Adria Liga 15. forduló – Beharangozó

Az ABA Liga tizenötödik körében a forduló rangadója címet a Zvezda-Igokea ütközet érdemelte ki, de ennél sokkal szorosabb meccsek is várhatnak ránk a hétvégén. A Partizan és a Cedevita is igencsak kényelmetlen túra előtt áll, a Mega Vizura és a Krka sem a legkellemesebb ellenfél a saját otthonában. A Buducsnoszt sem mehet biztosra Zadarban, a Cibona-Olimpija derbire épp ellenkező előjelekkel készülnek a felek, a Siroki-Radnicski találkozó pedig a kiesés szempontjából kiemelt fontosságú.

MZT Szkopje (macedón, 6-8) – Szolnoki Olaj (5-9) péntek 20.30
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

Krka (szlovén, 6-8) – Cedevita (horvát, 10-4) szombat 15.00
Szoros, izgalmas mérkőzésre van kilátás a Krka és a Cedevita összecsapásán, megjósolhatatlan, hogy melyik csapat fog nyerni, hiszen mindkét gárda elég hullámzóan teljesített az elmúlt néhány fordulóban. A Zágráb két hazai szerb veréssel (a Partizan és a Mega Vizura ellen) szerezhetett önbizalmat magának az új esztendőre, előtte viszont idegenből kétszer is vesztesen volt kénytelen távozni. Könnyebb dolguk egészen biztosan nem lesz a Krka otthonában sem, a szlovénoknak ráadásul van miért visszavágniuk, hiszen a második fordulóban majd 30-as zakóval (83-55) küldte haza őket a Cedevita. Jól jelzi a meccs kétesélyességét, hogy a horvátok mindössze 2,5 pontos favoritok az összecsapás előtt.

Crvena Zvezda (szerb, 11-3) – Igokea (bosnyák, 8-6) szombat 17.00
Sorozatban harmadik meccsét játssza otthon a Zvezda, ez pedig semmi jót nem jelent az ellenfelekre nézve. A bajnokság listavezetője eddig hétből hetet nyert a Pionirban, még csak megizzasztania sem nagyon sikerült senkinek a szerbeket. Luka Mitrovics kidőlése miatt a piros-fehérek visszaigazolták korábbi csapatkapitányukat, a rutinos Tadija Dragicsevicset, aki nagy segítségére lehet az amúgy is mély keretnek. Ami az Igokeát illeti, nemrég még arról cikkeztünk, hogy ismét tavalyi szenzációs formájában játszik a bosnyák csapat, hiszen a Buducsnoszt, a Cibona és a Cedevita személyében három nagyon erős csapatot győzött le egymás után. Aztán két hete valami megtört náluk, a honi rivális, ligautolsó Siroki kiütötte őket (78-50), majd a Partizan ellen is fájó, hosszabbításos vereséget szenvedtek. Sok jóra ezúttal sem számíthatnak, a Zvezda 12,5 ponttal esélyesebb a találkozó előtt.

Cibona (horvát, 8-6) – Union Olimpija (szlovén, 5-9) szombat 17.00
Teljesen ellentétes utat jár be a két gárda, az Olimpija éppen kilábalóban van a mély hullámvölgyéből, míg a Cibonánál gyülekeznek a fekete felhők. A szlovénok két önbizalom növelő, a Zadar és a Szkopje elleni kötelező győzelmen vannak túl a Stozice Arenában. Ezzel a két sikerrel megszilárdították helyüket a középmezőnyben, és a Cibona ellen újabb lépcsőfokot mászhatnak meg, amire minden esélyük meg is van. A horvátok meggyengültek ugyan két kiváló amerikaijuk kényszerű elengedésével, de ehhez képest szépen helytálltak a Radnicski otthonában, sőt, csak magukat okolhatják, hogy elszalasztották győzelmi esélyüket. Ezzel a meccsel mindenesetre új időszámítás kezdődött a zágrábiaknál, nem számít, hogy hogyan teljesítettek az alapszakasz első körében, így jobb mérleg ide vagy oda, a Ljubljana 5,5 pontos favorit.

Siroki (bosnyák, 4-10) – Radnicski (szerb, 5-9) szombat 19.00
A kiesés elkerülése szempontjából kiemelten fontos meccset vív egymással a nem túl acélos Siroki és Radnicski. Katasztrofális kezdése és zsinórban elszenvedett hét veresége után rendezte a sorokat a bosnyák gárda, a Szkopjét és az Igokeát is legyőzte legutóbbi két hazai meccsén. A Radnicski ellen minden esély megvan egy újabb győzelem bezsebelésére, amivel el lehetne mozdulni az utolsó helyről. A szerbek finoman fogalmazva sem győzni járnak idegenbe, az első fordulóbeli, Cibona elleni bravúrjuk óta minden fellépésüket zakóval zárták Kragujevactól távol. Ezúttal sem ők az esélyesek, a Siroki 4,5 ponttal jobb a bet365 szerint.

Zadar (horvát, 5-9) – Buducsnoszt (montenegrói, 9-5) vasárnap 17.00
Új játékossal, a legutóbbi szezonban még Nyíregyházán pattogtató Bennet Davis-szel a soraiban fogadja a Zadar a Buducsnosztot. A horvátok a múlt héten Szolnokon szenvedtek hosszabbításos vereséget, és ezúttal sem lesz könnyű dolguk a stabilan teljesítő podgoricaiak ellen. Legutóbbi három hazai fellépését megnyerte a Zadar, ám a Szkopje, a Siroki és a Radnicski más minőséget képvisel azért, mint a Buducsnoszt. Ahogy már említettük, a montenegróiak rendkívül magabiztosak az Adria Liga 2013/14-es évadjában, az ehhez hasonló nyerhető illetve kötelezően behúzandó meccseken nem nagyon hibáztak eddig. Egyszerű dolguk ugyan szinte borítékolható, hogy ezúttal nem lesz, de 3,5 ponttal így is esélyesebbek ellenfelüknél.

Mega Vizura (szerb, 6-8) – Partizan (szerb, 10-4) hétfő 18.00
Szerb házirangadó zárja hétfőn a 15. fordulót, az Euroliga Top 16-ba jutott Partizan látogat majd a Mega Vizurához. A fekete-fehérek még az ünnepek táján sem pihenhettek, ráadásul a sorsolásuk is nagyon kemény, hiszen az Adria Ligában az élmezőnyébe tartozó csapatok ellen zárták az évet, csütörtökön pedig már a Real Madrid ellen léptek pályára. Utóbbi meccsen esélyük sem volt Európa jelenlegi talán legjobbja ellen, az Igokea ellen viszont szép és igencsak értékes sikert arattak legutóbb. Az erőltetett menetben a következő ellenfél a Mega Vizura, akiket szintén nem becsülhetnek le Dusko Vujosevics fiai. A jelenlegi házigazdák igencsak jól szerepelnek otthonukban, legutóbbi öt meccsüket megnyerték, és most már ki vannak éhezve egy nagy skalp begyűjtésére is. Ez eleddig még nem sikerült nekik, így a mérkőzés 6,5 pontos favoritja a Partizan.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus