Adria Liga 10. forduló: 26 pontos hátrányból nyert a Cibona

Az ABA Liga tízedik fordulójában többé-kevésbé magabiztosan nyertek az éllovasok, a Cedevita, a Crvena Zvezda és a Partizan is 8-2-es mérleggel áll holtversenyben az élen. A forduló meccsét Szkopjéban játszották, ahol parádés második félidei teljesítményének, és Jerel Blassingamenek köszönhetően hatalmas fordítást vitt véghez a Cibona. Jöjjenek a részletek!

Cedevita (horvát, 8-2) – Szolnoki Olaj (3-7) 98-87
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Krka (szlovén, 4-6) – Crvena Zvezda (szerb, 8-2) 69-78
A meccset végig kézben tartva nyert a Zvezda a Krka otthonában. A szerbek már a mérkőzés elején megszerezték a vezetést, néhány pontos előnyüket tartották a félidőig. Fordulás után aztán magasabb sebességfokozatba kapcsoltak, jócskán tíz pont fölé növelték (32-49) előnyüket. Hiába dobott 29 pontot a negyedik negyedben és nyerte meg ezt a játékrészt a Krka, ez csak az eredmény kozmetikázására volt elég, a lényegi kérdések már korábban eldőltek. A Zvezdában DeMarcus Nelson (14 pont, 8 gólpassz, 5 labdaszerzés) ismételten kiváló karmesternek bizonyult, Jaka Blazic (15 pont, 8 lepattanó, 5/5 dupla) és Marko Simonovics (17/9 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 8/7 mezőnyből) pedig rendkívül pontosan céloztak. Szlovén oldalon a mezőny legjobbja, Jaka Klobucar (26/9 pont, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés, 4 gólpassz) játszott meglehetősen ihletett formában, társa azonban nem akadt, így még egy igazán szoros meccsre sem futotta a Krkától.

Partizan (szerb, 8-2) – Union Olimpija (szlovén, 2-8) 63-52
Megizzasztotta az Olimpija a Partizant a Pionirban. A két csapat egy nem túl szép, inkább a védekezésről és a hibákról szóló meccset vívott egymással. 16-7-re ellépett a rajt után a szlovén csapat, előnyük az első félidő nagy részében kitartott, a nagyszünetben viszont már a házigazdák vezettek (35-31). Leszakítani azonban a pihenő után sem hagyta magát az Olimpija, pár pontnál nem volt nagyobb a szerb előny. A záró negyedben aztán elkészült erejével a vendégcsapat, néhány perccel a vége előtt, 61-46-os állásnál kialakult a meccsen a legnagyobb különbség, eldőlt a találkozó. Bogdan Bogdanovics (21/15 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) a Ljubljanát is megoldhatatlan feladat elé állította, pontjai mellett lepattanókban és gólpasszokban is jeleskedett a kiváló bedobó. A túloldalon Deividas Gailius (15/3 pont, 5 lepattanó) volt ez egyetlen kétszámjegyű pontot elérő játékos.

MZT Szkopje (macedón, 4-6) – Cibona (horvát, 7-3) 88-93
A forduló legjobb, legfordulatosabb meccsét játszotta a Szkopje és a Cibona. Előzetesen is nagyon szoros derbit vártunk, ám a két csapat várakozáson felüli szórakozást nyújtott a szurkolóknak. Persze a macedónok aligha örülnek ennek, hiszen csapatuk bravúrosan kezdett, 11-0-lal nyitott, majd 42-16-nál úgy tűnt, idejekorán el is dőlhet a mérkőzés. Nem így történt, a folytatás teljesen ellentétesen alakult, félidőre kozmetikázott az eredményen a zágrábi csapat, bejöttek 20 pont alá, majd a nagyszünet után átrobogtak ellenfelükön. A forduló MVP-je, Jerel Blassingame (32/24 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 12/8 tripla, alul a képen) egészen elképesztő, szinte emberfeletti dobóformát mutatott, lényegében egymaga fordította meg ezt a meccset a Cibonának, tripláival kivégezte a Szkopjét. D.J. Strawberry (13/3 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) szintén feljavult a hajrára, az ő irányítójátéka is kulcsfontosságú volt. Az MZT-ben Damjan Sztojanovszki (20/9 pont) és Todor Gecsevszki (17 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) voltak nagyon jók, ám ők sem tudták megállítani a horvátok feltámadását.

Igokea (bosnyák, 6-4) – Buducsnoszt (montenegrói, 6-4) 75-68
Az Adria Liga közvetlen élmezőnyét követő két csapat meccse sokkal simább volt, mint amit az eredmény mutat. Már az első negyedben szakadéknyi különbség alakult ki az Igokea javára, 32-11-re hozta az első játékrészt a bosnyák alakulat. A folytatásban aztán hiába próbálkozott a Buducsnoszt, tíz pont alá sikerült ugyan bejönniük, de a hazaiak győzelmét nem tudták komolyan veszélyeztetni. Nemanja Gordics (19/6 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés) ellenállhatatlan volt, a mezőny legjobbjaként alaposan kivette a részét az Igokea sikeréből. A túloldalon Bojan Szubotics (16/6 pont, 7 lepattanó) volt csapata vezére, ám a húzóemberek közül többen is csalódást keltően teljesítettek montenegrói oldalon.

Mega Vizura (szerb, 5-5) – Radnicski (szerb, 3-7) 90-87
Érdekes, változatos, összességében nagyon jó meccset játszott egymással a két szerb csapat, a Mega Vizura és a Radnicski. Hullámvasútszerűen alakult a mérkőzés, hol az egyik, hol a másik csapat futott egy-egy jó szakaszt. Ezeket az időszakokat negyedekre lehet bontani, az első játékrész után 28-20-ra a hazaiak jártak előrébb, a másodikban viszont a vendégek indultak be nagyon, 10 perc alatt 34 pontot termelve félidőre már ők vezettek. A harmadik etap ismét a Mega Vizuráé volt, ám a különbség ekkor már nagyon minimális volt a felek között, ez pedig a végjátékra is így maradt. A végén, 88-87-es állásnál lehetősége volt a Radnicskinek a fordításra, ezt elrontották, így büntetőkkel lezárta a meccset a vendéglátó. A meccs embere Vaszilij Micics (20/6 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt, Radnicski győzelem esetén pedig minden bizonnyal dupla-duplázó Marko Marinovicsra (19/12 pont, 12 gólpassz) lett volna igaz ez a jelző.

Zadar (horvát, 4-6) – Siroki (bosnyák, 2-8) 77-69
Az Adria Liga 10. fordulójának alsóházi rangadóján a második félidei összeszedettebb játékának köszönhetően győzött a Zadar. A harmadik negyedben mindössze 9 pontot szereztek a bosnyákok, itt fordult meg a mérkőzés. A Siroki kiegyenlített még a folytatásban, sőt 67-66-ra még ők is vezettek. A hajrá aztán 10-0-lal a horvátoké lett, képtelen volt betalálni az utolsó három percben a vendégcsapat. A Zadarból Marko Sutalo (20/12 pont, 4 lepattanó), míg a túloldalról Franko Kastropil (18 pont, 7 lepattanó) játéka emelhető ki.

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus