ACB Liga - 9. ford.:Tud-e meglepetést okozni a Zaragoza?

Az alapszakasz feléhez érkezett Európa legerősebb bajnoksága is, amelyben ezúttal sem maradnak izgalmak és látványos összecsapások nélkül a spanyol kosárlabda barátok! Nézzük meg, mit érdemes tudnunk a Liga Endesa 9. fordulójáról! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Rio Natura Monbus – Baloncesto Sevilla
2014. november 29. – 20:00

„Egyértelműen felszálló ágban van a Sevilla, amely utóbbi három mérkőzéséből kettőt megnyert és a Real Madrid ellen is szépen helyt állt.” – nyilatkozta Moncho Fernández, a Rio Natura Monbus vezetőedzője. Jacob Pullen távozása nemhogy megtörte a vendég csapatot, hanem jobban összekovácsolta Berni Rodriguezéket. Ennek értelmében komoly kis rangadóval kezdődik a Liga Endesa 9. fordulója, amelyben Ben Woodside személyében egy új debütálót köszönthetünk: az amerikai irányító posztra érkezett a Sevillához. Szoros ütközet várható, amelyen azért a hazai pályán parkettre lépő obradoiroi gárda az esélyesebb. Izgalmas match-upok várhatóak festéken belül: a fiatalok ütközeténél döntő faktor lehet, hogy a Kristaps Porzingis-Willy Hernangómez páros féken tudja-e tartani a vezéregyinséggé növő Maxi Kleber-Keaton Nankivil kettőst. Periméteren ugyan kiegyenlített adok-kapok helyezhető kilátásba (Alberto Corbacho-Adam Waczynski kontra Alex Urtasun-Berni Rodriguez), így egy-egy kiegészítő ember extra produkcióján is sok múlhat. Mivel a hazaiak belső sora sokkal megggyőzőbb és konstans teljesítményt nyújtott eddig, ezért billen a mérleg nyelve feléjük, de abban biztosak lehetünk, hogy Audie Norris tanítványai mindent megtesznek azért hogy meglepjék riválisukat.

Bruixa D’or Manresa – FIATC Joventut
2014. november 29. – 20:00

Katalán rangadóval ér véget a 9. forduló első játéknapja, amelyen a Manresa látja vendégül a sok nagycsapat orra alá borsot törő badalonai egyletet. A héten több probléma is akadályozta Hanga Ádám ex-csapatának felkészülését: az erőcsatár Jamar Samuels családi okokra hivatkozva elhagyta a csapatot, míg a litván Marius Grigonis hátfájdalmakra panaszkodva nem tudta teljesíteni az edzéseket – valamint továbbra sincs bevethető állapotban AJ Oglivy és Pepe Poeta. Öröm az ürömben, hogy a CAI Zaragozától kölcsönbe érkező Isaac Fotu egészséges, harcra készen áll. Az erőcsatár értékes segítséget nyújthat majd Zeljko Sakicnak, ám valószínűleg ez is édeskevés lesz a Joventut magasemberei ellen, akik hétről-hétre impozáns performansszal szolgálnak (Sitapha Savané, Albert Miralles, Nacho Llovet). Egyes poszton igazi „veterán” párbajt láthatunk: két 36 éves irányító feszül egymásnak, ám vendég oldalon Demond Mallet fénykorát éli, gyors ritmusváltásaival komoly gondot okozhat Roger Grimaunak. Salva Maldonado legénységének egyik legnagyobb fegyvere periméter játéka – a hazaiaknak így komoly figyelmet kell szentelniük a védekezésre, különben kiadós pofonba szaladhatnak bele közönségük előtt. Jóval mélyebb játékoskeretének köszönhetően minden poszton komoly erődemonstrációt tarthat a vendég együttes - a Joventut a derbi toronymagas favoritja. 

Bilbao Basket – Tuenti Movil Estudiantes
2014. november 30. – 12:00

Sito Alonso kiváló munkát végez Bilbaóban: a baszk alakulat a liga üde színfoltja, idegenben is épp olyan veszélyes, mint saját pályáján – legutóbb a Herbalife Gran Canaria skalpját szerezte meg. Borzasztóan nehéz meccs vár a Fede Van Lacket és Stefan Bircsevicset nélkülözni kényszerülő fővárosi kiscsapatra, amely elsősorban a festéken belül lesz nagy hátrányban ellenfelével szemben. A Bilbao belső sora könnyen eldöntheti a találkozó érdemi kérdését: a Germán Gabriel-Latavious Williams-Alex Hervelle trió mellett külön kiemelendő a 22 éves Marko Todorovic nyújtotta extra teljesítmény: a montenegrói láthatóan lubickol új csapatában, edzője és társai bizalmát mind támadó mind védő oldalon hatékony megoldásokkal hálálja meg – nyolc forduló alatt kétszer is kiérdemelte a forduló MVP-jének járó elismerést! A Martin Nacho-Uros Slokar párosnak csak momentumai lehetnek a kiváló négyes ellen, amelyre minden bizonnyal sok akciót fognak kijátszani a baszkok, hiszen a lepattanózásban is vezető szerepet tölt be - átlagosan 37 lecsorgó labdát szed össze mérkőzésenként szemben a Tuenti Movil Estudiantes harmincával. Bár kétséges Alex Mumbrú és Dairis Bertans játéka, nélkülük is igazán erős külső sorral (Danilo Andjuszics, Quino Colom) büszkélkedhet a Bilbao. A találkozó leglátványosabb különharcát Raul Lopez és Javier Salgado vívhatja: a pazar gólpasszok kiosztása mellett mindkét játékmester fontos szerepet vállalhat a pontgyártásban is. Ennek ellenére óriási bravúr kellene a fővárosiaktól, hogy megszorongassák a jóval egységesebb és minden fronton komoly veszélyt jelentő Bilbaót a Miribillában. 

Laboral Kutxa – Iberostar Tenerife
2014. november 30. – 12:15

Különösen kemény és fizikális derbi vár a baszkokra, akik viszont a hétközi óriási Olimpiakosz elleni győzelmükből komoly önbizalmat meríthettek. A legnagyobb ellenállást a palánkok alatt kell kifejteniük: amennyiben a kanárik leghatékonyabb centerpárosát (Blagota Sekulic-Luke Sikma) sikerülne valamelyest kikapcsolniuk a játékból, úgy komoly esély nyílhatna Ibon Navarro tanítványai előtt a diadal megszerzésére. Luke Sikma egyébként vezeti a bajnokság gólkirályi versenyét (átlagban 15 ponttal), míg a Laboral Kutxa bedobója (Davis Bertans) a harmadik. Bár a vitoriaknak megvan az a magasember állománya (Mirza Begic-Kim Tillie-Colton Iverson), amely megakadályozhatná Blagota Sekulicék rohanását, de ahhoz mindenképp jobbik énjét kellene mutatnia. A 6,75-ös vonalon túli dobásokkal egyik fél sem áll hadilábon, nagy triplafesztivál is kialakulhat a két gárda egymásnak feszüléséből. A meccs egyik legélvezetesebb különharcát - szintén - az irányítók szolgáltathatják: Thomas Huertal néz farkasszemet a robbanékony Rodrigo San Miguellel, amely igazi presztízscsatának számít esetükben. Szoros, a végletekig kiélezett mérkőzés várható, amelyen a hazaiaktól kellenek az extra performanszok – akár Fernando San Emeterio, akár Sasha Vujacic személyében - hogy fölé nőjjenek Ricardo Urizék lelkesedésének.

FC Barcelona – UCAM Murcia
2014. november 30. – 12:30

Amennyiben a Barcelona diadalmaskodik, úgy az első olyan csapattá válik, amely eléri az 1000. (!) elsőosztályos sikerét az ACB Ligában! Erre szinte száz százalékos sansza van a gránátvörös-kékeknek, hiszen a Murcia még soha nem tudta győztesként elhagyni a Palau Blaugranát – bár azt is hozzá kell tenni, hogy soha ilyen jól nem is kezdett egy idényt sem. Ennek ellenére kötelező győzelem előtt áll a Juan Carlos Navarrót minden bizonnyal jegelni kényszerülő Barcelona, aki a péntek esti Euroligás mérkőzésen húzta meg ismételten combhajlító izmát. Pedig a katalánok élő legendája, elérhetné a legtöbb gólpasszt kiosztó játékosok Top 10-es listáját – Joan Creust előzné meg -, amennyiben több mint hat asszisztot kiosztana – erre azonban még várnia kell a spanyol klasszisnak. A katalán óriás minden poszton dominálhat, bár a festékben okozhat némi fejtörést az Augusto Lima-José Angel Antelo páros Ante Tomicéknak. A hazaiaknak azonban olyan mély erőcsatár sora van, amellyel operálhat Xavi Pascual: Maciej Lampéék periméterről és körtéből is pokolian veszélyesen tüzelnek. Továbbá a katalánok szekerét olyan bedobók és hátvédek húzzák, mint DeShaun Thomas, Alex Abrines vagy éppenséggel Brad Oleson, akik ellen Thomas Kelatiék csak ideig-óráig vehetik fel a versenyt. Mindkét gárda karmesteri pálcáját brazil irányítók tartják kézben: Marcelinho Huertas varázslását Raul Netónak kellene minimalizálnia. A legjobban védekező klub címmel aposztrofált Barcelonának nem okozhat gondot a Murcia két vállra fektetése, bár nem veheti félvállról a meglepetéscsapatot, amely teher nélkül, harciasan menetel a pontvadászatban.

 
Herbalife Gran Canaria – Gipuzkoa Basket
2014. november 30. – 13:00

Hiába menetel a kanári-szigeteki együttes az Európa Kupában (7/7 győzelem), a bajnokságban nem érzi egyenlőre a ritmust Aito Garcia Reneses legénysége. Újfent hazai pályán kísérelheti meg a tabellán elfoglalt helyezésének kozmetikázását a Herbalife Gran Canaria, amely a jóval szerényebb sikereket elérő baszkokat fogadja. A hazai hátvéd pároson, Thomas Belláson és Oliver Alberten eddig sem múlottak a győzelmek – mindkét egyes posztos játékos a kiszolgálás mellett a pontgyártásban is aktívan veszi ki részét. Ellenben a periméter játékosokkal, akik a tavalyi idényben meghatározó szerepet töltöttek be az offenzívában, ám most a gárda „gyengébb láncszemeinek tekinthetőek” – Txemi Urtasunéknak mindenképp fel kell pörögniük, hogy jobban teljesítsen a klub. A meccs legérdekfeszítőbb csatározásában Brad Newley-ra komoly feladat hárul: a bedobónak a Gipuzkoa Basket legértékesebb játékosát, Dani Diezt kellene kivennie a játékból. A támadóoldalon túl, védekezésben is dominálhat a hórihorgas Walter Tavares: a 216 cm-es center jelenleg vezeti a kiosztott blokkok listáját. A baszkoknak jól kell sáfárkodniuk a személyi hibák elkövetésével, ugyanis a hazai alakulat a bajnokság legjobban büntetőző gárdája (81,9%). Jaume Ponsarnau legénysége az esélytelenek nyugalmával léphet parkettre, míg a kanárik nem engedhetnek meg maguknak egy újabb hazai kudarcot. 

Real Madrid – CAI Zaragoza
2014. november 30. – 18:00

Bár egyedüli veretlenként vezeti a tabellát a Királyi Gárda, az utóbbi hetekben megbicsaklani látszik magabiztossága – mi sem bizonyítja jobban az Euroligában elszenvedett két veresége, legutóbbi pedig egészen váratlanul érte szimpatizánsait hazai pályán. A Zaragoza ezzel ellentétben egyre inkább megmutatja a benne rejlő potenciált, Jason Robinson pedig hétről-hétre bizonyítja miért is lehet az andalúzok vezéralakja. Ennek ellenére is a fővárosiak a derbi esélyesei, de nem lesz ez egy hátradőlös meccs a Rudy Fernández mellett Facundo Campazzót is jegelő Real Madrid számára. Érdekes összecsapások várhatóak a palánkok alatt: kérdés lesz a vendég Stefan Jelovacs-Henk Norel duó milyen mértékű ellenállást tud kifejteni a hazai magasemberek ellen (Jannisz Buruszisz-Salah Mejri-Marcus Slaughter). Marcus Landry-ra elsősorban védőoldalon lesz nagy szüksége a Zaragozának, hogy megállítsa Felipe Reyes menetelését: az erőcsatár remek statisztikával büszkélkedhet, megbízható performansza nagyban hozzájárul a „blancók” sikereihez (11,6 pont, 5,1 lepattanó, 14,3 VAL index). Nem számít rossz tripladobó egyletnek az andalúz alakulat sem, de a tavalyi ezüstérmes gárda ezen a fronton (is) előnyben érezheti magát (Sergio Llull, Jaycee Carroll, KC Rivers). A hazai sikerhez elengedhetetlen Sergio Rodriguez gördülékeny játékszervezése, amelyet ha Pedro Llompartnak sikerülne valamelyest „megtorpedóznia” máris érdekesebben alakulhatna a találkozó. Az andalúzoknak nincs veszítenivalójuk, míg a Királyi Gárda nem teheti meg hogy négy napon belül másodszor is saját közönsége előtt hajtson fejet riválisának. 

Unicaja Malaga – Montakit Fuenlabrada
2014. november 30. – 18:00

A folytatást követően is egy andalúz gárda méri össze erejét egy fővárosi klubbal, ám az előző meccshez képest fordítottak az előjelek: ezen a találkozón Joan Plaza hada a toronymagas esélyes. A Fuenlabrada életét nagyban nehezíti foghíjas kerete, amely szituációt még inkább kihasználhat a Malaga. Jayson Granger remek érzékkel mozgatja társait, jó helyzetfelismerő készsége nagyban hozzájárul az Unicaja könnyed támadójátékához. Bár talán abban egyetérthetünk, hogy nagyban megkönnyíti egy irányító feladatát, ha periméteren olyan játékosok támogatják, mint pl.: Ryan Toolson, Mindaugas Kuzminskas vagy éppenséggel Kosztasz Vaszileidisz. Vendég oldalon ugyan Jimmy Baron okozhat némi fejtörést a 6,75-ös vonalon túlról, de a malagaiak fölényét nem lehet kérdőre vonni. Az andalúzok nagyobb rotációjuk révén Andy Panko játékból való kikapcsolására is több erőcsatárukat foghatják hadra: adottságai révén azonban Thomas Will tűnik a legalkalmasabbnak e feladatra. Ezúttal Fran Vázquezre is méltó ellenfél vár a festékben a rengeteget fejlődőtt Jeleel Akindele személyében – kettejük párharca adhatja az összecsapás „sava-borsát”, hiszen mindkét óriás deffenzív oldalon is brillírozik a kiosztott blokkok tekintetében. Az Unicaja újabb diadallal biztosíthatja helyét az élmezőnyben, a forduló legnagyobb meglepetését szolgálná az esetleges vendég győzelem. 

Morabanc Andorra – Valencia Basket Club
2014. november 30. – 19:00

Szintén egyoldalúnak tűnő mérkőzéssel ér véget a kör, de azért nem lehet lebecsülni a már több bravúrt is elérő újonc egyletet. Bár minden poszton jóval mélyebb rotációval élhet Velimir Peraszovics mester, ám az Andorra harciassága már sok egyletnek okozott kellemetlen meglepetést. A vendégek leginkább a festékben kényszeríthetik rá akarukat a hazaiakra: a Luke Harangody-Bojan Dubljevics-Kresimir Loncar trió mellett Serhiy Lishchuk és Pablo Aguilar is hasznos segítséget nyújthat, akik ellen nem sok jóra számíthatnak az andorrai magasemberek – a lepattanócsatában erődemonstrációt tarthat a Valencia. Az Andorra külső sora is inkább csak szenvedő alanya lehet Pau Ribasék kinéző triplafesztiváljának;  a vendégek ugyanis a liga második legtöbb pontot dobó együttese. Mindkét fél kezdő irányítója sérüléssel küzd (Victor Sada – Sam Van Rossom), így a múlt héten debütáló Nemanja Nedovics több játéklehetőséghez juthat. Nem lenne meglepő, ha két-három negyeden keresztül tartani tudná a lépést a vendéglátó egylet magasabban rangsorolt ellenfelével, de Romain Satóéknak a második félidőben már illene felőrölniük a középmezőny végéhez tartozó gárdát. 

Az első kettő, a negyedik, az ötödik valamint a hetedik találkozó élőképpel követhető az alábbi linken! 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus