Adria Liga 24. forduló – Beharangozó

Három forduló van már csak hátra az ABA Liga 2013/14-es alapszakaszából, így sok csapatnak létkérdés a győzelem céljuk elérése érdekében. A Crvena Zvezda és a Cedevita az első két hely megtartásáéért küzd, a Siroki és a Zadar viszont a kiesés elkerüléséért vív élet-halál harcot. A Buducsnoszt és a Cibona a Final Fourba jutásért versengenek egymással, itt az esély számukra, hogy jó ellenfelek ellen javítsák ki egy-egy korábbi botlásukat, ezzel előnybe kerüljenek a másikkal szemben.

Partizan (szerb, 15-8) – Szolnoki Olaj (8-15)
Elhalasztva a Szolnok keddi EuroChallenge szereplése miatt, a találkozó új időpontját még nem jelölték ki.

Krka (szlovén, 10-13) – Radnicski (szerb, 8-15) szombat 17.00
Lényegében tét nélküli meccsel kezdődik meg a forduló, a Krka számára már sem jelentős előre-, sem pedig hátralépési lehetőség nincs, de a Radnicski is inkább csak matematikailag végezhet az utolsó helyen, minthogy ez valós veszély lenne. A motivációs tényező lehet tehát az a faktor, amely eldöntheti ez a mérkőzést. A Krka mindenesetre a hasonló kaliberű ellenfelekkel vívott meccseket szépen behúzta hazai pályán, legutóbb a Mega Vizura, a Szkopje és a Siroki is kapitulált Novo Mestóban. A Radnicski ezzel szemben nincs túl nagy formában, a Buducsnoszt elleni bravúrt leszámítva sorban szenvedi el a vereségeket, legutóbb például hazai pályán a Mega Vizura ellen. Ezúttal sem ők az esélyesek, a Krka 5 pontos favorit.

MZT Szkopje (macedón, 11-12) – Siroki (bosnyák, 6-17) szombat 19.00
A Szkopje-Siroki összecsapás már sokkal érdekesebbnek ígérkezik, abból a szempontból biztosan, hogy a bosnyákoknak a hátralévő 3 fordulóban minden győzelem aranyat, vagy ezzel egyenértékű bentmaradást érhet. A Siroki múlt héten a szezon meccsét játszotta a Zadar ellen, ezt pedig maximálisan abszolválta is, hiszen a győzelmen túl a 14 pontos siker (72-58) azt is jelenti, hogy egymás elleni összevetésben is jobbak riválisuknál. Ezúttal viszont nem lesz ilyen könnyű dolguk, hiszen a Szkopje kirobbanó formában van mostanság, a Partizant és az Igokeát is legyőzték idegenben, a Cibonától pedig csak hosszabbításban kaptak ki múlt héten Zágrábban. Hazai pályán egész szezonban nagyon magabiztosak, legutóbb a Mega Vizurát és a Zadart is simán verték, most is egyértelmű, 7,5 pontos esélyesek.

Zadar (horvát, 6-17) – Crvena Zvezda (szerb, 19-4) szombat 19.00
A Zadarra is igaz ugyanaz, amit a fentiekben a Sirokiról írtunk, minden győzelemre hatalmas szükségük van a horvátoknak, azzal kiegészítve, hogy ők ráadásul lépéskényszerben is vannak, nyerniük kell. Ehhez azonban a lehető legnehezebb ellenfelet kapták, egyik csapat sem a Crvena Zvezda ellen szokta megkezdeni győztes hadjáratát. A Zadar egyébként is ezer sebből vérzik, valamilyen csoda folytán legyőzték ugyan a Cibonát két hete, de az elmúlt tizenegy meccsükből tízet elveszítettek, legutóbb pedig a már említett létfontosságú, Siroki elleni meccsen mondtak csődöt. A Zvezda ezzel szemben pont ellentétes utat ját be, ők az utolsó tizenegy Adria Liga meccsükön csak egyszer kaptak ki. Az Eurocupban is sikerrel vették a nyolcaddöntőt a szerbek, a Lietuvos Rytas elleni fantasztikus párharcból jöttek ki győztesen. Jövő héten a Budivelnik Kijev következik számukra az európai porondon, így szinte biztos alapszakaszgyőztesként ez a mérkőzés inkább csak egy szükséges rossz számukra, ahol egyébként mindössze 6,5 ponttal esélyesebbek előzetesen.

Mega Vizura (szerb, 10-13) – Union Olimpija (szlovén, 9-14) szombat 21.00
A Krka-Radnicski összecsapáshoz hasonlóan a Mega Vizura és a Ljubljana mérkőzése sem tartogat semmilyen lehetőséget vagy veszélyt a csapatok számára, így inkább csak a közelgő hazai bajnokságokra való felkészülésre használhatják a felek. Az ilyen meccsekből aztán sok minden kisülhet, akár egy remek derbi is, mint például a múlt héten a Radnicski és a Mega Vizura találkozóján, ahol nagy lelkierőről tanúbizonyságot téve egy félig már elvesztett meccset fordítottak meg a szerbek. Hőstettből a másik oldalon sem volt hiány, az Olimpija ugyanis egyszerűen leoktatta a Partizant a Stozicében. A szezon talán legjobb játékát hozta a szlovén fővárosi gárda, ezzel ért el bravúros és teljesen megérdemelt sikert nagynevű riválisa ellen. Az előjelek tehát mindkét oldalon jók, a Mega Vizura 3,5 pontos favoritként várja a mérkőzést.

Cedevita (horvát, 17-6) – Buducsnoszt (montenegrói, 15-8) vasárnap 18.00
A Cedevita és a Buducsnoszt vívja a győzelem-vereség mutatók alapján a forduló rangadóját. A Cedevita múlt héten Szolnokon futott bele a késbe, a tiszaligetiek a szezon egyik legjobb teljesítményével állították meg a remeklő horvátokat. Nagy aggodalomra azonban így sincs okuk a zágrábiaknak, betonbiztosnak tűnik a második helyük, viszont egy újabb vereséget már nem nagyon engedhetnek meg maguknak, ha ezt a pozíciót magabiztosan meg akarják tartani. A Buducsnoszt is jó sorozatban van, a kedvező sorsolásukat győzelmekre váltották a montenegróiak a Ljubljana, a Szolnok és az Igokea ellen. Az egyetlen fájó pont nekik a Randnicski elleni, egy hónappal ezelőtti vereség, ezt most egy bravúrral kijavíthatják. A tét mindenesetre óriási számukra, a harc nem is lehetne ennél szorosabb a legjobb négyért, aminek a Buducsnoszt is aktív résztvevője. Ezúttal a Cedevita a hazai pálya miatt feltétlenül esélyesebb, a bet365 szerint 6,5 ponttal.

Igokea (bosnyák, 12-11) – Cibona (horvát, 15-8) hétfő 20.45
Érdekesnek ígérkezik a forduló záró meccse, az Igokea és a Cibona randevúja is. A horvátokra ugyanaz igaz, mint a Buducsnosztra, a két csapat nagyon hasonló cipőben jár. Ugyanúgy áll a két gárda, a Cibona pedig a szezon második felében nagyszerűen teljesít. De nekik is megvan a maguk „keresztje”, ami a montenegróiaknak a Radnicski, az a horvátoknak a Zadar, a ligautolsó elleni vereség még nagyon sokba kerülhet nekik, itt az idő tehát számukra is a korrigálásra. Az ellenfél, az Igokea teljesen szétesett az alapszakasz végére, a Szolnok, a Szkopje és a Buducsnoszt is két vállra fektette őket, ezzel eldőlt, hogy biztosan nem jutnak be idén a négy közé. Az e heti mérkőzésen kérdéses, hogy melyik csapat melyik arcát mutatja, szoros meccsre számítunk, ahol az Igokea mindössze 2 pontos favorit.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus