Adria Liga 17. forduló – Beharangozó

Az ABA Liga hétvégi, tizenhetedik fordulójában kiegyenlítettnek ígérkező derbik sorát rendezik. Mindössze a két belgrádi sztárcsapat, a Zvezda illetve a Partizan lép pályára nagy esélyesként a Ljubljana illetve a Zadar ellenében. A Szkopje-Cedevita és a Cibona-Buducsnoszt derbiken remek formában lévő gárdák találkoznak, míg a Krka-Mega Vizura és a Radnicski-Igokea találkozókon a csapatok célja az elmúlt hetek vereségeinek feledtetése.

Siroki (bosnyák, 4-12) – Szolnoki Olaj (5-11) szombat 19.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

MZT Szkopje (macedón, 7-9) – Cedevita (horvát, 12-4) szombat 17.00
Érdekes összecsapásnak ígérkezik a Szkopje-Cedevita derbi, mindkét gárda szebbik arcát mutatta a közelmúltban. A horvátok az Eurocupot is beleszámítva öt meccset nyertek sorozatban, ez a széria zárult le szerdán, mikor a Lietuvos Rytas egyetlen ponttal győzni tudott Zágrábban. Egyik legjobbjuk, Nolan Smith is visszatért a pályára, az új szerzeménnyel, Josh Selbyvel kiegészülve immár teljes értékűnek számít a hátvédsor. A Szkopje ugyan szenvedett el vereségeket az elmúlt hetekben, de a játékukra összességében nem lehet panasz. Legutóbb is csak hosszabbításban kapituláltak a negyedik helyezett, kiváló kerettel rendelkező Buducsnoszt otthonában. Saját pályájukon pedig mindenkire veszélyesek a macedónok, mindössze a Partizan és az akkor még ereje teljében lévő Cibona távozott győztesen Szkopjéból, de többek között a Zvezda is lehajtott fejjel volt kénytelen távozni. Megjósolhatatlan tehát, hogy ki fog nyerni, a Cedevita 2,5 pontos favorit, de nem lepődhetnénk meg egy esetleges MZT-sikeren sem.

Krka (szlovén, 6-10) – Mega Vizura (szerb, 6-10) szombat 17.00
„Hatpontos” meccset vív egymással a Krka és a Mega Vizura, a győztes megszilárdíthatja helyét a középmezőnyben, a vesztes viszont az alsóházhoz kerül közelebb. Mindkét csapat pokoli nehéz sorsoláson van túl, a Krkát a Buducsnoszt, a Cedevita és a Partizan is megoldhatatlan feladat elé állította, ráadásul az EuroChallenge küzdelmei is megkezdődtek a héten, igaz ott legalább volt sikerélményük Muricéknak, és ebben a reményben lépnek pályára ezúttal is. A Mega Vizura is a vereségeket gyűjtögette inkább mostanában, a legutóbbi négy meccsüket elveszítették a szerbek. Az ellenfeleik nekik is ugyanazok voltak, mint a Krkának, ezen a hármason kívül az Igokeával néztek még farkasszemet. Mindkét gárda javítana tehát, a szlovénok mellett szól a hazai pálya előnye, akik így 6,5 ponttal esélyesebbek előzetesen.

Radnicski (szerb, 6-10) – Igokea (bosnyák, 9-7) szombat 19.00
Az előző találkozókhoz hasonlóan a Radnicski-Igokea összecsapás is kiszámíthatatlannak tűnik. Bár a bosnyákok rendelkeznek sokkal jobb mérleggel, a mostanában mutatott forma és a hazai pálya előnye mégis a kragujevaciak felé billenti a mérleg nyelvét, ami az előzetes várakozásokat illeti. A Radnicski az éppen akkoriban megfogyatkozó Cibona után a Sirokit is legyőzte, majd múlt héten csak saját magának köszönhette, hogy elszórakozott egy hatalmas lehetőséget a Zvezda ellen, három perccel a vége előtt ugyanis még 8 ponttal vezettek esélyesebb riválisuk ellen, mégis sikerült innen kikapniuk. Az Igokea meneteléséről majd váratlan megtorpanásáról már többször írtunk, legutóbb a Mega Vizura ellen sikerült megállniuk a bosnyákoknak a lejtőn, a szendrőiek ellen már sikerült nyerniük. Ezen a mérkőzésen kiegyenlített küzdelemre számítunk, 4 ponttal a Radnicski esélyesebb.

Cibona (horvát, 10-6) – Buducsnoszt (montenegrói, 11-5) szombat 19.00
Az eddigi pikánsnak ígérkező csaták sorába maximálisan beállítható a Cibona-Buducsnoszt derbi is, nagy küzdelemre van kilátás a két remek csapat mérkőzésén. A horvátok anyagi problémai minden Adria Ligát kedvelő és követő olvasó számára világosak, ám ezekről a gondokról a megmaradt zágrábi játékosok látszólag nem hajlandóak tudomást venni. Az utóbbi két fordulóban a Ljubljana és a Szolnok ellen sem esélyesként léptek pályára, ám ennek ellenére nagyot küzdve mindkét meccset megnyerték. A Buducsnoszt ellen folytatná sorozatát a Cibona, ám ez egyáltalán nem lesz egyszerű feladat. A montenegróiak négy forduló óta nem találtak legyőzőre, igaz nem a legkeményebb ellenfelekkel néztek farkasszemet, de a győzelmeket aligha kell magyarázni. A bet365 teljesen azonos eséllyel adja a két csapatot, de ettől függetlenül hajszálnyival a Buducsnoszt tűnik erősebbnek

Crvena Zvezda (szerb, 13-3) – Union Olimpija (szlovén, 6-10) vasárnap 17.00
A sok ki-ki meccs után „végre” elérkeztünk a Zvezda-Olimpija ütközet felvezetéséhez, ahol egyértelmű favoritja a mérkőzésnek a hazai sztárcsapat. Köztudott, hogy a bombaerősek a szerbek, vezetik az ABA Ligát, hazai pályán pedig még veretlenek, megszorongatni sem nagyon tudta őket senki. Ez, mármint egy szoros végjáték kicsikarása már nagy bravúr lenne a szlovénoktól. A Ljubljanáról elmondhatjuk, hogy mostanra már csapattá értek, a gyengébb játékerőt képviselő csapatok ellen magabiztosan gyűjtögették győzelmeiket az elmúlt hetek során. Az Eurocupban mindkét csapat vereséggel hangolt kettejük összecsapására, ahol a Zvezda 12,5 pontos favorit.

Zadar (horvát, 5-11) – Partizan (szerb, 12-4) hétfő 18.00
Nagy riválisához hasonlóan a Partizan is egyértelmű esélyesként lép pályára a hétvégén, a Zadar viszont éppen ezért teher nélkül kosarazhat Bogdanovicsék ellen, ez pedig már a Szolnoknak is bejött a Tiszaligetben. A belgrádiak erőltetett menetben vannak, az Euroligában hétről hétre Európa krémjével találkoznak, most pénteken éppen a CSZKA Moszkva vendégeskedett a Pionirban, és hatalmas küzdelemben egyetlen ponttal győztek is a szerbek az orosz kirakatcsapat ellen. Emellett pedig ott van az Adria Liga is a fekete-fehéreknek, ahol a sűrű program ellenére is nagyon jól szerepelnek, gond nélkül hozták legutóbbi meccseiket. Nem úgy a Zadar, hiszen a horvátok utolsó négy találkozójukat is elveszítették, ráadásul az Olaj elleni fiaskójukat leszámítva esélyük sem volt ezeken a meccseken. Ezúttal is meglepő lenne, ha komoly sanszuk lenne a győzelemre, a Partizan 7,5 ponttal esélyesebb.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus