Adria Liga 11. forduló: A Zvezda nagy köre

Az ABA Liga tizenegyedik fordulóját rendezték a hétvégén. A Zvezda papírforma győzelmet aratott a Zadar ellen, a Partizan szolnoki és a Cedevita podgoricai veresége pedig igazán jól jött a szerbeknek, akik így már egyedül vezetik a bajnokságot. A forduló egyetlen idegenbeli sikerét aratta az Igokea Zágrábban a Cibona ellen, ezzel nagyon összetömörült az élmezőny. Az Olimpija jó játékkal simán nyert a Mega Vizura ellen, az alsóházi Radnicski-Krka és Siroki-Szkopje derbiken pedig egyaránt hatalmas fordítást produkáltak a hazai csapatok. Lássuk a részleteket!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Szolnoki Olaj (4-7) – Partizan (szerb, 8-3) 76-71
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Crvena Zvezda (szerb, 9-2) – Zadar (horvát, 4-7) 82-69
A forduló legsimábbnak ígérkező mérkőzésének ígérkezett, és végül az is lett a Zvezda-Zadar összecsapás. A horvátok minden dicséretet megérdemelnek, amennyire csak tudták megnehezítették a listavezető dolgát. Pedig már rögtön az elején elhúztak a hazaiak, 36-20-nál kialakult az első félidő legnagyobb különbsége. A Zadar azonban nem adta fel, félidőig 6 pontra zárkóztak, fordulás után nem sokkal pedig már ők vezettek (42-43). Előnyük és a szoros állás hosszú percekig kitartott, a szerbek azonban összekapták magukat és nagy hajrát nyitottak. Szigorított védekezésén a vendéglátó, ismét 10 pont fölé nőtt a csapatok közti differencia, 78-61-nél eldőlt a találkozó. A palánk alatt nem bírtak a horvátok az óriás Boban Marjanoviccsal (15 pont, 10 lepattanó, 7/6 mezőnyből, lent a képen), aki csapata legjobb pontszerzője, lepattanózója és dobásblokkolója is volt egyben, 18 perc alatt 29 VAL-t szorgoskodott össze. A túloldalon Marko Sutalo (20/6 pont, 7 lepattanó) tette a legtöbbet a Zadar remek helytállásáért. A Zvezdának nagy köre volt, hiszen a Partizan és a Cedevita vereségével 11 forduló után egyedül vezeti az ABA Ligát.

Buducsnoszt (montenegrói, 7-4) – Cedevita (horvát, 8-3) 64-60
A forduló rangadójának vártuk, és eszerint is alakult a Buducsnoszt és a Cedevita összecsapása. A két csapat a végletekig kiélezett meccset játszott egymással, ahol sosem alakult ki 1-2 kosárnyinál nagyobb különbség a felek között. Az első félidőben végig a Cedevita vezetett pár ponttal, a nagyszünet után azonban a hazaiak ragadták magukhoz az irányítást. 19-9-re nyerték a harmadik negyedet a montenegróiak, így innentől rendre náluk volt az 1-6 pont közti előny. A kosárlabdában ez szinte semmit nem számít, ezen az estén viszont a Cedevita nem tudott megújulni, akadozott a támadójátékuk, mindössze 60 pontot szereztek a zágrábiak. Az idő egyre fogyott, a Buducsnoszt pedig büntetőkkel lezárta a meccset. A podgoricaiak irányítójuk, Aleksandar Capin nélkül nyertek, ez külön emeli győzelmük értékét, mellyel továbbra is tapadnak az élmezőnyhöz. A mérkőzés legjobbja Aleksza Popovics (21/9 pont, 5 lepattanó) volt, a horvátok közül pedig egyedül Nolan Smith (16 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) érte el a 10 pontos határt, nem csoda tehát csapata veresége.

Cibona (horvát, 7-4) – Igokea (bosnyák, 7-4) 74-82
A Buducsnoszt-Cedevita derbi mellett a másik legnagyobb érdeklődéssel várt találkozó a Cibona és az Igokea felsőházi rangadója volt. Kisebb meglepetésre a tavalyi alapszakasz győztese nyerni tudott Horvátországban, ám ami ennél is meglepőbb, a Cibona egyetlen másodpercig sem vezetett a találkozón. 8-0-s kezdéssel adta meg a találkozó alaphangját a bosnyák együttes, ezt a fórt pedig nagyjából tartani is tudták végig, a második félidőben pedig többször kétszámjegyű különbség is kialakult (44-57). A Cibonában hiába játszott nagyszerűen Dario Saric (22/3 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz), egyedüli extrájára a túloldalon három hasonló teljesítmény is akadt. Teddy Gipson (22/15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), Dusko Bunics (19 pont, 10 lepattanó) és Nemanja Gordics (18/3 pont, 6 gólpassz) egyaránt kiemelkedőt hoztak, három ilyen teljesítmény pedig bőven elég volt a sima idegenbeli győzelemhez is. A bajnokságnak mindenképpen jót tett az Igokea sikere, nagy a tömörülés az élmezőnyben.

Union Olimpija (szlovén, 3-8) – Mega Vizura (szerb, 5-6) 88-75
A Mega Vizura várta sokkal jobb mérleggel a ljubljanai fellépést, mégis az utóbbi időben magára találó Olimpija számított a meccs esélyesének. Igazolta is a várakozásokat a hazai csapat, a meccsen végig vezetve magabiztosan nyert. Már az elején elléptek a szlovénok (20-11), de az első negyed végén még felzárkózott a szerb gárda (28-26). A második játékrészben aztán még rátett egy lapáttal az addig is lendületes játékára a zöld-fehér alakulat, 27-12-re nyerte a negyedet, a különbség pedig szakadéknyi lett a csapatok között (55-36). Ezzel el is dőlt a találkozó, a második félidő már csak formalitás volt, az Olimpija biztosan őrizte előnyét, melyből végül 13 pont meg is maradt. A vendéglátók legeredményesebbje a finn Sasu Salin (20/15 pont) volt, de jól termelt a palánkok alatt Alen Omic (16 pont, 5 lepattanó) is. A Mega Vizurában Nikola Jokics (20/3 pont, 6 lepattanó) próbálta tartani a lelket, kevés sikerrel.

Radnicski (szerb, 4-7) – Krka (szlovén, 4-7) 84-77
A két nem túl jó formában lévő csapat csatája remek meccset hozott, melyen a Radnicski hatalmas fordítást mutatott be. Az elején triplaesőt zúdított a szerbekre a Krka, 22-6-ra léptek el Buljanék. A kiváló center, Yarou nélkül fellépő Radnicski aztán rendezte a sorokat, a szenzációsan játszó Szava Lesics (29/3 pont, 11 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 17/12 mezőnyből) vezetésével pedig felzárkózott félidőig (36-39). A szünet sem törte meg a hazaiak lendületét, fordulás után rögtön átvették a vezetést, amit már ki sem adtak a kezükből és végül biztosan gyűjtötték be negyedik sikerüket. A Krkából Jaka Klobucar (15 pont, 9 lepattanü, 6 gólpassz) nyújtott a legjobb teljesítményt, Lesics pedig a forduló MVP-je lett 41 VAL pontszámával.

Siroki (bosnyák, 3-8) – MZT Szkopje (macedón, 4-7) 67-63 h.u.
A két gyengélkedő csapat ha nem is színvonalas, de rendkívül fordulatos, izgalmas meccset vívott, ami csak hosszabbításban dőlt el végül. Az edzőváltáson után úgy tűnt, hogy Zoran Marticnak sikerült felráznia a Szkopjét, nagyon jól kezdtek ugyanis a macedónok. Már az első negyedben is a vendégek jártak előrébb, a másodikban aztán igazán nagyot robbantottak, 22-7-re hozták ezt a játékrészt, félidőben már 39-21-re vezettek. Fordulás után aztán egy teljesen más  Siroki jött ki az öltözőből, és olyat láthattunk a vendéglátóktól, amire ebben az idényben még nem volt példa, nagy tartásról tettek tanúbizonyságot. A Szkopje teljesen összeomlott, 15 pontra voltak képesek mindössze a második félidőben (a hosszabbítást nem számítva). Hibát hibára halmozott a végjátékra a két csapat, még büntetőkből sem tudtak betalálni, így jöhetett a túlóra, amit már biztosan húzott be a Siroki. A bosnyákok közül a masszív dupla-duplát összehozó Ivan Buva (14/3 pont, 14 lepattanó) és Jonathon Jones (15 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) emelhető ki, az MZT-ből pedig Uros Lucsics (18 pont, 5 lepattanó) egyedüliként játszott igazán jól.

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus