Adria Liga 10. forduló – Beharangozó

Az Adria Liga tízedik fordulóját rendezik a hétvégén. A három éllovasra, a Crvena Zvezdára, a Partizanra és a Cedevitára is kötelezően begyűjtendő győzelem vár, mindhárom gárda veresége nagy meglepetés lenne a Krka, az Olimpija Ljubljana és a Szolnok ellenében. Két „Eurocup-rangadóra” is sor kerül, a Szkopje-Cibona és az Igokea-Buducsnoszt derbi is pikánsnak, és nem mellesleg nagyon szorosnak ígérkezik. Csakúgy, mint a Mega Vizura és a Radnicski találkozója, nehéz lenne tippelni erre a mérkőzésre is. A meccsek sorát az alsóházi Zadar-Siroki összecsapás zárja.

Cedevita (horvát, 7-2) – Szolnoki Olaj (3-6)  szombat 19.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető! 

MZT Szkopje (macedón, 4-5) – Cibona (horvát, 6-3)  szombat 17.00

Nagyon érdekes, és borítékolhatóan szoros meccsre van kilátás a Szkopje-Cibona ütközet során. Az MZT egyértelműen hazai csapat, otthon egy kivételtől eltekintve mindig nyertek, idegenbe viszont kikapni jártak eddig a szezon során. A sormintát a Partizan elleni otthon elszenvedett vereségük töri csak meg, de a szerb sztárcsapat ellen is mindössze egyetlen pont döntött az ellenfél javára. A Cibona jó formában van, utolsó három meccsét megnyerte az Adria Ligában. Az Eurocupban sok sikerélménye egyik gárdának sincs, mindketten 1-6-tal állnak csoportjukban, így „természetesen” szerdán is vereséggel hangoltak az összecsapásukra. Kiélezett küzdelem várható tehát, ahol a Szkopje mindössze minimális, 1 pontos favorit.

Krka (szlovén, 4-5) – Crvena Zvezda (szerb, 7-2)  szombat 19.00
A Zvezda az Adria Liga (egyik) listavezetője, az elmúlt fordulók rangadóin a Cedevitát és az ősi ellenség Partizant is legyőzte. Csütörtökön az izraeli kirakatcsapatot, a Maccabit is alaposan megizzasztották a belgrádiak, nagy hajrájuk után épphogy lemaradtak egy bravúros győzelemről. A Krka viszont eléggé kiismerhetetlen, sosem lehet tudni, hogy melyik arcukat mutatják éppen Buljanék. Novo Mestoban legyőzték a Partizant is már, viszont kikaptak például a Zadartól. A szlovénok helyzetét nehezíti, hogy egyik legjobbjuk, az irányító Malcolm Armstead térdét műteni kellett a héten. Most vált biztossá, hogy az elmúlt három fordulót kihagyó házi gólpasszkirály hónapokra kidőlt, így helyére új játékost kell hoznia a Krkának. A Zvezda 6 pontos favoritja a mérkőzésnek.

Zadar (horvát, 3-6) – Siroki (bosnyák, 2-7)  szombat 19.00
Alsóházi rangadót játszik egymással a Zadar és a Siroki. Sok sikerélménye egyik csapatnak sincs az idényben, bár kettejük közül egyértelműen a horvátok vannak jobb passzban. A mostani vendéglátók nyertek a Krka vendégeként és otthon a Szkopje ellen, igaz közben kikaptak hazai pályán az Igokeától és legutóbb nagyon simán a Cibona vendégeként. A Siroki helyzete ennél is sokkal rosszabb, ők a legutóbbi hat meccsüket elveszítették, igaz találkoztak igazán komoly ellenfelekkel is ebben a szakaszban. A bosnyákokra érvényes a szegény embert az ág is húzza esete, hiszen nem elég a rossz szereplésük, még legjobbjukat, Boris Baracot is elveszítették a teljes szezonra. Viszont helyettesét már meg is találták, a klub korábbi játékosa, Ivan Opacsak visszatér korábbi sikerei helyszínére. A Zadar 6,5 ponttal esélyesebb az Sirokinál.

Partizan (szerb, 7-2) – Union Olimpija (szlovén, 2-7)  vasárnap 17.00
A Partizan-Olimpija meccs egyértelműen a hazaiaknak áll, ez nem is lehet kérdéses. A belgrádiak közelmúltbeli szereplését „mindössze” a Zvezda elleni hosszabbításos vereség csúfítja el. Az Euroligában városi riválisukhoz hasonlóan ők is minimális, egypontos vereséggel hangoltak erre a derbire. Az Olimpija 0-6-os kezdése után rossz sorozatát éppen Szolnokon törte meg, majd következett a Buducsnoszt elleni csodával határos végjátékuk, de a Cedevita múlt héten helyre tette a szlovénokat. Az Eurocupban viszont menetel a Ljubljana, legutóbb közel 40 ponttal tömték ki a francia Asvelt és szinte biztosan továbbjutnak majd a második csoportkörbe. Ennek a meccsnek viszont így is 9 pontos favoritja a Partizan.

Igokea (bosnyák, 5-4) – Buducsnoszt (montenegrói, 6-3)  vasárnap 19.00
Az Igokea-Buducsnoszt derbi – csakúgy, mint a Szkopje-Cibona összecsapás – az Eurocupban szereplő csapatok összecsapása. A korábban már tárgyalt pároshoz hasonlóan ennek a két csapatnak sem megy nemzetközi porondon, 2-5-tel állnak és valószínűleg nem folytathatják majd tavasszal. Ez azonban az Adria Liga, ahol mindkét gárda pozitív mérleggel szerepel, jó formában van és a közvetlen élmezőny mögött foglal helyet. Kiemelt fontosságú mérkőzés ez tehát mindkettejük számára, ahol nagy küzdelemre és szoros csatára van kilátás. Az Igokea jól szerepel hazai pályán, mindössze a Zvezdától kaptak ki saját csarnokukban, még a második fordulóban. A Buducsnoszt pedig a legutóbbi hat meccséből ötöt megnyert, legutóbb épp Szolnokon bizonyította erejét. A találkozó esélyese szűken, 1,5 ponttal az Igokea.

Mega Vizura (szerb, 4-5) – Radnicski (szerb, 3-6)  vasárnap 19.00
A szerb csapatok csatája előtt is nehéz tippelni, nincs nagy különbség ugyanis a két gárda között. A Mega Vizura nagyon stabilan teljesít eddig, vereségeiket a náluk jobb erőt képviselő, egyaránt pozitív mérleggel álló élcsapatok ellen szenvedték el, a hozzájuk hasonló, vagy gyengébb együtteseket viszont legyőzték. Hazai pályán az elmúlt három meccsüket megnyerték (sorrendben a Krka, a Szkopje és a Siroki ellen). A Radnicski jól kezdte a szezont, a legutóbbi négy meccsét viszont elveszítette. Igaz ezek közül az utolsó kettő, a Cedevita és a Partizan elleni bukta azért a vállalható kategóriába tartozik. A legfőbb ideje tehát számukra egy újabb skaplot begyűjteni, ám ezt ellenfelük is biztosan így gondolja. A találkozó favoritja 3,5 ponttal a Mega Vizura.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus