AL, 14. forduló: Újabb rangadót bukott a Buducsnoszt

Az Adria Liga alapszakaszának második körét nagy idegenbeli győzelemmel nyitotta a Cedevita a Buducsnoszt otthonában, köszönhetően Marko Tomas meccsnyerő dobásának. A playoffért folyó harc ezzel minden eddiginél élesebb lett, hiszen a továbbra is veretlen Crvena Zvezda mögött a Partizan és a Cibona sem hibázott.

MZT Szkopje (macedón, 4-10) – Crvena Zvezda mts (szerb, 14-0) 73-93

Azután, hogy története legnagyobb arányú győzelmét aratta az Euroligában a Crvena Zvezda a Maccabi Tel-Aviv ellen, az MZT-vel szembeni fellépésüket is könnyedén hozták a szerbek. A címvédő az elejétől a végéig kontrollálta a mérkőzést, majd mikor 46-54-nél közelebb férkőzött hozzájuk a Szkopje, akkor egy 19-2-es mindent elsöprő rohammal ismét elhúztak ellenfelüktől. A Zvezda vezére ezúttal is a dupla-duplát jegyző Sztefan Jovics (11/3 pont, 10 gólpassz) volt, a legtöbb pontot pedig Nemanja Dangubics (16/6 pont) dobta a tavalyi bajnoknál. A Szkopjéban Josh Scott (21 pont, 9 lepattanó) játszott a legjobban.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 10-4) – Cedevita Zagreb (horvát, 10-4) 84-86

A Zvezda elleni múlt heti nagy zakó után újabb fájó vereséget szenvedett el hazai pályán a Buducsnoszt, mégpedig a közvetlen rivális Cedevita ellen. A playoffért vívott harc ezzel minden eddiginél élesebb lett, hiszen a horvátok beérték a podgoricaiakat, a Zvezda után pedig a következő négy csapat szinte ugyanúgy áll. Pedig nem sokon múlt, hogy a Buducsnoszt valamelyest leszakítsa magáról a Cedevitát, a montenegróiak ugyanis a meccsen szinte végig vezettek. Végül azonban ki tudott egyenlíteni a zágrábi alakulat, Marko Tomas (13/3 pont) pedig először elrontotta a győzelemért elengedett dobást, majd a támadólepattanó után még egyszer nem hibázott, így 4 másodperccel a vége előtt egy alapvonali tempóval megszerezte a győzelmet csapatának. A Cedevitában még John Shurna (17/9 pont), Ra’Shad James (16/3 pont, 7 lepattanó), Ryan Boatright (16/3 pont, 5 gólpassz) és Miro Bilan (10 pont, 11 lepattanó) is nagyon jól játszottak, a Buducsnosztban pedig Marcus Williams (17/12 pont, 7 gólpassz), Nemanja Gordics (15/6 pont, 8 gólpassz) és Shawn James (15 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) teljesítettek kiválóan.

Partizan NIS (szerb, 11-3) – Mornar (montenegrói, 4-10) 90-85

A nyitófordulóban aratott egypontos győzelme után ismét egy egészen szoros és izgalmas meccsen fektette két vállra a Partizan a Mornart, a montenegróiak hatalmas erőbedobásra késztették esélyesebb ellenfelüket. Sőt, nagyon sokáig vezettek a vendégek, a fordulópont aztán a harmadik negyed végén következett be. A 27. percben ugyanis még 65-57-re vezetett a Monar, a játékrészt azonban 14 megválaszolatlan ponttal zárta és fordított a Partizan. Will Hatcher (17/9 pont) ezúttal is nagyon fontos dobásokat értékesítve volt a szerbek legjobbja, de Sztefan Bircsevics (16/3 pont, 8 lepattanó) és Vanja Marinkovics (14/6 pont) is kulcsszereplők voltak. A Mornar elsősorban Cameron Tatum (20/12 pont) révén állt közel a bravúrhoz.

Cibona Zagreb (horvát, 10-4) – Igokea (bosnyák, 7-7) 84-61

A Partizan mellett a Cibona is kihasználta a Buducsnoszt vereségét, és az Igokea legyőzésével két legyet ütött egy csapásra. A bosnyákok ugyanis így ahelyett, hogy egymeccsnyi távolságra megközelítették volna a horvátokat, alaposan leszakadtak és esélyeik már minimálisnak tekinthetők a rájátszásba jutással kapcsolatban. A Cibonának ez volt sorozatban a negyedik győzelme, és ismét igencsak meggyőző teljesítménnyel rukkoltak elő. A második negyedet 23-11-re, a harmadikat pedig 21-11-re nyerték a zágrábiak, akiknél Ante Zizic (17 pont, 5 lepattanó, 9/8 mezőnyből), Marin Rozic (17/9 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Domagoj Bosnjak (17/15 pont, 6/5 tripla) is egyaránt 17 pontig jutott. Az Igokeában csak Drasko Albijanics (18 pont, 6 lepattanó) játszott kiemelkedően.

Union Olimpija (szlovén, 6-8) – Mega Leks (szerb, 4-10) 82-69

Nagyszerű játékkal múlta felül a Ljubljana a Mega Lekset, így a szlovénok egyedüliként az alsóházi csapatok közül 6 győzelemmel rendelkeznek és lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak a riválisokkal szemben. A Mega viszont továbbra is szenved, és immár komolyan fenyegeti a kiesés réme a tavaly még döntőt játszó szerbeket. Az Olimpija már a meccs elején is jobban teljesített, a második félidőt pedig 12-2-vel nyitották, eldöntve minden lényegi kérdést. A nyáron épp a Megától érkező Nikola Jankovics (19 pont, 3 blokk, 3 labdaszerzés, 8/8 mezőnyből) volt csapata ellen is remekelt, ahogy Gregor Hrovat (17/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) is nagyon jól játszott. A szerbeknél Vlatko Cancar (22/6 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) tündökölt honfitársai ellen, mindhiába.

FMP (szerb, 4-10) – Zadar (horvát, 5-9) 94-77

Az FMP sorozatban elszenvedett öt vereség után elállította a vérzést és a Zadar ellen már győzni tudott. A végeredmény ellenére három és fél negyeden keresztül szoros volt a mérkőzés, 75-72 után azonban a szerbek még tovább javították addig is kiváló támadójátékukat és 19-5-re nyerték meg az utolsó perceket az elfáradó horvátok ellen. Filip Csovics (30/15 pont, 10 gólpassz) elképesztő dupla-duplával volt az FMP vezére, és szinte hihetetlen, de Dragan Apics (22 pont, 7 lepattanó, 9/9 mezőnyből) még nála is jobb indexmutatót produkált (32-34), elsősorban hibátlan mezőnymutatója miatt. A Zadarban Ivan Marinkovic (21 pont, 4 lepattanó), Boris Barac (17 pont) és Jakov Vladovic (12/6 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) jó játéka is kevésnek bizonyult.

Karpos Sokoli (macedón, 4-10) – Krka (szlovén, 5-9) 83-56

Sorozatban negyedik hazai meccsét is megnyerte a Karpos Sokoli, így a gyengén kezdő, ám a kiesés elől gőzerővel menekülő macedónokat most már mindenkinek komolyan kell vennie. A sorozatban hatodik meccsét elbukó, nagy gödörben lévő Krkának esélye sem volt ezen a találkozón, a félidőben már 40-26-ra vezető hazaiak ugyanis minden negyedet könnyedén megnyertek ellenük. A Karpos vezérei ezúttal is Dragan Labovics (24/9 pont) és Zoran Vrkic (19/3 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) voltak.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Cedevita Zagreb – Crvena Zvezda mts 
Zadar – Buducsnoszt VOLI 
Partizan NIS – MZT Szkopje 
Mornar – Cibona Zagreb 
Igokea – Karpos Sokoli 
Mega Leks – FMP 
Krka – Union Olimpija

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus