Adria Liga 17. forduló: A Cibona-varázslat folytatódik

„Megfogyva bár, de törve nem” – teljes mértékben igaz ez a sor a Cibonára, hiszen a horvátok problémáik ellenére Dario Saric újabb fantasztikus teljesítményével legyőzték a Buducsnosztot is, így továbbra is versenyben vannak a Final Fourért. Nagy meglepetés nem történt az ABA Liga 17. fordulójában, az Igokea újabb veresége sem számít annak, mely már a vezetőedző állásába került. Lássuk a részleteket!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Siroki (bosnyák, 5-12) – Szolnoki Olaj (5-12) 76-66
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Crvena Zvezda (szerb, 14-3) – Union Olimpija (szlovén, 6-11) 87-62
Esélyeshez méltó magabiztossággal intézte el a Zvezda a Ljubljanát, a szerbek minden negyedet megnyerve könnyedén diadalmaskodtak. 8-10-nél vezettek először és utoljára a vendégek, erre 12-3-as szakasszal válaszoltak a belgrádiak, ezzel egyszersmind a mérkőzés irányítását is teljes mértékben magukhoz ragadták. A különbség sokáig 10 pont körül mozgott, a záró játékrészben pedig erre is rá tudtak tenni még egy lapáttal a piros-fehérek, egy 12-1-es szakasszal már jelentős lett a csapatok közti differencia (76-53), ami már nem csökkent a hátralévő időben sem. Charles Jenkins (23/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 11/9 dupla) és Boban Marjanovics (18 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 9/7 mezőnyből) kiemelkedő hatékonysággal dolgoztak, 20 perc körüli játékidejük ellenére is kimagasló számokat értek el, Jenkins ráadásul a forduló MVP-je címet is kiérdemelte.

Zadar (horvát, 5-12) – Partizan (szerb, 13-4) 56-64
Második félidei feljavult játékának köszönhetően tudta legyőzni a Partizan a Zadart. A belgrádiak védekezésben javultak fel elsősorban, a horvátok elvétve tudtak csak betalálni a meccs végén, a negyedik negyedben mindösszesen 4 pontra voltak képesek. Pedig nagyon összeszedetten kezdtek a hazaiak, az első pillanatoktól kezdve bő 30 percen át vezettek és meglepetésre irányításuk alatt tartották a mérkőzést. Félidő után 38-27-re vezetett a Zadar, ez volt a meccsen a legnagyobb különbség. A hajrában aztán összekapta magát a szerb sztárcsapat, és egynegyednyi jó játék elég is volt tőlük, hogy a maguk javára fordítsák ezt a találkozót. Joffrey Lauvergne (16/3 pont, 7 lepattanó), Tarence Kinsey (14 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Bogdan Bogdanovics (11/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) voltak a Partizan nyerőemberei, míg a túloldalon egyedül Josip Sobin (11 pont, 7 lepattanó) érte el a 10 VAL-t, a többiek ennek közelébe sem jutottak. 

MZT Szkopje (macedón, 7-10) – Cedevita (horvát, 13-4) 75-81
Az Adria Liga tizenhetedik fordulójának nyitómeccse a hétvége legjobb, legélvezetesebb csatája is lett végül egyben. Arra azért lehetett számítani, hogy kiélezett, szoros csatát vív a két remek formában lévő gárda, és nem is kellett csalódnunk. 10-2-es kezdésével megugrott a Szkopje, de rövidesen már a Cedevita vezetett (14-16). A folytatás aztán ismét a macedónok fölényét hozta, jobbára ők vezettek a mérkőzés derekán. Fordulás után a különbég sokáig egy-két kosárnyi távolságon belül alakult, ez egészen a 38. percig így volt, ekkor 75-75-öt mutatott az eredményjelző. A mérkőzés utolsó hat pontját aztán a horvátok szerezték, három legjobbjuk talált be ekkor. Nolan Smith (15/3 pont, 3 gólpassz), Miro Bilan (15 pont, 4 lepattanó, 8/7 mezőnyből) és Luka Babic (7/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) voltak a Cedevita húzóemberei ezúttal, míg a túloldalon Todor Gecsevszki (15/3 pont) volt a legeredményesebb.

Cibona (horvát, 11-6) – Buducsnoszt (montenegrói, 11-6) 65-55
Az elmúlt két fordulóban is bebizonyosodott már, hogy nagyon nagy küzdő a megfogyatkozott Cibona, és erről tettek ismét tanúbizonyságot a horvátok a Buducsnoszt elleni rangadón. A kiélezett derbin az első áttörést a harmadik negyed végén produkálták a zágrábiak, 42-41 után egy 8-0-lal 50-41-re alakult az állás. A montenegróiak azonban egy ugyanilyen szériával ismét minimális közelségbe zárkóztak. A hullámvasutazás folytatódott, a házigazdák meg tudtak újulni, 11-2-vel ismét elléptek, így két perccel a vége előtt 61-51 volt az állás, eldőlt a találkozó. Dario Saric (18 pont, 13 lepattanó, 4 labdaszerzés) kimagaslott a mezőnyből, a fiatal erőcsatár már sokadik meccsét hozta szinte egymaga csapatának. Újabb remek győzelmével a Cibona beérte a Buducsnosztot a tabellán, ezzel kettejük versenyfutása ismét éles küzdelemmé vált a vezető hármas mögötti egyetlen négyesdöntőt érő kiadó helyért.

Radnicski (szerb, 7-10) – Igokea (bosnyák, 9-8) 82-67
Az Igokea vezetőedzőjének, Dragan Bajicsnak az állásába került az újabb elszenvedett vereség, ezúttal a Radnicski győzte le viszonylag simán a tavalyi alapszakaszgyőztest, akik így egyre távolabb kerülnek a Final Fourtól. Egy félidőt bírtak úgy ahogy a bosnyákok, a 27. percben 51-39-re léptek el a vendéglátók, a folytatásban biztosan őrizték előnyüket, a végén pedig kialakult a legnagyobb különbség a csapatok között, 15-tel nyert a Radnicski. A szerbek közül többen is remekeltek, Stefan Bircsevics (16/6 pont, 8 lepattanó, 2 blokk), Szava Lesics (15/3 pont, 8 lepattanó) és Stefan Jovics (16/6 pont, 6 gólpassz) is kiválóan játszott, míg a vendégeknél Nemanja Gordics (24/9 pont, 4 gólpassz) volt a legjobb. 

Krka (szlovén, 7-10) – Mega Vizura (szerb, 6-11) 80-65
Könnyedén győzte le a Krka a Mega Vizurát, a vártnál sokkal simábban alakult a meccs előtt ugyanolyan mérleggel álló csapatok csatája. Már néhány perc után 10 pont volt közte (15-5), ami a folytatásban sem csökkent, magabiztosan őrizte előnyét a novo mestoi alakulat. A negyedik negyedben aztán teljesen szétestek a szerbek, felőrölte őket a sikertelen felzárkózási kísérletek sora, a különbség még tovább nőtt, a 35. percben 68-52-nél matematikailag is eldőlt a mérkőzés. Edo Muric (23/9 pont, 6 lepattanó) és Jaka Klobucar (21/9 pont, 4 gólpassz) voltak a Krka hősei, kettejük remeklése hozta elsősorban a győzelmet a szlovénoknak, míg a túloldalon Nikola Jokics (18/6 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) nyújtott átlag felettit.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus