AL, 14. forduló: Hosszabbításban nyert rangadót a Zvezda

A címvédőhöz hasonlóan a Cedevita is túlórára szorult, de ismét nyert. A Buducsnoszt tovább robog az élen, de éledezik a Partizan is.

Mega Leks (szerb, 9-5) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 11-3) 78-79 h.u.

A Crvena Zvezda Sztefan Jovics (15/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) két másodperccel a hosszabbítás vége előtt szerzett büntetőjével győzte le egy nagyszerű meccsen a Mega Lekset. A címvédő ezzel némileg leszakította a vezető hármas mögül a Megát, akik azonban még így is igen jól állnak a negyedik helyen. Mindkét csapat vezetett 10 pont feletti különbséggel is a meccsen, a végén mégis csak a hosszabbítás döntött. Jovics már a rendes játékidő végén is megnyerhette volna a meccset a Zvezdának, ám a triplája célt tévesztett. Úgy tűnt, hogy másodszor is elmulaszthatja a meccsnyerő kosarat a karmester, hiszen a végén az első büntetője is rossz volt, a második viszont már pontos volt. Maik Zirbes (20 pont, 13 lepattanó, 10/8 mezőnyből) volt a Zvezda legeredményesebbje ezúttal, Marko Szimonovicsot viszont bokasérülés miatt elveztették a belgrádiak, ez főleg a soron következő, sorsdöntő Euroliga meccsen érzékenyen érintheti a Zvezdát. A Mega vezérei Danilo Nikolics (19/12 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Nikola Ivanovics (11/3 pont, 13 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak.

Igokea (bosnyák, 5-9) – Cedevita Zagreb (horvát, 11-3) 86-91 h.u.

A hét közben hatalmas sikert ért el a Cedevita, hiszen történetük során először bejutottak az Euroligában a Top16-ba a piros-fehérek. Az a Milano elleni végjáték más körítésben ugyan, de hasonlóan drámaira sikerült nekik, mint most az Igokea elleni derbi. A Cedevita egyébként is sorra játssza a kiélezett meccseket, és ebből ezúttal is győztesen kerültek ki a horvátok. Ezúttal ráadásul lélektani hátrányból kellett felállniuk a zágrábiaknak, hiszen az Igokea játékosa, Aleksandar Capin egy utolsó másodperces triplával egyenlített és kiharcolta a hosszabbítást. A túlórában azonban az első 9 pontot a Cedevita szerezte, így végül ismét ők örülhettek. Miro Bilan (24 pont, 11 lepattanó, 9/7 mezőnyből) elképesztő formája tovább tart, ismét vezére volt csapatának, csakúgy, mint Jacob Pullen (17/12 pont, 4 lepattanó). A hazaiaktól Ivan Radenovics (23/3 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 13/9 mezőnyből) és Milos Komatina (20/6 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) játszottak extrát.

Krka (szlovén, 6-8) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 12-2) 78-84

Nem akar botlani a Buducsnoszt, így zsinórban ötödik győzelmükkel a zsebben, a tabella éléről várhatják a jövő heti, Zvezda elleni nagy rangadót a montenegróiak. A Eurocupból ugyan kiestek a héten a podgoricaiak, ám ez láthatóan nem okozott bennük nagy törést, végig vezettek ugyanis Novo Mestóban. Mikor zárkózott volna a Krka, akkor a végjátékban 2 perc alatt csinált egy 9-2-es futást a Buducsnoszt, ezzel biztosítva a győzelmett. Tadija Dragicsevics (20/3 pont, 5 lepattanó) továbbra is MVP formában kosarazik, Bojan Szubotics (12 pont, 12 lepattanó) egy dupla duplával, Szead Sehovics (11/3 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) pedig szintén nagyon hasznos játékkal járult hozzá a Buducsnoszt sikeréhez. Sehovics mellett a másik ex-szolnoki, Sztefan Szinovec (16/3 pont) is nagyon jó volt a túloldalon.

Cibona Zagreb (horvát, 5-9) – Zadar (horvát, 7-7) 74-65

A Cibona új vezetőedzőjének, Damir Mulaomerovicnak a bemutatkozása pazarul sikerült a zágrábi kispadon, hiszen a nagy honi rivális Zadart sikerült megvernie a Cibonának. A meccs végjátékát tökéletesen lehozta a Cibona, hiszen 58-63-nál még a Zadar vezetett. A hátralévő percekben viszont mindössze 2 ponton tartották a tengerpartiakat a fővárosiak, miközben ő maguk 16 egységet termeltek. Ante Zizic kiesésével az idősebb testvér, Andrija Zizic (15 pont, 7 lepattanó) lépett elő a Cibonában, nem is akármilyen játékkal, ő és Marko Jagodic Kuridza (14 pont, 11 lepattanó) voltak a házigazdák legjobbjai.

MZT Szkopje (macedón, 5-9) – Union Olimpija (szlovén, 5-9) 81-62

Hatmeccses vereségsorozatának a végére tett pontot a Szkopje a Ljubljana fölényes legyőzésével. Ezúttal minden összejött a macedónoknak, az Olimpija volt a szenvedő alanya ennek, hogy végre kijött a lépés az MZT-nek. A végig simán, többször 20 pont felett is vezető Szkopje legjobbja Damjan Sztojanovszki (20/9 pont) volt, míg a túloldalon Szava Lesics (18 pont, 13 lepattanó) és Miha Lapornik (18/3 pont, 5 gólpassz) játszottak jól, de nekik nem akadt igazi társuk, ellentétben Sztojanovszkival.

Partizan NIS (szerb, 6-8) – Metalac Farmakom (szerb, 5-9) 81-70

A kiváló szlovén játékos, Edo Muric végre visszatért a Partizanba többhónapos sérülése után. Nem is tette rosszul mindezt, hiszen kezdőként szerzett 9 pontjával fontos szerepet vállalt a Metalac legyőzésében. Az 50%-kal triplázó (18/9) Partizan egyébként is jó formában van, az elmúlt négy meccsükből ez volt a harmadik győzelmük, ami nem is forgott igazán veszélyben a 40 perc során. A fiatal Petar Aranitovics (17/9 pont) és az amerikai Jamar Wilson (15/3 pont, 5 gólpassz) voltak ezúttal a belgrádiak legjobbjai.

Sutjeska (montenegrói, 4-10) – Tajfun (szlovén, 7-7) 51-60

A legutóbbi hat meccsén az ötödik győzelmet aratta a Tajfun, így a gyenge kezdésük után már közvetlenül a rájátszáshelyek mögött találja magát a szlovén bajnok. Az eddigi győzelmeit nagyrészt a remek támadójátékának köszönhette a Tajfun, ezúttal viszont a kiváló védekezés hozta meg a sikert a vendégeknek. Sandi Cebular (16/3 pont, 9 lepattanó) tudott lenni ennek az alacsony pontszámú meccsnek a legeredményesebbje, míg Domen Bratoz (11/3 pont, 10 lepattanó, 6 labdaszerzés) a remek védekezés fő oszlopa volt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Buducsnoszt VOLI – Crvena Zvezda Telekom 
Cedevita Zagreb – Sutjeska
Partizan NIS – Mega Leks
Zadar – Krka
Union Olimpija – Igokea 
Tajfun – Cibona Zagreb 
Metalac Farmakom – MZT Szkopje

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus