ACB Liga - 6. forduló: Rangadókkal teli kör!

Tovább robog Európa legnívósabb bajnoksága, amelyben számos kiegyenlítettnek tűnő mérkőzés kerül megrendezésre. A két óriásklub közül ezúttal a Barcelonának lesz nehezebb dolga az Iberostar Tenerife személyében, míg a Real Madrid a Fuenlabrada ellen lép parkettre. Nézzük meg, mit érdemes tudnunk a Liga Endesa hatodik fordulójáról! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Gipuzkoa Basket – Morabanc Andorra
2014. november 8. – 18:30

A nyeretlen Gipuzkoa Basket még nagyobb gödörbe kerülhet, amennyiben Dani Diez továbbra sem tudja vállalni a játékot. A vendégek már többször bizonyították rátermettségüket: legutóbb a jóval magasabban rangsorolt Herbalife Gran Canaria skalpját szerezték meg, amely komoly önbizalomnövelésre adhatott okot a Victor Sadát továbbra is nélkülözni kényszerülő andorraiaknak. Thomas Schreiner eddig tökéletesen pótolta Sadát, Jared Jordanre komoly feladat hárul az osztrák kikapcsolásával. A baszkoknak kiemelkedő figyelmet kell szentelniük a David Navarro-Betinho Gomes párosra, amely nemcsak periméterről, hanem betörésekből is hatékony munkát végez; az előbbit pedig faultolni sem érdemes, ugyanis személyében a Liga Endesa eddigi legjobb büntetődobóját (15/15) köszönthetjük. Döntő faktornak bizonyulhat a festékbeli játék, ahol David Doblas és Will Hanley néz farkasszemet a Kaloyan Ivanov-Georgios Bogris duóval. Mindenképp érdemes követni az összecsapást, ahol a szemre is látványosabb kosárlabdát játszó vendégek jó eséllyel pályáznak az újabb diadal megszerzésére. 

Bruixa D’or Manresa – Bilbao Basket
2014. november 9. – 12:00

„Ha nem gondolkozunk, csak élvezzük a játékot, akkor könnyebben célba érhetünk.” – nyilatkozta Alex Mumbrú, a vendégek ásza. Nagyszerű formában kezdte a szezont a baszk alakulat, amely a holnapi játéknap első találkozóján is toronymagas esélyesként lép parkettre. Tökéletesen működik a kémia a játékosok között, mindenki annyit tesz hozzá a sikerhez, amennyi feltétlen szükséges. Pikáns match-upnak ígérkezik az irányítók különharca: az elmúlt három idényben még Roger Grimau is a baszkok dicsőségéért küzdött, ám most mint ellenfél feszül neki a Raul Lopez vezette Bilbaónak. Periméteren mindenképp előnyt élvez Sito Alonso legénysége, hiszen a triplagyárosok (Danilo Andjuszics, Alex Mumbrú) mellett a magasemberek (Alex Hervelle, German Gábriel) is hatékonyan tüzelnek a 6,75-ös vonalon túlról. A festékben okozhat némi fejtörést a hazaiak erőcsatárpárosa Dimitrisz Haritopulosz és Zeljko Sakic, de a vendégek ezen a területen is dominálhatnak a Latavious Williams-Marko Todorovic-German Gábriel triumvirátus irányításával. A katalánoknak csak momentumaik lehetnek a jóval mélyebb kispaddal rendelkező Bilbao ellen. 

Baloncesto Sevilla – CAI Zaragoza
2014. november 9. – 12:15

Még mindig első győzelmére vár a fiatal sevillai együttes, amely valószínűleg a héten történt incidens után nem a Zaragoza ellen szerzi majd meg ezt. A vezetőség tegnap szerződést bontott Jacob Pullennel, aki a hétközi Európa Kupa viadalra – saját elhatározásból - nem utazott el a Nancy otthonába. Így egyik legjobbja nélkül látja vendégül Audie Norris legénysége az elmúlt napokban szintén több sebből vérző Zaragozát, ahol kérdéses Joan Sastre és Pere Tomas pályára lépése vírusos megbetegedés miatt, míg Henk Norel bokasérülése nem teljesen jött helyre. Az aragóniai Jason Robinson még mindig képtelen tavalyi formáját előhúzni, amely azért komoly aggodalomra adhat okot, ha Alex Urtasun és Berni Rodriguez elkapja a fonalat. A mérkőzés kulcskérdése a palánk alatti fölény kiharcolása lesz: amennyiben a Willy Hernángómez-Kristaps Porzingis duó rá tudná erőltetni akaratát a Stevan Jelovacs-Rasko Katics szerb párosra, úgy lehet remény a hazaiaknak. Amennyiben a vendégeknél az érintett három játékos is harcra képes állapotban lesz, úgy kevesebb esély mutatkozik a sevillai diadalra, főként hogy mindösszesen egy napja maradt a klubnak valamelyest átszervezni játékstílusát a fegyelmi eljárást követően elküldött irányító miatt.

Montakit Fuenlabrada – Real Madrid
2014. november 9. – 12:30

Fővárosi rangadóval folytatódik a vasárnapi játéknap, amelyen a Montakit Fuenlabrada élvezi a haza pálya előnyét. Érdekesség, hogy Pablo Laso a Real Madrid edzőjeként elveszítette első derbijét, ám azután tizenegyet nyert zsinórban – holnap pedig minden bizonnyal a 12. dicsőségét könyvelheti el Andy Pankóék ellen. A Királyi Gárda minden poszton mélyebb rotációval él, főleg periméteren ugrik ki a nagy differencia: amennyiben a Sergio Rodriguez-Sergio Llull-KC Rivers triót engedik bemelegedni a hazai védők, úgy idő előtt eldöntheti a meccset a Real Madrid. Ahol némiképp felvehetik a versenyt riválisukkal Luis Casimiro tanítványai, az a belső játék. A rutinos Andy Panko és Jeleel Akindele kettőse húzza eddig a hazaiak szekerét, ám a tavalyi alapszakasz MVP most méltó ellenfélre talál Felipe Reyes személyében. Ez a match-up tűnik a leglátványosabb szegmensnek, de az óriások különharcánál (Jeleel Akindele kontra Salah Mejri) is vegyülhet némi izgalom a találkozóba. Mindent egybevéve nem fűzhet vérmes győzelmi reményeket a Fuenlabrada: a legtöbb pontot dobó egylet a héten műtéten átesett Rudy Fernández nélkül is könnyed, közönségszórakoztató játékával aligha tud ringbe szállni. 

UCAM Murcia – Tuenti Movil Estudiantes
2014. november 9. – 12:30

Érdekes összecsapás alakulhat a Murcia és a fővárosi kiscsapat találkozójából, amelyen az eddig kiválóan pattogtató hazai egylet jó esélyekkel gyűjtheti be az újabb fontos győzelmet. Ehhez midenképp ki kell használnia Txus Vidorreta legénységének legsebezhetőbb pontját, vagyis a palánk alatti játékot. Bár az előző fordulóban Nacho Martin már meggyőző performansszal rukkolt elő, ám Uros Slokar továbbra is keresi helyét a rotációban. Ezzel a helyzettel vissza kell hogy éljen a José Angel Antelo-Augusto Lima duó, amelynek feladatát a Raul Neto-Carlos Cabezas irányítópáros gólpasszai segíthetni. A Murcia számára komoly érvágás lehet Scott Bamforth hiánya, aki James Nunnally kikapcsolásával sokat lendíthetett volna a siker kiharcolásában. Diego Ocampo tanítványainak kifejezetten jól kell sáfárkodniuk az eladott labdákkal, ugyanis a vendégek egyik legnagyobb fegyvere a leindításokból szerzett könnyű kosarak. Az előjeleket tekintve nem lesz ez egy hátradőlős meccs a Murcia számára, de a hazai pálya és az eddig mutatott konstans eredménye miatt mégis felé billen a mérleg nyelve. 

Herbalife Gran Canaria – Laboral Kutxa
2014. november 9. – 13:00

A várakozások alatt teljesít eddig a Herbalife Gran Canaria, amelyet a Sasha Vujacic-csal megerősödőtt Laboral Kutxa idegenben használhat ki. A bedobó egyértelműen sokat lendített a baszkok támadójátékán, akik ünneprontásra készülnek, ugyanis a kanárik 850. elsőosztályos tétmérkőzésén mindenképp nyertesként akarják elhagyni a parkettet. Kemény, fizikális meccs várható, amelyen a teher Aito Garcia Reneses legénységének vállát nyomja a csapnivaló szezonkezdet után. A rangadó legfigyelemfelkeltőbb match-upja egyes poszton helyezhető kilátásba: Tomás Bellás néz farkasszemet Thomas Huertellel. Mindkét karmester a látványos kosárlabda híve, kiválóan látnak a pályán, sok múlhat a játékszervezésükön. Egy pozíciót feljebb lépve, periméteren is igazi triplafesztivál alakulhat ki, amennyiben a Brad Newley-Kyle Kuric-Txemi Urtasun triumvirátus méltó ellenfele tud lenni a Fernando San Emeterio-Davis Bertans húzta baszkoknak. Ha Walter Tavares – az előzetes híreknek megfelelően – nem tudja vállalni a játékot, akkor a palánk alatt nagy hátrányban lehetnek a hazaiak, amelyet Kim Tillie és Colton Iverson kamatoztathat. A vendégek mentálisan emelkedőben vannak, amely szintén kulcstényező lehet. Szoros, akár egylabdás meccs is kikerekedhet a megmérettetésből, egyértelmű esélyest szinte lehetetlen megnevezni. 

Iberostar Tenerife – FC Barcelona
2014. november 9. – 13:30

Az előző mérkőzéshez hasonlóan kemény ütközet vár mindkét együttesre, amelyen a Barcelona idegenben feledtetheti múlt heti hazai kudarcát a Joventut ellen. Alejandor Martinez, az Iberostar Tenerife vezetőedzője nagyon óvatosan fogalmazatott  a viadalt megelőzően: „A gránátvörös-kékek csapatát nagyon technikás játékosok alkotják, akik a mezőny egész területén képesek nagyon magas színvonalon kosárlabdázni.” Remek párharcok jöhetnek létre az egyes posztokon: rögtön az irányítók között, ahol Rodrigo San Miguelnek kellene kivonnia a játékból a vendégek brazil mágusát, Marcelinho Huertast, aki a pontgyártásban is főszerepet vállalhat. A klasszikus hátvéd- és bedobó posztokon a bajnokcsapat felé billen a mérleg nyelve (Juan Carlos Navarro-Alex Abrines-Brad Oleson), bár okozhatnak kellemetlen perceket Saul Blancóék. Az erőpróba legmeghatározóbb pontja a festékben dől el: kérdés mennyire tudja megfékezni a szintén bombaerős Ante Tomic-Tibor Pleiss páros a liga leghatékonyabb centerpárosát, Blagota Sekulicot és Luke Sikmát. Ha a katalán óriás alkalmazni tudja hatékony kontrolljátékát és agresszívebb védelemmel rukkol elő a palánkok alatt, úgy borítékolható a vendég siker, de ehhez fejben nagyon koncentráltnak kell lennie Xavi Pascual legénységének.

FIATC Joventut – Unicaja Malaga
2014. november 9. – 18:00


Hatalmas bravúrt ért el a katalán csapat az elmúlt fordulóban: hazai pályán kényszerítette térdre a Barcelonát, amely minden bizonnyal nagyot lendített a badalonai önbizalmakon. Nagyon jó eséllyel száll harcba a győzelemért Salva Maldonado legénysége, amely a Real Madridtól is csak két ponttal kapott ki. A veretlen Unicajára fizikálisan nagyon kemény meccs vár, a Fran Vázquez-Vlagyimir Golubovics-Will Thomas triónak a legjobbját kell nyújtania, hogy felülkerekedjen a hazai magasembereken. Az amerikai irányítók párharcánál izgatottan dörzsölhetjük tenyereinket: Jayson Grangernek elsősorban a védekezésre kell nagy hangsúlyt fektetnie, hogy Demond Malletet kivegye a pontgyártásból. A tabella aktuális első helyezettje mestere a pick and roll akcióknak, ebben talán a katalánok fölé nőhet. Mindkét egylet remek tripladobó, sok vállalásra lehet számítani a 6,75-ös vonalon túlról Sergi Vidaléktól illetve Ryan Toolsonéktól is. Érdekfeszítő küzdelem helyezhető kilátásba, amelyen az edzők taktikai különcsatája is döntő faktor lehet egy szoros végjátékban. 

Valencia Basket Club – Rio Natura Monbus
2014. november 9. – 19:40


Mindkét alakulat 3 győzelemmel és 2 vereséggel áll a pontvadászatban, annak ellenére hogy a Valencia jóval komolyabb erőt képvisel. A hazaiak a héten megváltak Dwight Buycks-tól, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Velimir Peraszovics tanítványainak győzelmi reményeit nagyban megnövelheti, ha sok akciót játszanak ki a Luke Harangody-Kresimir Loncar duóra: Maxi Kleberen kívül ugyanis nincs meghatározó játékosa a palánk alatt az obradoiroi gárdának. Sőt, a hosszú vállsérüléséből visszatérő, mezőnyben nagyon hasznosan pattogtató Bojan Dubljevic is okozhat kellemetlen perceket a vendégeknek. Pau Ribasék hatékony periméter védekezése azonban elengedhetetlen a sikerhez, elsősorban a kiváló csuklóval rendelkező Alberto Corbacho kísérleteit kell megakadályozniuk. A játékoskeretek különbsége alapján nem érheti kínos meglepetés a Sam Van Rossom irányította Valenciát, de nem veheti félvállról Moncho Fernández legénységét. 

A Herbalife Gran Canaria-Laboral Kutxa mérkőzés kivételével az összes találkozó az alábbi linken élőképpel követhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus