ACB Liga - rájátszás 1. köre: Hangáék tv-s rangadója!

Ma este megkezdődik Európa legerősebb bajnokságának, a spanyol Liga Endesának a rájátszása, amelyhez magyar érdekeltség is fűződik. Hanga Ádám együttese kilenc órakor a katalán óriás otthonában lép parkettre, amelyet a hazai Sportklub élőben tűz műsorára! Továbbá a spanyol kosárlabda szerelmesei már fél kilenctől élőképpel követhetik az Unicaja Malaga-Herbalife Gran Canaria páros ütközetét, valamint a Valencia-Cajasol találkozót is. A holnap este folyamán pedig a regnáló bajnok, a Real Madrid csarnokában fogadja a Zaragoza gárdáját! Nézzük meg mit érdemes tudnunk a playoff első köréről! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

Unicaja Malaga (4.) – Herbalife Gran Canaria (5.)
2014. május 29. – 20:30

Ezzel a párharccal kezdődik meg a 2013/2014-es spanyol bajnokság rájátszása, amely valószínűleg a legnagyobb, legkiélezettebb csatát hozza majd mind közül. Két fordulóval ezelőtt a Herbalife Gran Canaria két ponttal gyűrte le az Unicaját új csarnokában (67-65), így az andalúzokban bőven éghet a visszavágás vágya. Két nagyon jól lepattanozó gárda vív komoly harcot: Joan Plaza hada a támadó lepattanók listáját vezette az alapszakaszban, míg a kanári-szigeteki együttes a védőkét. Emellett a két legtöbb blokkot kiosztó játékos is farkasszemet néz egymással: Fran Vázquez (1,66) és Walter Tavares (1,57) személyében nemcsak támadó oldalon számíthatunk látványos megoldásokra, hanem védekezésben is igazi csemegék várhatnak ránk. Hátvéd poszton meghatározó lehet Jayson Granger és Thomas Bellás egymásnak feszülése: a két játékmester irányítói tevékenysége akár döntő faktor is lehet. Periméteren nagy dominanciát mutathat az Euroligás csapat, de Brad Newley-ra érdemes lesz odafigyelniük Zoran Dragicéknak. Az említett szlovén és Nik Caner-Medley őrzése mindenképp óriási kihívást jelent majd a Ben Hansbrough-Martin Nacho duónak. Feszült hangulatú, fordulatos, ám mindenképp magas színvonalú összecsapásnak ígérkezik a találkozó, ahol nehéz lenne egyértelmű esélyest megnevezni; mindkét egylet jó formában várhatja az ütközetet.

Valencia (2.) – Cajasol (7.)
2014. május 29. – 21:00

A Valencia is nemrégiben találkozott a sevillai együttessel, amely akkor komolyan megizzasztotta Velimir Peraszovics legénységét: az Európa Kupa győztes alakulat csak hosszabbításban jutott túl Aito Garcia Reneses tanítványain. Pikáns match-upnak ígérkezik az irányítók csatározása: Oliver Lafayette dolgát Tomas Satoransky nehezítheti meg, akit periméteren is érdemes szoros védekezéssel üldözni: a cseh nemcsak a játékszervezésben, de a pontgyártásban is főszerepet vállalhat. Bedobó poszton is izgatottan dörzsölhetjük tenyereinket a Vladimir Lucsics-Marcus Landry duó láttán, kettejük párharca a meccs egyik leglátványosabb szegmense lehet. A fiatal lett Kristaps Porzingisre vár azonban a legnehezebb feladat: a bajnokság MVP-jének, a mindig kiegyensúlyozott performanszot nyújtó Justin Doellmannak a játékból való kikapcsolása – amennyiben ez sikerülne, a Cajasol nagy lépést tehetne a meglepetés felé. A játékoskeretek minőségét és a kispad mélységét tekintve azonban az alapszakasz második legtöbb pontot dobó gárdájának vagyis a Valenciának áll a zászló: festékben és periméteren is nagyobb rotációs lehetőségeket használhat a szerb vezetőedző.

FC Barcelona (3.) – Laboral Kutxa (6.) – SPORTKLUB ÉLŐ
2014. május 29. – 21:00

Magyar szemszögből a leginkább várt mérkőzést a Sportklub élőben tűzi műsorára: Hanga Ádémék a Palau Blaugranában kezdhetik meg a playoffot: nem kisebb ellenfél, mint a gránátvörös-kék had ellen. A 2013/2014-es idényben négyszer találkozott egymással a két Euroligás gárda, amelyeken kétszer a katalánok, kétszer pedig a baszkok hagyhatták el győztesen a parkettet. Az alapszakasz harmadik (Laboral Kutxa) és negyedik (Barca) legtöbb pontot dobó alakulata néz szembe egymással, ám az némiképp a Barcelona mellett szólhat, hogy birtokolja a legjobban védekező gárda trónját (is) – bár erre épp Hangáék cáfoltak rá az Euroliga Top 16-os körének utolsó fordulójában: akkor 97 pontot rámoltak be a katalán gyűrűkbe. Fantasztikus match-upok sora vár ránk: rögtön egyes poszton a Marcelinho Huertas-Thomas Heurtel játékmester páros, akiknek játékszervezésén sok múlhat. Szintén döntő tényező lehet a hátvédek dobópárbaja: bár Juan Carlos Navarro mostanában gyengébb formát mutat, ám a hazaiak kapitánya bármikor képes extra teljesítményre illetve „cseréje” Brad Oleson is, így Fernando San Emeteriónak problémát okozhat a két klasszis feltartóztatása. Honfitársunk pedig Andrés Nocioninak segíthet „féken tartani” Kosztasz Papanikolaut vagy a szlovén Bostjan Nachbart. De a festékbeli, palánk alatti küzdelmeknél is pompás akciókkal kápráztathatnak el minket a Joey Dorsey-Lamont Hamilton valamint csapatuk meghatározó gigászai, az Ante Tomic-Tibor Pleiss kettős. Ez a párharc sem lefutott, ám a baszkoknak nagyon oda kell figyelniük, nehogy idejekorán nagy hátrányba kerüljenek. Pontgazdag, izgalmas, minden labdáért nagy harcot vívó, szoros rangadóra van kilátás. Remélhetőleg folytatódik a kialakult tendencia: elmondhatjuk ugyanis, hogy Hanga Ádám a Barcelona ellen mindig jól teljesít! 

Real Madrid (1.) - CAI Zaragoza (8.) - SPORTKLUB ÉLŐ
2014. május 30. - 21:00


A történelmi alapszakaszt (32-2) futó Királyi Gárda számára nem okozhat túl nagy gondot a Zaragoza két vállra fektetése: jóval magasabban rangsorolt kezdő5-öse mellett a liga egyik – ha nem a – legmélyebb kispadjával  is rendelkezik. A liga álomcsapatába három madridi játékos is bekerült (Rudy Fernández és Nikola Mirotic mellett), köztük a legjobb irányítónak is megszavazott Sergio Rodriguez. Nem vitás: a spanyol „kisember” élete szezonját futja, Jonathan Tabunak jócskán meggyűlhet vele a baja. Ám ahol a legnagyobb fölényt tudhatja magának a bajnokcsapat az a festékbeli terület: Henk Norel kiesésével gyakorlatilag nincs meghatározó magasembere a galíciai gárdának, így mindenképp érdemes „labdával tömni” a Felipe Reyes-Iannisz Buruszisz-Marcus Slaughter hármast. A mérkőzés legérdekfeszítőbb részét az erőcsatárok aktuális dobópárbaja adhatja: Nikola Mirotic Victor Sanikidze-vel csap össze, ám a spanyol állampolgársággal rendelkező hazai játékos fineszes megoldásaival elhomályosíthatja a grúzt. Az esélyeket tekintve csodaszámba menne a vendég siker, a Zaragozának csak momentumai lehetnek a fővárosban. Kellő koncentráltsággal Rudy Fernándezék komoly erődemonstrációt tarthatnak.  

Minden találkozó az alábbi linken élőképpel követhető!

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus