AL 16. forduló: -17-ről nyert a Buducsnoszt és az Igokea

A forduló rangadóján a második helyét megszilárdító Partizan nyerni tudott a Cibona otthonában, a Crvena Zvezda megsemmisítő verést mért szintén horvát ellenfelére, ahogy a Cedevita is magabiztos volt. A Buducsnoszt 17 pontos hátrányt dolgozott le a tavalyi elődöntő visszavágóján, és így tett az Igokea is Ljubljanában. A remeklő Kendrick Perry vezérletével sorozatban ötödik hazai meccsét nyerte meg és elmozdult a tabella aljáról a Karpos Sokoli.

Crvena Zvezda mts (szerb, 16-0) – Zadar (horvát, 6-10) 113-65

A Crvena Zvezda ott folytatta a 2017-es esztendőben, ahol 2016-ban abbahagyta, a címvédő megsemmisítő verést mért a Zadarra idei első meccsén. Az első negyedet 30-11-re, a másodikat 37-16-ra, a harmadikat pedig 29-13-ra nyerte meg a szerb alakulat, egyszerűen átrobogtak tehát ellenfelükön és meg sem álltak 113 dobott pontig, ami az idei legjobb teljesítményük. A Zvezda-játékosok egymást múlták felül, minden statisztikai mutatóban jobban teljesítettek, mint a horvátok. A legeredményesebb Nate Wolters (17/3 pont) lett közülük, a leghatékonyabban pedig a dupla-duplát elérő, hibátlanul dobó Luka Mitrovics (16/3 pont, 10 lepattanó, 7/7 mezőnyből), illetve Milko Bjelica (11 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó) játszott közülük. A Zadarban Ivan Marinkovic (20 pont, 8 lepattanó) játszott extrán, ám még így is ekkora lett a különbség.

Cibona Zagreb (horvát, 10-6) – Partizan NIS (szerb, 13-3) 77-82

A Cibona idei legnagyobb ásza, Ante Zizic a Partizan elleni meccs napján már be is mutatkozott az Euroligában új csapata, a török Darüssafaka színeiben, a fiatal centere hiányát pedig ezúttal sem bírta el a zágrábi alakulat, és odahaza kikapott a nagy rivális belgrádi fekete-fehérektől. A Partizannak ez volt egyébként sorozatban már a hetedik győzelme, és egyre inkább megszilárdítják második, az elődöntőben még biztosan pályaelőnyt jelentő pozíciójukat. A Cibona ezzel szemben egymás után másodszor kapott ki, és Zizic nélkül nagyon nehéz lesz nekik beverekedni magukat a rájátszásba a Buducsnoszttal és a Cedevitával szemben. Ez a meccs egyébként az első félidőben volt csak szoros (36-38), fordulás után aztán 11-2-vel kezdtek a szerbek és onnantól uralták a rangadót. A Partizanban Will Hatcher (19/3 pont, 6 gólpassz) és Novica Velicskovics (17/3 pont, 4 lepattanó) is remekelt, a Cibonában pedig Nik Slavica (21 pont), Emir Sulejmanovic (18/3 pont, 4 lepattanó) és Scott Reynolds (15/3 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) is hiába játszott jól.

MZT Szkopje (macedón, 4-12) – Cedevita Zagreb (horvát, 11-5) 79-100

2017 első meccsét a Szkopje és a Cedevita játszották az Adria Ligában, ahol nem borult a papírforma és a playoffba igyekvő horvátok gond nélkül megszerezték újabb győzelmüket. Az első negyed még kiegyenlített játékot hozott (21-22), a másodikban viszont több mint kétszer annyi pontot szerzett a macedónoknál a Cedevita (15-31), így lényegében a nagyszünetig eldőlt a mérkőzés. A zágrábiak legjobbjai a két légiós, Ra’Shad James (21/6 pont, 4 gólpassz) és Ryan Boatright (18/6 pont) voltak, az MZT veresége pedig a legkevésbé Josh Scotton (23 pont, 8 lepattanó, 5 labdaszerzés) múlt.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 11-5) – Mega Leks (szerb, 5-11) 88-80

17 pontos hátrányt kellett ledolgoznia a Buducsnosztnak a Mega ellen a tavalyi elődöntő visszavágóján, ezt pedig sikeresen megtették és megnyerték a találkozót. Pedig ezúttal is kísértett a múlt a podgoricaiak számára, hiszen az előző szezonban alapszakasz-győztesként kaptak ki és estek ki a Megával szemben, ám ezúttal nyerni tudtak és megszakították négymeccses vereségsorozatukat. Álomszerűen kezdték a meccset a szerbek, 26-11-re megnyerték az első negyedet, ám hamarosan rendezte sorait a Buducsnoszt is, akik ugyanilyen arányban hozták a második játékrészt. Fordulás után aztán a hazaiak három perc alatt csináltak egy 18-8-as futást, ami után már náluk volt az irányítás. Marcus Williams (22/6 pont, 9 gólpassz) egészen zseniális vezére volt a montenegróiaknak, egy nyolcpontos meccsen sikerült +24-es +/- mutatót összehoznia, azaz csapatának szinte csak akkor ment a játék, ha ő is a pályán volt. A Mega elsősorban Rade Zagorac (23/6 pont, 9 lepattanó) és Alpha Kaba (18 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés) révén igyekezett megnehezíteni a Buducsnoszt dolgát.

Union Olimpija (szlovén, 7-9) – Igokea (bosnyák, 9-7) 80-81

A Buducsnoszthoz hasonlóan az Igokeának is a korán összeszedett 17 pontos hátrányból kellett fordítania a Ljubljana elleni győzelemhez. Ez a derbi azonban sokkal drámaibb véget ért, hiszen a győztes kosarat James Robinson 5 másodperccel a vége előtt dobta, méghozzá egy nehéz távoli kettes formájában. A szlovénok ezzel nem tudták beérni riválisukat a tabellán, az Ikogea továbbra is életben tartotta halovány rájátszás-reményeit. A Ljubljana már az első negyedben elhúzott 21-4-re, ezt a hátrányt aztán fokozatosan tüntette el a bosnyák gárda, elsősorban legeredményesebbje, Sztrahinja Micsovics (17/3 pont) jóvoltából. Az Olimpija legjobbja ezúttal is kimagaslóan a december hónap MVP-jének is megválasztott Nikola Jankovics (21 pont, 9 lepattanó) volt.

FMP (szerb, 5-11) – Krka (szlovén, 5-11) 78-60

Nagyon fontos győzelmet aratott az FMP a Krka ellen, ezzel a szerbek beérték a szlovénokat, illetve a Mega Lekset, a Karpos Sokolit és a Mornart is, így elmozdultak a tabella legaljáról a kiesés elkerüléséért vívott harcban. A Krka ezzel szemben már sorozatban hatodik vereségét szenvedte el, és ezúttal sem volt sok esélyük a győzelemre. A meccsen szinte végig az FMP vezetett, majd a záró játékrészt 25-16-ra nyerték meg a belgrádiak, így a végén is elmaradtak az izgalmak. Dragan Apics (18 pont, 8 lepattanó) és Jonah Bolden (13 pont, 16 lepattanó, 2 blokk) egyaránt remekeltek a szerbek győzelme során.

Karpos Sokoli (macedón, 5-11) – Mornar (montenegrói, 5-11) 75-63

Kendrick Perry (17/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés, 6/5 mezőnyből) egészen pazar, összesen 32 VAL pontszámot érő produkciójával a főszerepben sorozatban ötödik hazai meccsét is megnyerte az Adria Liga ritmusát immár tökéletesen felvevő Karpos Sokoli, akik így elmozdultak az utolsó helyről. A macedónok áldozata ezúttal a másik ex-körmendi légiós, Cole Dickerson volt csapata, a szintén újonc Mornar volt. A szkopjei alakulat esélyt sem adott a macedónoknak, az első negyedet 24-11-re nyerték és végig kézben tartották az összecsapást. Perry mellett Dragan Labovics (18/6 pont, 3 labdaszerzés) és Dominik Mavra (18/6 pont) is hasonlóan eredményesek voltak a Karpos Sokoliban, a Mornarnak viszont nem akadt igazi húzóembere.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Mega Leks – Crvena Zvezda mts 
Partizan NIS – Karpos Sokoli
Zadar – Cedevita Zagreb
Krka – Buducsnoszt VOLI
Cibona Zagreb – MZT Szkopje 
Igokea – FMP 
Mornar – Union Olimpija

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus