Adria Liga 26. forduló – Beharangozó

Záró fordulójához érkezik az ABA Liga alapszakasza, ahol az utolsó kérdések is megválaszolásra kerülnek. A Final Four mezőnye már kialakult, a végső sorrend viszont még nem. Érdekesség, hogy ez a négy csapat most egymással meccsel, és könnyen lehet, hogy a Cibona-Zvezda és a Partizan-Cedevita leosztás az elődöntőben is megismétlődik. A Siroki és a Zadar kiesés elleni harcának a végére is pont kerül, ahol többféle forgatókönyv is elképzelhető.

Krka (szlovén, 11-14) – Szolnoki Olaj (8-17) szombat 17.00
A találkozó beharangozója IDE KATTINTVA elérhető!

MZT Szkopje (macedón, 12-13) – Radnicski (szerb, 9-16) szombat 19.00
A Szkopje és a Radnicski számára sincs igazi tétje a helyezések szempontjából a kettejük mérkőzésének. A Radnicski már biztosan a 11. helyen végzett, a Szkopje pedig győzelmével megelőzheti az Igokeát és 13-13-as mérleget érhet el, ami összességében szép teljesítmény lenne tőlük. Főleg a szezonkezdet volt nagyon nehézkes a macedónok számára, sokáig esélyük sem volt idegenben meccset nyerni, ez a sorozat éppen a mostani ellenfél otthonában szakadt meg. Az Eurocupban is csak szenvedett a többre hivatott gárda, Zoran Martic vezetőedző visszatérésével és néhány játékoscserével aztán stabil csapattá érett az MZT, amely hozott néhány szép bravúrt is. A Radnicski is hasonlóan indította a szezont, annyi különbséggel, hogy ők így is fejezték be. Az Eurocup szereplésük jobb volt a macedónokénál, ezen a fronton szépen helytálltak, de a tavaly még harmadik helyen záró, pénzügyi nehézségektől is sújtott gárda nem tudott tényező lenni az Adria Ligában, mindössze nyolc győzelmet szerzett. Nem meglepő tehát, hogy Szkopjéban a házigazdák az esélyesek, méghozzá 7 ponttal.

Cibona (horvát, 17-8) – Crvena Zvezda (szerb, 21-4) vasárnap 16.00
Könnyen előfordulhat, sőt, erősen valószínű, hogy a Cibona-Crvena Zvezda az egyik elődöntő párosítása is lesz, így külön érdekes, hogy ezzel a mérkőzéssel zárul az alapszakasz is. A Final Fourig azonban még van hátra egy hónap, így egyik csapatnak sem kell tartania attól, hogy kijátssza az összes kártyáját ellenfele előtt. A Zvezda az első, a Cibona pedig a negyedik helyen áll jelenleg, a szerbek már két fordulóval ezelőtt bebiztosították elsőségüket. A Cibona ezzel szemben léphet még előbbre és lehet harmadik, ehhez nyerniük kell most, a Partizannak viszont vereséget kellene szenvednie. Minden bizonnyal ezen is lesznek a zágrábiak, hiszen a Zvezda a lehető legkeményebb ellenfél ebben a szezonban, így őket mindenképpen jó lenne elkerülni az elődöntőben. Ami a Cibonát illeti, az előrelépéshez a rájuk eső részt most jó eséllyel teljesíthetnék is, hiszen a Zvezda történelmi tettet vitt véghez szerdán az Eurocupban, így a jövő héten már az elődöntőre készülhetnek az Unics Kazany ellen. Itt minden energiájukra szükségük lesz a szerbeknek, így minden bizonnyal tartalékolni, frissen tartani próbálják majd kulcsjátékosaikat. A bet365 szerint a két csapat teljesen azonos esélyekkel fut neki a mérkőzésnek, így remélhetőleg egy kiváló összecsapást vívnak majd egymással.

Igokea (bosnyák, 12-13) – Siroki (bosnyák, 6-19) vasárnap 17.30
Az atomjaira hulló Igokea és a kiesés ellen küzdő Siroki Brijeg összecsapása ezúttal több lesz egy „sima” bosnyák belharcnál, hiszen a vendégek számára a jövő évi Adria Liga szereplés – elvileg – a tét. Többek között a Szolnok felszabaduló szabadkártyája miatt azonban közel sem biztos, hogy az utolsó helyezett tényleg kiesik, de ebben nem bízhatnak a sereghajtók, mindenképpen a győzelemre kell hajtaniuk. Papíron a Sirokinak van sokkal nehezebb dolga, mint a Zadarnak, ám az Igokea most igencsak mély gödörben van, el lehet kapni őket még saját pályájukon is. Az alekszandrovaciak sorozatban szedik be vereségeiket, atomjaikra hullottak a szezon második felében, az utolsó öt meccsükön egyaránt kapituláltak. A Siroki egyébként is mumusa a tavalyi alapszakaszgyőztesnek, az őszi meccsen 78-50-re ütötték ki őket, ettől a mérkőzéstől datálható az addig remeklő Igokea fokozatos összeomlása. Ám ennél is fájóbb lehet számukra a kupadöntő, ahol egyetlen ponttal a Siroki diadalmaskodott. Ha ezt most újra megteszik, akkor biztosan bentmaradnak, az Igokea 5,5 pontos favorit a derbi előtt.

Zadar (horvát, 6-19) – Union Olimpija (szlovén, 11-14) vasárnap 17.30
Amíg a Sirokinak csak „ajánlott” a győzelem, addig a Zadarnak mindenképpen nyernie kell, különben nincs is értelme számolgatniuk és a bosnyákok mérkőzésére tekinteniük. A Zadar tehát abban az esetben nem végez az utolsó helyen, ha nyer és a Siroki vereséget szenved. Papíron erre a forgatókönyvre van a legnagyobb esély, hiszen a horvátok 4 pontos favoritjai az Olimpija elleni mérkőzésnek. A múlt héten a Radnicski ellen idegenben is szépen összeszedte magát a tizenhárom legutóbbi meccséből tizenkettőt bukó Zadar, ezúttal is szükségük lesz egy legalább olyan hozzáállásra. Ezúttal győzelmi kényszerben lépnek pályára a horvátok, így nincs idejük az elmúlt időszak sikertelenségén rágódniuk, foggal-körömmel kell küzdeniük a győzelemért. Az Olimpija ehhez akár megfelelő ellenfél is lehet, bár a legutóbbi három fordulóban jó játékkal diadalmaskodtak a szlovénok.

Mega Vizura (szerb, 11-14) – Buducsnoszt (montenegrói, 15-10) hétfő 20.45
A Mega Vizura és a Buducsnoszt összecsapásának sem lesz különösebben nagy tétje egyik fél számára sem. A Mega Vizura egész szezonban stabil középcsapatként teljesített, nem tudtak bravúrokat felmutatni, de cserébe a hozzájuk hasonló erőt képviselő gárdákat szépen két vállra fektették, és egy esetleges újabb győzelemmel a nyolcadik helyet is megszerezhetik. Ez egy teljesen korrekt eredmény lenne részükről, főleg, hogy tavaly nem is vettek részt az ABA Liga küzdelmeiben. A Buducsnoszt ezzel szemben idén is csalódott lehet, hiszen a múlt heti, Partizan elleni vereséggel eldőlt, hogy ismét lecsúsznak a négyesdöntőről. Az előző szezonban is a szerbekkel szemben maradtak alul, akkor az egymás elleni rosszabb mérlegüknek köszönhetően, most pedig ezzel a vereséggel maradnak le a belgrádi tornáról. Ennek a meccsnek 3,5 ponttal a Mega Vizura az esélyese.

Partizan (szerb, 17-8) – Cedevita (horvát, 19-6) hétfő 20.45
A Cibona-Zvezda összecsapáshoz hasonlóan könnyen lehet, hogy ez a párosítás is megismétlődik az április 25-i elődöntőben. Ahogy már fentebb tárgyaltuk, erre minden esély meg is van, hiszen a Cedevita már biztosan a második helyen végez, míg a Partizan egy utolsó fordulóbeli győzelemmel vagy a Cibona vereségével a harmadik helyet kaparintaná meg a jobb egymás elleni eredmény miatt. Egészen biztos, hogy a Zvezdával inkább csak a döntőben szeretnének találkozni egy belgrádi álomdöntő keretein belül a szerbek, így ez extra motivációt adhat még számukra. A Cedevitánál is biztosan elgondolkodtak rajta, hogy melyik ellenfél is lenne jobb számukra, ám okosabbak aligha lettek ettől. Hiszen ha a Partizant el akarnák kerülni, akkor most nyerniük kellene, ebben az esetben pedig visszajelzést kaphatnának róla, hogy ez a siker akár egy hónap múlva is sikerülhetne nekik. A Cibona papíron talán könnyebb ellenfél lenne, ám a városi rivális rendszerint nagyon felszívja magát ellenük, idén például mindkét Adria Liga meccsen ők hagyták el győztesen a pályát, a Cedevita hat vereségéből kettőt a Cibona ellen jegyez. Érdekes küzdelemre van tehát kilátás, ahol taktikázni egyik csapat sem igazán tud és nem is érdemes nekik. A Partizan 5,5 pontos favorit.

A bajnokság állása:

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus