ACB Liga - rájátszás: Nincs meglepetés az elődöntős gárdák személyében!

Kialakult a spanyol bajnokság elődöntőjének mezőnye, amely nem hozott papírforma borulást: bár - főként - a Valencia nagyon megszenvedett ellenfelével. Elsőként a katalán óriás kvalifikálta magát a legjobb négyes küzdelmeibe Hanga Ádám csapatának kiütésével, majd másnap csatlakozott hozzá a Real Madrid. A legkiegyenlítettebb párharcot pedig az Unicaja nyerte meg. Nézzük meg, hogyan alakult Európa legerősebb pontvadászatának negyeddöntői! (+STATISZTIKÁK, VIDEÓK)

Unicaja Malaga – Herbalife Gran Canaria: 78 – 70 (12-22, 24-14, 15-15, 27-19)

Megtette az első lépést az elődöntő felé az Euroligás gárda, amely nagy nehézségek árán tudta csak átlépni a kanári-szigeteki együttest. Nagy hullámzás jellemezte a találkozót: sokkal jobban kapta el a rajtot a vendég együttes (0-7, 7-18) és ezt az iramot a negyed végéig tartani tudták Thomas Bellásék. Albert Oliver játékszervezésével még tovább hízlalta előnyét az alapszakasz ötödik helyezettje (12-25), de az uruguayi Jayson Granger kezébe ragadta a karmesteri pálcát: nemcsak pontgyártásban jeleskedett, de irányításával szebbnél-szebb akciók során egalizált a hazai egylet az első húsz perc végére (36-36). Higgadtan, koncentráltan léptek parkettre a felek a harmadik etapban; hazai oldalon Fran Vázquez biztosította a gólparádét, míg túloldalon a Thomas Bellás-Brad Newley páros egységeivel tartotta a lépést a Gran Canaria (51-51). A folytatásban a nyomás hatására megremegtek a malagai csuklók, így a 37. percben még a citrommezeseknél volt a minimális fór (64-65). Hazai szemszögből a lehető legjobbkor süllyesztette el harmadik tripláját is Nik Caner-Medley, aki átlendítette csapatát a holtponton. Ekkor fejben kicsit szétesett Pedro Martinez legénysége, amelynek rossz megoldásait kihasználta a lélektani fölénybe kerülő andalúz egylet. Az Unicaja nem győzhetett volna az extázisban pattogtató Jayson Granger (13 pont, 10 gólpassz) és Fran Vázquez (16 pont, 10 lepattanó) dupla-duplája nélkül. 

Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Vázquez 16, Granger 13, Caner-Medley 11/9
A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Bellas 18/6, Báez 13/3, Newley 12/3

Valencia Basket Club – Cajasol: 84 – 54 (19-17, 18-12, 23-16, 24-9)

Az első félidő után még nem lehetett sejteni, mekkora pofonba szalad bele a sevillai együttes, ám a harmadik negyedtől megmutatkozott a két gárda közötti minőségbeli különbség, amely a negyedik negyedre csúcsosodott ki igazán: akkor már minden erejével elkészült Aito Garcia Reneses legénysége, amely ellen közönségszórakoztató erődemonstrációt tartott a Valencia együttese. Az összecsapásnak nem volt olyan szegmense, amelyben ne teljesített volna mélyen tudása alatt a Cajasol: periméteren és festékben is óriási fölénnyel éltek a hazaiak. A vendégek nemcsak a 6,75-ös vonal mögül céloztak borzalmasan (24%), hanem a festékben is óriási ziccereket hagytak ki, amely statisztikai mutatójukban is feltűnt (30%). Míg az Európa Kupa győztes egylet egységes csapatként funkcionált, addig a Cajasol csak szenvedett - egy olyan játékosa sem akadt, aki vállára tudta volna venni csapatát. A Valencia pedig nem kegyelmezett ellenfelének: az utolsó percekben sem engedte meg a vendég alakulatnak, hogy kozmetikázza a végeredményt. 

A Valencia Basket Club legjobb dobói: Lafayette 15/15, Van Rossom 13/6, Doellman 11/3
A Cajasol legjobb dobói: Bamforth 12/9, Urtasun 10/3, Landry 8

FC Barcelona – Laboral Kutxa: 92 – 87 (23-20, 13-23, 33-25, 23-19)

Kis híján „csodát” tett a baszk gárda a katalán fővárosban: Hangáék a rangadó nagy részében irányítani tudták a mérkőzés alakulását, de a gránátvörös-kékek kapitánya, Juan Carlos Navarro és katalán színekben az eddigi legjobb meccsét játszó Brad Oleson duójával nem tudott mit kezdeni a Thomas Huertel fémjelezte Laboral Kutxa; így végül egy igen színvonalas és izgalmas összecsapáson a Barcelona szerezte meg az első diadalt. A derbiről bővebben az alábbi linken már olvashattatok.
 

Az FC Barcelona legjobb dobói: Oleson 29/15, Navarro 24/12, Dorsey 13
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Heurtel 23/9, Hamilton 19/3, San Emeterio 14/6

Real Madrid – CAI Zaragoza: 78 – 70 (19-18, 20-15, 16-15, 23-22)

Nagyon megizzasztotta jóval magasabban rangsorolt ellenfelét a Viktor Sanikidze fémjelezte Zaragoza, amely végig partiban volt a Real Madrid otthonában. Olyannyira, hogy az első negyedben a galíciai csapat diktálta a tempót (12-16), amelyet Pablo Laso sem nézhetett tétlenül. A legjobb edzőnek megválasztott szakember technikai szünete mindenképp jót tett tanítványainak, akik 7-2-es etapot repesztve, ha minimálisan is, de hozták az első tíz percet (19-18). Sergio Llull és Felipe Reyes vezetésével újabb 6-0-s rohanást mutatott be a Királyi Gárda, ekkor talán azt lehetett hinni, hogy sikerül megtörni a vendég alakulatot (25-18). A Zaragoza azonban szigorított védekezésén és offenzív játékában is meg tudott újulni (28-29); ám a félidő utolsó percei újfent a bajnokcsapat szája íze szerint alakult (39-33). Rudy Fernández és Dontaye Draper hiányát egyértelműen megérezték a „blancók”, akiken több alkalommal is a fáradtság jelei mutatkoztak. Pablo Laso öltözői beszéde hatásos lehetett: tanítványai más felfogásban léptek pályára és bár szenvedve, de a harmadik etap derekán – a mérkőzésen először – kétszámjegyűre hízott előnyük (46-36). Viktor Sanikidze tartotta a lelket társaiban, de hiába brillírozott a grúz (12 pont, 13 lepattanó), senki nem tudott felnőni mellé (55-48). Nagy hajrát indítva egészen egy kosárnyira felzárkózott még a negyedik negyed elején a vendég gárda (55-52), de a hazaiak csapatkapitánya Felipe Reyes (18 pont, 6 lepattanó) a legjobbkor rázta meg magát, így ha nem is látványos és könnyed kosárlabdával, de behúzta a kötelező győzelmet a bajnokcsapat. 

A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 18, Llull 16/12, Buruszisz 11
A CAI Zaragoza legjobb dobói: Roll – Jones 13/3 – 13, Sanikidze 12, Tabu 10/6

2. kör

Cajasol – Valencia Basket Club: 84 – 78 (18-20, 16-14, 32-18, 18-26)

Amolyan „íratlan szabályként” elmondható, hogy a nagy kiütést elszenvedő fél a visszavágóra teljesen más felfogásban lép parkettre, nagy formajavulást képes rövid időn belül eszközölni. Ez történt a sevillai együttessel is, amely hitének és erőfeszítésének köszönhetően térdre kényszerítette jóval magasabban rangsorolt ellenfelét a rájátszás második fordulójában, s így kiharcolta a mindent eldöntő harmadik találkozót! Van Rossom egységeivel jobban kezdett a Valencia (5-10), ám Marcus Landry ritmust váltott és elsősorban az ő megoldásaival tartotta a lépést Aito Garcia Reneses legénysége az alapszakasz második helyezettjével: az első félidő végén egált mutatott az eredményjelző tábla (34-34), amely rendkívül izgalmas folytatásra következtetett engedni. A hazai fél teljesen más felfogásban lépett parkettre a harmadik negyed elején és egyértelműen tudatosította: véletlenül sem engedi, hogy ugyanaz történjen, ami az első találkozón! Óriási elánnal pattogtatott a Landry-Mata-Porzingis fémjelezte sevillai gárda, amely gyors lerohanásokkal keserítette meg a látszólag megzavaradott Velimir Peraszovics tanítványokat (66-52). Bár igyekezett kapaszkodni a Van Rossom-Martinez duó vezette vendég egylet, de a hazai gárdának maradt annyi ereje, hogy ne kerüljön bajba és megleckéztesse a vendégeket. Megérdemelten győzedelmeskedett a csapatként összeérő Cajasol, amely ugyan a lepattanócsatát újfent elveszítette (26-35), de koncentráltságával periméter- és festékbeli játékán hatalmas javulást mutatott. 

A Cajasol legjobb dobói: Landry 26/12, Mata – Porzingis 10/6 – 10, Bamforth 9/9
A Valencia Basket Club legjobb dobói: Van Rossom 20/12, Martinez 12/6, Lucsics – Doellman 11/3 – 11/3

Laboral Kutxa – FC Barcelona: 71 – 95 (19-21, 18-28, 12-20, 22-26)

Nem tudta megismételni kitűnő játékát a baszk egylet, amelyet az első összecsapáson mutatott, így simán bukott el az újabb rekordot beállító Juan Carlos Navarro vezette Barcelona ellen. Az első etap után lépéselőnybe került a katalán óriás, amely a folytatásban akaratát könnyedén érvényesítette, szája íze szerint irányította a mérkőzés alakulását. A válogatott legenda, Navarro ezúttal Alberto Herrerost taszította le a trónról: első hárompontosa után átvette a rájátszásban értékesített triplák (231) első helyét. A derbiről az alábbi linken már részletesebben olvashatattok.


Navarro rekordot döntő triplája:

Amikor már minden beesik - még egy hatalmas blokk után is:

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Nocioni – Causeur 14/6 – 14/3, Heurtel 12, San Emeterio 11/3
Az FC Barcelona legjobb dobói: Lampe 14/6, Navarro 13/9, Pullen 12/6

CAI Zaragoza – Real Madrid: 95 – 101 (29-26, 22-29, 24-29, 20-17)

Ismét jóval túlteljesítette az elvárásokat a Zaragoza, amely nagyon megnehezítette az Euroliga döntős gárda életét egy pontgazdag mérkőzésen, ahol a védekezés egyáltalán nem kapott főszerepet. A legnagyobb kihívást a galíciai együttes periméter játéka okozta a Királyi Gárdának: Damjan Rudez vezetésével 61 százalékos hatékonyságban (!) tüzelt a 6,75-ös vonal túloldaláról. Hatalmas elánnal kezdték a mérkőzést a hazaiak és kiváló hárompontos performanszukkal biztosították az első negyed megnyerését (29-26). A legnagyobb arányú vezetésnél – amely négy pontot jelentett - (35-31), ritmust váltott a Real Madrid és a festékben igyekezett a saját kezébe venni az összecsapás alakulását. Újfent Felipe Reyes nem kevés rutinja jelentette az áttörést valamint a mélyebb kispad – így pedig az alapszakaszgyőztes mehetett előnnyel a nagyszünetre (51-55). Nem adta magát könnyen a Damjan Rudez-Viktor Sanikidze fémjelezte Zaragoza a folytatásban sem: a harmadik negyed derekán 8-0-s etapot repesztve, ismét hazai fórt mutatott az eredményjelző tábla (65-64). Pablo Laso a legjobbkor nyúlt bele a mérkőzésbe: a taktikai szünet jót tett a vendégeknek, akik nagyobb intenzitással folytatták a találkozót (75-84). Rudy Fernández triplájával kialakult a bűvös kétszámjegyű előny (75-87), de a galíciai egylet becsületére vállva nem ingott meg: két és fél perccel a rendes játékidő vége előtt újra ellenfele nyakában lihegett (90-94). Nikola Miroticék azonban higgadt fejjel értek célba, nem engedték kicsúszni kezeik közül a nagy nehézségek árán megszerzett diadalt, amely egyben az elődöntőbe való kvalifikálásukat is jelentette. 

A CAI Zaragoza legjobb dobói: Rudez 20/12, Sanikidze 16/6, Roll 15/3
A Real Madrid legjobb dobói: Mirotic 15/3, Reyes 13, Rodriguez – Carroll – Buruszisz 11/9 – 11/9 – 11

Herbalife Gran Canaria – Unicaja Malaga: 63 – 62 (12-13, 17-23, 15-12, 19-14)

A legkiegyenlítettebbnek beharangozott párharc ezúttal meghozta a várt izgalmakat: a kanári-szigeteki együttes óriásit mentve kerekedett felül az Unicaján, így kiharcolta a mindent eldöntő harmadik összecsapást. Nehezen lendültek bele a felek a pontgyártásba, így nagyon kevés kosár született az első negyedben (12-13). Nik Caner-Medley egységeivel ugyan minimális lépéselőnybe került az Unicaja (14-18), amelyet a Brad Newley-Ben Hansbrough páros nem nézett tétlenül; lendületük új színt vitt a Gran Canaria támadó játékába (23-22). A második negyed utolsó percei azonban ismét a vendégek akaratáról szólt: Jayson Granger és Ryan Toolson zseniális megoldásokkal jutatták lélegzetvételnyi előnyhöz az andalúz gárdát (29-36). Látványos akciókból nem volt hiány: hazai oldalon Walter Tavares szaggatta a gyűrűket, míg túloldalon Fran Vázquez zsákolásai tették próbára a palánkok stabilitását (32-38). Érezhetően elkapta a ritmust a Malaga (36-45), amelyre jött is Pedro Martinez reakciója: időkéréssel igyekezett rendet tenni tanítványai fejeiben. Az intelmek hatottak: Albert Oliver és Nacho Martin egységei újra meccsbe hozták a citromsárga mezeseket (44-48). A megszerzett lélektani előnyt remekül használta ki a hazai együttes (56-53), de az Unicajának erre is volt válasza (59-60). Mindkét csapaton óriási feszültség lett úrrá, de az extrát nyújtó Oliver keze az utolsó másodpercekben sem remegett meg a büntető vonalon (63-62). Joan Plaza hadának lett volna még esélye megnyerni és ezzel lezárni a negyeddöntőt, de Fran Vázquez kísérlete nem ért célba, így a hazaiak ünnepelhették a pontszegény találkozó végső sikerét. 


A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Oliver 18/12, Tavares – Newley 8 – 8, Bellas – Martin 7/3 - 7
Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Granger 17/9, Caner-Medley 12/6, Toolson 10/3

3. kör

Valencia – Cajasol: 87- 84 (20-19, 26-22, 20-22, 21-21)

Ha azt gondoltuk, hogy a Valencia könnyedebben fekteti két vállra a sevillai együttest, akkor nagyot tévedtünk! Óriási csatára kényszerítette Aito Garcia Reneses legénysége az Európa Kupa győztest, amely elődöntőbe jutását legfőképpen Oliver Lafayette extra performanszának köszönheti. Bár tény, hogy a Cajasol vállát fele akkora teher – sőt szinte semekkora -  sem nyomta, mint a hazaiakét – ezért is tudott ennyire partiban lenni. Ennek szellemében nagyon görcsösen kezdett a hazai klub, amelynek elsősorban a védekezéssel akadt problémája: sokáig ugyanazzal a figurával „etette” a Cajasol, nem tudta levédeni a pick and rollokat (20-19). A helyzet súlyosságát átérezve Oliver Lafayette és Pablo Aguilar vezényelte az offenzív játékot, amely eredményesnek bizonyult – bár szorosan tapadt a vendég egylet (46-41). Nem esett kétségbe a Scott Bamforth-Thomas Satoransky irányította Sevilla: a Valencia elpuskázott lehetőségeit kihasználva még közelebb férkőzött, tovább éltetve a továbbjutás reményét (66-63). Parázs hangulattal kezdődött meg a rendes játékidő utolsó etapja, amely bőven magában hordozta a hosszabbítást: a Cajasol kiválóan érzékelte a Valencia megingását, így egészen az utolsó másodpercekig kiegyenlített küzdelem zajlott – megjósolhatatlan volt a győztes kiléte. Azonban a hazaiak nyerőembere, Oliver Lafayette nem engedte meg, hogy csapata hatalmas blamába szaladjon: biztos csuklóval értékesítette a büntetőket. Scott Bamforthnak még lett volna esélye túlórára kényszeríteni az alapszakasz második helyezettjét, de a Valencia védekezésével megfojtotta dobási kísérletét. Így végül kínkeservesen, de elérték az elődöntőt Velimir Peraszovics tanítványai, ám a Cajasol személyében méltó ellenfélre találtak a negyeddöntőben.

A Valencia legjobb dobói: Lafayette 22/15, Aguilar 14/12, Sato – Doellman 10/6 - 10
A Cajasol legjobb dobói: Bamforth – Satoransky 17/12 – 17/3, Landry 16/6, Hernangómez 14

Unicaja Malaga – Herbalife Gran Canaria: 79 – 60 (15-15, 23-18, 20-15, 21-12)

Egy félidőn keresztül nem engedte meglépni riválisát a kanári-szigeteki együttes, ám a második félidőben kiütközött Pedro Martinez legénységén a kisebb rotációs lehetőségek miatti fáradtság. Intenzív játékkal kezdtek a felek, és bár idejekorán beütött két személyi hibát a vendégek legjobbja Thomas Bellás, kényszerű jegelése sem okozott gondot a Gran Canariának (15-15). Viszont Txemi Urtasun cseréje nagyon jó ómennek bizonyult: elsősorban periméterről büntetett a hátvéd, amellyel csapatának is megadta a ritmust (26-17). Pedro Martinez nem is várhatott tovább Bellás pályára küldésével: az irányító Martin Nachóval összejátszva zárkóztatta fel csapatát (38-33). A harmadik negyedben már egyértelműen érződött az Unicaja fölénye, sokkal összeszedettebben és koncentráltabban pattogtatott, míg a "kanárik" buta hibákat vétettek: a harmadik szakasz végére ki is alakult a kétszámjegyű fór (58-48). Innentől nem volt visszaút a vendégeknek: a hazaiak a megnyugtató előny tudatában még pontosabban céloztak: ekkor már periméter játékuk is nagyban feljavult. A vendégek nehezen bírták elviselni a kiesés gondolatát: a negyedik etapban két sportszerűtlent is "megítéltek" nekik a bírók, amellyel végképp eldöntötték sorsukat. Az Unicajaban a kiemelkedő csapatjáték dominált, míg a kanári-szigeteki együttesnél senki nem tudott felnőni a negyedik negyed 6. percében kipontozódó Bellás mellé. 

Az Unicaja legjobb dobói: Urtasun 15/9, Caner-Medley 14/9, Calloway 12/6
A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Bellás 15/9, Martin 10/6, Akindele – Hansbrough 7 – 7

A negyeddöntő „álomcsapata”: 
Jayson Granger (Unicaja Malaga), Juan Carlos Navarro (FC Barcelona), Brad Oleson (FC Barcelona), Nikola Mirotic (Real Madrid), Viktor Sanikidze (CAI Zaragoza)

 

 

 

 

 

 

 



 A negyeddöntők legszebb momentumai:

Még több látványos megoldás:

A rájátszás más szemszögből:


A kialakult elődöntő párharcai:
- Valencia Basket Club - FC Barcelona
- Real Madrid - Unicaja Malaga.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus