ACB Liga - 7. forduló: Két derbi is a Sportklubon!

Este nyolckor rajtol az ACB Liga 7. fordulója, holnap pedig a SportKlubon megnézhetjük a Barcelona - Valenciát és a Bilbao-Zaragozát is!

Két találkozót is képernyőre tűz a Sportklub: vasárnap negyed egytől élőben tekinthetik meg a Bilbao Basket-CAI Zaragoza összecsapást a spanyol kosárlabda barátok, valamint este negyed kilenctől felvételről a forduló egyik legígéretesebbnek mondható meccsét az FC Barcelona és a Valencia főszereplésével! Nézzük meg, mit várhatunk a Liga Endesa 7. körétől!

Rio Natura Monbus – Montakit Fuenlabrada
2014. november 15. – 20:00

A játékoskereteket tekintve hasonló erősségű gárdák néznek farkasszemet egymással a Liga Endesa 7. fordulójának nyitó mérkőzésén, ám eddig az obradoiroi kiscsapat sokkal egyenletesebb performansszal rukkolt elő, amely a tabellán elfoglalt helyezése alapján is meglátszik. A derbi esélyese így a hazai fél, de muszáj végig koncentráltan pattogtatnia, ha nem szeretne kellemetlen meglepetésben részesülni. Az irányítók párharca mellett két sarkalatos pontja lehet a találkozónak: az egyik Alberto Corbacho és Jimmy Baron egymással vívott triplacsatározása, valamint a meccs egyértelműen legnagyobb match-upja Maxi Kleber és Andy Panko között. Utóbbi eddig közel sem teljesít úgy, mint a tavalyelőtti alapszakaszban – akkor ugyanis az erőcsatár volt a liga MVP-je – míg a német csapata vezéregyénisége, eddig minden meccsen meghatározó, kiemelkedő eredménnyel szolgált. Ami miatt viszont lehet keresnivalója a vendég egyletnek, az Jeleel Akindele utóbbi fordulókban mutatott teljesítménye: az óriás festékbeli dominanciája sokat lendíthet a fővárosi klub szekerén. Amennyiben Moncho Fernández tanítványai ki tudják kapcsolni a játékból Jeleel Akindele-t úgy nagy bizonyossággal otthon tartják a sikert; mindenképp izgalmas és szoros mérkőzés várható. 

Morabanc Andorra – FIATC Joventut
2014. november 15. – 21:00

Robog a katalán expressz: a Barcelona után az Unicaját is térdre kényszerítette Salva Maldonado legénysége! Óriási önbizalommal léphet vendégként is parkettre a Badalona – tökéletes összhang mutatkozik a játékosok között, Demond Mallet idei játékával legjobb éveit idézi, a 2-2-es szituációkban remekül találja meg társait. Így egyes poszton pikáns összecsapás ígérkezik az amerikai és a hazaiak osztrák kiválósága között – Thomas Schreinerre különösen nehéz feladat vár a 182 cm-es játékos betöréseinek limitálásával. Bár segítségére lesz a héten debütáló Carles Biviá, aki Manresából tette át székhelyét. (Muszáj volt lépnie a vezetőségnek, hiszen Victor Sadára több hónapos rehabilitáció vár műtéte után.) A Joventut egyik legnagyobb erőssége periméter játéka: Tariq Kirksay-ék kiválóan céloznak a 6,75-ös vonalon túlról, a mezőny e részében mindenképp nagy előnyt élveznek, de a festékben is a katalánok felé billen a mérleg nyelve. A Kaloyan Ivanov-Georgios Bogris-Jordi Trias triumvirátusnak csak momentumai lehetnek a sziklaszilárd vendég belső párossal, Sitapha Savanével és Goran Sutonnal szemben, akik mellé Albert Miralles és Nacho Llovet is közönségszórakoztató játékkal segíthet be a kispadról. Okozott már magasabban rangsorolt csapatnak kellemetlen perceket az újonc gárda, ám a vendég csapat lendülete, gördülékeny támadójátéka újabb katalán győzelmet ígér. 

Laboral Kutxa – Gipuzkoa Basket
2014. november 15. – 21:00

Baszk rangadóval ér véget a szombati játéknap, amelyen mindkét együttesnek komoly gondokat kell a háta mögött hagynia és úgy fókuszálnia a találkozóra: a Laboral Kutxa vezetősége megvált Marco Crespitől, aki nem tudta hozni az elvártakat – a hétközi hazai hatalmas Euroligás kudarc pedig változtatásra sarkallta a baszkokat. Helyére a másodedzőként tevékenykedő Ibon Navarro ugrik be, de vele is kötelező győzelem előtt áll a Laboral Kutxa. Nemcsak azért, mert ellenfele a liga egyik leggyengébb csapata, hanem  legjobb játékosa Dani Diez sem léphet parkettre. A 150. tétmérkőzésén pattogtató Thomas Heurtel könnyedén kényszerítheti rá akaratát Jared Jordanre: a francia karmester látványos megmozdulásokkal emelheti a mérkőzés színvonalát. Klasszikus hátvéd- és bedobó poszton (is) sokkal szélesebb a hazaiak tárháza: Sasha Vujacic, Fernando San Emeterio és Davis Bertans szintén képes eldönteni egy-egy találkozót. David Doblas személyében bár jó centert tudhat magáénak a Gipuzkoa Basket, de a Colton Iverson-Kim Tillie-Lamont Hamilton trió ellen valószínűleg egymaga kevés lesz a festékben. A hazaiak jóval mélyebb keretüknek köszönhetően garantálható a siker, amellyel némiképp feledtethetik a borzalmas csütörtöki erőlködést.  

Bilbao Basket – CAI Zaragoza - SPORTKLUB ÉLŐ
2014. november 16. – 12:15

Mindkét csapat felkészülését sérülési hullám sújtotta: hazai oldalon Dairis Bertans és Alex Hervelle sincs bevethető állapotban, sőt Raul Lopez, Ethan Wragge és Latavious Williams is sérüléssel küzdenek. Túloldalon sem mondható fényesnek a helyzet: Henk Norel mellett Joan Sastre sem tudott megfelelő edzésmunkát végezni, de kétséges Stevan Jelovacs és Rasko Katics szereplése is. Alex Mumbrú azonban óriási mérföldkőhöz érkezett: a jelenlegi aktív játékosok között a harmadik, aki a bajnokság történelmében a legtöbb meccsen parkettre lépett a maga 550 (!!!) elsőosztályos tétmérkőzésével. Amennyiben Raul Lopez vállalni tudja a játékot, az nagyban megkönnyítené a baszkok dolgát a játékszervezés terén. A Zaragozának nagy figyelmet kell szentelnie a periméter védekezésére: Sito Alonso tanítványai képesek az óriási triplafesztiválra, amelyben elsősorban Alex Mumbrú, Danilo Andjuszics és Quino Colom kaphat főszerepet. Az ex-válogatott, veterán Alex Mumbrúra nemcsak az offenzívában lesz nagy szüksége a baszkoknak: a bedobónak a nála nagyobb sebességgel megáldott Jason Robinson betöréseit kellene kivédenie, amelyből a vendégek amerikaija sokat profitálhat. Az andalúzok hatékonyságát tovább növelheti az újonnan debütáló erőcsatár, Isaac Fotu. Ha a felsorolt sérültek valóban hiányozni fognak, akkor a látványos körtén belüli adok-kapok elmaradhat és könnyedén érvényesítheti akaratát a German Gábriel-Marko Todorovic duó. Konstans teljesítménye, nagyobb rotálási lehetősége és a hazai pálya miatt a derbi esélyese a Bilbao, bár ha Sito Alonsónak tényleg kénytelen 3-4 emberét nélkülöznie, úgy természetesen lehet keresnivalója az andalúzoknak. 

Real Madrid – UCAM Murcia
2014. november 16. – 12:30

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy a Real Madrid átrobog rajtunk.” – nyilatkozta Diego Ocampo, az UCAM Murcia vezetőedzője. A bajnokság eddigi meglepetéscsapata igencsak impozáns eredménnyel utazhat a fővárosba, ám a Királyi Gárda otthonában nem sok sansza van a bravúrra, főleg hogy egyik legjobbját, Scott Bamforthot is jegelni kényszerül. Tegnap elszenvedte első szezonbeli vereségét a Real Madrid az Euroligában; a 300. bajnokiján szereplő Sergio Llullék minden bizonnyal győzelemmel feledtetnék botlásukat. Ehhez azonban a „blancóknak” szükségük van egy kiválóan irányító Sergio Rodriguezre, hiszen túloldalon a szintén rendkívül tehetséges Raul Neto igyekszik majd megnehezíteni a tavalyi ezüstérmes dolgát. Rudy Fernández nélkül is igazi dobópárbajt vívhat a Sergio Llull-KC Rivers-Jaycee Carroll trió, a nevek alapján riválisához képest alulértékeltebb, ám annál harciasabb Carlos Cabezas-Thomas Kelati-Scott Wood maggal. A vendégek kitűnő festékbeli párosa, Augusto Lima és José Angel Antelo ugyan okozhat fejtörést Felipe Reyeséknek, de a Pablo Laso rendelkezésére álló 4-5 hasonló képességű játékos előbb-utóbb minden valószínűséggel felőrli a duót. Ennek ellenére látványban gazdag derbire van kilátás, de a legtöbb pontot termelő gárda minden poszton jóval mélyebb rotációval operálhat a felmerülő vendégek okozta veszélyekre. Egy szoros végeredmény is bőven felülmúlná a Murciától elvártakat, amely azonban nyomás nélkül veheti fel a versenyt a madridi csarnokban. 

Bruixa D’or Manresa – Herbalife Gran Canaria
2014. november 16. – 12:30

Az amúgy sem túl acélos katalán kiscsapat teljesítményét tovább ronthatja, hogy egyik meghatározó kisembere, Carles Biviá elhagyta a klubot. Bár a kanári-szigeteki együttes is jóval a benne rejlő potenciál alatt teljesített eddig az idei idényben, talán egy vendég siker után megkezdheti a zárkózást Aito Reneses Garcia legénysége. Hiszen más céljuk nem is lehet Brad Newley-éknak, akik minden poszton minőségibb és elismertebb játékosokkal vehetik fel a versenyt. A meccs legérdekesebb és talán legkiegyenlítettebb match-upja egyes poszton várható: az Alex Hernandez-Roger Grimau duó törekszik megállítani Thomas Bellást, akin eddig sem múlottak a győzelmek megszerzése. A rutinos játékmester szebbnél-szebb gólpasszokkal hozza helyzetbe társait nemcsak a palánkok alatt, hanem kiosztásból periméteren is. A vendégek külső sora nagyon erős (Brad Newley, Kyle Kuric, Txemi Urtasun): a kanárik a top tripladobó gárdák között foglalnak helyet. A katalánok egyik legponterősebb játékosa, a horvát erőcsatár Zeljko Sakic nagyon egyedül maradhat a palánkok alatt, hiszen AJ Ogilvy mellett Dimitrisz Haritopulosz játéka is kérdéses. Ezt a szituációt pedig könyörtelenül ki kell használnia Walter Tavareséknek. 

FC Barcelona – Valencia Basket Club - SPORTKLUB FELVÉTELRŐL 20:15-TŐL
2014. november 16. – 17:30

A forduló egyik legjobb mérkőzése lehet ez, amennyiben a Valencia fel tud nőni a katalán óriáshoz. Bár az ACB Ligában a várakozásoknak megfelelően menetelnek Velimir Peraszovics tanítványai, az Euroligában viszont sereghajtóként, nyeretlenül (!) álldogálnak a D csoportban. Az emlékezetes tavalyi elődöntő főszereplői feszülnek újra egymásnak, amelyen a második legtöbb pontot dobó Valencia (80,8) néz farkasszemet a liga legjobban védekező egyletével (64,5). Szemrevaló akciókat produkálhat mindkét csapat játékmestere: a brazil mágus, Marcelinho Huertas és a belga Sam Van Rossom is a látványos kosárlabda hívei. Hátvéd poszton mélyebb rotációs lehetőségekkel élhet Xavi Pascual: a 100. tétmérkőzésén részt vevő Alex Abrines és Brad Oleson mellett a gránátvörös-kékek élő legendája, Juan Carlos Navarro is sérülése előtti formájával keserítheti a vendégek életét. Külön pikantériát ad a derbinek a tavaly még a Valencia sikereiért küzdő alapszakasz MVP, Justin Doellman első ütközete volt csapatával – helyét Luke Harangody foglalta el, akiben méltó ellenfél vár az erőcsatárra. A Valencia eddigi legnagyobb fegyvere egyertélműen a palánk alatti Kresimir Loncar-Luke Harangody páros – elsősorban a mezőny azon területén kellene az ikertorony Ante Tomic-Tibor Pleiss kettősön kívül Maciej Lampénak és Justin Doellmannak is agresszívebb védekezéssel előrukkolnia. Csak egy igazán extra napot kifogó Valencia képes megnehezíteni a 200. spanyol bajnokijára készülő Ante Tomic fémjelezte bajnokcsapatot. 

Tuenti Movil Estudiantes – Baloncesto Sevilla
2014. november 16. – 18:00


Jacob Pullen nélkül szerezte meg első győzelmét a Sevilla, amelyben óriási gát szakadhatott fel. Érdekes összecsapás alakulhat ki a két kiscsapat között – a fővárosi egylet a gyors kosárlabdát preferálja, lerohanásokkal bosszúlja meg riválisai elszórt labdáit. A vendég együttes is képes nagy futásokra, amely a festékben ezúttal talán érvényesítheti fölényét: a hazaiaknál Uros Slokar egyenlőre még várat a jó performansszal, ezt pedig ki kell hogy használja a Kristaps Porzingis-Willy Hernangómez duó. A Sevilla amennyiben keményíteni tud defenzív játékán és kellő agresszivítással kapcsolja ki a játékból a James Nunnally-Diamon Simpson párost, úgy egyáltalán nem reménytelen számukra az újabb diadal megszerzése. Periméteren hasonló játékoserők képviseltetik magukat: hazai oldalon érdemes kilépni a Fede Van Lacke és a 350. tétmérkőzésén parkettre lépő Javier Salgado kettősre, míg túloldalon komoly veszélyt jelenthet az egyre jobb formába lendülő Txemi Urtasun-Berni Rodriguez duó. Bár eddig nem volt érzékelhető, de a Sevilla mélyebb kispadja is döntő faktor lehet - nem lesz ez egy hátradőlös meccs egyik félnek sem, szoros ütközet várható! 

Unicaja Malaga – Iberostar Tenerife
2014. november 16. – 18:00

Továbbra is  kérdéses Blagota Sekulic pályára lépése, akinek combhajlítója sérült meg – emiatt sem láthattuk az elmúlt hétvégén. Hiánya óriási veszteség a kanári-szigeteki együttesnek, amelynek fő pontszerzője és liga leghatékonyabb centerpárosának tagja. Nélküle Luke Sikma nagyon egyedül marad a festékben, amely nem kecsegtet jó előjellel az ellenfél centersorát tekintve: a blokkirály Fran Vázquez mellett Vlagyimir Golubovics és Will Thomas is komoly erőt reprezentál. Nagy adok-kapok várható a triplavonalon túlról is: a Ryan Toolson-Jayson Granger fémjelezte Unicaja méltó ellenfélre talál a Saul Blanco-Javier Beirán-Nicolas Richotti trióban. Támadásban is hasonlóan termékeny mindkét gárda: míg az Unicaja 79 pontot átlagol, addig a Tenerife 78,5-öt. Az Euroligás gárda minden bizonnyal szeretné elkerülni zsinórban harmadik vereségét, amelyre hazai pályán és a vendégek legproduktívabb játékosa nélkül jó eséllyel pályázik.

A második valamint az utolsó két találkozó kivételével minden mérkőzés az alábbi linken élőképpel követhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus