ACB Liga - döntő, 3. meccs: Történelmi meccsen oktatta a Barcelona a Madridot!

A döntő harmadik mérkőzésén hatalmas pofonba szaladt bele a Királyi Gárda, így csütörtök este mindent egy lapra kell feltennie, ha nem szeretné az Euroliga után a bajnoki finálét is elbukni. Kedd este esélye sem volt a történelmi derbit elővarázsoló katalán sztárklub ellen, amely a következő találkozón akár már bajnok is lehet! Nézzük meg, hogyan alakult a finálé harmadik összecsapása! (+STATISZTIKA, VIDEÓK)

FC Barcelona – Real Madrid: 94 – 79 (31-20, 21-20, 28-23, 14-16)

Hihetetlen összecsapás kerekedett a finálé harmadik találkozójából, amelyen a hazai együttes a meccs elejétől kezdve szédületes tempót diktált – ehhez pedig csak asszisztálni tudott a Királyi Gárda. A gránátvörös-kékek negyven percen keresztül extázisban pattogtattak és iskolázták le a fővárosi klubot, amely nem tudott érdemben reagálni a katalán óriás elképesztő periméter játékára! Erről azonban nem(csak) Pablo Laso tanítványai tehettek: a Barca a Liga Endesa történelmének legpazarabb playoff derbijén van túl, ami a hárompontosok értékesítését illeti; bár ez egyrészt felvet némi kérdést a vendég alakulat védelméről is. Az újabb rekordot döntő Juan Carlos Navarro vezetésével a katalánok 16 (!) triplát rámoltak be - erre korábban még nem volt precedens. A spanyol válogatott ász nemcsak a Liga Endesa történelmének legtöbb és legeredményesebb rájátszásbeli meccsét vívó játékosa immáron, hanem a bajnokság legtöbb playoff pontjával is rendelkezik Juan Antonio San „Epi” Epifaniót felülmúlva!

A katalán szurkolók hatalmas fieszta hangulatot varázsoltak, amelyet a Barcelona játékosai már a rangadó legelején megháláltak: Juan Carlos Navarro és Bostjan Nachbar irányításával 10-2-re meglépett a házigazda egylet. Néhány percen keresztül tartotta még magát a Real Madrid, ám ezután állva hagyta ellenfelét a katalán óriás, amely hibátlan performansszal tüzelt a 6,75-ös vonal mögül (31-20). A döntőben legjobb mérkőzését vívó Sergio Llull fémjelezte bajnokcsapat félelme még inkább meghatványozódhatott, amikor az alaszkai hátvéd Brad Oleson is csatlakozott a pontgyártáshoz (40-26). A közelebb férkőzés reményét a Sergio Llull-Jaycee Carroll-Iannisz Buruszisz triumvirátus táplálta: egységeivel tíz ponton belülre érkeztek a „blancók” (42-33). Nem sokáig: Maciej Lampe is bepörkölt egy trojkát – csak az első félidőben tíz (!) hárompontost süllyesztett el a csapatként is brillírozó Euroliga bronzérmes. A katalánok valósággal oktatták Sergio Rodriguezékat: az első félidőt egy fantasztikus Marcelinho Huertas-Joey Dorsey alley-oop zárta; főhetett is Pablo Laso legénységének feje (52-40). Ha abban reménykedtek a Királyi Gárda hívei, hogy a nagyszünet megtöri Kosztasz Papanikolauék lendületét - tévedtek: a hazaiak nem mással, mint egy triplával kezdték a harmadik etapot is. A feltámadás jeleit a döntőben eddig betliző Nikola Mirotic pontjai mutatták (63-53), de a katalánok élő legendája, Juan Carlos Navarro és brazil játékmesterük Marcelinho Huertas újabb intenzív offenzívát indítottak, amelynek hatására már közel húsz egység volt a két fél közötti különbség (80-63). A vendégek idegei pattanásig feszültek tehetetlen dühükben, amely Marcus Slaughtert viselte meg a leginkább: a magasember szándékosan megfejelte Bostjan Nachbart. A bírók azonban szemet hunytak ezen esemény felett, ám a hazaiak így sem estek ki a ritmusból. A madridiaknál nagyon hiányzott Rudy Fernández extrája, de az élete szezonját futó Sergio Rodriguez sem villant túl sokszor. A záró szakaszban már csak az volt a kérdés mekkora vereséggel távozik a történelmi alapszakaszt futó fővárosi gárda. Az etap utolsó perceiben látványosan kiengedett a gránátvörös-kék had, így az Euroliga finalista valamelyest kozmetikázott a végső eredményen.

A Barcelona az első félidőben 71 (!) százalékkal értékesítte a hárompontosokat, de a derbi végére is megmaradt a közel 60 (!) százalék! Emellett valószínűleg egy csapat sem tudott volna partiban maradni...Így tehát a katalán óriás jutott karnyújtásnyira a bajnoki trófeához, amely a játék más szegmensében is látványosat produkált: a találkozó egyik legparádésabb megmozdulása a 192 cm magas Victor Sada nevéhez fűződik, aki betakarta a nála 25 cm-mel magasabb Salah Mejrit! Nem túlzás kijelenteni, hogy Xavi Pascual legénysége szezonja legtökéletesebb mérkőzését vívta: kitűnő összhangban, kellő agresszív védekezését előhúzva, hihetetlenül dinamikus támadásaival ütötte ki legfőbb riválisát, amely óriási önbizalmat adhatott Marcelinho Huertaséknak. Amennyiben a Real Madrid nem szeretné az Euroliga döntő után a bajnoki finálét is elbukni, úgy csütörtök este, mindent egy lapra feltéve kell pattogtatnia..abban pedig talán joggal bízhat, hogy vetélytársa nem fog ki még egy ilyen pompás napot.

Az FC Barcelona legjobb dobói: Navarro 19/9, Oleson 15/9, Nachbar 14/12
A Real Madrid legjobb dobói: Llull 15/3, Carroll – Buruszisz 13/6 – 13/3, Mirotic 11/3

A három győztes mérkőzésig tartó párharc állása: 2-1 a Barcelona javára.















A mérkőzést összefoglaló videó:
Juan Carlos Navarro kitüntetése:
Nemcsak a triplák mentek a Barcának:
Triplafieszta katalán módra:
Két nagy karakter - Sergio Llull vs. Kosztasz Papanikolau:
A harmadik mérkőzés hangulata a Palau Blaugranában:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus