Adria Liga, 1. forduló - Beharangozó

Ma este útjára indul az Adria Liga 2014/15-ös idényének alapszakasza, méghozzá Belgrádban, ahol a Crvena Zvezda fogadja majd az újonc Levszki Szófiát. Lássuk a forduló mérkőzéseinek beharangozóit, mit várhatunk a csapatoktól, kik gyűjthetik be első győzelmüket!

Adria Liga, 1. forduló

A csapatokat tüzetesebben bemutattuk már tegnap, EZEN A LINKEN olvashattok róluk bővebben.

Crvena Zvezda (szerb) - Levszki Szófia (bolgár) péntek 19.00

Az újoncot rögtön bedobta a mélyvízbe a sorsolás, a bajnokság egyik legerősebb csapatánál kezdhetnek. A Zvezda a nyáron némileg változott, de erőssége nagyjából megmaradt, míg a bolgárok egyértelműen gyengültek az előző, bolgár bajnoki címet érő szezonjukhoz képest. Hiába "nyerték" az előszezont 5-0-s mérlegükkel, nem sok esélyük van Belgrádban - akkor sem lenne, ha nem lenne sérült egyik centerük, Nikolay Varbanov és legjobb játékos, Brandon Heath is. Utóbbi egyelőre kérdőjeles, de ha ő is kihagyja a találkozót, akkor teljesen esélytelen a vendég alakulat.

Cibona (horvát) - Union Olimpija (szlovén) péntek 21.00

A címvédő elvesztette legnagyobb értékét, az előző idény legértékesebb játékosát, Dario Saricot, ám viszonylag jól sikerült őt pótolniuk: a Siroki vezére, Boris Barac, illetve az egykori horvát válogatott Damir Markota is érkezett 4-es posztra - bár Markotát hiába jelentette be a eurobasket.com augusztus végén, az Adria Liga honlapja nem jelzi a Cibona nevezett keretében. A Union Olimpija jelentősen átalakult, nagyon nehezen álltak össze a szlovének, de szeptemberben megszerezték Marko Marinovicsot és Mirza Begicet is, így talán még erősebbek is lehetnek, mint az előző szezonban. A felkészülési meccseken a hazaiak 4-4-gyel, míg a vendégek 7-4-gyel zártak, de az AL-címvédő szerintem hazai pályán még így is esélyesebb, keretük nagyrészt egyben maradt, így ha az érkezők nem rondítanak bele az összképbe, szerintem csapatként erősebbek, mint a szlovének. Mindenesetre nagyon jó meccsre van kilátás, a kevés olyan mérkőzés egyike, ahol két erős gárda méri össze erejét.

Krka Novo Mesto (szlovén) - Cedevita (horvát) szombat 17.00

A hazaiak nem túl jó előjelekkel vágnak neki az összecsapásnak, tekintve hogy 8-szor találkozott eddig a két fél, és 7-1 a mérleg a horvátok javára - igaz, az egy győzelmet Novo Mestóban szerezte a Krka. Szintén nem segíti őket, hogy erőcsatáruk, a kameruni Alexis Wangmene kénytelen lesz kihagyni a találkozót. A túloldalon Jasmin Repesa betegeskedik, ezért nem lesz majd ott a kispadon, de amúgy a Cedevita teljes állománnyal állhat majd ki a talákozóra. Jó meccsre van kilátás, mert a vendégek jobb állománnyal rendelkeznek, palánk alatt viszont rosszabbak lettek, a Krka pedig hazai pályán erős, hátvédsoruk azonban nagyon sokat gyengült az off-szezonban.

Mega Vizura (szerb) - MZT Szkopje (macedón) szombat 19.00

Tavaly találkoztak először, akkor 1-1-re végeztek és Szerbiában a Mega Vizura nyert, de mindkét gárda alapjaiban alakult át a nyáron, gyakorlatilag mindkét helyen teljesen új csapatot kellett építeni. A Mega Vizura az Adria Liga történetének egyik, ha nem a legfiatalabb keretével vág neki az idénynek, amelyben a draftolt Nikola Jokics, Nenad Miljenovics és Nemanja Krsztics lesznek a vezérek, és az előszezonban egészen jól teljesítettek (7-3). A Szkopje teljesen szétesőben van, szinte a teljes macedón válogatott kontingens távozott tőlük, plusz még több kulcsjátékos is. A szlovén edzőlegenda, Zmago Sagadin nagy feladat előtt áll, hiszen a felkészülési meccsek közül mindössze kettőt nyertek meg (2-5). Kétesélyes meccs ez is, talán a hazaiaknak jobb a sanszuk a sikerre.

Zadar (horvát) - Igokea (bosnyák) szombat 21.00

Mindkét gárda jelentősen átalakult, és papíron nagyon sokat gyengült az előző idényekhez képest. Mindkét csapat a fiatalokat helyezi majd idén előtérbe, akiktől a hírek szerint nagyon sokat várnak, de így kezdésként azért még lehetnek gondjaik. A Zadar valamivel jobb előszezont zárt (6-3 vs. 4-4), és bár 4-2-re vezet az Igokea az egymás elleni összesítésben, Horvátországban 2-1 az állás a hazaiaknak. Ez megint egy olyan találkozó, ahol két hasonló erejű gárda csap össze, így a vendéglátók szerintem esélyesebbek.

Buducsnoszt (montenegrói) - Metalac (szerb) szombat 21.00

A másik újonc megkapta a másik nagy esélyest, ez a mérkőzés gyakorlatilag akkora egyes, mint a Zvezda-Szófia - legalábbis annak tűnik. A montenegróiak a nyár nagy nyertesei, borzasztóan erős keretet sikerült összehozniuk úgy, hogy kulcsembert alig-alig vesztettek, így egy jó váz már megvan számukra, és ehhez ex-Euroliga játékosokat sikerült még szerezniük. A Metalac az utolsó pillanatokban csatlakozott a bajnoksághoz a Radnicski kiszállása után, ennek megfelelően jóval gyengébb állománnyal bírnak, csak a Ljubicsics - Otasevics - Bakics hátvédtrió az, amely papíron kifejezetten jó AL-szintet képviselhet. Országos 1-es.

 

A Szolnoki Olaj KK - Partizan felvezetőjét külön cikkben olvashatjátok, ahogy azt a korábbi években megszokhattátok!

A mérkőzésekhez élőképes streamet ezen a linken találtok (bár jelenleg még egyik meccs linkje sem elérhető)!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus