Adria Liga 22. forduló: Botlott a Cibona, az Igokea pedig lehet, hogy végleg kiszállt

Az ABA Liga huszonkettedik fordulójában a Crvena Zvezda és a Partizan is szerb házirangadót nyert, a Cedevita pedig erődemonstrációt tartott. A Cibona nagyot bukott Zadarban, az Igokeának pedig már csak matematikai esélye maradt a Final Fourra. Íme a részletek:

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Buducsnoszt (montenegrói, 13-8) – Szolnoki Olaj (7-14) 
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Mega Vizura (szerb, 9-13) – Crvena Zvezda (szerb, 18-4) 86-98
A forduló (egyik) szerb rangadóján a Mega Vizura látta vendégül a listavezető Crvena Zvezdát. Az Adria Ligában megszokott kemény, brusztolós védekezést ezúttal mindkét gárda sutba dobta, és közönségszórakoztató, ritkán látható pontgazdag meccsel örvendeztette meg a szurkolókat. A meccsen végig a belgrádiak voltak előnyben, 9-7 után átvették a vezetést, amit a meccs végéig ki sem adtak a kezükből. Ettől függetlenül nem volt egy könnyű menet ez a piros-fehérek számára, a különbség rendre csak néhány pont volt a felek között. A Mega Vizura erejét viszont felőrölte az állandó kapaszkodás és futás az eredmény után, így fordítaniuk a végén sem sikerült. Remek egyéni teljesítmények egész sorát láthattuk a mérkőzésen, a Zvezdából például heten is kétszámjegyű VAL pontszámot értek el. Branko Lazics (22/9 pont), DeMarcus Nelson (15/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), Jaka Blazic (17/15 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 6/5 tripla) és Rasko Katics (14 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) is egészen kiváló volt közülük. A Mega Vizurában a Murciába távozó Radovics helyére visszatérő Novica Velicskovics (15/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) remekül mutatkozott be, de Vaszilij Micics (17/6 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) és Nikola Jokics (22 pont, 5 lepattanó, 9/8 dupla) is csak dicsérhető.

Cedevita (horvát, 17-5) – Union Olimpija (szlovén, 8-14) 75-60
Esélyeshez méltó magabiztossággal intézte el a Cedevita a Ljubljanát, már a mérkőzés elején nagy különbség alakult ki, ami a meccs végéig állandósult. Ez azért is érdekes, mert a horvátok egyetlen triplát sem értékesítettek (7/0), és elvesztették a lepattanócsatát is (30-34). Viszont a festéket uralta támadásban a Cedevita, kétszer annyi duplát szereztek, mint az Olimpija (55/31, 56% - 30/14, 47%), ráadásul elég jó százalékban tették mindezt. 14-2-vel kezdtek a hazaiak, 4 perc után már biztosan vezettek. 10 pont alá a hátralévő időben már egyszer sem csökkent a csapatok közti differencia, inkább a 20-hoz volt közelebb a különbség (23. perc: 53-33). Így csordogáltak le a percek, a végeredmény 75-60 lett. Nolan Smith (17 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Miro Bilan (19 pont) és Juszuf Nurkics (14 pont, 4 lepattanó) triója gondoskodott elsősorban a zágrábi sikerről, a Ljubljanát pedig Alen Omic (20 pont, 10 lepattanó) és Dino Muric (18/3 pont, 7 lepattanó) mentették meg a kiütéses veréstől.

Zadar (horvát, 6-16) – Cibona (horvát, 14-8) 59-53
Nagy bravúrt ért el a Zadar a Cibona ellen, a hazaiak jelen állapotukban szinte csodaszámba menő győzelmet arattak honfitársaik ellen. A tengerpartiak ezzel elkerülték zsinórban tízedik vereségüket, de ami még fontosabb számukra, hogy az utolsó, kieső helyet is, még ha csak ideiglenesen is vannak lépéselőnyben a Sirokival szemben. A színvonal finoman szólva sem verdeste az eget, egyik csapat sem érte el még a 60 dobott pontot sem. Pedig a 3500 kitartó hazai szurkoló az elején sem lehetett túl bizakodó, 19-9-re lépett el a Cibona egy negyednyi játék után. A folytatásban aztán összeszedték magukat a hazai játékosok, ezzel egyidejűleg pedig elvesztették a ritmust a zágrábiak, akik mindössze 7 pontra voltak képesek a második játékrészben. A 24-26-os félidei állás egy erős negyed eredményének is beillene, a Mega Vizura-Zvezda összecsapáson ezt túl is dobták a felek. Itt viszont a küzdelem dominált a gördülékeny játék helyett, de nagy dicséret illeti a Zadart, hogy az ő helyzetükben kiharcolták maguknak a győzelmet. A Cibonának nagyon sokba kerülhet ez az elhullajtott két pont a FF-ért vívott harcban. Mark Lyons (17/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt a Zadar motorja, a túloldalon pedig Dario Saric (18/3 pont, 16 lepattanó) pontatlan dobásai miatt brutális dupla-duplája ellenére sem volt túl hatékony.

Partizan (szerb, 15-7) – Radnicski (szerb, 8-14) 82-70
Az utóbbi időben gödörbe került a Partizan, februárban mindössze egy meccset tudott megnyerni a fokozott sorozatterhelésben lévő sztárcsapat. A Radnicski ellen sem brillíroztak a fekete-fehérek, viszont küzdöttek becsülettel, és ez végül kifizetődött számukra. Közvetlenül félidő előtt még 36-36 volt az állás, fordulás után viszont egy fokozattal feljebb kapcsoltak a belgrádiak. A 26. percben 52-40-re húztak el, ezzel kialakították az addigi legnagyobb különbséget a meccs folyamán. A hátralévő játékidőt aztán már rutinból lehozták a házigazdák, nem engedték közel férkőzni a Radnicskit és behúzták ezt az igen fontos győzelmet. Milenko Tepics (17/6 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), Terance Kinsey (19/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz), Joffrey Lauvergne (16/6 pont, 5 lepattanó) és Szasa Pavlovics (15/6 pont, 3 gólpassz) is nagyszerűen játszott, lényegében ez a négyes lehozta a meccset a Partizannak. A Radnicskiben Marko Marinovics (12/6 pont, 9 gólpassz) és Szava Lesics (14 pont, 7 lepattanó) játszottak jól.

Igokea (bosnyák, 12-10) – MZT Szkopje (macedón, 11-11) 65-79
A második félidei összeomlása után az Igokea alighanem a maradék esélyét is elvesztette a Final Fourba jutást illetően. A mérkőzés felvezetőjében a Szkopje bizonytalan idegenbeli formájáról írtunk, ezt az ingadozást egy mérkőzésen belül is bemutatta a macedón bajnok. Az első félidőt egyértelműen az Igokea uralta, a kiegyenlítettebb első negyed után a másodikban végig 10 pont körüli előnyben voltak a házigazdák. A nagyszünet után egy jó darabig semmi változás nem történt, a 27. percben még mindig 49-39 volt az állás. Ekkor azonban valami megtört az addig magabiztos bosnyákokban, ezzel egyidejűleg pedig elkezdett sülni a vendégek keze, a maradék 13 percben több pontot szerzetek, mint addig az egész mérkőzésen. Sorozatban dobott három triplával faragták hátrányukat, és a folytatásban sem volt már megállás. 20-4-es rohammal fordították meg az állást, 54-48-ról 58-68-ra változott perceken belül az eredmény. Ezzel el is dőlt a mérkőzés, újabb hatalmas sikert aratott a Szkopje, mely így hosszú idő után ismét 50%-osra tornázta fel mérlegét. A macedónok csapatként voltak kiemelkedőek, mind a tíz pályára lépő játékosuk szerzett pontot, 5 és 13 egység között termeltek. Az Igokeában Nemanja Gordics (18 pont, 4 gólpassz) volt kiemelkedő.

Krka (szlovén, 10-12) – Siroki (bosnyák, 5-17) 94-67
Edzőváltás ide, edzőváltás oda, a Siroki újabb kiábrándító vereséget szenvedett, ráadásul a Zadar győzelmével még rosszabb helyzetbe kerültek a bosnyákok. A Krka feltörölte a padlót vendégeikkel, minden negyedet megnyerve nagyon sima győzelmet aratott, végül közel 30 pont lett a csapatok között. A 14. percben még egy pontra megközelítette a Siroki vendéglátóját (21-20), ezt követően viszont begyújtotta a rakétákat a szlovén gárda. Szinte minden támadást kosárral fejeztek be ekkor a házigazdák, a félidőig 48 pontot szereztek, 7 perc alatt 27 egységet rámoltak be a vendégek kosarába (48-38). A fordulás után aztán a pontok száma mellett a különbség mértéke is nőni kezdett, a Siroki nem tudta tartani a lépést. 66-46-nál már kerek 20-as volt a csapatok között, ami a továbbiakban sem csökkent. Jaka Klobucar (17 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) extra teljesítményt nyújtott a Krkában, de nagyon jó volt az ex-körmendi Zvonko Buljan (20/12 pont, 5 lepattanó) is. A Sirokiban Ivan Buva (22/3 pont, 14 lepattanó) szinte egymaga tartotta a lelket az első félidőben.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus