Adria Liga 20. forduló – Beharangozó

A múlt heti, kupahétvége miatti szünet után a huszadik fordulóval folytatódik az ABA Liga küzdelemsorozata. Hét nemzet hat kupagyőztes gárdája is pályára lép, a slágermeccs az egyaránt remek formában lévő Cedevita és Crvena Zvezda összecsapása lesz. Kötelezően begyűjtendő győzelem vár a Partizanra, a Buducsnosztra és az Igokeára, míg a Krka-Szkopje és a Mega Vizura-Cibona derbiken kiélezett csatát várunk.

Union Olimpija (szlovén, 7-12) – Szolnoki Olaj (6-13) szombat 17.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

Krka (szlovén, 8-11) – MZT Szkopje (macedón, 9-10) szombat 19.00
Két friss kupagyőztes feszül egymásnak Szkopjében, az MZT zsinórban harmadszor, a Krka pedig a nagy rivális Olimpiját legyőzve történetében először szerezte meg a nemzeti serleget. A Szkopje egyébként is nagy formában van, az Adria Liga előző fordulóiban a Partizan idegenbeli legyőzése után a Mega Vizurát is két vállra fektette. Az elmúlt hetek pozitív kimenetelű eseményeinek köszönhetően a Körmenden is megforduló vezetőedző, Zoran Martic szerződését további egy évvel meghosszabbították a klubvezetők. Szombaton folytatni szeretné jó sorozatát és egálra hozni győzelem-vereség mutatóját a macedón csapat, ám a Krka biztosan kemény dió lesz számukra. A novo mestóiak legutóbb a Zadar otthonában aratott győzelemmel szilárdították tovább pozíciójukat a középmezőnyben, amit ezen a hétvégén is megtennének. Jó, szoros meccsre van tehát kilátás, ahol a Krka 4,5 pontos favorit.

Buducsnoszt (montenegrói, 12-7) – Radnicski (szerb, 7-12) szombat 21.00
A Buducsnoszt is megnyerte hazájában a kupát (a Radnicski a Zvezda ellen vérzett el az elődöntőben), és ennek a mérkőzésnek is a toronymagas esélyese. A Radnicski nagyon szenved mostanság, legutóbb például a Szolnok első idegenbeli sikerét ünnepelhette Kragujevacban. De azt megelőzően Ljubljanában is szabtak rájuk egy 30-as zakót, és a Buducsnoszt sem rendelkezik gyengébb hazai pályával, mint a szlovénok. A podgoricaiaknak egyébként is nagyon kell a győzelem, az elmúlt hetekben lépéshátrányba kerültek a Cibonával szemben, egymeccses előnyük ugyanekkora hátránnyá változott 2-3 hét leforgása alatt a negyedik helyért vívott harcban. A Buducsnoszt 9 ponttal esélyesebb a bet365 szerint.

Partizan (szerb, 13-6) – Siroki (bosnyák, 5-14) vasárnap 17.00
A hétvégi kupaküzdelmek egyik végső győztese és egy negyeddöntőben leszereplő gárda csap össze vasárnap késő délután. Viszont meglepetésre az előbbi megállapítás igaz a Sirokira, akik az Igokeát győzték le egyetlen ponttal a fináléban, az utóbbi pedig a Partizanra, akik alaposan lebőgtek az FMP elleni negyeddöntőben. Ettől függetlenül viszont a két csapat hétvégi találkozóján nem kérdéses, hogy a Partizan a toronymagas favorit, a szerbek nem engedhetnek meg maguknak egy hazai botlást. Nem is valószínű, hogy ez bekövetkezik, a két játékoskeret között óriási a különbség, ráadásul a szerbek leigazolták a héten a komoly NBA tapasztalattal is rendelkező Szasa Pavlovicsot. Félelmetes hazai közönsége előtt a Partizan 12 pontos favoritja a mérkőzésnek.

Igokea (bosnyák, 11-8) – Zadar (horvát, 5-14) vasárnap 17.00
A Buducsnoszthoz és a Parizanhoz hasonlóan az Igokea is toronymagas favoritja a soros mérkőzésének. Az edzőváltás után két Adria Liga meccsét is megnyerte a bosnyák csapat, az elbukott kupadöntő viszont negatív meglepetés tőlük, még ha ebben a szezonban mumusuknak számító Sirokitól szenvedték is el. Ezúttal viszont az ilyen jellegű szenzációra nem sok esély van, erre ha nem az Igokea feljavuló formája, akkor a Zadar a garancia. A horvátok komoly gödörben vannak, zsinórban hét meccset buktak, komolyan veszélyezteti őket a kiesés réme. Ennek elkerülése érdekében felfrissítették keretüket, a héten Franciaországból érkezett új irányító a csapathoz, az amerikai Mark Lyons személyében. Az Igokea 11,5 ponttal esélyesebb előzetesen.

Cedevita (horvát, 14-5) – Crvena Zvezda (szerb, 16-3) vasárnap 19.00
A forduló rangadóját rendezik vasárnap este, két pazar formában lévő gárda, a Crvena Zvezda és a Cedevita főszereplésével. Legutóbbi hét mérkőzését megnyerte az ABA Ligában a Zvezda, de a zágrábiak sem panaszkodhatnak, ők csupán egyszer kapituláltak ugyanennyi fellépésükön. Az Eurocupban már vegyesebb a kép, a szerbek Bilbaóban arattak hatalmas sikert, amivel továbbléptek csoportjukból. Ezzel szemben a Cedevita háromból harmadik hazai meccsét is elvesztette a sorozatban, mégis versenyben vannak még a továbbjutásért vívott harcban. A Zvezda ráadásként még a szerb kupát is elhódította, hatalmas csatában, egyetlen ponttal győztek a piros-fehérek a Mega Vizura ellen a döntőben. Mivel Zágrábban mérkőzik meg egymással a két remek csapat, ezért tippelni is szinte lehetetlen a győztesre, biztosan a végletekig kiélezett, parázs csatát vívnak majd a felek. Ezt jelzi az is, hogy a Zvezda mindössze 1 pontos favorit.

Mega Vizura (szerb, 7-12) – Cibona (horvát, 13-6) hétfő 20.45
Hétfő estére is marad egy mérkőzés, a Mega Vizura-Cibona derbi zárja majd a fordulót. Érdekes mérkőzésre van kilátás, a szendrőiek továbbra sem nyertek még pozitív mérleggel álló csapattal szemben, erre a legjobb esélyük most nyílik talán. Viszont nagyon nem voltak formában az utóbbi időben a szerbek, hét meccsükből mindössze egyet, a gyengécske Zadar ellenit tudták megnyerni. A hétvégi kupadöntőn viszont erőn felül is teljesítettek, a Zvezda mindössze az utolsó másodpercekben tudta térdre kényszeríteni őket. Nem tudni, hogy ez a vereség mennyire marad bent Vardáék fejében, de a Cibona ellen minden koncentrációra szükségük lesz. Talán éppen ez a horvátok legnagyobb erénye ebben az évben, akik megalkuvást nem tűrően küzdenek az utolsó másodpercekig, ez pedig nagy győzelmekhez segítette már eddig is őket. A kiélezett küzdelem tehát garantált, ezt mutatja az is, hogy a bet365 teljesen azonos eséllyel adja mindkét csapat győzelmét.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus