Adria Liga 16. forduló – Beharangozó

A hétvégén a tizenhatodik fordulóval folytatódik az ABA Liga küzdelemsorozata. Ezúttal nem rendeznek rangadót, minden élcsapat esélyesként lép pályára. A Zvezda és a Cedevita országon belüli, „nemzeti derbit” vív a Radnicski illetve a Zadar ellen. A Buducsnoszt-Szkopje találkozón két jó formában lévő csapat, az Igokea-Mega Vizura meccsen viszont két gödörbe került gárda csap össze. A Partizannak nem okozhat gondot a Pionirban a Krka legyőzése, a Ljubljana pedig a Sirokit taszíthatja még mélyebbre.

Szolnoki Olaj (5-10) – Cibona (horvát, 9-6) péntek 18.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

Union Olimpija (szlovén, 5-10) – Siroki (bosnyák, 4-11) szombat 17.00
Az Olimpija-Siroki találkozón elvárható a győzelem a szlovénoktól, meglepetés lenne egy esetleges vendégsiker. A Ljubljana kerete egyértelműen erősebb, illetve az elmúlt hat fordulóban sormintát követ a szlovén főváros csapata, otthon nyeri a meccseit, idegenben viszont kikap. Hazai pályán ezúttal sem hibázhatnak, és várhatóan nem is fognak. Szerdán hazai vereséggel nyitotta az Eurocup Top 32-es szakaszát az Olimpija, a Hapoel Jeruzsálem elleni fiaskó sokba kerülhet még számukra, nehéz lesz javítaniuk a folytatásban. Ami a Sirokit illeti, a bosnyákoknak december elején volt egy jó szériájuk, mikor a Szkopjét és az Igokeát is legyőzték, ám azóta vereségek következtek, ráadásul a múlt héten a közvetlen rivális Radnicski is győztesen távozott Boszniából. A Siroki a mezőny után kullog, minden győzelem aranyat érne számukra. A mérkőzés 8,5 pontos favoritja az Olimpija Ljubljana.

Radnicski (szerb, 6-9) – Crvena Zvezda (szerb, 12-3) szombat 19.00
Az elmúlt két forduló nagyon jól alakult a Radnicski számára, hiszen a Cibona és a Siroki legyőzésével, illetve a többi alsóházi csapat vereségével rohamléptekkel elindultak felfele a tabellán és már a középmezőnyt ostromolják. Ezúttal viszont a Crvena Zvezda lesz az ellenfél, senkinek nem kell különösebben bemutatni a listavezetőt. Az elmúlt kilenc meccséből nyolcat megnyert a szerb sztárcsapat, hét közben pedig az Eurocupan is megkezdte szereplését. Nem is akárhogy, a tavalyi döntős Bilbaót intézték el egy sima 20-assal a Pionirban. Az elmúlt időszakban győzelmeinek nagy részét hazai pályán aratták a belgrádiak, távol otthonuktól már sebezhetőbbnek tűnnek, ettől függetlenül a szerb háziderbi esélyese a Zvezda, méghozzá 6,5 ponttal.

Cedevita (horvát, 11-4) – Zadar (horvát, 5-10) szombat 21.00
Nemcsak szerb, hanem horvát ütközetre is sor kerül a hétvégén, a Cedevita a Zadart fogadja. A két csapat között egyértelmű a minőségbeli különbség, ráadásul tovább erősödött a héten a zágrábi csapat. A Memphis Grizzlies 2011-es draftoltja, Josh Selby (lent a képen) csatlakozott a Cedevitához, aki a jelenleg kisebb sérüléssel bajlódó Nolan Smitht pótolhatja, a későbbiekben pedig jól kiegészíthetik egymást az irányítóposzton. A hazaiak egyébként is bombaformában vannak, sorra nyerik meccseiket, szerdán éppen Zaragozában értek el bravúros sikert az Eurocup sorozatban. A Zadar ezzel szemben bukdácsol, utóbbi három meccsét elveszítette, a szolnoki hosszabbításos vereség után a múlt héten a Buducsnoszt fektette őket két vállra. Ezúttal sem számíthatnak sokkal több jóra, a Cedevita 12,5 ponttal esélyesebb.

Buducsnoszt (montenegrói, 10-5) – MZT Szkopje (macedón, 7-8) szombat 21.00
A tabellán elfoglalt helyezés alapján egyértelműen a Buducsnoszt tűnik a Szkopje elleni meccs esélyesének, ám semmiképpen nem lesz ez egyszerű menet a házigazdák számára. Mindkét csapat jó formában van, szépen gyűjtögetik győzelmeiket az Adria Ligában. A Buducsnoszt legutóbbi öt fellépéséből négyet sikerrel vett, csak a Partizan tudott diadalmaskodni ellenük Belgrádban. A Szkopje az edző- és játékoscserék után teljesen más arcát mutatja, mint a szezon első felében. A macedónok az elmúlt négy meccsükből hármat húztak be, ráadásul ezek között szerepel a Crvena Zvezda skalpja is. A mérkőzés 8,5 pontos favoritja a Buducsnoszt, de nem lepődnénk meg azon sem, ha esetleg egylabdás meccs alakulna az összecsapásból.

Igokea (bosnyák, 8-7) – Mega Vizura (szerb, 6-9) vasárnap 17.00
Érdekes meccsre van kilátás az Igokea és a Mega Vizura találkozóján, hiszen mindkét csapatnak lenne mit kijavítani egy esetleges győzelemmel. Pokolian nehéz heteken vannak túl a felek, hiszen kizárólag az élmezőny tagjaival találkoztak mostanság. A szerbekre még mindig érvényes a frázis, hogy jó kis csapat, ám pozitív mérleggel álló gárdát még nem győztek le. A legutóbbi három fordulóban sorrendben a Buducsnoszt, a Cedevita és a Partizan adott leckét a szendrői alakulatnak, akiknek esélyük sem volt ellenük. Az Igokea nagyszerű győzelmek (a Buducsnoszt, a Cibona és a Cedevita ellen) után érthetetlenül összeesett, a ligautolsó Siroki kiütötte őket. Azóta sem találják a ritmust a bosnyákok, igaz a két belgrádi óriás, a Partizan és a Zvezda ellen sem ők voltak az esélyesek. Most viszont nincs mese, javítania kell a tavalyi alapszakasz győztesének, ezt jó eséllyel meg is teszik, ám a Mega Vizura is bizonyítana most már egy erős gárda ellen. Az Igokea 7,5 ponttal esélyesebb a mérkőzést megelőzően.

Partizan (szerb, 11-4) – Krka (szlovén, 6-9) vasárnap 19.30
A többi éllovashoz hasonlóan a Partizanra is kötelezőnek titulált mérkőzés vár a Krka ellen a Pionirban. Ráadásul a szerbeknek van is miért visszavágniuk, hiszen a harmadik fordulóban vereséget szenvedtek Novo Mestóban, egy borzalmasan gyenge mérkőzésen. A Partizan csütörtökön a Bayern München vendégeként szenvedett vereséget, pedig a meccsen szinte végig előnyben játszottak, komoly győzelmi esélyt szalasztottak el. Most azonban már a Krkára kell összpontosítaniuk a belgrádiaknak, amennyiben ez sikerül, úgy nem lehet gond számukra a győzelem megszerzése. A szlovénok jobbára saját csarnokukban brillíroznak, idegenben nem sok babér termett számukra eddig. A Szolnok és a Siroki vendégeként tudták győztesen elhagyni a pályát, ám a Partizan más kávéház, 12,5 ponttal esélyesebbek a szerbek.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus