Adria Liga 25. forduló: Idejekorán eldőlt a harc a Final Fourért

Az ABA Liga utolsó előtti fordulójában a legfontosabb kérdőjelek kiegyenesedtek, a Buducsnoszt kiszállt a harcból, így a két belgrádi és a két zágrábi klub lesz ott a Final Fourban. A sorrend és az ottani párosítás viszont még kérdéses, erről a jövő héten születik majd döntés. A Siroki és a Zadar is kikapott, így a kiesés szempontjából is nagy csata várható még a következő körben. Jöjjenek a részletek!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

Szolnoki Olaj (8-17) – Mega Vizura (szerb, 11-14) 61-66
A mérkőzés részletes összefoglalója IDE KATTINTVA olvasható.

Crvena Zvezda (szerb, 21-4) – MZT Szkopje (macedón, 12-13) 87-77
Utolsó hazai mérkőzését is izgalmak nélkül nyerte meg a már biztos alapszakaszgyőztes Crvena Zvezda, ezzel megmaradt otthoni hibátlan mérlegük, amivel csak ők büszkélkedhetnek az egész mezőnyben. 9-2-vel kezdtek a szerbek, már ekkor tudatosították ellenfelükben, hogy itt csak egyféle végeredmény születhet. A folytatásban sem változott a játék képe, 16-4-nél pedig már meg is volt a tíz pont feletti különbség. Kis túlzással már ekkor véget is ért a mérkőzés érdemi része, a legszorosabb az állás a továbbiakban 24-21-nél volt, de a Zvezda gyorsan visszaállította a kétszámjegyű különbséget. Ebben a mederben csordogáltak a játékpercek, 68-40-nél pedig már hatalmas hazai fórt mutatott az eredményjelző. A végén kerek tízes lett közte, a csapatok közti különbséget nem is tükrözi talán ez az eredmény. A szerb óriás, Boban Marjanovics (17 pont, 9 lepattanó, 3 blokk, 8/7 mezőnyből) ezúttal is elképesztően hatékony volt, 16 perc alatt ért el 29 VAL-os teljesítményt. Mellette Tadija Dragicsevics (18/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és Rasko Katics (15 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) is nagyszerűek voltak.

Cedevita (horvát, 19-6) – Igokea (bosnyák, 12-13) 74-60
Egynegyednyi jó játékkal eldöntötte az Igokea elleni meccsét a Cedevita, ezzel eldőlt, hogy biztosan második helyen végeznek az alapszakaszban. Igaz ettől nem lettek sokkal okosabbak, hiszen a harmadik helyre még a Partizan és a Cibona is odaérhet, csak jövő héten derül ki, hogy ki lesz az ellenfelük a négyesdöntőben. Nagyon lassan indult a mérkőzés, több mint két percet kellett várni az első kosárra, de a folytatásban sem éppen ipari mennyiségben termelték a csapatok a pontokat, 13-11 lett az első negyed végeredménye. Az áttörést aztán a Cedevita játékosai produkálták, hirtelen olajozottá vált a zágrábiak támadó- és védőgépezete egyaránt, 11-0-s rohamukkal 26-13-ra léptek el. Ez az erejét vesztett Igokea ellen pedig bőven elégnek is bizonyult, a bosnyákok már nem tudtak visszajönni tíz pont alá, 41-22-nél például inkább ennek a duplájához voltak közelebb a csapatok. A játékpercek elosztására ezúttal is nagyon figyelt Repesa mester, a hazaiak közül kilencen játszottak 12 és 24 perc között. Egyedül a karmester, Nolan Smith (12 pont, 6 gólpassz) kapott több időt, de a mezőny legjobbja így is Miro Bilan (15 pont, 9 lepattanó, 9/6 mezőnyből) lett.

Buducsnoszt (montenegrói, 15-10) – Partizan (szerb, 17-8) 61-65
Élet-halál harc várt a forduló zárómeccsén a Buducsnosztra az egyik legnagyobb rivális, a Partizan ellenében, hiszen a Cibona korábbi győzelmével eldőlt, hogy ha kikapnak a podgoricaiak, akkor idén sem jutnak be a legjobb négy közé. A szerbek irányítója, Tarence Kinsey sérülés miatt hazautazott az Államokba, ez sem könnyítette meg a Partizan dolgát. Próbálta is kihasználni a helyzetet a hazai csapat, akik 17-12-re vezettek az első negyed végén. A Partizan aztán fokozatosan játékba lendült, az viszont már világosan látszott ekkor, hogy nem lesz pontzuhatag a mérkőzésen, sokkal inkább a küzdelemé és a jó védekezésé lesz a főszerep. Nos, ez utóbbiban biztosan jobban teljesítettek a belgrádiak a folytatásban, ennek köszönhetően pedig 22-23-nál átvették a vezetést. Érdekesség, hogy bár továbbra is szoros maradt a derbi, de a második félidőben már nem tudta visszavenni a vezetést a házigazda, az eredmény tartásán túl többre már nem futotta tőlük. 44-46-ra zárkózott fel a Buducsnoszt az utolsó játékrészben, ekkor azonban ismét beerősített a Partizan, 14-3-as szériával pontot tettek a fekete-fehérek a küzdelem és a FF-ért vívott harc végére. Bogdan Bogdanovics (16/12 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), Joeffrey Lauvergne (14/6 pont, 6 lepattanó) és Szasa Pavlovics (13 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) voltak a Partizan legeredményesebbjei, de a csapatmunkának köszönhetik a szerbek sikerüket. A Buducsnosztból Nikola Ivanovics (16/6 pont, 6 gólpassz), Jeleel Akindele (11 pont, 6 lepattanó, 6 blokk) és Aleksza Popovics (11/3 pont, 12 lepattanó) emelhető ki.

Siroki (bosnyák, 6-19) – Cibona (horvát, 17-8) 73-84
Hozta a kötelezőt Cibona, ezzel – illetve a Buducsnoszt vereségével – pedig be is biztosította Final Four részvételét a horvát gárda. Pedig nem indult könnyen számukra a mérkőzés, a Siroki a kiesés elkerüléséért harcol, és valóban ebben a mentalitásban léptek pályára a házigazdák. A kiegyenlített első percek után a Siroki pontról pontra növelte előnyét, az első negyedet hatalmas pontzuhataggal meg is nyerte 27-19-re. Fel volt adva tehát a lecke a vendégeknek, akiknek változtatniuk kellett játékukon. Ezt meg is tették, szigorítottak védekezésükön, így 34 pontnál utolérték ellenfelüket, félidőben pedig már 44-39-re vezettek is. Ez volt a kulcs, hogy egyből sikerült ledolgozni a hátrányt, így a második félidőben már kijött a csapatok mélysége közti különbség, a bosnyákok pedig el is fáradtak talán. 53-65-nél már megnyugtató előnybe kerültek a zágrábiak, a vége előtt 3 perccel pedig már a 20 pontot közelítette a csapatok közti differencia (64-83). Dario Saric (20/9 pont, 13 lepattanó, 3 gólpassz) újabb fantasztikus estét tudhat a háta mögött, nagyon valószínű, hogy utolsó meccseinek egyike volt ez a Cibona színeiben. Mellette Ivan Siriscevic (20/12 pont, 8/7 mezőnyből) és Marin Rozic (14/3 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 9/6 mezőnyből) is ihletett dobóformát mutatott, a Sirokiban pedig Ivan Buva (12/3 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) volt a legértékesebb, de igazán kiemelkedő teljesítmény nem született.

Union Olimpija (szlovén, 11-14) – Krka (szlovén, 11-14) 65-57
Az Adria Liga szlovén rangadóján visszavágott az őszi vereségért az Olimpija a Krkának, ezzel a két nagyon hasonló erőt képviselő rivális már a győzelem-vereség mérleget tekintve is ugyanúgy áll. Nagyon szorosan indult a mérkőzés, fej-fej mellett haladtak a csapatok. Jobbára azonban a Krka vezetett, még ha csak 2-3-4 pontos fórral is. A félidő vége aztán a fővárosiaknak sikerült jobban, 7-0-lal zárták a játékrészt, így 34-31-es vezetéssel vonulhattak pihenőre. A nagyszünet után a korábbi mederben csordogált a találkozó, azzal a különbséggel, hogy ekkor már a Ljubljana volt néhány pontos előnyben. A végén szintén nüansznyi volt csupán a különbség a csapatok között, ilyenkor pedig a jobb koncentráció dönt. Ebben a faktorban is jobb volt az Olimpija, így 54-51-ről sorozatban dobott 5 ponttal tudtak ellépni, ez a különbség pedig már túl nagy volt ezen a mérkőzésen, így behúzta a derbit a házigazda. A szlovén rangadón ismét elmaradt a testvérpárharc, ezúttal Edo Muric nem volt bevethető, az Olimpijában azonban Dino Muric (17 pont, 13 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés) nagyon villogott, a meccs legjobbja volt. Mellette Alen Omic (18 pont, 6 lepattanó) is jól játszott, a vendégeknél pedig Zvonko Buljan (16/6 pont, 9 lepattanó) és Jaka Klobucar (15/3 pont, 4 gólpassz) vitték a prímet.

Radnicski (szerb, 9-16) – Zadar (horvát, 6-19) 79-74
Nem állt messze a bravúrtól és az utolsó helyről való elmozdulástól a Zadar, viszont a végén mégis a Radnicski örülhetett, így győzelmi kényszerben lesznek jövő héten a horvátok a Ljubljana ellen. Nagyon jó felfogásban kezdtek a vendégek, és sokáig vezettek is, 23-23-nál tudott először kiegyenlíteni a vendéglátó, de a vezetést csak jóval később, a harmadik negyed derekán vette át, 45-44-nél. Mint később kiderült ezt már nem is adta ki a kezei közül, a mérkőzésre egész végig jellemző néhány pontos különbség innentől kezdve az ő javukra billentette a mérleg nyelvét. A hajrában is mindig volt valaki a Radnicskiből, aki lökést tudott adni csapatának, így nem tudtak lőtávolba kerülni a horvátok, izgalommentes véget ért a találkozó. Általában Szava Lesics (21 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) vagy Marko Marinovics (20/9 pont, 5 gólpassz) volt ez a játékos, de Nikola Kalinics (11/3 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés) is nagyszerűen teljesített. A Zadar legeredményesebbje Ive Ivanov (16 pont, 9 lepattanó) lett.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus