Adria Liga 13. forduló: Belgrád-Zágráb 1-1

Az ABA Liga hétvégi, tizenharmadik fordulójának slágerpárharca a két főváros négy csapatának ütközete volt. A Cedevita hatalmas küzdelemben bizonyult jobbnak a Partizannál, a Zvezda viszont nagyon lesimázta a Cibonát és ezzel ismét egyedül veszeti a tabellát. Ez a kör egyébként is meglehetősen egyoldalú meccseket hozott, hatalmas meglepetésre a Siroki kiütötte az utóbbi időben remeklő Igokeát a bosnyák rangadón, de az Olimpija sem kegyelmezett a Zadarnak. A Buducsnoszt szurkolóinak sem kellett izgulniuk, a vérfrissítésen átesett Szkopje pedig első idegenbeli sikerét gyűjtötte be. Lássuk a részleteket!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Szolnoki Olaj (4-9) – Krka (szlovén, 6-7) 55-63
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Cedevita (horvát, 9-4) – Partizan (szerb, 9-4) 68-65
A forduló legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapása volt a Cedevita és a Partizan ütközete. Ahogy arra számítani lehetett sok pontot nem, de hatalmas küzdelmet feltétlenül hozott a mérkőzés. Végig a horvátok jártak előrébb pár ponttal, de egyszer sem tudták leszakítani szívósan küzdő riválisukat. Többször is 10 pont körüli előnyt szereztek a hazaiak, de pillanatokon belül eltűnt ez a lélegzetvételnyi különbség. Borítékolható volt a szoros végjáték, a meccs eleji 4-5 után aztán a 39. percben ismét előnybe került a Partizan (58-59). Ekkor azonban a zágrábiak ásza, Nolan Smith (20 pont) a kezébe vette a találkozó sorsát, 2+1-es akciójával visszavette csapatának a vezetést, higgadt büntetőzéssel pedig lezárta a meccset. Smithen kívül Goran Suton (15/3 pont, 6 lepattanó) és Ivan Ramljak (12/3 pont, 7 lepattanó) is jól játszott a horvátok közül, míg a túloldalon Tarance Kinsey (24/9 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) nagyon magára maradt, a húzóemberek közül Bogdan Bogdanovics és Joffrey Lauvergne is nagyot betlizett, és a nevelőegyesületébe visszaigazoló Milenko Tepics sem találta még meg önmagát.

Crvena Zvezda (szerb, 10) – Cibona (horvát, 8-5) 88-63
Semmi esélye nem volt a Cibonának a Zvezda otthonában, a horvátok másfél negyedig tudták úgy ahogy látótávolságon belül tartani magukat. Az elejétől vezettek a szerbek, de az első szakaszban még nem nőtt 10 fölé a különbség. A második negyed derekán aztán 28-25-ös állásnál feljebb kapcsoltak a szerbek, félidőben már 16 ponttal jártak előrébb (52-36). Fordulás után sem változott semmi, a csapatok közti differencia gyorsan 20 pont fölé nőtt, eldőlt a mérkőzés, végül 25 lett közte. A belgrádi játékosok megosztották egymás között a terheket, mind a 12 keretbe nevezett játékos pályára lépett és pontot is szerzett. A leghatékonyabban DeMarcus Nelson (14/9 pont, 4 gólpassz, 7/5 mezőnyből) és Charles Jenkins (14/9 pont, 6/5 mezőnyből) játszott közülük. A Cibonában a 40 percet végigjátszó Dario Saric (15 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) ismét remekelt, ám az élete formájában lévő ifjú titán sem tudott segíteni csapatán.

Siroki (bosnyák, 4-9) – Igokea (bosnyák, 8-5) 78-50
Hatalmas meglepetésre a Siroki valósággal kiütötte az Igokeát a bosnyák rangadón, az alapszakasz tavalyi győztesének halovány esélye sem volt ezen az estén. A vendégek igencsak jó formába lendültek az elmúlt hetekben, ezzel a győzelemmel lehetett volna igazán nagy a korábbi rangadókon elért eredmények értéke. Ám ehhez köze sem volt az Igokeának, a Siroki minden negyedet megnyerve folyamatosan növelte a különbséget, végül megsemmisítő verést mért riválisára. Mindenben jobbak voltak a házigazdák, főleg a lepattanózásban mutatkozott meg hatalmas fölényük, 48-22 arányban szedték a lecsorgókat, ez nagyon ritkán látható különbség. A Sirokiban minden pályára lépő játékos jól teljesített, Ivan Opacsak (17/15 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 5/5 tripla) és Jonathon Jones (15/3 pont, 5 gólpassz) pedig egészen kiválóan játszott.

Buducsnoszt (montenegrói, 8-5) – Mega Vizura (szerb, 6-7) 83-76
Nem nagy különbséggel, de roppant magabiztosan, az elejétől a végéig vezetve verte meg a Buducsnoszt a Mega Vizurát. A két csapat közvetlen riválisnak számít, így a montenegróiak ezzel a győzelemmel nem hagyták beérni magukat, kissé leszakították magukról riválisukat. Rögtön az elején ellépett a podgoricai gárda (11-1), ezzel meg is adta a mérkőzés alaphangját. A különbség szinte végig 10 ponton belül ingadozott, 59-59-nél aztán a meccsen először egyenlített a Mega Vizura. A szerbeknek azonban innentől nem volt tovább, ismét rákapcsolt a Buducsnoszt, 9-0-s futással ismét megnyugtató előnyt szerzett, ami a végéig elég volt számukra. Jeleel Akindele (14 pont, 8 lepattanó) és Nikola Ivanovics (16/12 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) nagyon jól játszott a kiemelkedő csapatjátékot nyújtó hazaiaknál, a túloldalon pedig Nemanja Radovics (21/12 pont, 6 lepattanó, 9/8 mezőnyből) és Nikola Jokics (13/3 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4 blokk) remekelt.

Union Olimpija (szlovén, 4-9) – Zadar (horvát, 5-8) 90-66
Várható volt, hogy az Olimpija behúzza a Zadar elleni meccset és ismét elkezdi a felzárkózást, ekkora különbségre viszont a legvérmesebb szlovén drukkerek sem nagyon gondolhattak. A Ljubljana nagyon elverte a horvátokat, egy percnyi esélyt nem adott ellenfelének. A különbség fokozatosan nőtt, végül 24 lett a csapatok között. Az Olimpijában három nagyszerű teljesítmény is akadt, Deividas Gailius (19/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz), Alex Stepheson (17 pont, 8 lepattanó, 8/7 mezőnyből) és Alen Omic (16/3 pont, 8 lepattanó) is kiválóan játszott. A Zadarból Josip Sobin (16 pont, 5 lepattanó, 9/7 mezőnyből) volt az egyetlen kimagaslót produkáló spíler.

Radnicski (szerb, 4-9) – MZT Szkopje (macedón, 6-7) 69-79
A 13. forduló alsóházi rangadóján 10 percnyi jó játék elég volt a Szkopjénak, hogy a meccs végéig elegendő előnyt szerezzen, és ezzel begyűjtse első idegenbeli sikerét a szezonban. A második negyed elején még a Radnicski vezetett 26-25-re, néhány perccel később viszont már 34-45 állt az eredményjelzőn. Ez az előny aztán ki is tartott a macedónoknak, néhány pontnál közelebb már nem tudtak férkőzni a hazaiak. Az edzőváltás és a keret vérfrissítése úgy tűnik bejött a Szkopjénak, akik a Zvezda hazai legyőzése után értékes idegenbeli sikert arattak. Todor Gecsevszki (13 pont, 5 lepattanó) rutinból nagyszerűen megoldotta feladatát, szinte hiba nélkül játszott, de többen is nagyon jók voltak, így például Cade Davis (12/6 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) vagy a remekül bemutatkozó új irányító, Carl Jones (11/6 pont, 3 labdaszerzés). A túloldalon hiába hozott ezúttal is extrát Szava Lesics (20 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés, 11/8 dupla), ez kevés volt a győzelemhez.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus