ACB Liga - elődöntő 5. kör: Marcelinho Huertas a döntőbe repítette a Barcelonát!

Óriási izgalmak és fordulatok közepette ért véget a Valencia Barcelonával való párharca, amelyet a kitűnő napot kifogó Marcelinho Huertas buzzer-beatere döntött el! Nézzük meg, mit érdemes tudnunk a mindent eldöntő, ötödik ütközetről! (+STATISZTIKA, VIDEÓK)

Valencia Basket Club – FC Barcelona: 75 – 77 (20-18, 23-16, 14-27, 18-16)

Egészen hihetetlen párharcon van túl a két fél és egyúttal a spanyol liga is: fantasztikus találkozók alkalmával nézett farkasszemet egymással a Valencia és a Barcelona, amelyek azzal, hogy hazai pályán egyszer sem (!) tudtak révbe érni egy egészen új fejezetet nyitottak a Liga Endesa történelmében; ki gondolta volna, hogy a hazai pálya minden egyes alkalommal „hátránynak” fog majd számítani?!

A mindent eldöntő összecsapás első perceiben felváltva estek a kosarak (5-5), majd az Oliver Lafayette-Sam Van Rossom duó ritmusváltásával néhány egységnyi előnyre tett szert a Valencia (11-7). Hiába mutatott be - az előző fordulóhoz képest - óriási formajavulást a vendégek horvát centere Ante Tomic, a pontvadászat MVP-je, Justin Doellman parádés megmozdulásokkal emelte a rangadó színvonalát (16-11). De nem engedte leszakítani magát a katalán óriás: az utolsó percekben képes volt ráerőltetni akaratát Velimir Peraszovics legénységére, így izgalmas folytatásban reménykedhetett a nagyérdemű (20-18).

Romain Sato ezúttal is tökéletesen vette ki részét nemcsak a ponttermelésből, hanem a játékszervezésből is - irányításával meglógni látszott a Valencia (30-23). A végső, ötödik találkozó egyben az idegek harca is volt, amely a fiatal, sokszor vehemens, görög Kosztasz Papanikolaut kissé „megviselte”: kemény védekezését sportszerűtlennek ítélték a játékvezetők. A kiszabott két büntetőt és az ebből eredő offenzívát is eredményesen fejezte be a hazai alakulat: ezzel pedig átlépte a tízpontos lélektani határt (41-30). Habár Marcelinho Huertas vezetésével kozmetikázott valamelyest a félidei eredményen a gránátvörös-kék had, ennek ellenére Xavi Pascual - érthető módon - rettenetesen dühösen kullogott az öltözőbe (43-34).

Fantasztikus atmoszférát teremtett a valenciai közönség, amelynek az sem szegte kedvét, hogy látványos javulást eszközölt támadó- és védekező játékában is a Király Kupa döntős társaság: a Marcelinho Huertas-Juan Carlos Navarro-Ante Tomic triumvirátus más felfogásban pattogtatott, így a narancsmezesek fórja elolvadt a 27. percben (56-55). Juan Carlos Navarro pedig ismét bizonyította rafináltságát, zsenialitását: betöréseivel kereste a testi kontaktusokat Justin Doellman ellen, amelyek az amerikai erőcsatár jegelésére sarkallták Velimir Peraszovics mesteredzőt faultproblémái miatt. Szinte tapintani lehetett a feszültséget, ám ebből a katalánok jöttek ki jobban: nemcsak felzárkózásuk volt sikeres, hanem Erazem Lorbek egységeivel egyértelműen szájuk íze szerint alakult a harmadik etap végjátéka (57-61).

Ám mindezt hamar ledolgozta az Európa Kupa győztes, fej-fej mellett haladtak a gárdák: hazai oldalon Justin Doellman és Romain Sato mellé Sam Van Rossom nőtt fel, míg a vendég győzelmi reményeket Ante Tomic mellett a hátvédek táplálták. Őrült rohanás közepette három perccel a rendes játékidő vége előtt a koncentráltabb barcelonai csapat érezhette közelebb magát a fináléhoz (63-69), de ekkor megdobbant a hazai szív és az utolsó minutumban ismét nyílttá vált az összecsapás (73-75). Romain Sato egyenlítő kosaránál robbant a csarnok (75-75), de volt még 6,8 másodperce visszatámadnia az alapszakasz harmadik helyezettjének. A brazil játékmester, Marcelinho Huertas kapta a labdát, aki remek érzékkel ismerte fel a kínálkozó helyzetet: a jóval lassabb Serhiy Lishchuk mellett volt helye és ideje rádobni, amely a gyűrűben landolt, ezzel kialakítva a végeredményt és a továbbjutó csapat személyét! Xavi Pascual nem mindennapi döntése kifizetődőnek bizonyult: Marcelinho Huertas mindvégig, azaz 40 percen keresztül a parketten segítette társait (22 pont, 9 gólpassz, 31 VAL) – amelyre a Barcelona elmúlt 22 évi rájátszásában nem volt precedens!

Minden dicséretet megérdemel az erőn felül teljesítő Valencia, amely vert helyzetből is képes volt felállni és meghatározó sérültjei ellenére nagyon közel volt a döntőbe való jutáshoz! Ezzel a rangadóval zárultak az elődöntős mérkőzések, amelyeknek győztesei csütörtökön lépnek újra parkettre: a fővárosban feszül egymásnak a címvédő Real Madrid és a zsinórban 8. (!) szezonjában finalista Barcelona!   

A Valencia Basket Club legjobb dobói: Doellman 18, Sato 17/6, Van Rossom 10/6
Az FC Barcelona legjobb dobói: Huertas 22/6, Tomic 20, Navarro 11

A három győztes mérkőzésig tartó párharc végeredménye: 3-2 a Barcelona javára.

A mérkőzést összefoglaló videó:

A katalán hős, Marcelinho Huertas:

A buzzer-beaterek nagy mestere, Marcelinho Huertas:

Az elődöntős találkozók Top 7 megmozdulásai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus