Adria Liga 25. forduló – Beharangozó

Két fordulóval az ABA Liga alapszakaszának vége előtt a Crvena Zvezda már biztosan megszerezte az első helyet, a Cedevita pedig szintén FF résztvevőnek vallhatja magát. A fennmaradó két helyért a Cibona, a Partizan és a Buducsnoszt meccsel, utóbbi kettő éppen egymással vív élet-halál harcot.

Szolnoki Olaj (8-16) – Mega Vizura (szerb, 10-14) szombat 17.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

Cedevita (horvát, 18-6) – Igokea (bosnyák, 12-12) szombat 17.00
Hazai pályán, az Igokea ellen biztosíthatja be második helyét a Cedevita, ezt egy győzelemmel, a többi eredménytől függetlenül egészen biztosan megteheti. Erre minden esélye meg is van a horvátoknak, hiszen egy remek csapatról van szó, akik mindössze egyszer, a Cibona elleni zágrábi rangadón kapituláltak a Dom Sportovában ebben a szezonban. Ezen túl pedig az Igokea katasztrofális formában van, a tavalyi alapszakaszgyőztes teljesen összeomlott a szezon végére. A bosnyákok sorban szedik be vereségeiket, az utóbbi hat fellépésükön mindössze az utolsó helyezett Zadart tudták megverni. Ezzel el is dőlt a sorsuk, a közepesen eredményes szezonkezdet után immár fényévekre távolodtak a legjobb négytől, már a Szkopje is megelőzte őket 12-12-es mérlegével. Ezúttal sem ők az esélyesek, nagy összegben nem fogadnánk a Cedevita ellen, akik 9,5 pontos favoritok ezúttal.

Crvena Zvezda (szerb, 20-4) – MZT Szkopje (macedón, 12-12) szombat 19.00
Érdekes meccsre van kilátás a már biztos alapszakaszgyőztes Crvena Zvezda és a Szkopje találkozóján, ami adott esetben még szoros végeredményt is hozhat. Egy egyébként is kiváló, és egy nagyszerű formában lévő csapatról van szó, az őszi mérkőzésen pedig az MZT le is győzte a Zvezdát, ez jelenti a szerbek egyik vereségét a négyből. A Hala Pionirban azonban még nem kaptak ki eddig a belgrádiak, egy újabb győzelemmel pedig ez így is maradna a 2013/14-es szezonban. A Zvezda okosan osztja be erejét a kettős terhelésre, hiszen javában zajlik az Eurocup egyenes kieséses szakasza is. Legutóbb a Budivelnik Kijev ellen értek el jó eredményt (3 pontos vereség) a szerbek a jövő heti hazai visszavágó előtt, akik az egészséges rotációra minden bizonnyal nagy hangsúlyt fektetnek ezúttal is. Ezt használhatja ki a Szkopje, hiszen masszív csapattá értek a macedónok a szezon második felére, akik bárkire veszélyt tudnak jelenteni egy-egy meccsen. Természetesen a Zvezda a meccs esélyese, méghozzá 9,5 ponttal.

Union Olimpija (szlovén, 10-14) – Krka (szlovén, 11-13) vasárnap 17.00
A múlt héten elkezdődtek a szlovén bajnokság második szakaszának küzdelmei is, a nyugati szomszédunk két reprezentáns csapata, az Olimpija és a Krka viszont még az Adria Ligában is összecsap. Valódi tétje már nincs ennek a mérkőzésnek, de a presztízs a „mateknál” néha sokkal fontosabb, ezúttal is így van ez. Mindkét csapat meg akarja mutatni, hogy mire számíthat tőle a másik a folytatásban, hiszen szinte biztos, hogy – idén is – a szlovén bajnoki döntő két résztvevőjéről beszélünk. A Ljubljanának lenne még plusz motivációja a visszavágásra, hiszen az őszi meccsen szinte végig vezettek riválisuk otthonában, az utolsó percre azonban elolvadt az előny és a Krka megnyerte a rangadót (63-59). A szoros meccs ezúttal is borítékolható, az Olimpija 2,5 pontos favorit.

Radnicski (szerb, 8-16) – Zadar (horvát, 6-18) hétfő 18.00
A Zadar számára könnyen lehet, hogy az utolsó esélyt jelenti a Radnicski elleni fellépés, hiszen ha kikapnak, akkor az is előfordulhat, hogy biztosan utolsók lesznek és kiesnek az Adria Ligából. A horvátok teljesítményét elnézve nem csodálkoznának ezen a forgatókönyvön, hiszen a Zadar utolsó 12 meccséből 11-et elveszített, csupán a Cibonát tudta legyőzni valamilyen földöntúli csodának köszönhetően, hiszen a zágrábiaknál gyengébb ellenfelek is megoldhatatlan feladat elé állították őket. Például olyanok, mint a Radnicski, viszont a kragujevaciaknál kellemesebb ellenfelet most nem nagyon képzelhetnének el maguknak a vendégek. Teljesen szétesett az idén amúgy is gyengélkedő szerb gárda, nekik sem éppen fényes a 7 meccs alatt elszenvedett 6 vereségük. Ráadásul az alapszakasz végére már a motivációját is teljesen elvesztette a Radnicski, így minimum ebben a faktorban sokkal jobbnak kell lennie a Zadarnak, csak akkor érhetik el céljukat. A bet365 mindenesetre így is 8,5 ponttal esélyesebbnek tartja a házigazdákat.

Siroki (bosnyák, 6-18) – Cibona (horvát, 16-8) hétfő 18.00
Azon kevés meccsek közé tartozik a Siroki-Cibona ütközet, mely mindkét csapat számára valódi téttel bír, igaz más-más okból. A Siroki győzelmével (és a Zadar vereségével) akár be is biztosíthatja bentmaradását, ennél nagyobb hajtóerőt aligha lehet elképzelni egy csapat életében. A Cibona ezzel szemben a Final Four-ért küzd, amire nagyon jó esélyük is van a horvátoknak. A múlt héten legyőzték idegenben az Igokeát a zágrábiak, ezzel pedig lépéselőnybe kerültek legfőbb riválisukkal, a Buducsnoszttal szemben. Ezt a fórt minimum megőrizhetik egy esetleges sikerrel, nagyon fontos tehát számukra ez a mérkőzés. Két okból is így van ez, hiszen a Zadar ellen már egy hasonló kaliberű ellenféllel szemben megfázott a Cibona, figyelniük kell tehát, hogy ne érje őket egy újabb hidegzuhany. Másrészt a záró fordulóban a Zvezdával meccselnek a horvátok, az a találkozó finoman szólva sem lesz egy könnyed esti szórakozás számukra. Mindezeket figyelembe véve a Cibona 4,5 pontos favorit.

Buducsnoszt (montenegrói, 15-9) – Partizan (szerb, 16-8) hétfő 20.45
A fordulót a Buducsnoszt és a Partizan ütközete zárja, nem gondoltuk volna pár héttel korábban, hogy a két csapat közvetlen vetélytársa lehet még egymásnak az alapszakaszban. Ez azonban mégis így van, köszönhetően elsősorban a Partizannak, akik nem várt vereségekbe futottak bele, például a Szkopje és a Ljubljana ellen. Legutóbb játék nélkül, 20-0-lal kapták meg a szerbek a Szolnok elleni bajnokit, csütörtökön viszont hatalmas bravúrt értek el, hiszen Európa egyik topcsapatát, a Macabbi Tel-Avivot fektették két vállra, ezzel megszerezve harmadik győzelmüket is az elitben. Szükségük is van a lendületre, hiszen a Buducsnoszt sarokba szorítva kénytelen megvívni az utolsó két fordulót, az ilyen, minden mindegy alapon játszó ellenfelek a legveszélyesebbek. A Cibonával ellentétben a podgoricaiaknak nem sikerült a bravúr legutóbb, kikaptak a Cedevitától múlt héten, így lecsúsztak az ötödik helyre. „Hatpontos” meccs tehát ez a két csapat között, ami sok mindenről dönthet, vagy éppen még izgalmasabbá teheti az utolsó fordulót. A késhegyre menő csata tehát garantált, a Partizan 4,5 ponttal esélyesebb előzetesen, bár ennek itt most nem sok jelentősége van.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus