Adria Liga 18. forduló – Beharangozó

Az ABA Liga tizennyolcadik fordulójának slágermeccse a zágrábi városi rangadó lesz, a jó formában lévő Cedevita és Cibona rangadója ezúttal is pikánsnak ígérkezik. A Zvezda, a Partizan és a Buducsnoszt is kötelező feladat előtt áll, az Igokea pedig új edzővel lábalhat ki a gödörből. Egy ötmeccses nyeretlen széria biztosan megszakad, a Ljubljana pedig tovább folytathatja nyolc hete tartó sormintáját.

Szolnoki Olaj (5-12) – Crvena Zvezda (szerb, 14-3) szombat 17.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

Union Olimpija (szlovén, 6-11) – Radnicski (szerb, 7-10) szombat 16.00
Két stabil, állandó formát mutató csapat találkozik az Olimpija-Radnicski derbi során, akik feljebb kapaszkodnának a meglehetősen szétszakadt mezőnyben. A Ljubljana utóbbi 8 meccsén mindig a hazai csapat nyert, a szlovénok a Mega Vizurát, a Zadart, a Szkopjét és a Sirokit győzték le a Stozice Arenában. Verhető csapatokról van tehát szó, és ebbe a felsorolásba a Radnicski is beleillik. Az Olimpija a héten az Eurocupban is begyűjtötte első Top 32-es győzelmét (a roppant erős Banvit ellen), a hazai pálya előnyével esélyesként lépnek pályára szombaton is. A Radnicski is jó szériában van, az utóbbi négy meccséből a Zvezda ellenit leszámítva mindet megnyerte, jókor találkozott a Cibonával és az Igokeával is, a szerbek kőkeményen kihasználták erős riválisaik holtpontját. Ezúttal azonban az Olimpija a meccs favoritja, 5,5 ponttal.

Mega Vizura (szerb, 6-11) – Zadar (horvát, 5-12) szombat 19.00
Finoman fogalmazva sincs túl nagy formában a Mega Vizura és a Zadar, mindkét alsóházi, a pillanatnyi állás alapján a kiesés ellen küzdő gárda ötös vereségsorozatnál tart. Igaz olyan patináns csapatok szerepelnek a közös ellenfelek listáján, mint a Partizan, a Cedevita vagy éppen a Buducsnoszt, de akkor sem túl veretes a két csapat szereplése. Az egyikük rossz szériája mindenesetre most biztosan megszakad, a másikuk viszont még mélyebbre zuhan. A hazai pálya a Mega Vizura mellett szól, akik az említett öt meccsből mindössze egyszer, a Partizan ellen léptek fel saját közönségük előtt. Most bizonyára nagyon várhatják az újabb Szendrőben rendezendő találkozót, ahol 6,5 ponttal esélyesebbek a Zadarnál.

Cedevita (horvát, 13-4) – Cibona (horvát, 11-6) szombat 19.00
A forduló slágerpárharca egyértelműen a zágrábi derbi lesz, az egyébként is pikáns összecsapáson ráadásul most két nagyszerű formában lévő csapat lép parkettre. A Cedevita az elmúlt öt, a Cibona pedig a legutóbbi három meccsén nem talált legyőzőre. Kettejük közül kétségkívül a most vendégként pályára lépő horvátok szereplése dicséretesebb, hiszen annak ellenére sem omlottak össze, hogy három meghatározó játékosuk is távozott. Dario Saric vezérletével három meccset is behúztak, amin nem feltétlenül ők voltak az esélyesek. Ez ezúttal is így lesz, kérdéses, hogy mire mennek a sokkal jobb erőkből álló városi riválisuk ellen, akik 7,5 ponttal esélyesebbek előzetesen. A tét a presztízsen túl is nagy, a Final Fourba jutás szempontjából sem mindegy ennek a derbinek a végeredménye.

Igokea (bosnyák, 9-8) – Krka (szlovén, 7-10) szombat 20.00
Az Igokea utóbbi hetekben mutatott gyengélkedése nem múlt el nyomtalanul, a vezetőség megelégelve a sok vereséget leváltotta a vezetőedzői posztról Dragan Bajicsot, akit a korábbi sikeres Igokea-tréner, Vlada Jovanovics váltott. A bosnyákoknak nem sok sikerélményük volt a közelmúltban, mindössze a Mega Vizura elleni hazai győzelem szerénykedik az ötmeccses lista pozitív oldalán. A kispadról érkező új impulzus talán segít kilábalni a tavalyi alapszakaszgyőztesnek a gödörből, akiknek a célja továbbra is a négyesdöntőbe jutás. A Krka szépen hozta az utóbbi időben a tőlük elvárható teljesítményt, a gyengébbnek számító csapatokat legyőzték, csak az élmezőny tagjaitól szenvedtek vereséget. A hétközi, szolnoki EC vereségük nem tudni, hogy mennyire viselte meg őket, de jóval jobb teljesítményre lesz szükségük egy szoros meccshez is. Az Igokea 5,5 pontos favorit.

Buducsnoszt (montenegrói, 11-6) – Siroki (bosnyák, 5-12) szombat 21.00
Az Adria Liga 18. fordulójának egyik legegyértelműbbnek tűnő találkozója a Buducsnoszt-Siroki összecsapás. A montenegróiak négymeccses győzelmi szériájának vetett véget a Cibona az elmúlt héten, így bizonyítási vágytól fűtve léphetnek pályára az amúgy is sokkal erősebb kerettel rendelkező házigazdák. A Siroki lényegében csak elvétve nyer meccset ebben a szezonban, ezt azonban sajnos pont a Szolnok ellen tették meg legutóbb a bosnyákok, akiknek ebben a naptári évben ez volt az első sikerük. A két csapat ellentétes előjelű főpróbája ellenére is egyértelmű, 11,5 pontos favorit a Buducsnoszt.

Partizan (szerb, 13-4) – MZT Szkopje (macedón, 7-10) hétfő 20.30
Nemcsak a Buducsnoszt, de a Partizan is toronymagas esélyesként lép pályára hétfőn a Szkopje ellen. Nem egyszerű hétről hétre a kétfrontos harc a belgrádiak számára, az Euroligában ezúttal esélyük sem volt a Maccabi vendégeként (88-67), az izraeliek egy félidő alatt lerendezték a találkozót. Ennek ellenére a hétvégi meccseiket szépen hozzák a szerbek, az utolsó négy fellépésükből háromszor ráadásul idegenben nyertek. Most a Pionirba visszatérve kötelező győzelem előtt állnak Bogdanovicsék, hogy sikeresen folytathassák az alapszakaszelsőségért vívott harcot. Az edző- és játékoscserét követően jelentősen feljavult a Szkopje, ám ezekben a hetekben nagyon nehéz szériában vannak a macedónok, a Buducsnoszt és a Cedevita is legyőzte őket. Sok jóra ezúttal sem számíthatnak, a Partizan 13,5 ponttal esélyesebb.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus