AL, 10. forduló: Ismét otthon bukott a címvédő

A Zvezda már a második meglepő vereségét szenvedte el hazai pályán, a nagy rivális Partizan pedig lassan az utolsó helyre csúszik le.

A Crvena Zvezda már a második meglepő vereségét szenvedte el hazai pályán, a nagy rivális Partizan pedig lassan az utolsó helyre csúszik le. A szerbekkel ellentétben viszont a Cedevita csúcsformában van, a Buducsnoszt pedig visszavette az első helyét.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 7-3) – Igokea (bosnyák, 5-5) 81-87

Korábbi kapitánya, Vuk Radivojevics (18/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) megverte a Crvena Zvezdát, ezzel nem kis szenzációt okozva a tízedik fordulóban. A negyedik negyedben feltette a koronát a teljesítményére az Igokea, hiszen a záró játékrészben 29 ponttal terhelték meg a liga egyik legjobb védelmét a bosnyákok. 72-72-es állásnál dőlt el a meccs, mikor Radivojevics 8 megválaszolatlan pontot szerzett. Az Igokeában még Milos Komatina (18/6 pont) is nagyon jól játszott, a Zvezda legjobbja pedig Marko Szimonovics (17/15 pont, 5 lepattanó) volt.

Cedevita Zagreb (horvát, 7-3) – Union Olimpija (szlovén, 4-6) 82-58

Hatalmas formában van a Cedevita, hiszen a csodálatos Euroliga-menetelést is beleszámítva immár zsinórban hat győzelemnél tartanak Bilanék. Nagyon egyoldalú, fordulatokat nélkülöző mérkőzés volt ez, hiszen már félidőre eldőlt a találkozó (46-28) a játék minden elemében jobb hazaiak javára. Egészen magas szintű csapatjátékot mutatott be a Cedevita, amit mi sem jelez jobban, minthogy nyolc játékosuk dobott 7 és 11 pont között, nem kellett tehát kimagasló egyéni teljesítmény az így is sima sikerükhöz. Nem úgy a Ljubljanának, ahol a csapat nagy része betlizett, Szava Lesics (16 pont, 8 lepattanó) pedig egyedül édeskevés volt.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 8-2) – MZT Szkopje (macedón, 4-6) 65-55

A Partizan elleni vereség után gyorsan visszatalált a győzelem útjára, és a Zvezda veresége után ismét egyedül vezeti a Buducsnoszt az Adria Ligát. A Szkopje ellen hazai pályán azért elvárható volt a győzelem a montenegróiaktól, melyet egy kétperces villámrohammal alapoztak meg. A harmadik negyedbeli néhány macedón kihagyást ugyanis 9 megválaszolatlan ponttal büntette a Buducsnoszt, akik a maradék 38 minutumban „mindössze” szépen egálban tartották magukat az MZT-vel, de ez is elég volt a győzelmükhöz. Tadija Dragicsevics (19/3 pont) domináns játékot produkált, amivel ő lett a meccs embere.

Mega Leks (szerb, 7-3) – Cibona Zagreb (horvát, 4-6) 76-72

Kezdő centere nélkül lépett pályára a Mega Leks a Cibona ellen, ám a szerbek agresszivitsukkal ellensúlyozni tudták a magasságbeli hátrányukat. Rengeteg nehéz dobásba kergették ugyanis ellenfelüket a házigazdák, árulkodó adat, hogy a horvátok több triplát emeltek rá, mint duplát, egészen pontosan 40-et, tehát leosztva minden percben egyet, ami egészen rendkívüli adat. Ezek közül azonban csak 9-et tudtak értékesíteni, amiben nagy szerepe volt a kintről 10/1-et dobó James Florence-nek (11/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) is. Mikor 57-58-nál pedig végre átvette a vezetést a Cibona, akkor a Mega egyből 8-0-val válaszolt, elvéve a zágrábiak önbizalmát. A két fiatal, Danilo Nikolics (20/6 pont, 10 lepattanó) és Timothe Luwawu-Cabarrot (19/6 pont, 7 lepattanó) is felvállalta a kritikus szituációkat, mindezt ráadásul roppant eredményesen tették.

Zadar (horvát, 5-5) – Partizan NIS (szerb, 3-7) 65-61

A csapatmunka és a remek egyéni teljesítmény elegyével sikerült legyőznie a Zadarnak a Partizant. A horvátok csapatvédekezése egészen magas szintű volt, elsősorban a mérkőzés utolsó öt percében, mikor mindössze 2 ponton tartották a belgrádiakat és 54-59-ről megfordították a meccset. Támadásban a forduló MVP-je, Ante Delas (27/9 pont, 4 gólpassz, 12/9 mezőnyből) határozta meg a Zadar játékát, csapata pontjainak majdnem felét ő szerezte.

Krka (szlovén, 5-5) – Sutjeska (montenegrói, 3-7) 58-66

Menekülne az utolsó helyről az újonc Sutjeska, hiszen az ötmeccses vereségszériájuk végére most végre pont került, szép győzelmet arattak a Krka otthonában. Pedig a statisztika nem a vendégek mellett szólt, akik lepattanózásban 40-21 arányban maradtak alul, illetve 12 pontnál nem volt eredményesebb játékosuk. A triplákat azonban jó százalékkal dobták (19/9, 47%), illetve 56-54 után az utolsó percet tökéletesen, a legkisebb hiba nélkül hozták le, így az övék lett a két pont.

Tajfun (szlovén, 4-6) – Metalac Farmakom (szerb, 4-6) 76-63

Sandi Cebular (24/6 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) jelentette a különbséget a Tajfun és a Metalac között a forduló nyitómeccsén. A szlovén játékos alig hibázott dobást, illetve ezen felül a mezőnyben is roppant hasznos volt, a 30-as indexmutatója önmagáért beszél. A Tajfun egyébként szépen fokozatosan húzott el, a nagyszünet után növelték kétszámjegyűre az előnyüket, ami után már nem engedték vissza a Metalacot a meccsbe.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Sutjeska – Crvena Zvezda Telekom 
Metalac Farmakom – Cedevita Zagreb 
Igokea – Buducsnoszt VOLI 
Union Olimpija – Mega Leks 
Partizan NIS – Tajfun
Krka – Cibona Zagreb
MZT Szkopje – Zadar

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus