AL, 12. forduló: Az élcsapatok nehéz napja

A playoff helyen állók közül a Buducsnoszt és a Mega Leks csak hosszabbításban, a Cedevita pedig nem kis szerencsének köszönhetően nyert.

A playoff helyen állók közül a Buducsnoszt és a Mega Leks csak hosszabbításban, a Cedevita pedig nem kis szerencsének köszönhetően nyert. Két Belgrád-Zágráb összecsapást is rendeztek, felemás eredménnyel.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 9-3) – Cibona Zagreb (horvát, 4-8) 75-58

A hét közben szenzációs győzelmet aratott az Euroligában a Crvena Zvezda, hiszen a címvédő Real Madrid hajtott fejet a Pionirban. A szerbek ezzel a plusz érzelmi töltettel érkeztek a Cibona elleni meccsre, amit szintén nagyszerű játékkal, az ellenfélnek esélyt sem adva nyertek meg. Az első negyedet 19-10-re, a másodikat pedig 19-11-re nyerte meg a kiválóan védekező házigazda, így a meccs második fele lényegében formalitás volt csupán. A Zvezda 17 labdát szerzett a mérkőzésen, ez pedig óriási szám, mint ahogy a Cibona összességében eladott 24 labdája is, ez nagyban magyarázza a csapatok közti különbséget. A belgrádiak legeredményesebbje Marko Szimonovics (19/9 pont) volt ezúttal, Sztefan Jovics (15 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) azonban jóval sokoldalúbb volt, így ő lett a meccs embere. A Cibonában egyedül Marko Jagodic Kuridza (21 pont, 4 lepattanó) játszott jól.

 

Cedevita Zagreb (horvát, 9-3) – Partizan NIS (szerb, 4-8) 75-72

A 12. fordulóban rendezték a másik Zágráb-Belgrád ütközetet is, ami viszont jóval szorosabban alakult, mint a Zvezda és a Cibona összecsapása. A győzelem sorsát ugyanis apróságok határozták meg az utolsó fél percben. 71-71-nél Jacob Pullen (12/3 pont) mindkét büntetőjét bedobta, 5 szekundummal a vége előtt Danilo Andjusics viszont csak egyet értékesített a túloldalon. Ezt követően ismét Pullen állhatott a vonalra, ekkor már ő is hibázott, ám Henry Walker (11/9 pont, 2 blokk) támadólepattanója mégis győzelmet ért a horvátoknak. A Cedevita tehát ha nem is jó játékkal, de nyert, a Partizannak viszont ez volt a hetedik idegenbeli meccsén a hetedig veresége.

 

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 10-2) – Sutjeska (montenegrói, 3-9) 89-87 h.u.

A Cedevitához hasonlóan a listavezető Buducsnoszt is alaposan megszenvedett az újabb győzelméért, az újonc honfitárs Sutjeska ellen ugyanis csak hosszabbításban tudtak diadalmaskodni a podgoricaiak. Ennél azonban sokkal rosszabbul is járhattak volna a kék-fehérek, hiszen a Sutjeskának két esélye is volt megnyerni a mérkőzést. Egyszer a rendes játékidő végén, 78-78-nál egy közelit, majd 87-86-os állásnál egy triplát dobtak mellé a vendégek, mindkettő a győzelmükbe került. A Buducsnoszt játékosai idejében felismerték, hogy nem megy nekik a játék, így faultokat kezdtek el kiharcolni, az ezekért járó büntetőket pedig jó százalékkal értékesítették is (37/30, 81%). Az egyaránt dupla-duplát elérő Tadija Dragicsevics (21/3 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) és Bojan Szubotics (17/3 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) voltak a Buducsnoszt sikerének fő letéteményesei.

 

Mega Leks (szerb, 9-3) – Krka (szlovén, 6-6) 84-77 h.u.

A Mega Leks és a Krka összecsapása is drámaira sikerült, a szintén a rájátszásba igyekvő szlovénok nagyon meg akarták nyerni ezt a mérkőzést, ám a roppant fontos győzelem végül a szerbek számára jött össze. Nikola Ivanovics (13 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) révén már a rendes játékidőben megnyerhette volna a meccset a Mega, ez nem történt meg, ám a hosszabbításban Ivanovics javítani tudott, ő és a túlórában 7 pontot szerző Ognjen Jaramaz (14/6 pont) vezették győzelemre a jól védekező szerbeket. Egészen elképesztő mennyiségű, 24 támadólepattanót szedtek le a házigazdák, ezzel számtalan új esélyt adva maguknak a pontszerzésre. Így pedig Sztefan Szinovec (16/9 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) és Jure Lalic (20 pont, 6 lepattanó, 12/10 mezőnyből) jó játéka is mehetett a levesbe, míg a hazaiaknál Timothe Luwawu-Cabarrot (20/9 pont, 9 lepattanó) is pozitív hős lett végül.

 

Zadar (horvát, 7-5) – Igokea (bosnyák, 5-7) 69-60

A Zadar és az Igokea is kiemelten fontos meccset vívott egymással, hiszen ez esetben is két közvetlen riválisról beszélhetünk. Az összecsapást aztán végül a horvátok nyerték, így ők továbbra is üldözik a Megát, a bosnyákok viszont leszakadtak ebben a versenyben. Pedig 27-37-nél kereken 10 ponttal vezettek a vendégek, innen azonban egy nagyszerű, 18-2-es rohammal fordított a Zadar, amivel el is dőlt a meccs. A fordításban nagy szerepe volt Ivan Ramljaknak (12/6 pont, 8 lepattanó), aki a horvátok talán legjobbja is volt egyben.

 

Union Olimpija (szlovén, 5-7) – Metalac Farmakom (szerb, 4-8) 76-62

A Metalac ellen véget tudott vetni ötmeccses vereségsorozatának a Ljubljana, így a szlovénok végre talán el tudnak mozdulni felfele a tabellán. A nyitó negyedet rögtön 12 ponttal, 21-9-re nyerték a vendéglátók, az itt megszerzett előnyüket pedig végig tartani tudták. Igyekezett felzárkózni ugyan a Metalac, ám a legígéretesebb próbálkozásukat elsősorban a fontos kosarakat és gólpasszokat is jegyző Luka Rupnik (17/9 pont, 8 gólpassz, 3 lepattanó) révén visszaverte az Olimpija.

 

Tajfun (szlovén, 5-7) – MZT Szkopje (macedón, 4-8) 68-62

Az elmúlt négy meccséből hármat megnyerő Tajfun elkezdte a menekülést a tabella aljától a középmezőny eleje felé, a négyből négyszer kikapó Szkopje viszont egyre csak csúszik lefelé. Pedig ezt a meccset is hozhatták volna a macedónok, hiszen miután kétszámjegyű hátrányt szedtek össze szépen visszajöttek a meccsbe, a végén azonban fontos pillanatokban hibáztak, így Tomaz Bolcina (19/3 pont, 8 lepattanó) és társai örülhettek végül.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Krka – Crvena Zvezda Telekom 
MZT Szkopje – Cedevita Zagreb 
Cibona Zagreb – Buducsnoszt VOLI 
Metalac Farmakom – Mega Leks 
Sutjeska – Zadar
Partizan NIS – Union Olimpija 
Igokea – Tajfun 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus