Adria Liga 15. forduló: A Zvezda az Igokeának sem kegyelmezett

Az ABA Liga tizenötödik fordulójában előzetesen a Zvezda-Igokeát vártuk volna a legnagyobb rangadónak, ám kiütéses szerb siker lett a vége. A Partizan is könnyedén nyert, az élcsapatok közül viszont alaposan megizzadt a Cedevita és a Buducsnoszt is idegenben. A megfogyatkozott Cibona fordulatos, remek meccsen győzte le két hatalmas egyéni teljesítménynek köszönhetően a Ljubljanát, a Radnicski pedig a forduló nagy nyertese lett az alsóházban. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

MZT Szkopje (macedón, 7-8) – Szolnoki Olaj (5-10) 73-63
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Crvena Zvezda (szerb, 11-3) – Igokea (bosnyák, 8-6) 93-59
A forduló rangadójának indult, ám egy hatalmas kiütés lett a Zvezda-Igokea összecsapásból, szemernyi esélye sem volt a bosnyákoknak. A 20-7-es kezdés megalapozta a meccset a házigazdák számára, a folytatásban pedig csak még tovább nőtt a különbség. Félidőre már a 20 pontot is meghaladta a csapatok közti differencia (48-26), a záró játékrészben pedig valósággal feltörölték a szerbek a padlót ellenfelükkel. Lepattanózásban (39-24) és a triplák értékesítésében (22/13, 63% - 12/3, 25%) hatalmas különbség volt a csapatok között, ilyen számok mellett nem is lehetett más a végeredmény. A hazaiak óriása, Boban Marjanovics (13 pont, 11 lepattanó, 2 blokk, 6/5 mezőnyből) kevés játékideje ellenére is nagyon jól termelt, Charles Jenkins (18/12 pont, 4 gólpassz, 9/7 mezőnyből) és Marko Simonovics (14/12 pont, 7 lepattanó) pedig kintről voltak igencsak hatékonyak a Zvezdában. Az Igokeában Sergio Gipson (24/9 pont) volt az egyetlen fecske, egyedüliként hozott ponterős játéka mit sem ért.

Mega Vizura (szerb, 6-9) – Partizan (szerb, 11-4) 76-81
A vártnál talán picit könnyebben hozta a Mega Vizura elleni meccsét a Partizan, a szendrői kiscsapat nem tudta megnehezíteni Euroligás honfitársa dolgát. Az első negyed derekán a vendégek egy 13-2-es futással növelték előnyüket tíz pont fölé (14-27), ezt a félidő előtt még valamelyest ledolgozta a Mega Vizura (29-32). A folytatásban aztán ismét a belgrádiak domináltak, a fordulás után nem sokkal pedig már kerek 20 pont volt a csapatok között (40-60), eldőlt a mérkőzés. A hátralévő időben a hazaiak még tudtak kozmetikázni, így a végeredmény nem mutatja pontosan, hogy mennyire egyoldalú találkozó volt ez. A fekete-fehérektől Bogdan Bogdanovics (19/12 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 5 labdaszerzés) és Dragan Miloszavljevics (22/6 pont, 4 gólpassz) duója végezte ki a Mega Vizurát, akiktől Ratko Varda (18/3 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) lett a legeredményesebb.

Krka (szlovén, 6-9) – Cedevita (horvát, 11-4) 64-65
Ahogy arra számítani is lehetett, hatalmas csatában dőlt csak el a hazai pályán mindenkire veszélyes Krka és a Cedevita ütközete. A szlovénok kezdtek sokkal jobban (10-3 majd 20-11), és előnyük a félidőig ki is tartott. Fordulás után aztán 3-4 pontnál nagyobb egyszer sem volt a különbség, így ahogy az már a meccs során érezhető is volt, lényegében egy labdán dőlt el a mérkőzés. 61-60-as állásnál az addig nem sokat mutató Ivan Ramljak értékesített egy 2+1-es helyzetet, majd egy hazai eladott labda után Mario Bazdaric (13/3 pont, 4 lepattanó) tett pontot a mérkőzés végére, Edo Muric (12/6 pont) triplája pedig már nem osztott-szorzott, a Cedevita behúzta ezt a nehezen megszerzett sikert. A Krkából csak Muric jutott 10 pont fölé, a horvátok közül pedig Bazdaric mellett Juszuf Nurkics (14 pont, 5 lepattanó) és Allan Ray (12/12 pont, 3 gólpassz) pótolta a mindössze 2 percet bíró Nolan Smith pontjait.

Zadar (horvát, 5-10) – Buducsnoszt (montenegrói, 10-5) 57-64
A Cedevitához hasonlóan a Buducsnosztnak sem volt könnyű dolga, a Zadar nem adta olcsón magát. Sokáig nem tudott elszakadni egymástól a két csapat, amint az egyikük meglépett volna, a másik rögtön válaszolni tudott. A második negyed közepén a montenegróiak szinte észrevétlenül húztak el 10 ponttal (21-31), ám ez az előny sem tartott sokáig, a harmadik játékrészben pedig már a Zadar vezetett (47-45). A véghajrában aztán a rutin döntött, 53-51 után a vendégek 9-0-s szériával zárták le a találkozó érdemi részét. Szuad Sehovics (13/9 pont, 11 lepattanó) és William Coleman (10 pont, 6 lepattanó) voltak a vendégek legjobbjai, a horvátok közül pedig Josip Sobin (13 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Cibona (horvát, 9-6) – Union Olimpija (szlovén, 5-10) 83-71
Roppant hektikus, változatos mérkőzést vívott egymással a Cibona és az Olimpija, amit végül a hazaiak tudtak megnyerni. Jobban kezdtek a horvátok, az első negyedet 21-13-ra nyerték. A folytatás aztán egyértelműen a vendégeké volt, akik egészen elképesztő dobóteljesítménnyel 4 perc alatt csináltak egy 17-0-t és megfordították a meccset. A henger folytatódott, a félidőben már 46-31-re vezettek a szlovénok. A harmadik játékrészben aztán megint varázsütésre megfordult minden, ekkor a Cibona vágott ki egy 22-2-es rohamot, ezzel immár ők vezettek 59-54-re. Újabb fordulatot már nem tartogatott a mérkőzés, a Zágráb megőrizte lendületét és az utolsó percekben magabiztosan lezárta ezt a remek, közönségszórakoztató mérkőzést. Két egészen elképesztő egyéni teljesítmény is született horvát oldalon, az egyetlen megmaradt külföldi, Jerel Blassingame (26/18 pont, 9 gólpassz) valamint Dario Saric (22/3 pont, 12 lepattanó, 4 labdaszerzés, 2 blokk) is parádézott, 32-32 index pontszámukkal ez a páros kapta megosztva a hét MVP-je címet. Egy csapaton belül ez igazán ritkaság, ráadásul Marin Rozic (21/6 pont, 7 lepattanó) is kiválóan játszott, így a duó igazából trió volt, erre pedig nem volt ellenszere a Ljubljanának.

Siroki (bosnyák, 4-11) – Radnicski (szerb, 6-9) 79-81
Igazi „hatpontos” mérkőzést vívott a Siroki a Radnicskivel, egy esetleges hazai győzelemmel beérte volna riválisát a bosnyák csapat és előremozdul volna a kiesés ellen vívott harcban. Azonban nem így történt, ráadásul a kragujevaciaknak nagyon nagy körük volt, hiszen a tabella alsó felében rajtuk kívül minden csapat kikapott. Mindenesetre nem volt egyszerű történet ez a szerbek számára, a harmadik negyed hajrájában a Siroki 58-49-re vezetett, ez volt az egyébként szoros meccsen a legnagyobb különbség. A Radnicski azonban gyorsan visszajött a meccsbe, éles végjáték vette kezdetét. Hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, végül aztán a vendégek legnagyobb ásza, Szava Lesics (24/3 pont, 12 lepattanó) duplájával és egy jó büntetőjével megfordította a meccset csapata számára. A Sirokinak még volt két dobása, hogy hosszabbításra mentse a mérkőzést, ezek azonban leperdültek a gyűrűről, nyert a Radnicski.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus