ACB Liga - döntő, 1.kör: Újabb "El Clasico" döntő a Sportklubon!

Ma este megkezdődik a spanyol pontvadászat döntője, amelynek főszereplői az egész évben parádésan játszó Real Madrid és a hullámzóan, de számos bravúros mérkőzést megnyerő FC Barcelona. A Sportklub jóvoltából élőben követhetjük a két gigászi klub újabb egymásnak feszülését! Nézzük meg, mit várhatunk a találkozótól! (+ÉLŐKÉPES LINK)

Real Madrid – FC Barcelona – SPORTKLUB ÉLŐ
2014. június 19. – 21:30

A két óriásklub örök rivalizálása megunhatatlan, így valószínűleg a spanyol kosárlabda barátok nem bánják, hogy sorozatban a harmadik szezon az idei, amikor a Barcelona és a Real Madrid néz farkasszemet egymással a döntőbeli összecsapásokon! Az első mérkőzés különösen fontos jelentőséggel bír a finálé történelmében: hosszú évek óta az a gárda emelheti fel végül a trófeát, amely megnyerte az első találkozót! Továbbá statisztikai mutatókból sincs hiány: Juan Carlos Navarro letaszította Juan Antonio San Epifaniot „Epit” és Andrés Jimenezt a trónról azzal, hogy a legtöbb "El Clasico-s" döntőt vívja – a mostani idénnyel együttvéve. A Real Madrid 21 év után zsinórban másodszor győzheti le a gránátvörös-kék hadat (1992-1993), míg a katalánok egymást követő 8. (!) idényben finalisták! 

Óriási csatára van kilátás, ahol a Barcelonát bőven fűtheti a visszavágás vágya: Xavi Pascual legénysége ebben a szezonban csupán egyszer tudott győzedelmeskedni a Királyi Gárda ellen. Négy rangadón maradtak alul, ebből az első a Szuperkupa döntő volt, amelyet négy ponttal nyert meg a Real Madrid (79-83). A december végi bajnoki fordulót nagy magabiztosságal hozták a blancók (98-84), míg a Király Kupában óriási izgalmak közepette, Sergio Llull emlékezetes dobásával hódították el Európa legnívósabb hétvégi versenysorozatát (77-76). Az alapszakasz 32. fordulójában azonban összeszedte magát a katalán óriás és 86-75 arányban két vállra fektette a bajnokcsapatot. Egy héttel később viszont minden idők legnagyobb vereségét szenvedte el: 62-100-ra leléptette az extázisban pattogtató Pablo Laso had, így van miért törlesztenie a vendég egyletnek. 

A Real Madrid és a Barcelona csatározása mindig – tabellán elfoglalt helyezésüktől függetlenül – élményszámba megy: a legjobban támadó együttes (Real Madrid, átlagban 89 ponttal) látja vendégül a legjobban védekező gárdát (Barcelona, átlagban 70,5 egységgel). A két klub erősségeit figyelembe véve fantasztikus match-upok sora várható. Rögtön egyes azaz irányító poszton: elfogultság nélkül állítható, hogy a madridiak 13-asa, Sergio Rodriguez egészen elképesztő idényt futott, játékszervezése látványban gazdag, de a pontgyártásban is bármikor főszereplővé válhat. Hasonló jellemzést lehetne írni a vendégek brazil kisemberéről, Marcelinho Huertasról, akinek csodaszámba illő dobása – amely a döntőt is eredményezte – még nagyobb önbizalmat adhatott a hátvédnek. Egy posztot feljebb lépve is igazán pikáns harcot vívhat Juan Carlos Navarro Rudy Fernándezzel – a derbi egyik leglátványosabb szegmensét varázsolhatja a két spanyol ász. Az erőcsatárok pozíciója is egészen elképesztő párharcnak lehet a "színhelye" a Bostjan Nachbar-Kosztasz Papanikolau páros és Nikola Mirotic főszereplésével. A festékben, palánk alatt pedig az Ante Tomic-Joey Dorsey Iannisz Buruszisz-Marcus Slaughter egymásnak feszülése szülhet számos feszültséget. Ezenkívül a padról beszálló csere- illetve kiegészítő emberek aktuális performanszai is döntő faktornak bizonyulhatnak. Egy biztos: Juan Carlos Navarróéknak hatalmas javulásra van szükségük periméteren, a rájátszásban csupán 24 százalékkal értékesítették a hárompontosokat; enélkül nincs esélyük a fővárosi meglepetésre. Egyértelmű esélyest megnevezni szinte lehetetlen, bár a „blancók” egész éves teljesítménye és a hazai pálya előnye mellettük szól. Ám butaság lenne leírni a katalánokat, az egyetlen amit nyugodt szívvel javasolhatunk: dőljünk hátra és élvezzük a showt!

A döntőt beharangozó videó:


A mérkőzés az alábbi linkre kattintva élőképpel követhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus