aki idén egyenlőre nem tud olyan konstans eredményeket produkálni, mint az elmúlt szezonban, ám a nagy találkozókra képes felpörgetni magát. Nem lesz egyszerű dolga így a Sam Van Rossom-Guillem Vives párosnak, amelynek Sergio Llull-t is ki kellene kapcsolnia a játékból. Bedobó poszton igazi dobópárbaj alakulhat ki: Rudy Fernández és KC Rivers nemcsak a 6,75-ös vonal mögül hatékonyak, hanem – főleg a spanyol ász – atletikusságuk az alley-oopok befejezésére is tökéletesen megfelel. A fővárosiak ennek ellenére sem becsülhetik alá Romain Sato és Vlagyimir Lucsics lelkesedését. Igazi pikantériát hordoz a magasemberek egymásnak feszülése - nagyobbnál nagyobb nevek néznek farkasszemet egymással (Felipe  Reyes, Jannisz Buruszisz, Salah Mejri kontra Kresimir Loncar, Luke Harangody, Pablo Aguilar). A látványra minden bizonnyal nem lesz panasz, kérdés mennyire tudja az idei Valencia megnehezíteni Pablo Laso tanítványainak dolgát. A legjobb amit tehetünk, ha hátradőlünk és élvezzük a showt!

Rio Natura Monbus – Iberostar Tenerife
2014. november 2. – 13:00

Nagy lehetőség előtt áll a kanári-szigeteki együttes - amelynél a liga eddigi legeredményesebb centerpárosa (Blagota Sekulic-Luke Sikma) pattogtat - ugyanis a Rio Natura Monbus szekerét húzó erőcsatár, Maxi Kleber sérülés miatt nem tudja vállalni a mérkőzést. Így a festékben, a lepattanózásban abszolút a maga javára kell, hogy billentse a találkozó alakulását a Tenerife. Az irányítók különharcában, a játékszervezésben is a vendégeknek áll a zászló: kérdés lesz mennyire tudja a fiatal Rafa Luz megnehezíteni a kiegyensúlyozott Rodrigo San Miguel dolgát. Amennyiben periméterről extrát tudna nyújtani az Alberto Corbacho-Pavel Pumprla páros, úgy valamelyest ellensúlyozhatná a palánk alatti hiányosságát az obradoiroi kiscsapat, de ehhez bizonyára a vendég bedobóknak, Nicolás Richottinak és Saul Blancónak is lesz némi hozzáfűznivalója.  

Laboral Kutxa – La Bruixa D’or Manresa
2014. november 2. – 18:00

A múlt heti diadal után megszerezheti második győzelmét is a Laboral Kutxa, amely a katalán kiscsapatot látja vendégül. A Liga Endesában újonnan debütáló Sasha Vujacic üde színfoltot és plusz motivációt jelenthet a baszk együttes számára. Minden poszton mélyebb rotációval variálhat Marco Crespi – a sérültekkel teli Manresának csak momentumai lehetnek. A francia irányító, Thomas Huertel gyors ritmusváltásaival, betöréseivel valamint látványos és precíz játékszervezesével lehet főszereplője a meccsnek, amennyiben Carles Biviá és Roger Grimau hagyja kibontakozni. Az elmúlt forduló MVP-je, Zeljko Sakic ezúttal háttérbe kerülhet, ugyanis Kim Tillie és Lamont Hamilton is megfojthatja védekezésével. A vendégeknek csak a tisztes helytállás lehet a cél, főleg ha Fernando San Emeterio és Davis Bertans is belelendül a játékba. Az elmúlt hetek kudarcait egy közönségszórakoztató erődemonstrációval feledtetheti a vitoriai alakulat.

Tuenti Movil Estudiantes – Montakit Fuenlabrada
2014. november 2. – 18:30

Kiegyenlített, fővárosi csatával zárulhat a Liga Endesa ötödik fordulója, amelyben a hazai kiscsapat az előzetes várakozásoknak megfelelően alulteljesítő Fuenlabradát fogadja. A Tuenti Movil Estudiantes felkészülését azonban sérülések sorozata sújtotta: másfél hónapra kidőlt Stefan Bircsevics illetve Fede Van Lacke sem edzett egész héten gyomorproblémái miatt. Öröm az ürömben, hogy a tavalyi csapat egyik legjobbja Uros Slokar újra egészséges és harcra kész. Rögtön a „mélyvízben” találhatja magát, hiszen nem kisebb feladatot kap, mint a tavalyi alapszakasz MVP, Andy Panko féken tartása. Amennyiben a James Nunnally-Diamon Simpson fémjelezte hazaiak rá tudják erőltetni akaratukat közvetlen riválisukra – vagyis a lerohanásokkal teli gyors kosárlabdát – akkor kellemetlen meglepetés érheti a támadásait a végletekig kijátszó Fuenlabradát. Txus Vidorreta tanítványai bizonyára külön figyelmet fognak szentelni a Jimmy Baron-Andrew Miso párosra, akik kiváló tripladobók. Kiélezett küzdelem várható, amelyben az edzők taktikai elemei is döntő faktornak számíthatnak egy szoros véghajrában. 


Az első és az utolsó mérkőzés kivételével az összes találkozó élőképpel megtekinthető az alábbi linken! 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus