ACB Liga - döntő, 1. kör: Rögtön elvette a Barcelona a Real Madrid pályaelőnyét!

Talán csak a legelvakultabb katalán szurkolók hittek abban, hogy kedvenceik rögtön a finálé nyitó összecsapásán elveszik a Real Madrid pályaelőnyét! Ám az újabb rekordot megdöntő Juan Carlos Navarro fémjelezte Barcelonának sikerült megtréfálnia a Királyi Gárdát, s megérdemelten borította a papírformát! Nézzük meg, hogyan alakult a spanyol döntő első ütközete a két gigászi klub között! (+STATISZTIKA, VIDEÓK)

Real Madrid – FC Barcelona: 93 – 98 (16-23, 28-25, 29-22, 20-28)

Óriási presztízscsata zajlott a két fél között, ahol némi meglepetésre a Barcelona rögtön az első mérkőzésen el tudta venni a Real Madrid pályelőnyét! Igazán magas színvonalú rangadó kerekedett az ősi riválisok párharcából, megadva az alaphangulatot a további összecsapásoknak. Nagy intenzitással vetette bele magát a gránátvörös-kék had a találkozóba: az egész meccsen remeklő Ante Tomic (17 pont, 11 lepattanó, 2 gólpassz) és Bostjan Nachbar (17 pont, 2 lepattanó) irányításával 0-7-es rohanást repesztett, ám néhány akció elteltével kis közjáték zavarta meg a meccset: kialudtak a reflektorfények, így a félhomály miatt kénytelenek voltak a kispadhoz sétálni a játékosok. A néhány perces szünet után sem lassított a Barcelona (9-20), de köszönhetően a Sergio Rodriguez-Jaycee Carroll duónak az első negyed végére közelebb ért legnagyobb vetélytársához a Királyi Gárda (16-23). Jaycee Carroll ott folytatta, ahol az első etap végén abbahagyta: a triplagyáros egymást követő egységeivel egált mutatott az eredményjelző tábla (27-27). Nem sokáig: a fiatal Alex Abrines és az újfent zseniálisan pattogtató Marcelinho Huertas új lendületet vittek csapatuk játékába, a mérkőzés addigi legnagyobb fórjával büszkélkedhetett Xavi Pascual legénysége (31-43). Ám a folytatásban Rudy Fernández klasszisa nem kevés fejtörést okozott a vendég védőknek: a spanyol ász vállára véve csapatát látványos megoldásokkal hozta közelebb övéit, a félidőre csupán négypontos hátrányban volt a vendéglátó együttes (44-48).

A fordulást követően is igazán pazar akciókkal szórakoztatták a nagyérdeműt a felek, a mérkőzés pedig kiegyenlítetté vált (53-53). A katalán óriás offenzívája azonban meg tudott újulni: Marcelinho Huertas kiváló játékszervezése és Bostjan Nachbar extrája újra a vendég alakulatot juttatták lélegzetvételnyi előnyhöz (57-62). De a „blancók” sem torpantak meg; sőt a görög óriás, Iannisz Buruszisz hárompontosával a rangadón először hazai fórnak örülhetett a több, mint 11 ezer fős madridi közönség (65-64). A harmadik negyed utolsó percei a Real Madrid szája íze szerint alakult, bár Joey Dorsey jókora zsákolásával nem szakadt le a Barcelona, hihetetlenül izgalmas záró szakaszra volt kilátás (73-70). A rendes játékidő utolsó részében óriási adok-kapok alakult ki a két gigász között: egyik fél sem tudta rákényszeríteni akaratát a másikra, megjósolhatatlan volt a találkozó végkimenetele (82-83). Az utolsó percekben azonban a katalán sztárgárda ismét bizonyította miért is a legjobban védekező egylet a ligában: Kosztasz Papanikolau és Marcelinho Huertas agresszív defenzív játékukkal kikényszerítetlen labdaeladásokba kergették bele Sergio Llullékat, így vitathatatlan érdemeik voltak abban, hogy kialakulóban legyen a vendég meglepetés győzelem (88-93). 1:10-zel a vége előtt a hazaiak legjobbja, Rudy Fernández triplát rontott, a Barcelona pedig összekaparta a találkozó legfontosabb lepattanóját. Jött is a taktikai fault, ám az érte járó két büntetőt magabiztos csuklókkal értékesítette az újabb rekordot felállító katalán csapatkapitány: Juan Carlos Navarro 14 egységével a történelem rájátszásbeli gólkirálya lett, letaszítva a trónról Juan Antonio San Epifaniót, ismertebb nevén „Epit”.  Így papírformát borítva, megérdemelten ért révbe a szenzációs játékkal előrukkoló gránátvörös-kék alakulat. A Real Madrid a második félidőben ugyan már olykor-olykor a vezetést is megszerezte, sőt a festékbeli lepattanócsatában is beérte ellenfelét (33-31), ám az utolsó percekbeli higgadtabb katalán játékra - főleg védekezésére - nem tudott reagálni.

Az elmúlt számos évben az a csapat nyerte meg a bajnoki trófeát, amely az első összecsapást. Vajon folytatódik ez a tendencia vagy a Királyi Gárda megtöri a „hagyományt”? Ezt egyenlőre még nem tudni, ám ma este 22:00 órakor a fővárosban újra egymásnak feszülnek a finálé főszereplői! 

A Real Madrid legjobb dobói: Rodriguez – Fernández 16/12 – 16/3, Llull 12, Darden – Buruszisz 10/6 – 10/3
Az FC Barcelona legjobb dobói: Nachbar – Tomic 17/6 – 17, Navarro 14/6, Huertas 12

A három győztes mérkőzésig tartó párharc állása: 1-0 a Barcelona javára.















A mérkőzést összefoglaló videó:
Rudy Fernández újabb akrobatikus megoldása:
Sergio Rodriguez bámulatos gólpassza:
A katalán "kivégzőosztag": Bostjan Nachbar és Ante Tomic:
Zseniális akciók mindkét oldalról:
A bajnoki trófeát bemutató ceremónia:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus