Adria Liga 20. forduló: Vége a Cibona és a Zvezda idei veretlenségének

Az ABA Liga huszadik fordulójának rangadóján a Cedevita nagy küzdelemben gyűrte le a listavezető Crvena Zvezdát, a Cibona pedig a Mega Vizura ellen futott bele a késbe, így két nagy győzelmi sorozat is a múlté. Három meccsen is sima hazai sikert vártunk, ezzel szemben a Partizan és az Igokea nagyon megizzadt, a Buducsnoszt pedig el is bukott a hétvégén. A friss kupagyőztesek csatája váratlanul nagy különbséggel dőlt el. Íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Union Olimpija (szlovén, 8-12) – Szolnoki Olaj (6-14) 74-57
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Cedevita (horvát, 15-5) – Crvena Zvezda (szerb, 16-4) 68-64
A forduló legjobban várt mérkőzése, a Cedevita-Zvezda ütközet tipikus ABA Ligás rangadó volt, kőkemény védekezéssel, kevés ponttal és késhegyre menő csatával. Elképesztően szoros mérkőzés volt ez, 1-2-3 pontnál nagyobb különbség csak nagyon ritkán alakult ki. Egyetlen nagyobb roham volt a 40 perc során, a harmadik negyed második felében, 38-38 után 11-0-t produkáltak a szerbek, ám ez a nagy előnyük nem tartott sokáig. A keményen küzdő Cedevita 58 pontnál ismét utolérte ellenfelét, következhetett az éles végjáték. A momentum átkerült a horvátok oldalára, a zágrábiak legjobbja, Nolan Smith (18 pont) süllyesztett el egy duplát, az ellentámadásból pedig eladták a labdát a szerbek, aminek következtében faultolniuk kellett, így pedig behúzta a Cedevita ezt a nagy rangadót. A horvátok ezzel megszakították a Zvezda hétmeccses győzelmi sorozatát, valamint egy meccsre megközelítette a listavezetőt. A szerbek legjobbja Boban Marjanovics (14 pont, 9 lepattanó, 6 blokk) volt.

Partizan (szerb, 14-6) – Siroki (bosnyák, 5-15) 63-58
Ha kínkeservesen, nagy nehézségek árán is, de kiszenvedte a győzelmet a Partizan a ligautolsó Siroki ellen. Gödörben vannak a szerbek, a Szkopje elleni hazai vereséget a Cibona elleni újabb betli, majd a kupakudarc (negyeddöntőbeli kiesés az FMP ellen) követte, itt viszont a legfontosabbat, a győzelmet legalább abszolválták a belgrádiak. A mérkőzés két és fél negyeden keresztül abszolút kiegyenlített volt, ekkor viszont az egyébként teljesen ritmustalan hazaiak kicsit magukra találtak, és lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak (43-36). Ennyi ezen a meccsen elég is volt nekik, a szintén nem túl gördülékeny játékot mutató, múlt hétvégén még kupagyőzelmet ünneplő Siroki nem tudta visszavenni a vezetést, állandósult a hazaiak 5-6 pont körüli fórja, és így is ért véget a mérkőzés. Az NBA-ből visszatérő Szasa Pavlovics (13 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) jó játékkal mutatkozott be a Partizanban, csapata legeredményesebbje lett. A bosnyákoknál Ivan Buva (19/9 pont, 9 lepattanó) vitte a prímet.

Mega Vizura (szerb, 8-12) – Cibona (horvát, 13-7) 102-74
Elveszítette 2014-es veretlenségét a Cibona, a horvátok öt sikeresen megvívott csata után először szenvedtek vereséget ebben a naptári évben. Ráadásul nem is akárhogyan, második félidei remeklésével a Mega Vizura egyenesen kiütötte őket. Pedig nagyon kiegyenlítetten indult a mérkőzés, jobbára ekkor is a szendrőieknél volt az előny, de ez csak minimális mértékű volt, a félidei eredmény 51-50 volt a roppant szórakoztató derbin. Fordulás után nem sokkal aztán némileg értetlenül összezuhant a Cibona, a szerbek ugyanakkor tartották az addigi csapásszámot, 10-0-lal zárták a harmadik játékrészt, amivel 78-61-re változott az állás. Kinyílt az olló a csapatok között, innen pedig a horvátok már nem tudtak talpra állni, végül a Mega Vizura újabb, 14-0-s rohammal zárta le a mérkőzést, amivel kiütéses sikert aratott. A hazaiak idénybeli pontcsúcsából Nemanja Radovics (22/3 pont, 6 lepattanó), Vaszilij Micics (18 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Ratko Varda (14 pont, 8 lepattanó) is alaposan kivette a részét, míg a Cibonában Dario Saric (19/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) ismét hozta magát.

Buducsnoszt (montenegrói, 12-8) – Radnicski (szerb, 8-12) 79-85
Nagy bravúrt ért el az elmúlt néhány forduló szenvedése után a Radnicski, a Szolnok elleni hazai vereséget kijavítva Podgoricában diadalmaskodtak a szerbek. Ennél a ténynél is meglepőbb, hogy egyetlen másodpercig sem vezetett a Buducsnoszt, meglehetősen simán intézte el a montenegróiakat a vendégcsapat. A Radnicski rögtön az elején megszerezte a vezetést, tíz pont körüli előnyét hosszú percekig tartotta, idegőrlő módon minden Buducsnoszt kosárra volt válasza. Nagyszünet után aztán még egy sebességfokozattal feljebb kapcsoltak a látogatók, a 25. percben már 60-39-ra vezettek, ezzel pedig el is dőlt a találkozó. A hátralévő időben becsületből még kozmetikáztak a hazai játékosok, de a végeredmény nagyon csalóka, esélye sem volt a győzelemre a Buducsnosztnak. A Radnicski irányítója, Marko Marinovics (24/9 pont, 12 gólpassz, 5 lepattanó, 10 kiharcolt fault) pontatlan kinti dobásai (10/3 tripla) ellenére is igazi vezér volt, játékszervezésével a mezőny fölé nőtt. Marko Brkicsnek (20/15, 9/7 mezőnyből) a hatékonysággal nem akadt gondja, a hazaiaknál pedig Szuad Sehovics (22/12 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) emelkedett ki.

Igokea (bosnyák, 12-8) – Zadar (horvát, 5-15) 65-58
Az Igokeának sem volt könnyű dolga, a Sirokihoz hasonlóan a Zadar is a vártnál sokkal jobban tartotta magát esélyesebb ellenfele otthonában. Ez a meccs azért egyoldalúbb volt, mint a Partizan találkozója, a bosnyákok beragadtak ugyan a rajnál, de a második negyedtől már egyértelműen fölényben játszottak. A 14. percben tíz pont fölé nőtt a különbség (27-15), ami sokáig, a harmadik negyed végéig nem is változott számottevően. Ekkor azonban megtorpant az Igokea, ezt jól kihasználta a Zadar, így egy 11-0-s vendégrohammal 47-44-re alakult az állás. A hátralévő időben azonban sok faultot harcoltak ki a házigazdák, az ezekért járó büntetőket pedig higgadtan értékesíttették, így le tudták zárni a találkozót, nem született meglepetés. Nemanja Gordics (21/9 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) a mezőny fölé nőtt, az ő nagyszerű játékára alapozta sikerét az Igokea. A túloldalon Josip Sobin (14 pont, 7 lepattanó, 7/6) emelhető ki.

Krka (szlovén, 9-11) – MZT Szkopje (macedón, 9-11) 73-50
A két friss kupagyőztes, a Krka és a Szkopje találkozóján előzetesen nagy csatára számítottunk, végül azonban tükörsima mérkőzés lett ebből a párosításból. A várakozásoknak megfelelően indult a meccs, a második negyed elején viszont valami megtört a macedónokban. 22-20-as állás után 19-3-mal fejezte be a félidőt a Krka, ez volt a mérkőzés döntő szakasza. 20 pont fölé nőtt a novo mestói fór, ami a folytatásban sem nagyon csökkent, edzőmeccs jelleget öltött a találkozó. Ezzel a győzelemmel beérte riválisát a szlovén bajnok a tabellán, az élmezőny utáni, 7. helyért folyó harcban is jó helyzetbe került. Az ex-körmendi Zvonko Buljan (15 pont, 7 lepattanó), valamint Edo Muric (13 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) is sokat tettek a Krka sikeréért, míg a túloldalon csak Alekszandar Cvetkovics (11 pont, 4 gólpassz) ért el kétszámjegyű pontot.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus