Adria Liga 18. forduló: Továbbra is a Cibona Zágráb ura

Az ABA Liga tizennyolcadik fordulójának leginkább várt összecsapása a Cedevita-Cibona zágrábi városi rangadó volt, amit meglepetésre simán nyertek a vendégek, ezzel újabb szenzációs sikert aratva. A Szkopje is hasonlóan nagy bravúrt mutatott be, a macedónok a Pionirban tudták legyőzni a Partizant.  Ezzel a két eredménnyel nagy kört zárt a Zvezda, a többi mérkőzés pedig sima véget ért. Íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Szolnoki Olaj (5-13) – Crvena Zvezda (szerb, 15-3) 72-77
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Cedevita (horvát, 13-5) – Cibona (horvát, 12-6) 67-85
Folytatódott a Cibona csodás menetelése! Nem várt nagyarányú különbséggel dőlt el a zágrábi városi derbi, de ha mégis számított volna valaki ekkora szakadékra a csapatok között, az biztosan inkább a Cedevita javára billentette volna a mérleg nyelvét előzetesen. Már az első negyedben sokkolták a vendégek riválisukat, 23-10-re nyerték ezt a játékrészt, kialakult az első félidőben a legnagyobb differencia. Lassacskán faragta a hátrányát a Cedevita, ám nagy rohamra nem futotta erejükből, 51-55-nél szorosabb nem volt az állás egyszer sem. A záró játékrészben aztán szinte lekopírozták az első negyedet a csapatként hihetetlenül erős vendégek, ezt a tízpercet 23-10-re nyerték meg és végül szinte kiütötték városi riválisukat. A Cibona vezére, Dario Saric (13 pont, 8 lepattanó) ezúttal is jó volt, de nem volt olyan kimagasló, mint az elmúlt hetekben. Jerel Blassingame (24/15 pont, 10 gólpassz) viszont egészen extra volt, az amerikai irányító kiválóan mozgatta csapatát és ponterős is volt. A Cedevitában Nolan Smith (22/9 pont, 4 lepattanó) volt a legeredményesebb, de sok labdát elhasznált és a gólpasszok is hiányoztak tőle, nem tudott igazi vezér lenni. A Cibona ezzel a sikerrel egy győzelemre van csak a Cedevitától és továbbra is nagy harcban van a Final Fourba jutásért.

Partizan (szerb, 13-5) – MZT Szkopje (macedón, 8-10) 66-73
Talán még a Cibona sikerénél is nagyobb bravúrt ért el a Szkopje, a macedónok a félelmetes Pionir Arenában tudtak diadalmaskodni. Ez volt a szerbek első hazai veresége – nem számítva a Zvezda sikerét, mikor hivatalosan a Partizan volt a pályaválasztó – mellyel a listavezető Crvena Zvezda mögött nagyon besűrűsödött az élmezőny. A Szkopjénak sikerült elérnie ezen a mérkőzésen, hogy végig szorosan tapadjanak sokkal esélyesebb ellenfelükre. 32-24-nél alakult ki a legnagyobb különbség, de innen is gyorsan vissza tudtak jönni a szervezett vendégek. A végjátékba 65-65-ös döntetlennel mentek be a felek, ekkor Uros Lucsics dobott sorozatban 5 pontot, a belgrádiak viszont eladtak két labdát, kihagytak néhány dobást, így pedig sikerült a Skopjénak az óriási bravúr, a végső győzelemre is esélyes Partizant idegenben legyőzni. Todor Gecsevszki (19/9 pont, 13 lepattanó, 10/7 mezőnyből) hatalmasat játszott, fiatalkori önmagát idézte, csapata élére állt és vezérletével győzött az MZT.

Buducsnoszt (montenegrói, 12-6) – Siroki (bosnyák, 5-13) 85-68
A forduló legsimább meccsének vártuk a Buducsnoszt-Siroki derbit, és ha a végeredményben nem is, de a játék képében az is volt. A feldobás után nem sokat törődtek a védekezéssel a felek, ebből a házigazdák jöttek ki jobban, 6 perc után már 20-9-re vezettek. A folytatásban aztán zárkóztak a bosnyákok, 27-23-nál már látótávolságba kerültek. Ez az állapot azonban nem tartott sokáig, a második negyedben ismét begyújtotta a rakétákat a Buducsnoszt, és pillanatok alatt ismét nagy lett a különbség, ami már a 20 pontot is elérte (47-27). Ezzel el is dőlt már félidő előtt a mérkőzés, a hátralévő idő csak formalitás volt, a végeredmény volt kérdéses, ami 17 pontos montenegrói siker lett végül. A Buducsnosztból többen is remekeltek, Szuad Sehovics (23/9 pont, 7 lepattanó) volt a mezőny legjobbja, de Jeleel Akindele (14 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) és Csedomir Vitkovac (11/3 pont, 9 lepattanó) is főszereplők voltak. A túloldalon Ivan Buva (19 pont, 11 lepattanó, 12/11 büntető) emelkedett ki csapatából.

Igokea (bosnyák, 10-8) – Krka (szlovén, 7-11) 83-74
Remekül sikerült a régi-új vezetőedző, Vlada Jovanovics bemutatkozása az Igokea kispadján, csapata simán győzte le a Krka együttesét. Az első perctől fogva vezettek a bosnyákok, előnyüket pedig szépen lassan, percről percre növelni kezdték, ami a félidőhöz közeledve már a 20 pontot súrolta (40-22). A folytatásnak ezen a meccsen sem volt túl nagy sportértéke már, 69-65 volt a hátralévő időben a legszorosabb állás. Az Igokea ekkor azonban megrázta magát, ismét 10 fölé nőtt a hazai fór, végleg eldőlt a mérkőzés. A triplák értékesítésében (Igokea: 20/11, 55%) és a büntetőzésben (Krka: 16/9, 56%) volt a legnagyobb különbség a csapatok között, ezen nagyon sok múlott. Nemanja Gordics (21/9 pont, 10/8 mezőnyből) remek dobóformával a mezőny legponterősebbje lett, Sinisa Stemberger (12/9 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) pedig a szervezésből vette ki alaposan a részét.

Union Olimpija (szlovén, 7-11) – Radnicski (szerb, 7-11) 85-56
A hasonló erőviszonyokkal bíró Ljubljana és Radnicski találkozóján aligha számíthatott bárki is ekkora különbségre, a szlovénok valósággal kiütötték vendégeiket és ezzel beérték őket a tabellán. Már az első negyedben 10 ponttal mentek a nagyon motivált vendéglátók (24-14), ezt az előnyt pedig a félidőig szinte meg is duplázták (45-27). Ahogy a forduló legtöbb meccsén, itt is eldőltek tehát a nagyszünetig a lényegi dolgok, az Olimpija azonban nem állt le, igaz szinte mindegy is volt, hogy milyen felállásban voltak fent a széteső Radnicski ellen, mindenképpen nagy fölényben játszottak. Deividas Gailius (20/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Alen Omic (14 pont, 10 lepattanó) 24-24 perc alatt is nagyszerű számokat hoztak, kiválóan játszottak.

Mega Vizura (szerb, 7-11) – Zadar (horvát, 5-13) 91-75
Az eheti összefoglaló meglehetősen egyhangúra és unalmasra sikerült, köszönhetően a csapatoknak, és ezen a Mega Vizura-Zadar összecsapás sem változtatott. Félidőig már itt is minden komoly kérdés megválaszolásra került, a szerbek átlag feletti támadójátékot bemutatva már 56-36-ra vezettek a nagyszünetben. Lepattanózásban nagyon nagy fölényben voltak a házigazdák (44-30), akik a 18 támadóoldalon szedett lecsorgó labdájuk következtében sokkal többet is dobhattak rá, több esélyük volt a pontszerzésre. Vaszilij Micics (18/3 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), Nemanja Radovics (13/3 pont, 9 lepattanó) és Ratko Varda (15 pont, 4 lepattanó) nagyon jól játszottak a Mega Vizurában, de összességében az egész csapatot dicséret illeti. A Zadarban a mindössze 20 esztendős Marko Ramljak (18/3 pont, 6 lepattanó) nyújtotta az egyetlen kimagasló teljesítményt.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus