Adria Liga 21. forduló – Beharangozó

Már csak hat forduló van hátra az ABA Liga idei alapszakaszából, a huszonegyedik fordulóban sok csapat számára a szokásosnál is nagyobb a tét. A belgrádi városi rangadó, a Zvezda-Partizan derbi lesz a hétvége csemegéje, ősi ellenségek feszülnek egymásnak a Pionirban. A két sztárcsapat mellett a Cedevita, a Cibona, az Igokea és a Buducsnoszt is a Final Fourba igyekszik, mindegyikükre hozható meccs vár, aki kikap lépéshátrányba kerül, a Siroki és a Zadar pedig a kiesés elől menekül.

Szolnoki Olaj (6-14) – Igokea (bosnyák, 12-8) szombat 17.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

Radnicski (szerb, 8-12) – Cedevita (horvát, 15-5) szombat 19.00
A hasonló utat járt be a Radnicski és a Cedevita az elmúlt egy hétben, hiszen mindkét csapat bravúros sikert aratott az előző fordulóban az Adria Ligában, ezt követően viszont szerdán kiestek az Eurocup sorozatból. A legutóbbi hétvégén a Radnicski a Buducsnoszt otthonában ért el hangos sikert, míg a Cedevita a listavezető Crvena Zvezdát gyűrte le hatalmas csatában. Az európai porondon aztán néhány nappal később a két gárda idegenbe utazott, ahol a kezükben volt a továbbjutás, ám egyiküknek sem sikerült kiharcolnia azt. A szerbek az Alba Berlintől, a zágrábiak pedig a Lietuvos Rytastól szenvedtek fájó vereséget. A Cedevita 3,5 pontos favoritja kettejük összecsapásának.

Siroki (bosnyák, 5-15) – Mega Vizura (szerb, 8-12) szombat 19.00
Lassan már minden meccsén győzelmi kényszerben játszik a Siroki, a bosnyákok élet-halál harcot vívnak a kiesés elkerüléséért, ezúttal ráadásul verhető ellenfél is érkezik Brijegbe a Mega Vizura személyében. A házigazdák sikerélmény nélkül tudták le legutóbbi három meccsüket a Buducsnoszt, a Cedevita és a Partizan ellen, igaz ez a kőkemény trió erősebb csapatokat is megoldhatatlan feladat elé állítana. Ezúttal viszont itt az esély a szendrőiek ellen, akik emberemlékezet óta nem nyertek idegenben. Még az ötödik fordulóban gyűjtötték be egyetlen otthonuktól távol szerzett diadalukat a szerbek, akkor a Sirokihoz hasonló erőt képviselő Zadart fektették két vállra. Mindkét csapat bizakodhat tehát a jobb folytatás reményében, a Siroki 4 pontos favorit.

Cibona (horvát, 13-7) – Krka (szlovén, 9-11) szombat 19.00
A múlt héten véget ért a Cibona szép sorozata, öt győztesen megvívott meccs után – ahol többnyire nem ők voltak a favoritok – 2014-ben először kapituláltak a Mega Vizura ellenében. Az egy nagyon sima, kiütéses vereség lett a végére, így van mit kijavítaniuk a horvátoknak. Ráadásul az alapszakasz végéhez közeledve egyre élesedik a Final Fourba kerülésért vívott harc is, kötelező lenne tehát a győzelem számukra. A Krkáról elmondható, hogy eléggé hullámzóan teljesítenek, hol nyernek, hol pedig kikapnak a novo mestóiak. Ezúttal jó hetet tudhatnak maguk mögött, a Szkopjét simán legyőzték, a középmezőny élére kerültek, közvetlenül követik a nagycsapatokat. Az EuroChallenge-ben a Szolnokot győzték le kedden, így reális esélyük van a továbbjutásra az utolsó forduló előtt. Ezen a meccsen a Cibona 6,5 ponttal esélyesebb.

MZT Szkopje (macedón, 9-11) – Zadar (horvát, 5-15) szombat 19.00
Múlt héten nagy pofonba szaladt bele a Szkopje, ezúttal viszont elvárás velük szemben a győzelem a Zadar ellen. A Partizan elleni idegenbeli siker, majd a Mega Vizura legyőzése nagyon szép eredmény volt a macedónoktól, különösen ezek fényében meglepő a Krka elleni fiaskójuk (73-50). Ennél csak az lenne még meglepőbb, ha most hétvégén is kikapnának, a Zadar ugyanis pocsék formában van. A horvátok az utolsó nyolc meccsüket elveszítették, az edzőváltás és a játékoskeret felfrissítése sem jött be nekik, így komolyan kísérti őket a kiesés réme. Minden sorozat megszakad egyszer, de azért meglepő lenne, ha ez most történne meg, a Szkopje 8,5 pontos favoritja a találkozónak.

Crvena Zvezda (szerb, 16-4) – Partizan (szerb, 14-6) vasárnap 20.00
„A meccs!” Így tekintenek erre a párosításra mindkét belgrádi klub játékosai és szurkolói egyaránt. A Zvezda és a Partizan ősi riválisai, már-már ellenségei egymásnak, kiemelten fontos mindkét fél számára a városi derbi. Az első összecsapást, papíron a Partizan pályaválasztása mellett a Zvezda nyerte meg drámai csatában, hosszabbítás után. A visszavágás extra motiváció lehet a fekete-fehérek számára, de ezen túl az alapszakaszgyőzelem is a tét, egy Zvezda-sikerrel szinte biztosan lemondhat erről a Partizan. Mindkét csapat belefutott néhány vereségbe az elmúlt hetekben, a Partizan a Szkopjétól és a Cibonától kapott leckét, míg a Zvezda hétmeccses győzelmi sorozata ért véget a Cedevita ellen. Ennek a meccsnek 4,5 pontos esélyese a Crvena Zvezda, ám sem ez, sem az eddigi eredmények nem számítanak ezen a meccsen, a pillanatnyi forma dönt majd, egyedül a vérbeli rangadóhangulat garantált.

Union Olimpija (szlovén, 8-12) – Buducsnoszt (montenegrói, 12-8) hétfő 19.00
A forduló záró meccse igazán érdekes összecsapásnak ígérkezik, szinte lehetetlen tippelni a végkimenetelére. A Ljubljana és a Buducsnoszt éppen ellentétes mérleggel rendelkeznek, a játékerőt tekintve mégsem állnak messze egymástól. A montenegróiak nagy esélyt szalasztottak el a múlt héten, hiszen a Cibona vereséget szenvedett, ők viszont nem tudták legyőzni otthonukban a Radnicskit. Így ahelyett, hogy a négyesdöntőért vívott harcban beérték volna riválisukat, az Igokea győzelme miatt még körülöttük sűrűsödött be inkább a mezőny. Az Olimpijának a sorsolás szeszélye folytán ez zsinórban a negyedik hazai mérkőzése, az előző háromból kettőt megnyert (a Radnicski és a Szolnok ellen), egyet pedig elveszített (Igokea). Ahhoz, hogy a szlovénok jól jöjjenek ki ebből a minisorozatból újra nyerniük kellene, a Buducsnosztnak pedig a négybe jutás miatt kiemelt fontosságú ez a derbi. Az Olimpija 2,5 pontos favorit.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus