Adria Liga - 1. forduló, beharangozó

A mai napon elindul az Adria Liga 2013/2014-es idénye. A nyáron sok változás történt a legtöbb csapatnál, erről már külön is értekeztünk. Most lássuk, hogy az első forduló párosításai milyen érdekességeket tartalmaznak, mi várható az összecsapásokon!

MZT Szkopje (macedón) - Union Olimpija (szlovén)     péntek, 20:30

Ma este ezzel az összecsapással kezdődik a 2013/14-es évad. A két együttes közül egyértelműen csak a Szkopje erősödött, ők szinte teljesen új cserepaddal, és ugyanazzal a kezdővel várják a nyitó feldobást, amellyel tavaly - igaz, a kispadon nemcsak a játékosok, de az edző is kicserélődött. A túloldalon szinte az összes kulcsjátékos távozott, ráadásul a maradók közül Drazen Bubnic, az új érkezők közül pedig az irányító Cedrick Jackson sérültek - utóbbi egészen biztosan nem lép pályára ma, előbbi pedig kérdéses. Ales Pipan visszatér volt csapatához, ez mindenképpen külön pikantériát ad a meccsnek. Nagyon mély, 10-12 használható emberrel rendelkezik mindkét keret. A bet365-ön 5.5 pontos favorit a Szkopje, ami talán kicsit túlzó, de a sérüléseket is beleszámolva hazai pályán egyértelműen ők a mérkőzés esélyesei.

Cibona (horvát) - Radnicski (szerb)     szombat, 17:00

A két csapat teljesen ellentétes utat járt be a nyáron. A Radnicski sokkal tartozott játékosainak, és izgulnia kellett, hogy egyáltalán elindulhat-e az Adria Ligában, miután a szerb bajnokságban kicsúsztak a legjobb 4-ből. A Vojvodina végül nem tudta vállalni a szereplést anyagiak miatt, így a Radnicski itt és a EuroCupban is indulhat, az állományuk azonban kategóriával gyengébb annál, mint amit tavaly megszokhattunk náluk. A Cibona ezzel szemben megszerezte a tavalyi idény első felének legjobb játékosát, Darko Planinicet. Szinte minden húzónevük megmaradt, és még Matt Janninget is le tudták igazolni a MontePaschi Sienától. A Szkopjéhoz hasonlóan a Cibona is 5.5 pontos favorit hazai pályán, esélyesebbek is, talán azt is meg lehet kockáztatni, hogy jóval inkább, mint a Szkopje a másik meccsen.

Siroki Primorka (bosnyák) - Crvena Zvezda (szerb)     szombat, 17:00

A Siroki a tavalyi év után megint egy fokkal gyengébb névsorral kezdi meg a szezont. Darko Planinicsot két amerikai váltotta szezon közben, ám most már senki nincs a csapatnál, túl komoly erősítések pedig nem érkeztek. A Zvezda a palánk alatt sok lépést tett visszafelé, viszont mezőnyben a távozó Scott-Rakocsevics páros ellenére is javulhatnak, hiszen Jaka Blazic és Blake Schilb érkezett a klubhoz. Ugyan a festékben lehetnek gondjaik komolyabb ellenfelek ellen, de a Siroki nem ezek közé a csapatok közé tartozik, 7.5 pontos favoritok idegenben, masszív esélyesek.

Krka (szlovén) - Buducsnoszt (montenegrói)     szombat, 19:00

Hatalmas meccs lehet ebből, megalapozandó a szombati későbbi meccseket, illetve a vasárnapi programot. A Zadar - Olaj összecsapás mellett ugyanis ez is eléggé kétesélyes még annak ellenére is, hogy a Krka továbbra is egy, a saját értékeire támaszkodó, de felforgatott kezdővel rendelkező, jó középcsapatnak tűnik, a Buducsnoszt pedig Alekszandar Csapin személyében komoly erősítést hajtott végre, és a tavalyi ötödik helyük után idén mindenképpen nagyobb célokkal indulnak a bajnokságban. A szlovéneknél nem szabad elfelejteni, hogy a hazai pályájukat tavaly is borzasztóan jól tartották, nagyon sokáig veretlenek voltak saját otthonukban, így nem meglepő, hogy az amúgy masszívabb együttesnek tűnő montenegróiak csak 1.5 pontos favoritnak számítanak a bet365-ön. Kétesélyes meccs, főleg hogy a Krkához visszatért a korábbi sikeredzőjük, Alekszandar Dzikics, akivel korábban EuroChallenge-t is nyertek.

Partizan (szerb) - Igokea (bosnyák)     vasárnap, 17:00

A forduló rangadóját Belgrádban játsszák majd, amelyen a címvédő a tavalyi alapszakaszgyőztest fogadja. A Partizan kerete alig alakult át, továbbra is nagyon mély és legjobb játékosaik valószínűleg csak jobbak lettek a nyár folyamán - Davis Bertans ettől függetlenül még nem játszhat, hiszen ő térdszalagszakadást szenvedett az előző szezon legvégén. Az Igokeánál nagyobb volt a jövés-menés, a tavalyi, kiugró, meglepően jó évet követően nagyon nehéz megjósolni, idén sikerül-e újra ugyanolyan jól összerakni a keretet, ugyanolyan jó csapategységet kovácsolni az európai és az amerikai játékosokból, vagy az előző idény csak egy merő véletlen volt. 8.5 pontos favorit a Partizan, amit az Igokea erősségének ismerete nélkül nehéz véleményezni, de hogy esélyesebbek a szerbek otthon, annyi biztos.

Mega Vizura (szerb) - Cedevita (horvát)     vasárnap, 19:00

Nagyon érdekes összecsapás lehet a fiatal, szerb utánpótlás válogatottakra építő Mega Vizura, illetve az abszolút identitást váltó Cedevita találkozója. A hazaiak a felkészülési meccseken bizonyították, hogy bizony a szerb fiatalokra építve is lehet ütőképes csapatot összehozni. Nehéz még belőni a tényleges tudásukat, mert azért az előszezon eredményei nagyon sokszor csalókák, de keretük ismeretlensége ellenére sem jó legyinteni rájuk. Főleg annak a Cedevitának nem, akik tavaly még túlfizetett, jóllakott sztárokkal indultak neki a versengésnek, idén azonban átgondolták a dolgokat, és inkább ők is a fiatalokra építenek. Az állomány minősége ennek megfelelően meg sem közelíti a tavaly látottakat, az előző idény eredményeit azonban szállíthatja ez a keret is, tekintve hogy masszívan alulteljesített az előző gárda. Pár rutinos válogatottra építenek, de alapvetően nagyon tehetséges fiatalokkal dolgozhat együtt az új edző, Jasmin Repesa. 2.5 pontos favorit a Cedevita, de ezen a meccsen lehetetlenség megmondani a végeredményt - bármelyik csapat nagyobb arányú győzelme meglepetés lenne, más nem.

A mérkőzéseket ezen a linken tudjátok nézni élőképpel is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus