Adria Liga 23. forduló: Újabb pofon a Partizannak, élesedik a harc

Három fordulóval az ABA Liga alapszakaszának vége előtt a Partizan beleszaladt a késbe Ljubljanában, a Cibona hosszabbításban nyert, a Buducsnoszt pedig végleg elbúcsúztatta a tavalyi alapszakaszgyőztest. Ez a három csapat holtversenyben áll a fennmaradó két Final Four helyért, miközben a Zvezda már félig zsebben érezheti az első helyet. A Siroki „triplán” nyert a kiesési rangadón. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Szolnoki Olaj (8-15) – Cedevita (horvát, 17-6) 68-67
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Crvena Zvezda (szerb, 19-4) – Krka (szlovén, 10-13) 78-65
Az esélyeknek megfelelően a Zvezda különösebb megerőltetés nélkül győzte le a vendég Krka együttesét, így a Cedevita szolnoki botlását kihasználva már két győzelemmel vezeti a tabellát horvát ellenfele előtt, három fordulóval a vége előtt karnyújtásnyira van számukra az alapszakaszelsőség. A Krka 12-7-es vezetést szerzett, és nagyjából eddig is tartott számukra a mérkőzés, mert miután bemelegedtek a szerbek nem volt kérdéses, hogy ki uralja a meccset. 12-0-s futással fordították a maguk javára az állást a belgrádiak, 27-17-nél pedig már kereken 10 volt közte. Ezt követően szinte befagyott a különbség a felek között, a Zvezda biztonságos távolságban tartotta magát és izgalmak nélkül zárta le a mérkőzést. A szerdai, Lietuvos Rytas elleni idegenbeli Eurocup nyolcaddöntő előtt megfelelően tudta forgatni és frissen tartani csapatát Dejan Radonjics mester, de Rasko Katics (19 pont, 4 lepattanó), Charles Jenkins (15 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Tadija Dragicsevics (14/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) így is kiemelkedőt tudtak produkálni. 

Buducsnoszt (montenegrói, 15-8) – Igokea (bosnyák, 12-11) 74-63
A forduló záró mérkőzésén a Buducsnoszt abban a tudatban léphetett pályára, hogy esetleges győzelmével nemcsak a Cibonát, de a Ljubljanában botló Partizant is beérné a tabellán. Ennek megfelelő szellemiségben is játszottak a podgoricaiak, biztosan fektették két vállra a tavalyi alapszakszgyőztest, akik így már biztosan kiszálltak a további küzdelmekből és nem játszanak elődöntőt ezúttal. A Buducsnoszt fokozatosan alakította ki előnyét az első félidőben, a 12. percben már 28-18-ra vezettek a hazaiak, és ezt követően nagyon sokáig nem is engedték be a lélektani 10 pontos határ alá ellenfelüket. A harmadik negyed elején két gyors triplával 61-57-re jött fel ugyan az Igokea, de a montenegróiak sem késlekedtek a válasszal, azonnal lehűtötték a kedélyeket és bebiztosították újabb sikerüket. Szuad Sehovics (20/9 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) újabb fantasztikus meccsen van túl, de Nikola Ivanovics (15 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) is remekelt. A bosnyákok közül Nemanja Gordics (18/3 pont, 6 gólpassz) emelhető ki.

Union Olimpija (szlovén, 9-14) – Partizan (szerb, 15-8) 66-59
Újabb nagy pofonba szaladt bele a Partizan, ezúttal Ljubljanában kapituláltak a szerbek, ami még sokba kerülhet számukra. Az Olimpija ebben a szezonban finoman fogalmazva sem egy világverő alakulat, ennek ellenére 0-2 után végig vezetve győzték le viszonylag simán riválisukat. Az első negyedben mindössze 9 pontra voltak képesek a belgrádiak, így nem csoda, hogy már ekkor jelentős különbség alakult ki a felek között (21-9). Sőt, 39-19-nél a 20 pontot is elérte a csapatok közti differencia, 17 perc játék után a szlovénok sokkolták és rádupláztak riválisukra. Innen már nem volt erő a Partizanban egy szoros meccs kiharcolásához sem, akik így bántóan sima vereséget szenvedtek. Deividas Gailius (20/9 pont, 5 lepattanó) volt a nyerőember ezen az estén, a vendégek közül pedig csak Bogdan Bogdanovics (19/9 pont, 4 lepattanó) hozott olyan teljesítményt, amivel a győzelemért lehetett volna harcba szállni.

Cibona (horvát, 15-8) – MZT Szkopje (macedón, 11-12) 93-90 h.u.
Hatalmas meccset játszott egymással a Cibona és a szezon végére nagyszerű formába lendülő Szkopje, mely csak hosszabbításban dőlt el végül. A macedónok az utóbbi időben idegenben is roppant veszélyesek, és csak egy hajszál választotta el őket attól, hogy a Partizan és az Igokea után a Cibona skalpját is begyűjtsék otthonuktól távol. A mérkőzés a legelejétől a végéig elképesztően szorosan alakult, szinte nem is volt akkora különbség a csapatok között, amit egy kosárral ne lehetett volna ledolgozni. A rendes játékidő végén, 79-78-nál a kis híján tripla-duplázó Alekszandar Cvetkovics (17/3 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) vágott be egy triplát, erre viszont Jerel Blassingame (13 pont, 11 gólpassz) felelt duplával, és mivel egy támadóhiba után eladta a labdát az MZT, így jöhetett a hosszabbítás. A túlórát a Szkopje kezdte egy triplával, utána viszont 10-2-ra hozta a következő 2 percet a Cibona, amivel eldőlt a mérkőzés. Nemcsak ekkor, de az egész meccs folyamán nagyon fontos kosarakkal vétette magát észre a Kecskeméten is megfordult Ivan Siriscevic (21/15 pont, 6 lepattanó, 6/5 tripla), a bulvárhírek szerint az Efes-szel összeboronált Dario Saric (18 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) pedig csak „a szokásost” hozta.

Radnicski (szerb, 8-15) – Mega Vizura (szerb, 10-13) 84-86
Valódi tétje már nem nagyon volt a Radnicski-Mega Vizura szerb rangadónak, ebből pedig egy nagyszerű mérkőzés sült ki végül. A két csapat közül a Radnicskinek volt valamivel fontosabb a derbi, hogy matematikailag is elkerülje a kiesést, ennek megfelelően jó mentalitásban, gördülékeny játékkal kezdtek a házigazdák. Öt perc után már 18-7-re vezettek, az első negyed végéig pedig meg sem álltak 27 dobott pontig. Ezt az előnyüket jó darabig tartották is, félidő után még mindig 52-40-re vezettek. A Mega Vizura azonban elkapta a fonalat, 10-2-es szériával zárkózott közelebb. Nem tudott már megújulni és a mérkőzés eleji önmagát idézni a Radnicski, felváltva estek a kosarak, a különbség pedig csak néhány pontos volt. Egy triplával 69-71-nél a vezetést is átvették a szendrőiek, ezt pedig már nem is adták ki a kezükből, így kissé váratlanul megnyerték ezt a mérkőzést. Tizenegyen is kétszámjegyű dobóteljesítménnyel rukkoltak ki a remek találkozón, Marko Brkics (16/12 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz), Marko Marinovics (11/3 pont, 13 gólpassz) illetve Ratko Varda (17 pont, 6 lepattanó) és Vaszilij Micics (15 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) külön is kiemelést érdemel.

Siroki (bosnyák, 6-17) – Zadar (horvát, 6-17) 72-58
Nagy érdeklődés fogadta a Sirokit és a Zadart a két csapat kiesési rangadóján, hatalmas téttel bíró mérkőzés volt ez mindkét fél számára, igazi „hatpontos” derbi. A bosnyákok idei teljesítményükkel sem tudták elriasztani 3500 hűséges szurkolójukat, akik nagyon izgalmasan induló meccset láthattak. Eget verő színvonal nem volt ugyan, de 25-26-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Ekkor azonban megtörtént az első nagy roham, a házigazdák 10-0-s sorozattal húztak el. Ezt nem is tudta lereagálni a Zadar, megtörtek a horvátok. Kézben tartották a meccset a házigazdák, tíz pont feletti előnyük a végéig kitartott. Sőt, a 72-58-as végeredmény azt is jelenti, hogy egymás elleni összevetésben jobbak lettek a bosnyákok, miután ősszel 77-69-es Zadar győzelem született. Duplán, sőt, triplán jól járt a Siroki, hiszen egymeccses hátrányát nemcsak eltüntette, hanem ugyanekkora előnnyé változtatta egy mérkőzéssel. Johnathon Jones (22/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó), Drago Pasalic (18/3 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Ivan Buva (10 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés) intézték el a Zadart, akiken Mark Lyons (24/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) sem tudott segíteni.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus