ACB Liga - 8. ford.: Sportklubon a Gran Canaria-Bilbao!

A Sportklub élőben tűzi műsorára az egy órakor kezdődő rangadót, amely előreláthatólag kiegyenlített küzdelmet hoz. A két óriásklub idegenben lép parkettre. Nézzük meg, mit várhatunk a Liga Endesa 8. fordulójától!

FIATC Joventut – Laboral Kutxa
2014. november 23. – 12:00

„Csak abban az esetben győzhetünk, ha legjobb formánkat tudjuk előhúzni.” – nyilatkozta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Ibon Navarro, a Laboral Kutxa vezetőedzője. A baszkok soraiban új debütálót köszönthetünk: bár a spanyol bajnokságban nem ismeretlen Mirza Begic neve, aki korábban a Real Madridot erősítette. El is kell a center segítsége Kim Tillie mellé, ugyanis remek formában pattogtatnak a katalán belső játékosok (Sitapha Savané, Albert Miralles, Nacho Llovet). A külső sorukban sem található gyenge láncszem (Taria Kirksay, Sergi Vidal), tehát komoly figyelmet kell szentelnie a Laboral Kutxának periméter védekezésére. Mindkét gárda karmesteri pálcáját nagyon látványos irányítók tartják kézben: a meccs legnagyobb pikantériáját egyértelműen a legjobb éveit idéző Demond Mallett összecsapása adja Thomas Heurtellel. A baszkoknak akkor lehet esélyük elorozni a győzelmet, ha a Fernando San Emeterio-Sasha Vujacic-Davis Bertans trió is kihozza a legtöbbet magából. Nem túlzott a vendég vezetőedző: a katalánok nem fogják olcsón adni a sikert, szoros találkozó jósolható, amelyen nehéz lenne egyértelmű esélyest megnevezni.
 
CAI Zaragoza – Tuenti Movil Estudiantes
2014. november 23. – 12:15

Az idény kezdetén mutatott jó forma hanyatlóban van a fővárosi egyletnél, így a hazaiak kötelező papírforma diadal előtt állnak. Ennek ellenére óvatosságra inti játékosait Ruiz Joaquin: az andalúz vezetőedző kiemelte, amikor Javier Salgado és Nacho Martin jól játszanak, akkor a Tuenti Movil Estudiantes mindig nagyon kemény ellenfélnek számít. Amennyiben a Zaragoza ki tudja használni a vendégek legsebezhetőbb pontját – a palánk alatti játékot – és dominálni tud a festékben, úgy nagyon kevés esély mutatkozik a fővárosi kiscsapat győzelmére. A jóval mélyebb erőcsatár- és centersorral felálló andalúzok szekerét elsősorban a Stefan Jelovacs-Henk Norel-Marcus Landry trió húzhatja. Az amerikai bedobók különharca (Jason Robinson – James Nunnally) igazi presztízscsatának tekinthető, de a hátvédpáros (Pedro Llompart – Jaime Fernández) egymásnak feszülése is ígér izgalmakat. Txus Vidorreta tanítványainak csak abban az esetben lehetnek győzelmi reményeik, ha riválisukat sok hibába kergetik és leindításokból operálni tudnak. A mélyebb kispaddal rendelkező Zaragoza azonban ezt nem engedheti meg magának, hazai pályán mindenképp győzelmi kényszer alatt áll. 

UCAM Murcia – Rio Natura Monbus
2014. november 23. – 12:30

Fél egytől a liga két meglepetéscsapata ütközik meg egymással, amelyen nagyobb sansza a sikerre a hazai pályán lévő Murciának van, amelynél azonban továbbra is kérdéses Scott Bamforth játéka. Mindkét csapat hadilábon áll a védőpattanók megszerzésével: holtversenyben az utolsó előtti pozícióban tanyáznak 20,8-as átlagukkal, így nagy kérdés lesz ezen a téren melyik gárda tudja jobban ráerőltetni akaratát a másikra. Az összecsapás leglátványosabb match-upjai is a festékben várhatóak: akár döntő faktornak is számíthat mire megy az Augusto Lima-José Angel Antelo-Nemanja Radovics triumvirátus az ellenállhatatlan üzemmódban pattogtató Maxi Kleber-Keaton Nankivil duóval. A hazai együttes hátvéd sorával ellensúlyozhatja a vendégek fent említett játékosainak termékenységét: Rafa Luzéknal nagyon komoly ellenállást kell kifejteniük, hogy lassítsák a Raul Neto-Carlos Cabezas-Scott Wood trió rohanását. Amennyiben a Murcia ki tudja kapcsolni a játékból a német erőcsatárt (Maxi Kleber), úgy minden bizonnyal nem fog gondot okozni számára a galíciai klub térdre kényszerítése. 

Baloncesto Sevilla – Real Madrid
2014. november 23. – 12:30

Bár a Királyi Gárda az egyetlen veretlen csapat még a bajnokságban, ám a magabiztos szezonkezdethez képest lehet hiányérzete a fővárosi egylet rajongóinak, hiszen legutóbbi mérkőzései igencsak izzadtságszagúak voltak. Míg ellenfelüknek egyértelműen jót tett a csapatot bomlasztó Jacob Pullen elküldése – azóta zsinórban két meccsét is behúzta a sevillai egylet. Ám ez ne tévesszen meg senkit, ezzel együttvéve is a „blancók” a találkozó toronymagas esélyesei. Egyszerűen nincs olyan poszt, amelyen igazándiból felvehetné a versenyt a vendéglátó alakulat. A festékben kiábrándító ízelítőt kaphat mind támadójátékban, mind védekezésben a fiatal centerpáros Kristaps Porzingis és Willy Hernangómez a tapasztalt Felipe Reyes-Jannisz Buruszisz-Salah Mejri triótól, de periméteren sem számíthat túl kellemes megmérettetésre az egyébként más csapatok ellen jól csengő Alex Urtasun-Berni Rodriguez kettős. Ezeken a posztokon irigylésre méltó Pablo Laso rotációs lehetősége: Sergio Rodriguez, Sergio Llull vagy a 200. tétmérkőzésén pályára lépő Jaycee Carroll mellett KC Rivers is bármikor nyerőemberré léphet elő. A vendégek hiába kénytelenek nélkülözni egyik vezéralakjukat Rudy Fernándezt, nélküle is gond nélkül kell két vállra fektetniük a Sevillát, feledtetve az utóbbi időkbeli nyögvenyelős meccseiket. 
Érdekesség, hogy egy 13 éves leukémiás kisfiú nagy álmát váltja valóra a hazai fél: Emiliot a csapat tagjaként konferelják majd fel, amely nagyon szimpatikus és szívet melengető gesztus a Sevillától.

Montakit Fuenlabrada – FC Barcelona
2014. november 23. – 12:45

A katalán óriás is vendég szerepkörben igyekszik megszerezni hetedik győzelmét, amelyre a Fuenlabrada otthonában is szinte száz százalékos lehetőséget látnak a spanyol szakértők. Brad Oleson egykori sikerei helyszínére tér vissza mint ellenfél, míg Andrés Miso 400. elsőosztályos mérkőzésére készül. Bár nincs egy súlycsoportban a két csapat, a festékben azért a fővárosiakban is nagy potenciál rejlik: nagy adok-kapok alakulhat ki az óriások különharcában, a Jeleel Akindele-Mousse Diagne valamint vendég oldalról az Ante Tomic-Tibor Pleiss duók között. Egy poszttal lejjebb lépve azonban nagy hegemónia írható a gránátvörös-kék egylet számára: a bajnokság talán legkiegyensúlyozottabb, legtetszetősebb játékával előrukkoló Maciej Lampe-Justin Doellman-Bostjan Nachbar trió könnyűszerrel veheti ki a mérkőzésből a két évvel ezelőtti alapszakasz MVP-t, Andy Pankót. Bedobó- illetve hátvéd soron sem okozhat gondot a bajnokcsapatnak legyűrnie vendéglátóját, főleg ha megtekintjük milyen kaliberű játékosok alkotják: Juan Carlos Navarro, Brad Oleson vagy éppenséggel a feltörekvő Alex Abrines. Különleges nap a mai a katalánok élő legendájának, Juan Carlos "La Bomba" Navarrónak, ugyanis napra pontosan 17 éve, 1997. november 23-án debütált a Barcelona színeiben a CB Granada ellen. Marcelinho Huertas és Tomas Satoransky révén pedig az impozáns akciók is biztosítva vannak – újabb Barca henger várható megspékelve a leghatékonyabb védelmi munkával. Amennyiben a Fuenlabrada már a találkozó kezdeti szakaszában sem tudja megállítani Xavi Pascual legénységének rohanását, úgy idejekorán megpecsételheti sorsát. Luis Casimiro tanítványainak csak a tisztes helytállás lehet a reális cél. 

Herbalife Gran Canaria – Bilbao Basket – SPORTKLUB ÉLŐ
2014. november 23. – 13:00

Mindkét gárda több sebből vérzik: míg a hazaiaknál Kyle Kuric, Dajuan Summers, Levon Kendall mellett Walter Tavares is sérüléssel küzd, túloldalon ugyanez mondható el Alex Hervelle-ről, Alex Mumbrúról illetve Danilo Andjuszicsról is. Azért valószínűsíthető, hogy a felsorolt játékosok nagy részét a Sportklub nézői is láthatják, igazán remek rangadóra van kilátás! Még mindig keresi optimális formáját a Herbalife Gran Canaria, így a baszkoknak minden lehetőségük megvan egy újabb idegenbeli siker eléréséhez. Az összecsapás egyik legnagyobb match-upja irányító poszton várható: két rutinos, nagyszerű megoldásokat kivitelező játékmester néz farkasszemet egymással Thomas Bellás és Raul Lopez személyében. Mindkét fél hátvéd sora is egészen bámulatos nevekből állnak, hatalmas dobópárbajra lehet felkészülni; periméteren mind a kanárik, mind a baszkok nagyon hatékonyak. Hazai oldalról elég csak megemlíteni a Brad Newley-Txemi Urtasun-Kyle Kuric triplagyáros triumvirátust, míg túloldalon Quino Colom, Danilo Andjuszics és Alex Mumbrú mellett a magasemberek is életveszélyesen tüzelnek a 6,75-ös vonalon túlról. Sito Alonso legénységének egyik legnehezebb feladata a hórihorgas Walter Tavares féken tartása lesz a festékben, aki nemcsak támadóoldalon lehet nagy hasznára a Herbalife Gran Canariának. A lepattanózásban hasonlóan teljesítenek a felek: míg a kanári-szigeteki együttes az ötödik (átlagban 35,6), addig a baszkok a negyedik legjobban (35,9) pattonózó egylet. Mindenképp érdemes a spanyol kosárlabda barátoknak átkapcsolni a derbire: amennyiben jobb arcukat mutatják Aito Garcia Reneses tanítványai, úgy nagy sanszuk van otthon tartani a  - számukra - lélektanilag nagyon fontos diadalt. A legjobb amit tehetünk, ha hátradőlünk és élvezzük a showt!

Iberostar Tenerife – Morabanc Andorra
2014. november 23. – 13:30


Nehéz derbi előtt áll a vendég alakulat: a liga leghatékonyabb centerpárosával felálló Iberostar Tenerifét szeretné meglepni. Október hónap MVP-je, Blagota Sekulic és Luke Sikma adja a kanári-szigeteki együttes nyerő duóját: minden csapat magasemberei kőkeményen megizzadnak ellenük, kiválóan egészítik ki egymást, hatékony dobószázalékkal tüzelnek festéken belül – a montenegróit a triplavonalon sem lehet magára hagyni – és a lepattanózásban is kiemelkedő performanszot nyújtanak. A mai összecsapáson is minden bizonnyal rengeteg akciót játszanak ki rájuk, így Georgios Bogrisra és a 200. ACB találkozóján parkettre lépő Kaloyan Ivanovra elsősorban védekezésben lesz nagy szüksége az Andorrának. A hazaiak mélyebb rotációval élnek a periméter játékosokat illetően – itt is fölényben lehetnek, bár a Thomas Schreiner-David Navarro-Betinho Gomes trió okozhat kellemetlen perceket számukra. Mindkét alakulatnál akad egy-egy neves hiányzó: Victor Sada továbbra is rehabilitációját végzi, míg a kanáriknál Saul Blanco nem ölthet magára mezt. Az újonc gárda harciassága miatt nem veheti félvállról a találkozót Alejandro Martinez legénysége, de mindenképp a meglepetés kategóriába tartozna a vendég diadal. 

Gipuzkoa Basket – La Bruixa D’or Manresa
2014. november 23. – 18:00


Két egy-egy győzelemmel sereghajtóként álló alakulat néz farkasszemet egymással, amelyen Jaume Ponsarnau egykori klubját látja vendégül. A hazai félnek illene behúznia a mérkőzést, ám amennyiben a katalán erőcsatár kettős, Zeljko Sakic és Dimitrisz Haritopulosz újfent brillírozna, elhozhatná az értékes győzelmet a Manresa – bár ehhez minden bizonnyal David Doblaséknak is lesz némi hozzáfűznivalójuk. Mindkét csapat az élen jár a kapott pontokat illetően – az agresszívebb védekezés tehát döntő faktor lehet a győzelem kicsikarásában. A baszkok legértékesebb játékosára, Dani Diezre érdemes lesz a katalánoknak nagy figyelmet szentelniük: a bedobó a mezőny minden szegletében otthonosan mozog, lelkesedésével igazi vezérszerepet tölt be. Feszült, izgalmakkal teli derbi vehető számba, amely mindkét gárda számára kulcsfontosságú, ugyanis az egyik fél biztosan megszakítja nyeretlenségi sorozatát. 

Valencia Basket – Unicaja Malaga
2014. november 23. – 19:00


Stílusosan a forduló rangadóját hagyták a szervezők a játéknap végére, amelyen két Euroligás gárda méri össze erejét. Az Unicaja magabiztosan robog, míg a Valencia játékába sok hiba csúszik, egyenlőre Pau Ribasék is váratnak a meggyőző performanszra. A hazaiaknál Nemanja Nedovics személyében új debütálót köszönthetünk – a fiatal tehetség egyes poszton lehet segítségére a Valenciának. Látványosabbnál látványosabb match-upoknál dörzsölhetjük tenyereinket: Sam Van Rossom sérülése révén a bemutatkozó szerb azonnal a mélyvízben találhatja magát – nem kisebb feladat vár rá, mint lefékezni Jayson Grangert. A Valencia minden bizonnyal periméter játékára fog komolyabb hangsúlyt fektetni: Pau Ribas, Rafa Martinez mellett a magasemberek között is jócskán akadnak (Pablo Aguilar, Bojan Dubljevics, Luke Harangody), akik képesek távolról bepörkölni dobásaikat. Az ellenfél soraiban mindez leginkább Ryan Toolsonra és Mindaugas Kuzminskasra marad. Joan Plaza hadának a festékben a Fran Vázquez-Vlagyimir Golubovics-Will Thomas triót kell labdával tömnie, ott fölény mutatkozik a vendégek javára. Kemény, fizikális rangadó helyezhető kilátásba, amelyen Romain Satóék minden bizonnyal nem akarják elrontani Velimir Peraszovics ünnepét: a mestert az AEEB megválasztotta a tavaly évi Európa Kupás szereplésért a legjobb vezetőedzőnek. Mindezek ellenére az Unicaja komoly sansszal száll harcba a diadalért eddig mutatott formája alapján. 

A fordulót felvezető videó:


Az Iberostar Tenerife - Morabanc Andorra találkozó kivételével az összes mérkőzés az alábbi linken élőképpel megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus