AL, 15. forduló: Zágrábban is veretlen maradt a Zvezda

A szezon egyik legszínvonalasabb meccsét játszotta egymással a Cedevita és a Crvena Zvezda, aminek végén a szerbek örülhettek. A Partizan egy kötelező győzelmet húzott be, és mivel a Cedevita mellett a Buducsnoszt és a Cibona is belefutott egy-egy vereségbe, így nagyon nagy köre volt a másik belgrádi csapatnak is.

Cedevita Zagreb (horvát, 10-5) – Crvena Zvezda mts (szerb, 15-0) 91-95

A szezon egyik legjobb meccsét játszotta egymással a Cedevita és a Crvena Zvezda, ami végül a szerbek győzelmével végződött, így továbbra is hibátlanul vezetik a bajnokságot. Elsősorban támadásban volt egészen zseniális mindkét csapat, a meccs elején a Cedevita dominált inkább (22-13), majd egy nagy második negyeddel (11-25) a Zvezda a maga javára fordította a meccset. A címvédő előnye már 13 pontra is hízott a nagyszünet után (50-63), Ryan Boatright (30/18 pont, 5 gólpassz) és John Shurna (16/12 pont, 5 lepattanó) azonban nem tudtak hibázni távolról, így gyorsan visszajött a meccsbe a Cedevita. A hajrában aztán a mezőny legjobbja, Marko Szimonovics (27/12 pont) és Sztefan Jovics (10 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) álltak a Zvezda élére, így nem tudta megfordítani a rangadót a zágrábi alakulat. A vendégeknél az említettek mellett Ognjen Kuzmics (20 pont, 10 lepattanó) és Charles Jenkins (16/9 pont, 4 gólpassz) is remekeltek.

Zadar (horvát, 6-9) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 10-5) 78-76

Ráfizetett a pocsék kezdésére a Buducsnoszt a Zadar otthonában, így végül meglepetésre a horvátok meg tudták verni a tavalyi alapszakasz győztesét. A horvátok 18 ponttal, 31-13-ra húztak el a meccs elején, ami után a montenegróiak végig futhattak az eredmény után. Ami azt illeti ezt nem is tették rosszul, hiszen szoros meccset csináltak a találkozóból. Két perccel a vége előtt 77-76 volt az állás, ezt követően azonban egyik csapat sem talált már be a mezőnyből, így nem történt fordulat. A Zadar vezérei Ivan Marinkovic (22 pont, 5 lepattanó), Lovro Mazalin (17/3 pont, 5 lepattanó) és Ivan Ramljak (14/9 pont, 6 lepattanó, 5 labdaszerzés, 3 gólpassz) voltak, a Buducsnoszt vereségéről pedig a legkevésbé Szead Sehovics (21/6 pont, 4 lepattanó) tehet.

Partizan NIS (szerb, 12-3) – MZT Szkopje (macedón, 4-11) 91-76

Igazolta a papírformát a Szkopje ellen és megszerezte sorozatban hatodik győzelmét a Partizan, így a fekete-fehérek továbbra is őrzik második helyüket a tabellán és nagyon nagy körük volt, mivel a Cedevita, a Buducsnoszt és a Cibona is kikapott az üldözőik közül. A macedónok egészen a negyedik negyedig egyenrangú partnerek voltak, a záró játékrészt azonban 15-6-tal kezdték a szerbek, amire már nem volt válasza az MZT-nek. A Partizan csapatkapitánya, a sérülés miatt két meccset kihagyó Novica Velicskovics (21/9 pont, 5 lepattanó) nagyszerű formában tért vissza és győzelemre vezette övéit. A Szkopje vezérei Sztefan Szinovec (20/9 pont, 6 gólpassz) és Josh Scott (15 pont, 11 lepattanó) voltak, végül azonban győzött a túlerő.

Mornar (montenegrói, 5-10) – Cibona Zagreb (horvát, 10-5) 92-57

A Cibona szurkolóinak nem jutott karácsonyi ajándék ebben az évben szeretett csapatuktól, hiszen a Mornar elleni meccsnél sokkal többet is vesztettek az ünnepek alatt a horvátok. A csapat legjobbja, a komoly MVP-aspiránsként 20 pontot és 9,2 lepattanót átlagoló Ante Zizic ugyanis az Euroligában is érdekelt Darüssafakában folytatja pályafutását, ami akkora érvágás a Cibonának, amit nem biztos, hogy el tudnak majd viselni az egyre élesedő playoffért vívott csatában. A Mornar otthonában már nem is lépett pályára a center, aminek hatalmas vereség lett a vége, a kiesés ellen menekülő montenegróiak esélyt sem adtam a meccs előtt még ötös győzelmi szériában lévő zágrábiaknak. Hat játékos dobott 12 és 14 pont között a Mornaban, akik közül Vukota Pavics (13/6 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) érte el a legmagasabb VAL-értéket.

Igokea (bosnyák, 8-7) – Karpos Sokoli (macedón, 4-11) 79-71

Létfontosságú győzelmet aratott az Igokea a Karpos Sokoli ellen, a bosnyákok a Partizan és a Cibona elleni kijózanító vereségek után ugyanis már lényegében nem hibázhatnak, ha playoffba akarnak jutni. Ezen a meccsen erre nem is adták meg az esélyt, lehengerlő kezdés után ugyanis a 16. percben már ugyanekkora különbséggel vezettek (39-23), innentől pedig nem volt esélyük a macedónoknak. Ez a legkevésbé Kendrick Perry (17/6 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) hibája volt, az ex-körmendi irányító ugyanis a vendégek legjobbja volt ezúttal. Az Igokeában ugyanez a jelző Sztrahinja Micsovicsra (20/6 pont) igaz, ő volt a bosnyákok nyerőembere.

Krka (szlovén, 5-10) – Union Olimpija (szlovén, 7-8) 63-68

A két szlovén rivális, a Krka és a Ljubljana egy hónapon belül már másodszor találkozott egymással, és a második fordulóból elhalasztott találkozóhoz hasonlóan ezt a derbit is a fővárosi alakulat nyerte meg. A második negyedben egy háromperces, 13-0-s futással 25-26-ról 25-39-re léptek el a vendégek, és mikor 58-56-nál egy rövid időre átvette a Krka a vezetést, akkor öt percen át tartotta dobott pont nélkül a novo mestóiakat az Olimpija, így elmaradtak a valódi izgalmak. A Ljubljana ezzel megerősítette helyét a tabella felső felében, a Krka viszont továbbra is a veszélyzónában foglal helyet. Az Olimpija és a mezőny legjobbja Nikola Jankovics (16 pont, 6 lepattanó) volt.

Mega Leks (szerb, 5-10) – FMP (szerb, 4-11) 76-72

Nagyon fontos meccset játszott egymással a találkozó előtt egyaránt 4-4 győzelemmel álló Mega és FMP, amit végül a hazaiak nyertek meg, így ők tudtak feljebb lépni a tabellán. A meccs nagyon fontos szakasza a második negyed vége volt, amikor félidőre a hárompontos hátrányából ötpontos előnyt varázsolt a Mega, és mivel ők kezdték jobban a meccs második felét is, így olyan előnyre tettek szert, amit már nem tudott behozni az FMP. A Megában Ognjen Jaramaz (16/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) és Kostja Mushidi (16/12 pont) voltak a legeredményesebb, Alpha Kaba (12 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) dupla-duplájával pedig a legértékesebb. Az FMP-ben ugyanez Dejan Davidovacról (16 pont, 9 lepattanó) és Jonah Boldenről (14/3 pont, 10 lepattanó, 4 blokk, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) mondható el.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda mts – Zadar
Buducsnoszt VOLI – Mega Leks
Cibona Zagreb – Partizan NIS 
MZT Szkopje – Cedevita Zagreb 
Union Olimpija – Igokea 
FMP – Krka
Karpos Sokoli – Mornar

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus