Adria Liga Final Four beharangozó (+ az alapszakasz díjazottjai)

A hétvégén Belgrádban rendezik az ABA Liga idei szezonjának legnagyobb eseményét, a Final Fourt. Csütörtökön és pénteken este a szerb és a horvát főváros két-két kiváló csapata feszül egymásnak, ami után kialakul a vasárnapi döntő párosítása. Kiosztották a szezon legjobbjainak járó elismeréseket is, Dario Saric mindent vitt.

Az Adria Liga 2013/14-es szezonját lezáró Final Four helyszíne ezúttal Belgrád, ezen belül is a Kombank Arena lesz, mely nemcsak Szerbia és Európa, de a világ egyik legnagyobb fedett arénája. A helyszínen 25 ezer szurkoló tekintheti meg az összecsapásokat, a teltház és a remek hangulat garantált, amiből a hazai csapatok, a Crvena Zvezda és a Partizan profitálhatnak. 2009-ben is Belgrád volt a Final Four helyszíne, akkor ez a két csapat játszotta a döntőt, erre ezúttal is jó esély van. Akkor a Partizan örülhetett végül, az pedig most is egészen biztos, hogy a legjobb szerb és horvátok csapatok összecsapásai ezúttal is parázs mérkőzéseket hoznak majd.

1. elődöntő
Crvena Zvezda (1., szerb, 22-4) – Cibona (4., horvát, 17-9) csütörtök 20.00
Az alapszakasz legjobbja és a bajnokság meglepetéscsapata csap össze a csütörtöki, első elődöntőben. A Zvezda nagyon magabiztos volt az egész szezonban, a 26 mérkőzésen mindössze 4-szer kapott ki, lényegében rajt-cél győzelmet aratott az alapszakaszban. Ezzel szemben a Cibona szereplése csodaszámba ment, szezon közben a pénzügyi problémák miatt kulcsjátékosok hagyták el a gárdát. A horvátok azonban a fantasztikus Dario Saric vezérletével sokkolni tudták a kosárlabda társadalmat a négybe jutással (főleg az így lemaradó Buducsnosztot), senki nem várt tőlük ilyen eredményt. Érdekesség, hogy ez lesz a két gárda első összecsapása a négyesdöntők során, pedig mindkét csapat sokszor járt már ebben a szakaszban. A végső győzelem azonban még mindkettejük esetében várat magára, a Zvezda hat fellépéséből egyszer, a Cibona pedig öt alkalomból háromszor játszott döntőt, ahol aztán kikapott.
A két egymás elleni alapszakaszmeccset egyaránt a belgrádiak nyerték, a karácsony előtti hazai összecsapást 88-63-ra, a záró fordulóbelit pedig 76-67-re, idegenben. Azóta mindkét csapat a hazai bajnokságok második szakaszában szerepel, és holtversenyben természetesen az élmezőnyben tanyázik. A Zvezda négyből négyet nyert, a Cibona pedig öt győzelem mellet egy vereséget szenvedett el, a városi rivális Cedevita ellen, 2 ponttal. Ami ezt a meccset illeti, a Zvezda az abszolút, 11,5 pontos favoritja az összecsapásnak, még akkor is, ha a Hala Pionir az igazi hazai pályája a szerbeknek, ahol eleddig veretlenek voltak. A Kombank Arenában sem érzik azonban zavarban magukat Dragicsevicsék, erről a Budivelnik Kijev és az Unics Kazany is tudna mesélni, a két remek Eurocup-csapat is fejet hajtott itt a közelmúltban. A találkozó esélyese tehát egyértelműen a Zvezda, a Cibona győzelme szinte földöntúli bravúrnak számítana, még akkor is, ha visszaemlékezünk a zágrábiak idei nagy sikereire.

2. elődöntő
Cedevita (2., horvát, 19-7) – Partizan (3., szerb, 18-8) péntek 20.00
Érdekesség, hogy a Crvena Zvezda alapszakaszelsősége miatti belgrádi rendezés a harmadik helyen záró Partizannak kedvez a második Cedevita ellenében. Pedig a szezonban mutatott játék és a helyezés alapján is a horvátok érdemelnének sokkal inkább hazai pályát, hiszen nagyszerű szezont futottak/futnak eddig. Jasmin Repesa legénysége stabilan kormányozta be a zágrábiak hajóját a második helyre, feledtetni tudták a tavalyi gyengébb szereplést, és kétség kívül a második legjobb csapatnak bizonyultak az idény során. Itt azonban egy meccsen, a fanatikus szerb szurkolók előtt dől majd el minden, így a vártnál gyengébben szereplő Partizan könnyen bemasírozhat a döntőbe. A belgrádiak többször is hullámvölgybe kerültek az alapszakasz során, nem várt pofonokba szaladtak bele, és csak a legvégén biztosították helyüket a Final Fourban. 
Ami a múltat illeti, a címvédő Partizan toronymagasan a legeredményesebb csapata az Adria Liga történetének, a legutóbbi hét kiírásból hatszor ők lettek az elsők. Egyedül a Maccabi 2012-es „kalandozása” alkalmával nem a fekete-fehérek nyertek, érdekesség, hogy a Cedevita egyetlen döntőjét éppen ekkor játszotta, ráadásul pont a Partizanon keresztül verekedték be magukat a döntőbe, de az izraeli kirakatcsapattal ők sem bírtak el. Az idei két egymás elleni összecsapás felemásan végződött, először a Cedevita nagy csatában, 68-65-re gyűrte le riválisát Zágrábban, majd az utolsó fordulóban ezért 77-68 arányban vágott vissza a Partizan, igaz ennek a meccsnek tétje már egyik fél számára sem volt ekkor. A saját bajnokságaikban a csapatok ugyanúgy állnak, mint a fentebb taglalt városi riválisaik, a Partizan mind a négy eddigi meccsét megnyerte, a Cedevitát viszont rögtön az első fordulóban, a fővárosban leckéztette meg az azóta is hibátlan (az ABA Ligában bűn gyenge) Zadar, azóta viszont ötöt nyert zsinórban a Cedevita. Nehéz tippelni erre a mérkőzésre, két hasonló erősségű csapatról van szó, a szoros mérkőzés szinte garantált. A hazai pálya kedvez talán csak egyértelműen a Partizannak, ráadásul a Cedevita eddig még sosem győzte le a szerbeket Belgrádban, így a bet365 szerint a hazaiak 4,5 ponttal esélyesebbek.

Döntő
1. elődöntő győztese – 2. elődöntő győztese (vasárnap 20.00)


Az alapszakasz díjazottjai
MVP és Legtöbbet fejlődött játékos
Mindkét cím vitathatatlanul a Cibona fiatal sztárjához, Dario Sarichoz került az ABA Ligás csapatok edzőinek voksolása után. A még mindig csak 20 éves horvát válogatott játékos csapata vezére volt a pályán és azon kívül egyaránt, az ezer sebből vérző Cibonát a Final Fourba vezette. Tette mindezt remek teljesítménnyel, a tavalyi 7.7 ponthoz, 6.2 lepattanóhoz, 2.3 gólpasszhoz, 1 labdaszerzéshez és 23.5 perchez képest idén már 16.3 pontot, 9.5 lepattanót, 3 gólpasszt és 1.4 labdaszerzést átlagolt, mindezt 32.5 játékperc alatt.

Az év edzője
A Crvena Zvezda montenegrói mestere, Dejan Radonjics lett az idei szezon legjobb edzője, Saric MVP díjához hasonlóan ez sem egy meglepő választás. A Zvezda magabiztosan szerezte meg az alapszakasz első helyét, Radonjics irányításával mindössze négy vereséget szenvedtek el, ez nemcsak a klub, de az Adria Liga történetének legjobb teljesítménye is.

Karrier elismerés
Todor Gecsevszki, az MZT Szkopje veteránja egy speciális díjban részesült, mellyel az ABA Liga vezetői is megemlékeztek a macedón játékos rendkívüli pályafutásáról. Gecsevszki az Adria Liga történetének legtöbb index pontszámát (3212) és lepattanóját (1314), harmadik legtöbb pontját (2434), második legtöbb blokkját (227) és negyedik legtöbb labdaszerzését (275) gyűjtötte össze. Hét éves Adria Liga pályafutása során két klubban (Szkopje és Zadar) fordult meg, utoljára március 23-án a Radnicski ellen lépett pályára ebben a sorozatban a visszavonuló macedón legenda.

Fair play díj
A kieső Siroki Primorka legalább ezzel a díjjal gazdagodhatott, a bosnyákok annak köszönhetően kapták ezt az elismerést, amit a Mega Vizurában játszó Vaszilij Micics sérülése után tettek. Az agyrázkódást szenvedő játékost „természetesen” felállva tapsolták meg a szurkolók, a hazai csapat menedzsmentje pedig mindent megtett a minden igényt kielégítő kórházi kezelés és gyors felépülés érdekében.

Speciális díj
A fenti Fair Play díjhoz nagyon hasonló a Krka orvosának, dr. Branimir Ivkának az elismerése. Novo Mestóban szerepelt a Crvena Zvezda, a szerbek fiatal játékosa, Luka Mitrovics pedig súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. Ekkor a doktor gondoskodott a játékos mielőbbi kórházba szállításáról, majd elvégezte a szükséges beavatkozást is, amivel jelentősen lerövidítette Mitrovics felépülési idejét.

Az év csapata
A szurkolók és az edzők szavazatai alapján az alábbi játékosok kerültek be a szezon csapatába:
DeMarcus Nelson (Crvena Zvezda, 9.7 pont, 3.3 gólpassz, 3.1 lepattanó, 1.5 labdaszerzés)
Bogdan Bogdanovics (Partizan, 15 pont, 4.1 lepattanó, 3.9 gólpassz, 1.3 labdaszerzés)
Dario Saric (Cibona, 16.3 pont, 9.5 lepattanó, 3 gólpassz, 1.4 labdaszerzés)
Joffrey Lauvergne (Partizan, 10.8 pont, 7.3 lepattanó, 1.3 gólpassz)
Boban Marjanovics (Crvena Zvezda, 9.7 pont, 7.3 lepattanó, 1.3 blokk)

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus