Adria Liga 14. forduló – Beharangozó

Az ABA Liga első köre véget ért, a hétvégi, tizennegyedik fordulóval megkezdődnek a visszavágók. A programból kiemelkedik az Igokea-Partizan derbi, a tavalyi elődöntő visszavágója lesz ez a mérkőzés. A Zvezda, a Cedevita és a Buducsnoszt saját pályájukon biztosíthatják előkelő pozíciójukat, mindhármuknak verhető ellenféllel kell szembenézniük. Az Olimpija és a Szkopje a feltámadó csapatok rangadóját vívja, ezzel szemben a Radnicski és a széthullóban lévő, két kiválóságát elengedni kénytelen Cibona épp ellenkező előjellel készülhet kettejük randevújára.

Szolnoki Olaj (4-9) – Zadar (horvát, 5-8) szombat 17.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

Crvena Zvezda (szerb, 10-3) – Siroki (bosnyák, 4-9) szombat 17.00
Az Igokea kiütésével hatalmas bravúrt vitt végbe az előző fordulóban a Siroki, ám a Zvezda Pionirban való legyőzése egyenesen a csoda kategóriába tartozna. A bosnyákok mindenesetre szépen összeszedték magukat, hosszú nyeretlen szériájuk már a múlté. Az elmúlt hetekben két értékes győzelmet gyűjtöttek be, elmozdultak a tabella legaljáról és beszálltak a nagy alsóházi tömörülésbe. Ezúttal viszont az otthon még veretlen, hatból hatot nyerő Zvezda lesz az ellenfél, így egy kalkulálható, „belefér” vereség következhet számukra. A belgrádiak kíméletlenül behúzzák az ilyen típusú meccseiket, ezúttal is erre számíthatunk, már egy szoros meccs is meglepő végkimenetel lenne. Ráadásul a Zvezdának van miért visszavágnia, hiszen az első fordulóban egyetlen ponttal kikaptak a Sirokitól, az a W még nagyon hiányozhat a piros-fehérektől a végelszámolásnál.

Union Olimpija (szlovén, 4-9) – MZT Szkopje (macedón, 6-7) szombat 19.00
Érdekes csörtére van kilátás a két feltörekvő csapat csatáján. Mindkét gárda mély hullámvölgyből kászálódik ki éppen, a szlovénok úgy tűnik mostanra értek igazi csapattá, a Szkopje személyi változtatásai pedig rögtön eredményre vezettek. Az Olimpija utóbbi hetekben nyújtott produktumát csak a Krka ellen elveszített szlovén derbi csúfítja, egyébként elkezdte gyűjtögetni a győzelmeket a Ljubljana. A Szkopje a Zvezda legyőzése után a Radnicski otthonában végre megszerezte első idegenbeli győzelmét, így felszabadultan érkezhetnek Gecsevszkiék a szlovén fővárosba is. Mindettől függetlenül egy szoros meccsen az Olimpija győzelme jósolható inkább.

Buducsnoszt (montenegrói, 8-5) – Krka (szlovén, 6-7) szombat 21.00
A Buducsnoszt-Krka összecsapás is szolgálhat érdekességekkel, ám itt azért a montenegróiak az esélyesek, akik otthon nem nagyon hibáznak, kíméletlenül behúzzák a meccseiket. Legutóbb a Mega Vizurát is roppant magabiztossággal intézték el, ez nem lehet túl örömteli hír a novo mestoi drukkereknek sem. A Krka játékosinak jóval jobban kell játszaniuk, mint tették azt legutóbb Szolnokon. Erre alapvetően képes is a szlovén bajnok, bár inkább hazai pályán brillíroznak, a Tiszaligeten kívül csak a Sirokitól távoztak győztesen. A Buducsnoszt azonban más kávéház, a podgoricaiak a meccs favoritjai.

Igokea (bosnyák, 8-5) – Partizan (szerb, 9-4) vasárnap 17.00
A tavalyi elődöntő visszavágóját rendezik Alekszandrovacban, melyen egy borítékolhatóan szoros és kiélezett csatára van kilátás. Érdekesen alakult mindkét csapat mérkőzése a múlt héten. Az Igokea a Buducsnoszt, a Cibona és a Cedevita értékes skalpjainak begyűjtése után a honi riválisához, a Sirokihoz látogatott és meglepő vereségbe szaladt bele. Ismét tavalyi formájába lendült volna a bosnyák gárda, ám ez a meglepő KO nagy kérdőjeleket tett a hétvégi mérkőzésük elé. A Partizanra pedig egy újabb nagy falat vár, a múlt héten a Cedevita ellen hatalmas küzdelemben maradtak alul, és ezúttal sem lesz könnyebb dolguk a szerbeknek. Mindkét csapatnak nagyon kellene a győzelem az éllovas Zvezda követése okán, meglátjuk, hogy ezt melyik csapat szerzi majd meg.

Cedevita (horvát, 9-4) – Mega Vizura (szerb, 6-7) vasárnap 19.00
Erőltetett menetben volt a Cedevita, „levezetésként” pedig jöhet számukra a szívós Mega Vizura elleni ütközet. A Buducsnoszt, az Igokea és a Partizan elleni rangadókon túl még az Eurocupban is élet-halál harcokat kellett vívniuk a horvátoknak. Összességében egyértelműen pozitívan hozták le eddig a decembert a zágrábiak, a hab a tortán egy újabb győzelem lenne számukra, mellyel minimum megszilárdítanák második helyüket a tabellán. Ez finoman szólva sem egy lehetetlen küldetés, hiszen a szerbek eddigi sikereiket a gyengébb csapatok ellen érték el. A legmagasabban jegyzett csapat, akit legyőztek az a Krka és a Szkopje párosa volt, pozitív mérleggel álló gárdát viszont még nem sikerült elkapniuk eddig.

Radnicski (szerb, 4-9) – Cibona (horvát, 8-5) hétfő 20.30
A tavalyi szezon végén és még az idei elején is azt vártuk volna ettől a párosítástól, hogy a Radnicski simán elintézi a Cibonát. Az első fordulóban ez meg is történt, közel 20 ponttal (66-82) tömte ki otthonában a szerb csapat a Zágrábot. Azóta viszont a délszláv folyókon is sok víz lefolyt, a Radnicski kiábrándítóan szerepel, a tavaly még Final Four résztvevő csapat nyomokban sem emlékeztet korábbi önmagára. Pénzügyi nehézségek is felléptek a kragujevaciaknál, nyilván ez is gátolja az eredményes szereplést esetükben. A Cibona viszont eddig nagyon szépen szerepelt az ABA Ligában, karácsony napjának délutánján azonban a horvátok háza táján is robbant a bomba. Szintén financiális okokból a zágrábiak megválni voltak kénytelenek két kiváló amerikai játékosuktól, D.J. Strawberry (jobbra a képen) és Matt Janning sem a Cibona játékosa már. Ez hatalmas érvágás, Dario Saric mellett talán a klub legjobbjairól van szó, akik játéka döntően befolyásolta a horvátok eredményességét. Mindkét oldal kaotikus állapotát figyelembe véve talán nincs ember, aki megjósolná ennek a találkozónak a végkimenetelét, a Radnicski esélyei mindenesetre jócskám megnőttek pár nap leforgása alatt.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus