Adria Liga, 3. forduló - Az Igokea első győzelme

A hétvégén már a harmadik fordulót játszották az Adria Ligában. A szombati játéknapot követően három mérkőzéssel folytatódtak a küzdelmek vasárnap. A Szolnoki Olaj KK Zágrábban, a Cibona ellen elszenvedett 24 pontos vereségéről már beszámoltunk külön. A másik két találkozó közül az elsőn a Siroki majdnem elszórakozta tetemes előnyét az ezúttal már összeszedettebb, de még mindig nyeretlen Union Olimpija ellen, az Igokea pedig a második félidőben egyértelműsítette a Mega Vizura otthonában, hogy nem akarja három vereséggel indítani a bajnokságot. Lássuk, mi történt a meccseken!

Vasárnapi mérkőzések:

Siroki (2-1, bosnyák) - Union Olimpija (0-3, szlovén) 60-58 (18-14, 18-13, 16-16, 8-15)

Kifejezetten jó mérkőzést játszott egymással a Siroki és a Union Olimpija. A vendégek viszonylag jól kezdtek - legalábbis az előző meccseikhez képest -, az első negyed második felétől kezdve azonban a bosnyákok egyre inkább, apróbb lépésekben kezdtek elhúzni ellenfelüktől. A második felvonás közepén 13 egység is volt már előnyük, ami a fordulásra is megmaradt 9. A harmadik negyedben semmilyen nagyobb változás nem történt, végig 10 pont körül mozgott a differencia, a záró játékrészben azonban csődöt mondott a hazaiak támadójátéka. Három és fél percig csak két ljubljanai pontot jegyezhettek fel a statisztikusok, és egyre inkább közelítették meg ellenfelüket a szlovének, Nebojsa Joksimovic révén egyenlítettek is a 40. minutumban. A slusszpoén azonban a Sirokié volt. Az egész találkozó legjobbja, Boris Barac az U18-as horvát válogatott, Domagoj Bosnjakot hozta helyzetbe, aki nem hibázott, duplájával záródott a találkozó.

A győztesnél a már említett Boris Barac egészen kiemelkedő volt ma is (22 pont, 10 pattanó, 5 kiharcolt fault), ha így folytatja, akkor könnyen lehet, hogy Darko Planinic után megint nem tudja megtartani kezdő centerét a Siroki már év közben sem. A többiek eléggé visszafogottak voltak mellette, Ivan Buvát (9 pont, 6 pattanó, 4 kiharcolt fault) és Toni Katicot (6 pont, 6 gólpassz, 4 kiharcolt fault) lehet dicsérni még. A túloldalon megint nem volt igazi vezér - a legjobbak Sasu Salin (14 pont), Nebojsa Joksimovic (6 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz) és Alen Omic (7 pont, 7 pattanó, 7 kiharcolt fault) voltak.

A Siroki legjobb dobói: Barac 22 pont, Buva 9 pont, Bilinovac - Katic 6-6 pont.

A Union Olimpija legjobb dobói: Salin 14 pont, Gailius 13 pont, Omic 7 pont.

 

Mega Vizura (0-3, szerb) - Igokea (1-2, bosnyák) 77-91 (22-26, 21-14, 13-27, 21-24)

Kitűnő, nagyon hullámzó első félidőt produkált egymás ellen a két gárda. Az első pár percet leszámítva az Igokea vezetett a teljes első negyedben, de 4-6 pontnál jobban nem tudtak elhúzni ellenfelüktől. A második játékrész elején egalizáltak a hazaiak, innentől kezdve pedig váltott vezetéssel haladtak a csapatok egészen a félidő végéig. Itt robbantott a szerb együttes és lépett meg némileg ellenfelétől, de a különbség csak 3 egység volt így is a szerbek javára a nagyszünetben. A fordulást követően a harmadik negyed első felében semmi olyan nem történt, amely lényegesen befolyásolta volna a mérkőzést, a bosnyákok egyenlítettek, de a lényeg ezután jött. A 25. és a 28. perc között a vendégek futottak egy 3-12-őt (48-48 -> 51-60), ezzel pedig akkora előnyt szereztek maguknak, amit a mérkőzés hátralévő részében már meg tudtak tartani, sőt, még növelniük is sikerült azt.

Egyértelműen a csapat diadala volt ez a tavalyi alapszakaszgyőztesnél, hiszen hatan jutottak el legalább 10 pontig, közülük a leghasznosabbak Uros Nikolics (13 pont), Borisz Bakics (12 pont) és Miljan Pavkovic (10 pont, 5 gólpassz, 3 szerzett labda) voltak. A hazaiaknál Vaszilije Micics (20 pont, 10 kiharcolt fault) vezér volt, de annyi segítséget nem kapott a többiektől, amennyi elég volt ahhoz, hogy a második félidőben pariban legyenek az Igokeával. Mellette Nikola Jokics (4 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz) és Nenad Miljenovics (14 pont) kiemelhető még.

A Mega Vizura legjobb dobói: Micics 20 pont, Miljenovics 14 pont, Dangubics 13 pont.

Az Igokea legjobb dobói: Nikolics - Bunics 13-13 pont, Bakics - Jorovics 12-12 pont, Pavkovics - Gajovics 10-10 pont.

 

Szombati mérkőzések:

Zadar (1-2, horvát) - Cedevita (3-0, horvát) 66-73 (14-20, 15-15, 21-21, 16-17)

Ami nem sikerült a Szolnoknak az első fordulóban, az sikerült a listavezető Cedevitának a harmadikban - idegenben győzték le a Zadart. A horvátok egy 2-11-es futással kezdtek, és ebből az előnyükből gazdálkodtak ezt követően az egész meccsen. A második és harmadik negyed eléggé hullámzó volt, többször is elhúzott 10 ponttal a Cedevita, de a Zadar mindig vissza tudott jönni 4-5 pontokra, a felvonások végén a különbség azonban az első negyedben kialakult hat pontnál megállt mindkétszer. A záró játékrész dinamikája is ugyanez volt, egyszer jött fel három pontra a hazai együttes, de Marko Tomas triplával hűtötte le a kedélyeket, a végeredményben szereplő hét pontnál tehát valamivel magabiztosabban nyertek a vendégek, győzelmük nem forgott veszélyben.

A Zadarnál a 16 pontig, 4 pattanóig és 4 gólpasszig jutó Ive Ivanovot lehet kiemelni leginkább, a többiek sem hatékonyságban, sem szerzett pontokban nem tudták megközelíteni sem őt, sem a jó szintet. A túloldalon a Nolan Smith (16 pont, 4 gólpassz), Miro Bilan (16 pont, 5 pattanó, 7 kiharcolt fault), Jusuf Nurkic (15 pont, 4 pattanó) trió vitte a prímet, mindhárman egészen kitűnően kezdték a bajnokságot.

A Cedevita legjobb dobói: Smith - Bilan 16-16 pont, Nurkic 15 pont.

A Zadar legjobb dobói: Ivanov 16 pont, Batur 9 pont, Car - Prostan 8-8 pont.

 

Krka (2-1, szlovén) - Partizan (2-1, szerb) 60-52 (16-12, 8-13, 18-11, 18-16)

A Krka abszolút otthoni csapat, ez a teljes tavalyi évükre jellemző volt, és eddig idén is elmondható rájuk. Most 9-2-es rohammal indították az első negyedet, ennek köszönhetően vezettek a Partizan ellen a meccs elején. A második felvonás borzasztóra sikeredett, egyik csapatnak sem ment a játék. A szerbek már az első negyedben megkezdték a felzárkózást, a második elején pedig fordítottak is, innentől fej-fej mellett haladtak a felek, és a félidőben 1-gyel vezetett a Partizan. A fordulást követően 11-0-ával nyitott a Krka, és mint később kiderült, ez a szakasz volt a döntő a találkozó folyamán. Innen még ugyan a harmadik játékrészben visszakapaszkodott 3 pontra a szerb alakulat, de ezt követően a 8-10 pont körüli differencia beállni látszódott, a Partizannak esélye sem volt fordítani a végjátékban.

A szlovéneknél Malcolm Armstead hiába jutott el 13 pontig, 5 pattanóig és 5 gólpasszig, 17 mezőnykísérletéből csak 5 volt jó, így összességében nem volt hasznos. A hazaiak legjobbjai Edo Muric (17 pont, 8 pattanó) és a csendesen, de szinte hibátlanul játszó Luka Lapornik (6 pont, 7 pattanó) lettek. A túloldalon Bogdan Bogdanovics (12 pont) és Tarence Kinsey (12 pont) ugyanúgy gyengén dobtak, ahogy a túloldalon Armstead - előbbi 4/14, utóbbi 4/11 a mezőnyből -, és ezúttal Joffrey Lauvergne (13 pont, 6 pattanó, 6 kiharcolt fault) és Dejan Muszli (9 pont, 14 pattanó) jó meccse kevés volt a sikerhez.

A Krka legjobb dobói: Muric 17 pont, Armstead 13 pont, Klobucar 8 pont.

A Partizan legjobb dobói: Lauvergne 13 pont, Bogdanovics - Kinsey 12-12 pont.

 

MZT Szkopje (2-1, macedón) - Buducsnoszt (1-2, montenegrói) 78-71 (24-11, 20-17, 20-24, 14-19)

A macedónok nem akartak úgy járni, mint Szolnokon, nagyon bekezdtek, 9-0-ával indították a meccset, ami meg is alapozta az egész találkozó menetét. 16 pont is volt már az előnyük a második játékrészt elején, amikor 33-18 után a Buducsnoszt futott egy 8-0-ás szakaszt, ezzel 7 egységre visszajöttek. Az első félidőt aztán egy 11-2-vel zárta le a hazai együttes, így a félidőben megint 16-tal mentek. Nem adta fel a meccset a montenegrói együttes - bár a harmadik negyed első felében nem nagyon változott a két csapat közötti különbség, a 29. percben megint ott jártunk, hogy csak héttel vezetett a Szkopje. A negyed utolsó másfél percét viszont megint elrontották Capinék, 7-2-vel zárta a szakaszt a macedón bajnok, így 12-vel vezettek a vendéglátók az utolsó felvonás előtt. A 37. perc végén úgy tűnt, ettől függetlenül is meglehet a fordítás, hiszen Capin büntetőivel 72-71-et mutatott az eredményjelző. Több pontot azonban a vendégek már nem szereztek, a hazaiak hatot is, így végül ha nem is könnyedén, de diadalmaskodtak.

Az Olaj ellen betliző Todor Gecsevszki bejelentkezett a forduló MVP-címért egy 27 pontos, 10 pattanós, 6 kiharcolt faultos meccsel, de többen is komoly segítséget adtak neki, közülük a legjobb talán Stefan Sinovec (11 pont, 7 gólpassz) volt. A túloldal legnagyobb gondja az volt, hogy nem volt igazán kiemelkedő produkciót nyújtó emberük, a két vezér, Aleksandar Capin (14 pont, 7 kiharcolt fault) és Aleksza Popovics (14 pont, 7 pattanó) is felemás teljesítményt nyújtottak, mert mezőnyből egyikőjük sem célzott jól - Capin 5/16, Popovics 6/15 -, de még így is ők voltak a vendégek legjobbjai.

A Szkopje legjobb dobói: Gecsevszki 27 pont, Sinovec 11 pont, Davis - Lucsics 10-10 pont.

A Buducsnoszt legjobb dobói: Capin - A.Popovics 14-14 pont, M.Popovics 9 pont.

 

Crvena Zvezda (2-1, szerb) - Radnicski (2-1, szerb) 88-51 (22-11, 20-10, 20-10, 24-20)

Talán nem nagy merészség megkockáztatni, hogy - bár még van hátra három mérkőzés - a forduló legsimább meccsét játszotta egymással a két szerb csapat. A hetedik perc végéig semmi nem utalt arra, hogy ebből ilyen kiütés lesz, akkor még csak 12-9-re vezetett a Zvezda. A negyedet aztán egy 10-2-vel zárták le, a második felvonásban pedig már 27-tel is vezettek. Nem kellett sokáig várni a fordulás után, hogy ez a differencia újra kialakuljon, a botrányos támadójátékkal és gyenge védekezéssel előrukkoló Radnicski ellen a 27. percben 64-27-re vezettek a belgrádiak, a végeredmény pedig pontosan ugyanilyen, 37 pontos különbségű diadalukat jelezte.

A sérülés miatt hiányzó Rasztko Katics helyén Boban Marjanovics kezdett a Zvezdánál, és ha már ott volt, akkor egy 17 pontos, 8 pattanós estével meg is hálálta a bizalmat. Sok volt a jó teljesítmény a hazaiaknál mellette is, Blake Schilb (12 pont, 6 gólpassz, 4 pattanó, 5 kiharcolt fault) emelhető még ki a tömegből. A túloldalon két emberen kívül mindenki csődöt mondott: Mouphtaou Yarou (11 pont, 14 pattanó, 5 kiharcolt fault) most is kitűnő produktummal állt elő, mellette pedig Milos Dimics (10 pont) dicsérhető még. Az eddig parádézó Marko Marinovics 0/9-es triplamutatóval, 7 eladott labdával terített betli volt és Szava Lesics is nagyon visszafogott volt a korábbiakhoz képest.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 17 pont, Jenkins 14 pont, Schilb 12 pont.

A Radnicski legjobb dobói: Yarou 11 pont, Dimics 10 pont, Lesics 8 pont.

 

Tabella 3 fordulót követően:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus